DÜNYA - 05 Şubat 2013 Salı 14:57

Hollande, AB'nin geleceğini konuştu

A
A
A
Hollande, AB'nin geleceğini konuştu

Avrupa Parlamentosu'nun Strazburg oturumunda konuşma yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande AB'nin ekonomi ve sosyal politikalarına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


Avrupa'nın entegrasyonda yavaşladığı hatta çözülmeye başladığı söylenen bu dönemde Fransa'nın da oynadığı büyük rol ile çok sayıda uluslarüstü finans ve bütçe mekanizmaları yaratıldığını, bazı ülkeler çoktan üstünü çizerken Yunanistan'ın Eurobölgesinde kalmasının sağlandığını, bankacılı birliği gibi önemli konularda anlaşma sağlandığını belirtti. Holande sözlerini şöyle sürdürdü:
"20 milyon işsizin olduğu, enerji güvenliğimizin sağlanmadığı, kemer sıkma politkalarının devam ettiği, sosyal güvenlik uygulamalarının yetersiz kaldığı bir AB'de dinlenemeyiz. Ulusal ekonomi politikalarına ihtiyacımız olduğu gibi ulusal politikaların AB düzeyinde yapılan politikalarla denkleştirilmesine ihtiyacımız var.

AB içerisindeki ekonomik ve siyasi entegrasyonu derinleştirmemimizin vakti geldi. Gerek para politkalarımız gerek vergi ve asgari ücret politkalarımızın daha fazla entegrasyona ihtiyacı var. Dayanışma sadece üye ülkeler arasında para transferi yapılması değildir. Dayanışma sosyal, eğitim, enerji, iş gücü ve iş gibi konuların değiş tokuş edilebilmesi, aktarılabilmesidir. Elbette tasarruf yapalım ama bu büyüme politkalarımızı da zayıflatmasın. Ben bu noktada 4 prensiple yola çıkıyorum. İlki ekonomilerimizi korumak için başta tarım olmak üzere haracama düzeylerini kontrol altında ve verimli tutmak ve u şekilde ekonomiyi kontrollü şekilde canlandırmaya devam etmek. İkincisi bütçede enerji bağımlılığımızı azaltacak proje ve politikalara geniş yer vermek ve sürdürülebilir yeni enerji kaynaklarıyla büyümeyi güvence altına almak. Üçüncü prensip bütçenin en zayıf, korunaksız ve en fakirleri desteklemesi gerektiği. Bu kesime daha çok para aktarılması lazım. Dördüncü prensip ise kendi kaynaklarımızı yaratma ve çoğaltmak. AB'nin varlığının sorgulanmaya başlamasını istemiyorsak kendi kaynaklarımza sahip olmalıyız. Burada Avrupa olarak bizim ekonomi kadar siyasi kredibilitemiz söz konusu. Avrupa artık sadece regüle edilmiş ortak bir pazar gibi veya bir sürü ülkenin sadece ve sadece kendi çıkarları için biraraya geldiği bir birlik gibi davranamaz. Bu nedenle de yeni bir yapısal dönüşüm meşrudur ama bu dönüşüm 'Çift vitesli Avrupa' için olmamalıdır. Bütçe, vergi ve sosyal hak ve güenliğin entegrasyonunu içeren bir dönüşüme olmalıdır. ya hep beraber ileri hareket edceğiz ya da hiç hareket edemeyeceğiz."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu toplantısı sonrası açıklama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yüksek İstişare Kurulu toplantısında, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Çankaya Köşkü’nde toplandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Toplantıya kurul üyeleri İsmail Kahraman, Mehmet Ali Şahin, Köksal Toptan, Cemil Çiçek, Binali Yıldırım, Mustafa Şentop ile İsmet Yılmaz’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan Doğan katıldı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Yüksek İstişare Kurulu Toplantısı’na ilişkin yazılı açıklama yaptı. Buna göre, Kurul üyeleri toplantıda, 6 Şubat depremleri ve sonrasındaki süreç, Türkiye gündemindeki siyasi konular ve ekonomik meseleler, Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı bölgesel ve küresel tüm sınamalar ile ilgili istişarelerde bulundu. Türkiye’de siyaset kurumunun ilgi alanına giren konularla ilgili genel değerlendirmeler ile özellikle yeni anayasa çalışmaları toplantıda ele alındı; Türkiye’nin sivil, demokratik, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya olan ihtiyacı vurgulandı. Türkiye’nin kararlılıkla uyguladığı ekonomik programın değerlendirildiği toplantıda, Türkiye ekonomisine yük oluşturacak popülist tutumlardan özellikle kaçınılmasının önemi ve programın hedeflerine ulaşması için yürütülen özenli çalışmanın aynı doğrultuda sürdürülmesinin gerekliliği belirtildi. Kurul toplantısında, Türkiye’nin önündeki seçimsiz 4 yıllık zaman zarfının siyaset, yönetim, dış politika ve diğer alanlar için fırsatlar barındırdığı; Türkiye Yüzyılı hedeflerine ulaşma yolunda bu sürenin etkin bir biçimde kullanılmasının önemi vurgulandı. Eğitimde yeni dönemi başlatacak “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli” ile ilgili kurul üyeleri değerlendirmelerini de paylaştı. Toplantıda ayrıca asrın felaketinden etkilenen illerde yapılan imar ve inşa faaliyetleri, atılan adımlar değerlendirildi. Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlığın ele alındığı toplantıda kurul üyeleri görüş ve önerilerini dile getirdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantıda, dış politikada ve diğer alanlarda en verimli adımların atılarak Türkiye Yüzyılı hedeflerine mutlaka ulaşılacağını, olağanüstü bir durum olmazsa 2024’ün ikinci yarısından itibaren ekonomi programının müspet sonuçlarının görülmeye başlanacağını vurguladı.