TEKNOLOJİ - 22 Nisan 2016 Cuma 09:22

ICSG 2016’ya akademi desteği

A
A
A
ICSG 2016’ya akademi desteği

Bu yıl 4. kez düzenlenen Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı (ICSG 2016), Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin de desteği ile Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleşti.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı himayelerinde; Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu, UGETAM ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin desteği ile düzenlenen ICSG 2016’da; akıllı şebekeler ve şehirler ile akıllı ulaşım sistem araştırmacıları, uygulayıcıları, geliştiricileri ve kullanıcıları için üstün fikirler ve üst düzey teknoloji ürünleri tartışıldı.
Kongrenin başkanlığını geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Prof. Ümit Doğay Arınç yaptı. Bilim Kurulu Başkanlığının ise Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu tarafından yürütüldüğü ICSG 2016’da, profesyonel isimler tarafından yeni teknikler, araçlar ve deneyimler paylaşıldı.

‘’AKILLI ŞEBEKE KONUSU ÖNEM ARZ EDİYOR’’
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde akıllı şebekelerle ilgili bir laboratuvar kurulduğunu ifade eden ICSG Kongre Başkanı Prof. Ümit Doğay Arınç, ‘’Fuarın düzenlenmesi yönünde üniversitenin katkıları olduğu gibi asıl destek bilimsel açıdan sağlandı’’ dedi. Akıllı şebekelerin önemine değinerek sözlerini sürdüren Prof. Arınç, ‘’Akıllı şebekeler deyince gaz, su, elektrik şebekeleri akla geliyor. Biz buna ulaşımın da dâhil edilmesi teklifinde bulunduk. Çünkü ulaşım ağı da gittikçe genişliyor ve önem kazanıyor. Hava, kara ve deniz ulaşım ağlarının akıllı şebekelerle yönetilmesi gerekiyor. Bu şekilde hem tasarruf ediliyor hem de kazaların önüne geçiliyor. Bu bakımdan akıllı şebeke konusunun önemi büyük. Bu sene akıllı şehirler de buna dahil oldu. Çünkü şehirlerde kentsel dönüşüm fırsat olarak değerlendiriliyor. Madem kentsel dönüşüm ile şehirler modernize edilecek o zaman akıllı şehirler şeklinde bir oluşum sağlanırsa hem insanların yaşamaları kolaylaşacak hem de insanlar gidecekleri yerlere daha kolay ulaşacaklar’’ diyerek konuşmasını noktaladı. 

‘’GELİŞEN TEKNOLOJİYİ KONTROL EDECEK ELEMANLARA İHTİYACIMIZ VAR’’
Dünyada yaşanan hızlı değişimin özellikle teknolojik açıdan çoğu alanı etkilemeye başladığını söyleyen ICSG Bilim Kurulu Başkanı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu, ‘’Hızlı teknolojiler ülkemize yavaş yavaş girmeye başladı. Akıllı sayaçlarla tanıştığımız bu teknolojilerin giderek daha iyi bir şekilde kontrol edilmesi gerekiyor. Bunun için çok iyi bir eğitime ve bunları yapacak elemanlara ihtiyacımız var. Bu teknolojiyi ülkemizde geliştirmenin hazırlıklarını yapmamız lazım. Araştırmacı, geliştiren ve üreten firmaların yanı sıra mevcut sistemi daha iyi hale nasıl getirebileceğimizi düşünmeye ihtiyacımız var’’ diye konuştu. 

Kongreye verdikleri desteğin amaçlarına da değinen Prof. Dr. Yılmaz Çamurcu şu şekilde konuştu: ‘’Güç ve enerji topluluğunun 4 başkanı kongremize geldi. Bu kendileri için bir ilkti ve kongremize kısmet oldu. Onların da desteğiyle buradaki gençlerimizi, mühendislerimizi ve firmalarımızı aydınlatıyoruz. Buradaki arkadaşlarımız birbirleriyle konunun önemi ve sorunların nasıl çözülebileceği hakkında tartışmalar yapıp, çözümler üretmeyi deniyorlar. Kongredeki panellerde ise bu işi daha iyi nasıl yapabiliriz, daha ucuza nasıl mal edebiliriz, uzun vadeli olarak bu sistemleri ülkenin yararına nasıl kullanabiliriz soruları üzerine bilgi alışverişinde bulundular.’’
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Başakşehir’de parfüm imalatı tesisinde çıkan yangın 7 saattir devam ediyor: 1 itfaiye eri yaralandı bir kedi kurtarıldı Başakşehir’de akşam saatlerinde parfüm imalatı tesisinde yangın çıktı. Yangın, tesisin yanındaki bir başka dükkana ve otoparka da sirayet etti. İtfaiye ekiplerinin saatler süren müdahalesi sonunda yangın büyük oranda söndürülürken, mahsur kalan bir kedi kurtarıldı, ayağından yaralanan bir itfaiyeci ise hastaneye kaldırıldı. 7. saatin sonunda itfaiye ekipleri çalışmalarına devam ediyor. Yangın saat 22.30 sıralarında Başakşehir İkitelli Turgut Özal Caddesi üzerinde bulunan Eskoop Sanayi Sitesi’nde parfüm imalatı yapan 2 katlı iş yerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre elektrik tesisatında başlayan yangın hızla büyüdü ve yanındaki bir başka iş yeri dahil olmak üzere alt katta bulunan otoparka da sıçradı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemi alırken itfaiye ekipleri yangına müdahaleye başladı. Saatler süren patlamaların da yaşandığı yangına çevre ilçe belediyelerinden de su tankı desteği geldi. Yangında ölen olmazken müdahale eden bir itfaiye eri bacağının yanması ile olay yerinde sağlık ekiplerinin ilk müdahalesi sonrası hastaneye kaldırıldı. Öte yandan yangından bir kedi yine itfaiye ekiplerince kurtarıldı. "Yer sallandı deprem sandık" Yangın anında orada olduğunu belirten ile ilgili konuşan vatandaş Fatih Kiper, "Arkadaşımızın dükkanında çalışıyorduk. Önce bir patlama sesi geldi. Yer sallandı. Deprem olarak düşündük. Ondan sonra dışarı çıkıp baktığımızda ‘Yangın var’ diyerek birileri kaçıyordu. Biz de direkt kendimizi dışarı attık. Tekrar gidip baktığımızda arkadaşımızın dükkanında yangın çıkmıştı. Oradan insanların çıkartıp geri dışarı çıktık. Duyduğumuza göre kolonya dükkanı yanmış. Yan dükkana sıçramış. Kendimizi zor kurtardık. İki üç patlama duyduk. Biz dışarı çıktığımızda otoparktan dumanlar çıkıyordu. Şu an durumla ilgili bilgim yok. Söndürmüşler diye biliyoruz" diye konuştu. Yangında alevler ekiplerin yaklaşık 2 saat süren müdahalesi sonrası bastırıldı. Soğutma ve duman tahliyesi dahil 7 saat süren mücadele sonunda yangın büyük oranda söndürüldü. Yangının başladığı parfüm imalatı yapan iş yeri dahil olmak üzere yangının sirayet ettiği diğer dükkan ve otoparkta büyük çapta hasar meydana geldi. Yangında soğutma çalışmaları sabahın ilk saatlerinde devam ediyor.
İstanbul Kurban Bayramı öncesi İstanbul’da sevk noktalarında yoğun mesai Yaklaşan Kurban Bayramı öncesi İstanbul’a kurbanlık hayvan girişlerine yönelik denetimler başladı. İstanbul’a giriş yapan kurbanlık hayvanlar, Riva Canlı Hayvan Sevk Kontrol Noktası’nda ekipler tarafından tek tek kontrol edildi. Yol kontrolleri kapsamında hayvanların küpeleri, pasaportları ve veteriner sağlık raporları incelendi. Denetimlere ilişkin açıklamalarda bulunan Suat Parıldar, 2026 yılı itibarıyla kontrollerin başladığını belirterek, geçtiğimiz yıl İstanbul’a yaklaşık 60 bin büyükbaş ve 81 binin üzerinde küçükbaş hayvan sevki gerçekleştirildiğini söyledi. Parıldar, 2025 yılında kent genelinde yaklaşık 80 bin büyükbaş ve 94 bin küçükbaş hayvanın kurban ibadeti kapsamında kesildiğini ifade ederek bu yıl da benzer rakamların beklendiğini kaydetti. Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun çalışmalarına da değinen Parıldar, geçici kurban satış ve kesim alanlarına belge verilirken hijyen, sağlık ve hayvan refahı kriterlerinin titizlikle incelendiğini belirtti. Kesim alanlarında vatandaşların dini vecibelerini sağlıklı ve uygun şartlarda yerine getirebilmeleri için gerekli tüm şartların denetlendiğini aktardı. Vatandaşlara çağrıda bulunan Parıldar, kurbanlık alımlarında kulak küpesi, pasaport ve veteriner sağlık raporlarının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin 7 gün 24 saat görev başında olduğunu belirten Parıldar, Kurban Bayramı’nın sağlık, huzur ve bereket getirmesi temennisinde bulundu.