RAMAZAN - 29 Ağustos 2008 Cuma 12:54

İftar sofralarında balık yiyin

A
A
A
İftar sofralarında balık yiyin

Ramazan ayı süresince balık, iftar sofralarının vazgeçilmezi olacak gibi görülüyor.

Balıkçı Kenan Tesisleri'nin Sahibi Kenan Balcı, sıcak bir tarihe denk gelen Ramazan'da herkese bol bol balık tüketmeleri tavsiyesinde bulunuyor.

Vücut sağlığını düşünenlerin Ramazan'da haftada en az iki kere balık yemesi gerektiğini anlatan Kenan Balcı, "Kimi insanımız iftarda çok yemek yiyor ve dolayısıyla rahatsızlık yaşayabiliyor.

Yenilen yemekler bazen doğal besinler olmayabildiğinden bu durum vücutta enerji kaybına yol açabiliyor. Oysa iftar sofralarında, tokluk ve hazımsızlık hissi veren gıdalardan öte, vücuda enerji veren besinlerin tüketimine öncelik verilmelidir" dedi.

Bu besinlerin en önemlisinin balık olduğunu anlatan Balcı, şöyle konuştu: "Balık tümüyle doğal oluşu, kolay sindirimi ve hazımsızlık hissi vermemesi nedeniyle iftar sofralarında öncelikli yerini alması gereken besin kaynağıdır. Balık insan vücudunun ihtiyaç duyduğu gerekli vitaminleri büyük ölçüde içeriyor. Örneğin; hiçbir besin maddesiyle karşılaştırılamaz. Balığın; etinin de, Omega-3 içeren yağının da yararlı olduğu, bilim adamlarının yaptığı birçok testle de kanıtlanmıştır."

Balık en doğal en hafif besin kaynağı

Balık tüketiminin yararları konusunda akademisyenlerden edindiği bilgileri basın mensuplarına anlatan Kenan Balcı, Ramazan ayında da balığın sofraların vazgeçilmezi olması gerektiğini, bu yıl özellikle sıcak bir mevsime denk gelen Ramazan ayında balık tüketiminin önemini anlattı.
Balığın insanlar üzerindeki faydalarının saymakla bitmeyeceğini belirten Balcı, sözlerine şöyle devam etti: "Oruç tutanlar için, iftar sofralarının vazgeçilmezi olması gereken balık; besin maddeleri arasında en doğal ve sindirimi rahat olanıdır. Balık, insan vücudunun gerek duyduğu enerji ihtiyacını karşılar ve yararları da saymakla bitmez."

Balık yemenin faydaları

 Balığın, besin özelliklerinin araştırıldığında çarpıcı bilgilerle karşılaşılacağını ifade eden Balcı, balık yemenin yararlarından bazılarını şöyle sıraladı: "Sağlıklı diş etleri ve diş yapısının oluşmasına yardımcı olur, cilt rengini güzelleştirir, saçların daha sağlıklı olmasını sağlar, ilerleyen yaşlarda görme bozukluklarını önler, grip, soğuk algınlığı ve bakteriyel enfeksiyonlarla mücadeleye katkıda bulunur (iyileşmeyi hızlandırır). Ayrıca, kandaki kolesterol oranını düzenleyici etkisiyle kalp krizi
riskini azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, Romatizmal hastalıkların iyileşmesinde, Göziçi tansiyon rahatsızlıklarının tedavisinde, beyin ve omurilikte doku sertleşmesi sonucu oluşan ölümcül hastalıklara karşı direnç sağlamada, Şeker hastalığında beslenmede, Migren hastalarında, Cilt sağlığı ile ilgili tüm sorunlarda etkili olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır."

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kahramanmaraş Başkan Görgel: “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda” Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikada çıkan yangınla ilgili olarak “Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Kahramanmaraş’ta ahşap ve mobilya imalatı üzerine faaliyet gösteren fabrikadaki alanda incelemede bulunan Başkan Görgel, yetkililerden bilgi alıp fabrika sahiplerine ve yakınlarına geçmiş olsun dileklerini iletti. Yangının büyük bir bölümünün kontrol altına alındığını ifade eden Başkan Görgel, “Burası büyük bir mobilya fabrikası, bize gelen ihbarın ardından kısa sürede gelip yangını söndürmeye çalışıyoruz. Yangının büyük bölümü kontrol altına alınmış durumda. Kimyasal maddelerin de olduğu için yangının söndürmek kolay değil. Gerçekten arkadaşlarımız büyük bir özveri ile çalışıyor. Biraz önce kum ocağı atölyemizde kaza meydana geldi, bir kardeşimiz canımız vefat etti. Ne yazık ki zor bir gece geçiriyoruz. Allah’tan yangın can kaybına yol açmadı, herhangi bir kaza ve sıkıntıya yol açmadan yangını söndüreceğiz” dedi. Başkan Görgel, yangın söndürme çalışmalarına itfaiye daire başkanlığının ekiplerinin yanı sıra orman bölge ve emniyet teşkilatının da destek verdiğini ifade etti.
İstanbul Akademisyenin kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadına adli işlem başlatıldı Türk-Alman Üniversitesi Akademisyeni ve Akşam Gazetesi yazarı Tacettin Kutay’ın 6 yaşındaki kızını sözlü taciz ettiği ileri sürülen kadın hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama-Hakaret" suçlarından adli işlem başlatıldı. Kutay, olaya ilişkin sosyal medya hesabından videolu bir paylaşım yaparak şunları kaydetti: “6 yaşındaki kızım Fulya ile Göztepe’de yürüyorduk. İlahi söylemek istedi ve ’Ey aşıkı dildade’ okumaya başladı. ’Lailahe illallah Muhammedurrasulullah’ derken videodaki kadın yanımızdan geçiyordu. Durdu ve Fulya’ya ’Bunları size nerede öğretiyorlar anaokulunda mı?’ diye sordu. ’Ben öğretiyorum’ dedim. ’El kadar çocukların beynini bu saçmalıklarla yıkıyorsunuz. Ben üniversite hocasıyım, siz ne cahil insanlarsınız’ dedi. Bu gemi azıya almışlık, şuursuzluk sokak ortasında altı yaşında çocukları sözlü taciz etmeye kadar vardı. Varın gerisini siz hesap edin.” Edinilen bilgilere göre, Kutay’ın polisi araması üzerine M.G. (73) isimli şüpheli işlemler için karakola götürülürken her iki taraf da birbirinden şikayetçi oldu. Emekli hemşire olduğu öğrenilen M.G. hakkında "Halkı Kin ve Düşmanlığa Tahrik veya Aşağılama- Hakaret" suçlarından, Kutay hakkında ise "Hakaret" suçundan adli işlem başlatıldı. Dosyaları ikmalen adliyeye gönderilen şahıslar adli makamlarca karakoldan serbest bırakıldı.