SAĞLIK - 19 Aralık 2016 Pazartesi 12:15

İspanyollar saç ekimi için ülkemize akın ediyor

A
A
A
İspanyollar saç ekimi için ülkemize akın ediyor

Saç ekiminde cazibe merkezi haline gelen Türkiye’ye 2016 yılında İspanyollar damga vurdu.

Türkiye pek çok başarısı ile dünyada adından söz ettiren önemli bir ülke konumunda. Siyasi liderlerimiz, Mega starlarımız, dünya çapında güzellerimiz ve modellerimiz derken son yıllarda doktorlarımızın ve cerrahlarımızın da başarısı ülke sınırlarını aştı. Sağlık turizminde estetik, saç ekimi gibi konularda ise Dünyanın cazibe merkezi haline geldik. Türkiye sağlık turizminde Araplar ve Ortadoğu’nun yoğun ilgisini çekerken son birkaç yılda bu ilgi Avrupalılarda da yoğunlaştı. 2016 yılında ise sağlık turizmine saç ekimi alanında İspanyollar damga vurdu.

Türkiye’de yaptığı başarılı çalışmalarla ünü ülke sınırlarını aşan Saç Ekim Uzmanı Songül Alcı İspanyolların da ilgisini çekti. Türkiye’de saç ekimi konusunda tecrübeli isimlerden olan Medical Park Saç Genel Koordinatörü Songül Alcı, iyi ve kaliteli yapılan her çalışmanın Türkiye adına sağlık turizminde önemli bir yatırım olduğuna değinerek şu açıklamalarda bulundu;

“Ülkemiz sağlık turizminde cazibe merkezi haline geldi. Sadece saç ekimi için her ay yaklaşık 5 bin kişi geliyor. Dolayısıyla son yıllarda sağlık turizmi alanında en hızlı yükseliş gösteren branşların başında saç ekimi geliyor. Ülkemizin bu alandaki fiyat politikası, tercih edilmemizde önemli bir etken. Ancak en büyük etken kalite ve profesyonellik faktörü. Kalite memnuniyet demek, memnun kalan turist ülkesinde bizi anlatıyor. İyi yapılan işler kulaktan kulağa çabuk duyuluyor, ülkemize de prestij katıyor ve ülke ekonomisine ciddi getiri sağlıyor. Ancak tecrübesiz ellerde yapılan başarısız çalışmalar ve merdiven altı yerler bu itibarımıza gölge düşüyor. Biz merkez olarak kaliteli hizmet vermenin yanında, iyi yönlendirmeyi, bilgilendirmeyi, ülke itibarımıza yakışır şekilde hareket etmeyi, uzmanlığımızı uluslar arası sınırlara yaymayı misyon ediniyoruz. Bunu da başardığımızı düşünüyorum. Çünkü yıllardır Araplardan, Ortadoğu’dan, Avrupa’dan gelenler direkt ismime ve merkezimize geliyor. Son birkaç yıldır da İspanyolları ağırlamaya başladık. İspanyollar Türkiye’yi ve biz Türkleri çok sempatik ve samimi buluyor bu yüzden ülkemizi seviyorlar. Ancak herkeste olduğu gibi sağlık konusunda onlar da titizler, önce güven duymak istiyorlar.”

“İspanyollara benzemem ilgi çekti ama profesyonellik onları buraya getirdi”

Yaptığı işte hem Türkiye’yi doğru temsil etmek hem de saç ekimi konusunda insanları doğru bilgilendirmek ve yönlendirmek adına çok ciddi uluslararası tanıtım ve yatırımlara imza attıklarına değinen Songül Alcı, “Saç ekim alanı suistimale çok açık bir alan. Bundan dolayı biz kurulduğumuz yıldan itibaren çok ciddi tanıtıcı ve bilgilendirici çalışmalara da yatırım yaptık. Arap, Ortadoğu ve Avrupa’daki televizyon kanallarında sürekli bilgilendirici yayınlarda yer aldık, farkındalık yaratmaya çalıştık. Bunları bizzat uyguladık da. Bundan dolayı uluslararası bir güven sağladık. Bu güven politikası Türkiye’deki tüm saç ekim merkezlerinde geçerli olmalı, çünkü söz konusu olan ülke itibarımız aynı zamanda. Bu alanda yaptığım samimi ve doğal açıklamalar İspanyolların da ilgisini çekmiş. Fiziki olarak onlara benzemem sempatiyi arttırıyor tabi. Ancak yüz yüze iletişimlerden ve yapılan profesyonel uygulamalardan sonra memnuniyetleri ve mutlulukları kat kat artıyor. Ülkelerine gittiklerinde bizi anlatıyorlar. İspanya’da bu anlamda en çok konuşulan Türklerden oldum. Bu gurur verici tabi hem kendi adıma, hem merkezim adına hem de ülkem adına” şeklinde konuştu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Çağla turşusundan kadın üreticilere ekonomik katkı Muğla Büyükşehir Belediyesi, üreten kadınlara ve yerel kooperatiflere destek olmaya devam ediyor. Datça’da kendine özgü aroması ve kalitesiyle öne çıkan çağla sezonu bu yıl da yoğun ilgiyle tamamlandı. 2026 sezonunda ilçe genelinde gerçekleştirilen alımlarla yaklaşık 200 ila 250 ton arasında çağla hasadı yapılırken, ürün bölge ekonomisine önemli katkı sağladı. Hasat sürecinin tamamlanmasının ardından üreticiler, ürünleri katma değerli hale getirmek amacıyla çağla turşusu üretimine başladı. Kadın emeğiyle katma değerli üretim Datça Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi bünyesinde faaliyet gösteren kadın üreticiler tarafından özenle ayıklanıp kavanozlara yerleştirilen çağlalar, yalnızca bir gıda ürünü değil; aynı zamanda yoğun emek ve üretim sürecinin bir yansıması olarak öne çıkıyor. Çağlanın turşuya dönüştürülmesiyle birlikte hem ürün çeşitliliği artırılıyor hem de raf ömrü uzatılarak daha geniş pazarlara ulaşması sağlanıyor. Üretilen çağla turşuları, yurt içi ve yurt dışı pazarlarda ilgi görerek Datça’nın adını farklı coğrafyalarda da duyurmaya devam ediyor. Bu üretim modeli, özellikle kadınların aktif rol aldığı yapısıyla dikkat çekiyor. Üretimin her aşamasında yer alan kadınlar, hem aile ekonomisine katkı sağlıyor hem de bölgesel kalkınmada önemli bir rol üstleniyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi öncülüğünde üretilen çağla turşuları; başta Büyükşehir’in desteklediği kooperatiflerin satış mağazalarında olmak üzere, Ankara, İstanbul, İzmir ve Eskişehir Büyükşehir Belediyeleri’ne ait halk marketler ile çeşitli yerel ve ulusal satış noktalarında tüketicilerle buluşuyor. Kooperatif Başkanı Can Usul öncülüğünde yürütülen çalışmalar sayesinde üreticiler güç birliği yaparak daha sürdürülebilir ve güçlü bir üretim modeli oluşturdu. Kooperatif çatısı altında gerçekleştirilen üretim, kaliteyi artırırken ürünlerin daha geniş pazarlara ulaşmasını da kolaylaştırdı. Kooperatif üyeleri sürece sağladığı desteklerden dolayı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’a teşekkür ettiler.
Eskişehir Ekonomi ve sağlık için klima bakımı şart Eskişehir’de yaz sezonunun yaklaşmasıyla birlikte araç sahiplerini uyaran oto klima uzmanı Ümit Alan, yanlış kullanımın büyük masraflara yol açtığına dikkat çekerek araç sahiplerine tavsiyelerde bulundu. Eskişehir’de uzun yıllardır otomotiv sektöründe hizmet veren Ümit Alan, yaklaşan sıcak havalar öncesinde araç sahiplerini klima bakımları konusunda uyardı. Klimaların kış uykusundan uyandırılması gerektiğini belirten Alan, bakımı yapılmayan sistemlerin hem bütçeyi hem de sağlığı tehdit ettiğini ifade etti. Yaz sezonuna girerken özellikle dijital klimalarda sıcak-soğuk vanalarının takılı kalabildiğini hatırlatan deneyimli usta, bu sistemlerin senkronize edilmesi ve klima gazının mutlaka kontrol edilmesi gerektiğini söyledi. "Doktorlar filtre değişimine bizden daha çok önem veriyor" Klima bakımının en hayati parçasının polen filtresi olduğunu aracın içine giren havanın bu filtreden geçtiğini söyleyen Ümit Alan, "Polen filtresi, sizin nefes alıp içinize çektiğiniz havayı temizleyen bir parça. Eskişehir şartlarında bu filtrenin 6 ayda bir değiştirilmesini tavsiye ediyoruz. Hatta müşterimiz olan kulak burun boğaz uzmanı doktorlar, bu konunun önemini bildikleri için 3 ayda bir gelip filtrelerini değiştiriyorlar. Eğer klimayı açtığınızda içeriye egzoz kokusu veya kötü kokular geliyorsa, bilin ki o filtre ya çok kirlenmiştir ya da araçta hiç filtre yoktur. Sağlığınız için buna dikkat etmelisiniz" dedi. "Klima sadece soğutmaya yarar, buğu gidermede can kurtarır" Oto klimaları hakkında bilinen yanlış bir bilgiyi de düzelten Alan, mevcut teknolojiye sahip motorlu araçlarda klimaların ısıtma özelliğinin bulunmadığını, sadece soğutma işlevi gördüğünü ifade etti. Ancak klimanın kışın da önemli bir görevi olduğunu vurgulayan Alan, "Klima sadece soğutur ancak yağmurlu havalarda camlardaki buğuyu en hızlı kurutan sistemdir. Araç sıcak konumdayken klimayı aktif ederseniz kuru hava sayesinde görüş açınız anında açılır. Bu da sürüş güvenliği ve konforu için vazgeçilmez bir detaydır" şeklinde konuştu. "Klimayı aniden 4. kademede açmayın" Klimanın ömrünü uzatmak ve yüksek maliyetli arızaların önüne geçmek için kullanıcıların yaptığı hatalara değinen Ümit Alan, doğru kullanım formülünü şu sözlerle aktardı: "İnsanlar araca biner binmez klimayı en yüksek kademede açıyor. Bu çok yanlış. Klimayı önce 1. kademede başlatmalı, ardından kademeli olarak artırmalısınız. Birden yüklenmek, havayı yönlendiren ’flap’ dediğimiz parçaların kırılmasına neden olur ve bu da onarılması çok güç, maliyetli arızalar doğurur. Ayrıca aracı çalıştırdıktan 3-4 dakika sonra AC düğmesine basarak klimayı aktif etmek, sistemin daha uzun ömürlü olmasını sağlar."