DÜNYA - 03 Ocak 2024 Çarşamba 22:10 | Son Güncelleme : 03 Ocak 2024 Çarşamba 22:12

İsrail Yüksek Mahkemesi’nden Netanyahu’ya bir darbe daha

A
A
A
İsrail Yüksek Mahkemesi’nden Netanyahu’ya bir darbe daha

İsrail’de Yüksek Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından meclisten geçirilen ve başbakanın Yüksek Mahkeme tarafından görevden alınabileceği durumları kısıtlayan yasayı erteledi.

İsrail’de Yüksek Mahkeme, Başbakan Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından Mart 2023’te meclisten geçirilen ve başbakanın Yüksek Mahkeme tarafından görevden alınabileceği durumları kısıtlayan tartışmalı yasaya ilişkin itirazları değerlendirerek karara bağladı. Yüksek Mahkeme heyeti, söz konusu yasanın 5’e karşı 6 oyla bir sonraki genel seçimlerin yapılmasının ardından bir sonraki meclis döneminin başında yürürlüğe girmesine karar verdi. Yüksek Mahkeme kararında, söz konusu yasanın "açıkça kişisel bir değişiklik" olduğunu belirterek, meclisin Temel Yasalar üzerindeki yetkisinin uygunsuz bir şekilde kullandığını ifade etti.

“Tüm yasama süreci, belirli bir kişiye mevcut başbakana fayda sağlamak amacıyla yapıldı"

Yüksek Mahkeme Başkan Vekili Uzi Vogelman yaptığı açıklamada, demokratik ülkelerde yasama organının yasa çıkarırken toplumun genelinin çıkarlarını göz önünde bulundurması ve yasaları belirli bir kişinin yararına olacak şekilde tasarlamaması gerektiğini belirtti.

Söz konusu yasanın hazırlanırken Netanyahu'nun yararının gözetildiğini aktaran Vogelman, “Tüm yasama süreci, belirli bir kişiye mevcut başbakana fayda sağlamak amacıyla yapıldı" ifadelerini kullanarak, bu nedenle mahkemenin söz konusu yasanın son derece kişisel yönü nedeniyle uygulanmasının bir sonraki meclis dönemine kadar ertelenmesi gerektiğine karar verdiğini açıkladı.

Netanyahu’nun görevden alınmasını kısıtlayan yasa

Mart 2023’te meclisten 47'ye karşı 61 oyla kabul edilen yasada, "ulusal liderlerin göreve uygun olmaması" tanımı değiştirilmiş, başbakanların göreve uygun olmadığı ve görevden alınması şartı, kabinenin 4’te 3’ünün başbakanın fiziksel ya da psikolojik olarak göreve uygun olmadığı yönünde görüş bildirmesine bağlanmıştı.

Muhalefet, söz konusu yasanın yargı bağımsızlığının tehlikeye attığını savunmuş, Netanyahu hükümeti, ise yasa ile Yüksek Mahkeme'nin yetkilerini gerileterek kuvvetler arasındaki dengenin sağlanmasının amaçlandığını iddia etmişti.

Yüksek Mahkeme tartışmalı yargı reformunun ilk kısmını oluşturan yasayı iptal etmişti

İsrail’de ülke çapında büyük protestolara yol açan tartışmalı yargı reformuna yönelik itiraz, Yüksek Mahkeme heyeti tarafından incelenerek 1 Ocak’ta karara bağlanmıştı. Yüksek Mahkeme heyeti, mahkemenin tutarsız bulduğu hükümet kararlarını engelleme yetkisini sınırlandıran yargı reformunun ilk kısmını oluşturan yasayı 7’ye karşı 8 oyla iptal etmişti.
Heyette yar alan 15 yargıçtan 12'sinin mahkemenin Temel Yasaları iptal etme yetkisine sahip olduğu konusunda hemfikir olduğu belirtilmiş ve Yüksek Mahkeme, İsrail tarihinde ilk kez Temel Yasalar içerisinde yer alan bir yasayı iptal etmiş olmuştu.

İsrail'in yazılı bir anayasası bulunmazken, Yüksek Mahkeme en yüksek yargı organı olarak görev yapıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı “Turistik Tuz Ekspresi” ilk seferinde yolculardan tam not aldı, Ankara’dan Çankırı’ya günübirlik düzenlenen "Turistik Tuz Ekspresi" ilk seferini gerçekleştirdi. 1934 yılındaki Tenezzüh Treni’nin devamı niteliğindeki “Turistik Tuz Ekspresi” ile Çankırı’ya ilk seyahatlerini gerçekleştiren yolcular, tarihi ve kültürel turun keyfini yaşadı. Çankırı Valiliği, Çankırı Belediyesi, TCDD ve Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA) işbirliğiyle yürütülen çalışmalar sonucunda başlatılan günübirlik Turistik Tuz Ekspresi, Ankara’dan 7.50’de başladığı ilk seferini yaklaşık 3 saatte Çankırı’da tamamladı. 18 Mayıs Cumartesi günü, Çankırı’ya gerçekleştirilen tarihi yolculuğu şarkılar, türküler eşliğinde tamamlayan yolcular, 90 yıl aradan sonra ilk trenle seyahatin heyecanını yaşadı. Çankırı’da yıllar önce yaşamış kılıç dişli kaplan olarak bilinen “Tuzi” maskotlarının eşlik ettiği seyahatte, yolcular hep birlikte dans edip eğlendi. Oldukça keyifli süren yolculuğun ardından Çankırı’ya ulaşan yolcular, garda düzenlenen törenle Vali Mustafa Taşolar tarafından karşılandı. Yaran gösterisinin sunulmasının ardından Turistik Tuz Ekspresi’nin ilk yolcuları, program kapsamında Çankırı’nın tarihi ve kültürel mekânlarını ziyaret ederek yöresel lezzetlerini tatma imkanı elde etti. İlk olarak Yer Altı Tuz Şehri ile ziyaretlerine başlayan “Turistik Tuz Ekspresi” yolcuları, yerin 150 metre altında bulunan devasa büyüklüğü ile büyüleyici bir atmosfere sahip tuz mağarasını gezdi. Yer Altı Tuz Şehri’ne hayran kalan yolcular, daha sonra Çankırı’nın önemli tarihi eserlerinden olan tıbbın ve eczacılığın sembollerinin doğduğu mekân olan Taş Mescit ve Çankırı Mevlevihanesi, Buğday Pazarı Medresesi, Çivitçioğlu Medresesi, Sultan Süleyman Cami (Ulu Cami) ziyaret ederek Tarihi Çankırı Sokaklarında zamanda tarihe bir yolculuk yaptı. Şehrin ilgi çekici mekanlarından olan Ferit Akalın Radyo ve İletişim Müzesinde iletişim tarihini keşfeden ziyaretçiler, 8 milyon yıllık fosillere ev sahipliği yapan Çankırı Müzesini ve imece kültürünün sergilendiği Tarihi Çamaşırhane Müzesini gezdi. Çankırı’nın coğrafi işaretli geleneksel lezzetlerini de deneyimleme imkânı bulan ziyaretçiler, daha sonra Yöresel Mutfak ve Kültür Evi’nde Çankırı Valisi Mustafa Fırat Taşolar ile bir araya geldi. Çankırı Valiliği ve diğer kurumlarla birlikte Ankara’dan Çankırı’ya, 4 sefer olarak Turistik Tuz Ekspresi planladıklarını belirten Vali Taşolar, ikinci trenin ise yüzde 80 doluluğa ulaştığını ifade etti. ket etti. İlk seferinde yoğun talep gören Turistik Tuz Ekspresi, Ankara-Çankırı-Ankara güzergahında 25 Mayıs, 1 Haziran ve 8 Haziran tarihlerinde günübirlik olarak turlarına devam edecek. Tirenle günübirlik Çankırı’yı ziyaret eden vatandaşlar, şehrin tarihi yapılarına, Yer Altı Tuz Şehri’ne hayran kaldıklarını söyledi.
İstanbul Yurtta hava durumu Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, ülkemiz genelinin parçalı ve az bulutlu, yer yer çok bulutlu, Doğu Anadolu’nun doğusu, Güney Doğu Anadolu (Diyarbakır haric) ile Ankara’nın kuzey ve doğusu, Adana ve Osmaniye’nin kuzeyi, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Çankırı, Yozgat, Çorum, Kayseri, Nevşehir, Niğde, Kırşehir ve Karabük çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Hakkari, Van’ın güney ve doğusu, Şırnak’ın doğusu ile Muş ve Bitlis illerinin kuzey ve doğu kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz’de toz taşınımı bekleniyor. Hava sıcaklığı: Hava sıcaklıklarında önemli bir değişiklik beklenmiyor, genellikle mevsim normalleri civarında, iç ve batı kesimlerde yer yer üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Rüzgar: Genellikle kuzeyli, yurdun güney kesimlerinde batı yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetlice esmesi bekleniyor. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı, yer yer çok bulutlu, öğle saatlerinden sonra kuzey ve doğu ilçeleri kısa süreli yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26 İstanbul: Parçalı ve az bulutlu 23 İzmir: Parçalı ve az bulutlu 29 Adana: Parçalı, yer yer çok bulutlu, kuzey ilçeleri yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 31 Antalya: Parçalı ve az bulutlu 30 Samsun: Parçalı bulutlu 22 Trabzon: Parçalı bulutlu 19 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu 21 Diyarbakır: Parçalı, yer yer çok bulutlu 30
İstanbul Üniversite-sanayi ortak laboratuvarlarına bir yenisi eklendi Dudullu Organize Sanayi Bölgesi (OSB) içerisinde yer alan konumuyla ve gerçekleştirdiği iş birlikleriyle adından söz ettiren Doğuş Üniversitesi, üniversite-sanayi ortak laboratuvarlarına bir yenisini ekledi. Hisense Hvac ile yapılan protokol sonrası “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” açılarak, öğrencilerin hizmetine sunuldu. Doğuş Üniversitesi, Hisense Hvac ile yeni bir iş birliğine imza attı. “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” açılış törenine Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, Hisense HVAC Başkan Yardımcısı Youbo Li, Hisense HVAC Türkiye Genel Müdürü Turhan Karakaya ve Hisense HVAC çalışanları katıldı. Törende konuşan Doğuş Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turgut Özkan, iş birliğinin üniversite ve sanayi arasında güçlü bir köprü oluşturacağını ve öğrencilerin uygulamalı eğitim imkanlarının artacağını vurguladı. “Araştırma-geliştirme faaliyetleri birlikte yürütülecek” Hisense HVAC Türkiye Genel Müdürü Turhan Karakaya ise konuşmasında, mezunu olduğu Doğuş Üniversitesi ile böyle bir iş birliğine imza atmaktan gurur duyduğunu belirtti. Karakaya, "Ortak laboratuvar sayesinde Hisense HVAC’nin en yenilikçi iklimlendirme teknolojilerinin Türkiye’de de üretilmesi adına araştırma-geliştirme faaliyetleri Doğuş Üniversitesi ile yürütülecek" ifadelerini kullandı. Açılan “HVAC-İklimlendirme Sistemleri Laboratuvarı” ile öğrenciler eğitim süreçlerini zenginleştirirken, Hisense HVAC’nin en güncel teknolojileri ile tanışma fırsatı da yakalayacak. Laboratuvarın, Türkiye’nin iklimlendirme teknolojileri alanındaki araştırma ve geliştirme çalışmalarına da ivme kazandırması bekleniyor.