GÜNDEM - 31 Temmuz 2007 Salı 11:26

İşte YAŞ kararları

A
A
A
İşte YAŞ kararları

Yüksek Askeri Şura'nın Ağustos ayı olağan toplantısında alınan kararlar açıklandı.

Yüksek Askeri Şura'da, 30 Ağustos 2007 itibariyle emekliye ayrılacak Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Yener Karahanoğlu'nun yerine Donanma Komutanı Oramiral Muzaffer Metin Ataç, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Faruk Cömert'in yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu atandı.
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral İlker Başbuğ ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecekler.
Kara Kuvvetleri'nde 4 yıllık görev sürelerini dolduran 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney ve Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık da 30 Ağustos itibariyle emekliye sevk edildi.
Emekliye ayrılacak 1. Ordu Komutanı Orgeneral Fethi Remzi Tuncel'in yerine 3. Ordu Komutanı Orgeneral İsmail Koçman, Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutanı Orgeneral Orhan Yöney'in yerine bu yılki Şura'da orgeneralliğe terfi eden Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanı Korgeneral Erdal Ceylanoğlu, yine bu yıl emekliye ayrılacak Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Şükrü Sarıışık'ın yerine ise Kara Kuvvetleri Eğitim ve Doktrin Komutan Yardımcısı Korgeneral Necdet Özel'in getirilmesi kararlaştırıldı. 3. Ordu Komutanlığı'na da yine bu yıl terfi eden 4. Kolordu Komutanı Korgeneral Saldıray Berk atandı.
Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Eşref Uğur, Yiğit Donanma Komutanlığı'na koramiral; Hava Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Korgeneral Hasan Aksay, Harp Akademileri Komutanlığı'na atandı.

Bu arada, Şura'da, Türk Silahlı Kuvvetleri'nde durumları değerlendirilen personelden “TSK'nın itibarını sarsacak şekilde disiplin bozucu hareketlerde bulunan” 13, “irticai tutum ve davranışları” nedeniyle 10 personelin TSK'dan ayrılmasına karar verildi.


İŞTE YAŞ'IN ARDINDAN GENELKURMAY'DAN YAPILAN AÇIKLAMA:

 
1.   Yüksek Askerî Şûra; 4 Ağustos 2007 tarihinde tamamlanan Ağustos ayı olağan toplantısında, Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli general, amiral ve albaylardan bir üst rütbeye yükseltilecekler ile general ve amirallerden görev süresi bir yıl uzatılacakların durumlarını görüşerek karara bağlamıştır.
2.   30 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olmak üzere; Türk Silahlı Kuvvetlerinden 34 general ve amiral bir üst rütbeye, 45 albay ise general ve amiralliğe yükseltilmiş; 40 general ve amiralin görev süreleri bir yıl uzatılmıştır.
3.   Ayrıca, Türk Silahlı Kuvvetlerinin itibarını sarsacak şekilde, disiplin bozucu hareketlerde bulunan 13, irticai tutum ve davranışları nedeniyle 10 personel olmak üzere toplam 23 personelin Türk Silahlı Kuvvetlerinden ayırılmasına karar verilmiştir.
 
30 Ağustos 2007 Tarihinden Geçerli Olarak Bir Üst Rütbeye Yükselen General-Amiral ve Albaylar


KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI
1KORGENERALNECDET ÖZEL
2KORGENERALERDAL CEYLANOĞLU
3KORGENERALSALDIRAY BERK
 
KORGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1TÜMGENERAL M. KORKUT ÖZARSLAN
2TÜMGENERALAHMET TURMUŞ
3TÜMGENERALGALİP MENDİ
4TÜMGENERALHULUSİ AKAR
5TÜMGENERALA. YAŞAR CİHANSIZ
 
TÜMGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRARÜTBESİADI SOYADI 
1TUĞGENERALTAHİR BEKİROĞLU
2TUĞGENERALİHSAN UYAR
3TUĞGENERALRAŞİT ATİLA ONKÖK
4TUĞGENERALYÜKSEL ÖZTEKİN
5TUĞGENERALBERKAY TURGUT
6TUĞGENERALYAŞAR BAL
7TUĞGENERALMUSA AVSEVER
8
TUĞGENERALÖMER BAYRAKLI
9TUĞGENERALORHAN TURFAN
10TUĞGENERALYILDIRIM GÜVENÇ
11TUĞGENERALMEHMET ÇETİN
12TUĞGENERALSELAHATTİN KISACIK
 
TUĞGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1PİYADE KURMAY ALBAYLEVENT GÖZKAYA
2TANK KURMAY ALBAYYAVUZ TÜRKGENCİ
3TANK KURMAY ALBAYERDOĞAN AKYOL
4PİYADE KURMAY ALBAYLEVENT ÇOLAK
5KARA PİLOT ALBAYTAYYAR SÜNGÜ
6MUHABERE ALBAYERSUN ALTUNSOY
7TOPÇU KURMAY ALBAYİLYAS BOZKURT
8KARA PİLOT ALBAYİZZET ÇETİNGÖZ
9PİYADE KURMAY ALBAYOKTAY BİNGÖL
10TOPÇU KURMAY ALBAYYAKUP BATTAL
11PİLOT KURMAY ALBAYÖZHAN AYAŞ
12TOPÇU KURMAY ALBAYŞEREF OGUŞ
13TOPÇU KURMAY ALBAYİLHAN BÖLÜK
14İSTİHKAM ALBAYMETE SALT
15TOPÇU KURMAY ALBAYALİ DOĞAN İNCE
16TOPÇU KURMAY ALBAYMUSTAFA GÜLER
17TOPÇU KURMAY ALBAYOSMAN ÜNLÜ
18PİYADE KURMAY ALBAYMUAMMER BAYRAM
19TOPÇU KURMAY ALBAYMUSTAFA ÖZSOY
20MUHABERE  ALBAYMUSTAFA KÜÇÜKAYAN
21PİYADE ALBAYMEHMET ŞAHİNGÖZ
22MÜHENDİS ALBAYMURAT ÜÇÜNCÜ
23MALİYE ALBAYFEVZİ CÖMERT
 
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORAMİRALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI
1KORAMİRALEŞREF UĞUR YİĞİT
 
KORAMİRALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TÜMAMİRALNUSRET GÜNER
 
TÜMAMİRALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TUĞAMİRALH. MÜCAHİT ŞİŞLİOĞLU
2
TUĞAMİRALATİLLA KEZEK
3
TUĞAMİRALVEYSEL KÖSELE
 
TUĞAMİRALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI
1
DENİZ KURMAY ALBAYKEMALETTİN GÜR
2
DENİZ KURMAY ALBAYİSMAİL TAYLAN
3
DENİZ KURMAY ALBAYSUALP TAYFUN ATILIR
4
DENİZ KURMAY ALBAYNADİR HAKAN ERAYDIN
5
DENİZ KURMAY ALBAYERCÜMENT TATLIOĞLU
6
DENİZ KURMAY ALBAYALAETTİN SEVİM
7
DENİZ KURMAY ALBAYHASAN ŞÜKRÜ KORLU
8
DENİZ ALBAYEMİN SAMİ ÖRGÜÇ
 
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

ORGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
KORGENERALHASAN AKSAY
 
KORGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1TÜMGENERAL MUSTAFA ÇOTUKSÖKEN
2TÜMGENERALMEHMET ERTEN
 
TÜMGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI
1
TUĞGENERALNEZİH DAMCI
2
TUĞGENERALBEYAZIT KARATAŞ
3
TUĞGENERALMEHMET ÇETİN
4
TUĞGENERALATİLLA ÖZLER
TUĞGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
HAVA PİLOT  ALBAYMUHİTTİN FATİH SERT
2
HAVA PİLOT  ALBAYMUSTAFA İLHAN
3
HAVA PİLOT  ALBAYATİLLA ÖZTÜRK
4
HAVA PİLOT ALBAYZİYA CEMAL KADIOĞLU
5
HAVA PİLOT ALBAYATEŞ MEHMET İREZ
6
HAVA PİLOT ALBAYCEMAL SANCAK
7
HAVA PİLOT ALBAYYILMAZ ÖZKAYA
8
HAVA SAVUNMA ALBAYH. CİHANGİR KADAKAL
 
JANDARMA GENEL KOMUTANLIĞI

KORGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TÜMGENERALFİKRET DEMİRTAŞ
 
TÜMGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TUĞGENERALTUNAY BİLGEN
 
TUĞGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
JANDARMA ALBAYİSMAİL SALİM OLGUNER
2
JANDARMA ALBAYALİ LAPANTA
3
JANDARMA ALBAYARİF ÇETİN
4
JANDARMA  ALBAYÜMİT YILMAZ
5
JANDARMA ALBAYMURAT KIRKAYA
 
GÜLHANE ASKERİ TIP AKADEMİSİ KOMUTANLIĞI

TUĞGENERALLİĞE YÜKSELTİLENLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TABİP ALBAYMEHMET TAHİR ÜNAL

30 Ağustos 2007 Tarihinden Geçerli Olarak Görev Süresi Bir Yıl Uzatılan General ve Amiraller

KARA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

KORGENERALLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1KORGENERAL A. CAHİT SARSILMAZ
2KORGENERAL METİN YAVUZ YALÇIN
3KORGENERAL HAYRİ GÜNER
 
TÜMGENERALLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1TÜMGENERALÜMİT ŞAHİNTÜRK
2TÜMGENERALMUZAFFER CENGİZ ARSLAN
3TÜMGENERALZEKERİYA ÖZTÜRK
4TÜMGENERALEMİN CİHANGİR AKŞİT
5TÜMGENERALSABRİ DEMİREZEN
 
TUĞGENERALLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TUĞGENERALMÜNİR ERTEN
2
TUĞGENERALATİLLA GÜRDERE
3
TUĞGENERALHASAN FEHMİ CANAN
4
TUĞGENERALSÜHA TANYERİ
5
TUĞGENERALLEVENT ERTÜRK
6
TUĞGENERALALİ AKDOĞAN
7
TUĞGENERALSEYHAN CEYHAN
8
TUĞGENERALALİ ER
9
TUĞGENERALA.TAMER BÜYÜKKANTARCIOĞLU
10
TUĞGENERALVEYSİ SUNAL
11
TUĞGENERALİSMAİL ERCAN
12
TUĞGENERALNACİ ÖZDEMİR
13
TUĞGENERALAHMET SEZER ŞENGÜL
 
DENİZ KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

TÜMAMİRALLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1TÜMAMİRAL KADİR SAĞDIÇ
2TÜMAMİRAL ALİ DENİZ KUTLUK
 
TUĞAMİRALLER
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1
TUĞAMİRALİBRAHİM AKIN
2
TUĞAMİRALSERDAR DÜLGER
3
TUĞAMİRALDENİZ DAĞLILAR
4
TUĞAMİRALUFUK ASLAN
 
HAVA KUVVETLERİ KOMUTANLIĞI

KORGENERAL
SIRA
RÜTBESİ
ADI SOYADI 
1KORGENERAL
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Bakan Yerlikaya: "1 milyar 180 milyon lira işlem hacmi olduğu tespit edilen 18 şüpheliyi yakaladık" İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya: "Mersin’de ‘Change Araç’ çetesine yönelik operasyonumuzda aralarında 1 milyar 180 milyon lira işlem hacmi olduğu tespit edilen 18 şüpheliyi yakaladık" dedi. Bakan Yerlikaya, sosyal medya hesabından Mersin’de polis tarafından yapılan ‘Change Araç’ çetesine yönelik operasyona dair açıklama yaptı. Yerlikaya, operasyonda aralarında 1 milyar 180 milyon lira işlem hacmi olduğu tespit edilen 18 şüphelinin yakalandığını ve 14 şüphelinin tutuklandığını, 4 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla bırakıldığını bildirdi. Aynı zamanda Yerlikaya, 27 adet araca da el konulduğunu belirtti. "1 milyar 180 milyon lira işlem hacmi olduğu tespit edilen 18 şüpheliyi yakaladık" Bakan Yerlikaya, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Mersin’de ‘Change Araç’ çetesine yönelik polisimiz tarafından düzenlenen operasyonumuzda aralarında 1 milyar 180 milyon lira işlem hacmi olduğu tespit edilen 18 şüpheliyi yakaladık. 14 şüpheli tutuklandı, 4 şüpheli hakkında adli kontrol hükümleri uygulandı. 27 adet araca el konuldu. Mersin Cumhuriyet Başsavcılığımız ile EGM Asayiş Daire Başkanlığımız koordinasyonunda, Mersin Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan çalışmalar sonucu; yurt dışından kaçak yollarla ülkemize getirilen araçların şasi numaralarını ‘ağır hasarlı’ araçların şasi numaralarıyla değiştirerek, ağır hasarlı araçları tamir edilmiş gibi gösterip trafiğe çıkardıkları, çalıntı, gümrük kaçağı ve hacizli yakalamalı araçları parçalayıp yedek parça olarak piyasaya sürdükleri tespit edildi. Vatandaşlarımız ikinci el araç satın alırken çok dikkatli olmalı, aracı iyi kontrol ettirmelidir. Şüpheli bir durum varsa lütfen hemen 112 Acil Çağrı Merkezimize bildirin biz gereğini yapalım. Valimizi, Cumhuriyet Başsavcılığımızı, İl Emniyet Müdürlüğümüzü ve emeği geçenleri tebrik ediyorum."
Diyarbakır Diyarbakır’da hayvanların sessiz kahramanı Diyarbakır’da yaşayan Muhammet Bahattin Doğru, 10 yıldır sokak hayvanlarının yaşam mücadelesine umut oluyor. Geçimini bir inşaatta bekçilik yaparak sağlayan Doğru, bunun yanı sıra hurda eşyalar toplayıp satarak elde ettiği gelirle sokak hayvanları için mama, ilaç ve sağlık harcamalarını karşılıyor. Kendi imkânlarıyla ayakta durmaya çalışan Doğru, Diyarbakır’ın birçok noktasına arkadaşlarının ve gönüllülerin araçlarıyla ulaşarak düzenli olarak yemek ve mama bırakıyor. Doğru, 10 yılı aşkın süredir sokak hayvanlarıyla ilgili besleme ve çeşitli çalışmalar yaptığını belirtti. Doğru, "Sokak hayvanlarının dostluğunu gördükten sonra onlarla kaynaştım, bütünleştim. Bu dostluğu birebir yaşadım. Hayvanlar da Allah’ın yarattığı canlardır. Şantiyede çalışıyorum, şantiye elemanıyım. Buradaki imkanlarımla ve ayrıca topladığım hurdaları geri dönüşüm olarak satarak elde ettiğim gelirle sokak hayvanlarına destek olmaya çalışıyorum. Gördüğünüz gibi hem burada şantiyede hem de şantiye dışında; Çarıklı’da, Bağlar’da ve birçok bölgede sokak hayvanlarını besliyorum. Bugün o hayvanın dili yok, konuşamıyor, bir şey isteyemiyor. Allah, onları yaratmış ve bize emanet etmiş. Biz bu emanete sahip çıkmak zorundayız. Sokak köpekleri için, evcil olmayan hayvanlar için şunu söylüyorum: Merhamet, merhamet, merhamet. Merhametimizi onların üzerinden esirgemeyelim. Biz onlara baktıkça Allah-u Teâlâ da bize bakar. Biz onlara merhamet ettikçe Allah da bize merhamet eder. İslami ve dini boyutuyla ele aldığımızda da biz bu hayvanların açlığından, hastalığından ve yaşamından mesulüz. Bu meseleye bu bilinçle yaklaşmak gerekir. Buyurun gelin; biz gönüllüler, sivil toplum örgütleri olarak elimizi değil, gövdemizi taşın altına koymuşuz. Gelin el birliğiyle bu artan popülasyonun önüne kısırlaştırmayla geçelim. Öldürmekle, katletmekle ya da hayvanları sokaktan uzaklaştırmakla bu sorunu çözemeyiz. Aksine daha fazla ölüme sebep oluruz" dedi. Kedi ile köpeğin bir arada yaşamasının mümkün olduğunu aktaran Doğru, "Gerçekten mümkündür. Gözünüzle gördünüz, eminim kayda da aldınız. Birlikte oynuyorlar. Yeter ki biz aralarına nifak sokmayalım, onları birbirine kışkırtmayalım. Sevdirelim. Sevdirmek, sevmek bizim görevimizdir. Bu, bizim en insani görevimizdir. Buradan annelere, cami imamlarına, öğretmenlere ve toplumda kanaat önderi olan herkese sesleniyorum. Gelin bu hayvanları çocuklarımıza öcü gibi değil, sevgiyle anlatalım. Merhameti aşılayalım. Bunun eğitimini, vaazını, terbiyesini çocuklarımıza verelim ki bu hayvanlar gelecekte zarar görmesin" diye konuştu. 10 yıl boyunca gördüğü en korkunç vakalardan birini geçen hafta Cuma günü Çınar’da yaşadığını söyleyen Doğru, "Akşam saat 21.35 sıralarında bana bir telefon geldi. Çınar’da yaralı bir hayvan olduğu, cinsel organının dışarıda olduğu söylendi. Muhtemelen bir cisimle zorlandığı ifade edildi. Bunun üzerine hiç durmadan ticari bir araçla olay yerine gittim. Gördüğüm manzara karşısında insanlığımdan utandım. Gerçekten insanlığımdan utandım. O köpeği alıp geldim. Gece saat 02.30’a kadar Diyarbakır’da açık veteriner aradım ama maalesef bulamadım. O can sabaha kadar benim misafirim oldu. Sabahleyin kliniğe, veterinere götürdüm. Zor bir ameliyat geçirdi; yaklaşık 5 saat sürdü. Ameliyat iyi geçti ancak maalesef ertesi gün, öğleden sonra saat 15.00 civarında canımızı kaybettik. Bu, beni yüreğimden yaralayan vakalardan biriydi. Umarım bir daha böyle şeyler yaşanmaz. Ama yaşanacak. Neden mi? Çünkü biz çocuklarımıza sevgiyi aşılamıyoruz" diye konuştu.