SAĞLIK - 09 Nisan 2016 Cumartesi 12:05

İyilik bebekleri organ bağışı için Türkiye’yi geziyor

A
A
A
İyilik bebekleri organ bağışı için Türkiye’yi geziyor

Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği’nin organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmak ve bu yıl çocukluk dönemi organ nakillerine dikkat çekmek amacıyla düzenlediği İyilik Bebekleri sosyal sorumluluk projesi yolculuğuna devam ediyor.

Haldun Dormen’den Nebahat Çehre’ye, Selçuk Yöntem’den Zeynep Beşerler’e kadar iş, sanat ve cemiyet hayatından 41 ünlü ismin çocukluk hayallerinden yola çıkılarak tasarlanan bebekler, Türkiye’yi ve dünyayı dolaşacak.“Hayata İyilik Kat” sloganından yola çıkılarak, Memorial Sağlık Grubu’nun katkılarıyla gerçekleştirilen projede, Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği tarafından organ nakli olacak çocuklar için kullanılacak olan bebekler ilk olarak İstanbul’da sergilenmeye başladı. “İyilik Bebekleri” sergisi, 29 Mart-2 Nisan’da Akmerkez’de, ardından da Akbatı AVM’de ziyaretçileriyle buluştu. 10 Nisan’a kadar burada sergilenecek olan “İyilik Bebekleri” sergisi, 11-22 Nisan tarihleri arasında ise Akasya AVM’de gezilebilecek.

“BİR KİŞİNİN AKLINA BİLE ORGAN BAĞIŞINI GETİREBİLDİYSEK NE MUTLU BİZE”
Organ Nakilleri Bilinçlendirme ve Geliştirme Derneği Başkanı Prof. Dr. K. Yalçın Polat, iyilik bebekleri projesinin kısa sürede büyük ilgi gördüğüne dikkat çekerek, “Amacımız insanların bu konuyu gündeme almasını sağlamak ve yılda bir kez de olsa onlara organ bağışı fikrini düşündürmektir. Organ bağışı yapalım mı? Yoksa yapmayalım mı? Eğer bunu gündemine alırsa, insanlarımızın bu konuya olumlu bakacağını düşünüyorum. Çünkü çok fazla organ bekleyen hasta var. Eğer yılda bir kez de olsa bu konuyu gündemine alırlar, araştırırlar ve düşünürlerse, sistemi çok iyi anlarlar ve doğru yolları öğrenirlerse, bu konuya sıcak bakacaklarını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE ORGAN NAKLİ KONUSUNDA DÜNYADA PARLAYAN BİR YILDIZ”
Türkiye'de yaklaşık 4 bin ile 4 bin 500 civarında organ nakli yapıldığı bilgisini veren Prof. Dr. Polat, ''Türkiye için gerçekten büyük bir rakam. Dünyada, Türkiye organ nakli konusunda parlayan bir yıldız. Özellikle canlı verici karaciğer naklinde dünya birincisi. Canlıdan verici ameliyatlarını çok iyi yapıyoruz ancak sağlıklı bir insanı ameliyat etmek istemiyoruz. Amacımız hep kadavradan organ nakli yapmak ve insanları organ bağışına teşvik etmek. Yaklaşık 4 bin 500 nakil yapıyoruz ama bekleyen hasta sayısı 40 binin üzerinde. Bunlar erişkin ve çocuk. Çocuklarda ise binlerin üzerinde. Türkiye'de çocuklarda yıllık 400-450 civarında karaciğer nakli yapılıyor. Bunun yanında bekleyen çocuk sayısı oldukça fazla durumda'' açıklaması yaptı.

“HER ŞEY ÇOCUKLARIN SAĞLIKLA BÜYÜMESİ İÇİN”
Çocuklarda organ naklinin çok önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Polat, ''Karaciğer ve kalp nakli yapılamayan çocuklar ne yazık ki kaybediliyor. Böbrek naklinde ise belki geçici olarak diyaliz ile çözüm bulunabiliyor. Ancak organ yetmezliğinin en etkili tedavisi organ nakli… Çocukluk döneminde yapılan nakillerde, çocuklar hem bedensel hem de zihinsel gelişimini tamamlamış oluyor. Nakil yapmayıp çocuğu diyalize bağladığınızda ise kendi yaşıtlarıyla hiçbir zaman eşit büyümeye sahip olamıyor. Teknoloji ve bilim o kadar çok ilerledi ki, insanlar normal hayatlarını yaşayabilecek duruma gelebiliyor. Onun için onların hayatını kurtarmış oluyorsunuz. Siyahla beyaz gibi, hayata sihirli bir dokunuş gibi'' diye konuştu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Başkan Şerifoğulları, Kent Müzesi’ni inceledi Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, Elazığ’ın kültür ve turizmine yeni bir değer olarak hayata geçirilecek olan Kent Müzesi’nin sona gelinen çalışmalarında incelemelerde bulundu. Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, ‘Müzeler Şehri Elazığ Projesi’ kapsamında hayata geçirdiği Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’nin ardından Kent Müzesi’ni de kente kazandırmaya hazırlanıyor. 1896 yılında dönemin Elazığ Valisi Enis Paşa tarafından Çarşı Mahallesi’nde inşa edilen ve geçmişte hükümet konağı olarak hizmet veren, Osmanlı döneminin izlerini taşıyan tarihi bina, çalışmaların ardından kent belleğinin kayıt altına alındığı, toplumsal hafızayı canlı tutacak Kent Müzesi olarak faaliyet gösterecek. Kent Müzesi bünyesinde, şehrin tarihi dönemleri, coğrafi, sosyal ve ekonomik yapısı, unutulmaya yüz tutmuş meslekler bölümü ile geleneksel yaşam kültürü bölümleri yer alacak. Başkan Şerifoğulları, müzede devam eden çalışmaları inceledi. Yetkililerden bilgi alan Başkan Şerifoğulları; “Aziz Şehrimiz Elazığ’ımızın kültür ve turizmine katkı sağlama adına Müzeler Şehri Elazığ projemiz doğrultusunda Harput Musiki Müzesi, Basın Müzesi ve Hoca Hasan Hamam Müzesi’ni kentimize kazandırmanın onurunu ve gururunu yaşamıştık. Şehrimizin kadim kültür ve medeniyetini, övündüğümüz tarihini geleceğe taşımanın bilinciyle, geleceğimizi inşa etme hedeflerimize adım adım ilerliyoruz. Bu kapsamda Elazığ’ın tarihi ve kültürel değerlerinin geleceğe aktarılması, yaşatılması, ve korunması için kent belleğinin nesilden nesile aktarabileceği Kent Müzemize ilişkin çalışmalarımızın sonuna gelmiş bulunmaktayız. Şehir merkezimizde hayata geçireceğimiz bu Kent Müzemiz, hem kıymetli hemşehrilerimize, hem de farklı illerden şehrimizi ziyaret edecek olan vatandaşlarımıza kentimizin geçmişine dair önemli bir deneyim yaşatacaktır. Kent Müzemizi de geleceğimize kazandırmış olmanın gururunu hep birlikte yaşayacağız” dedi.