KÜLTÜR SANAT - 17 Şubat 2022 Perşembe 23:32

Japonya’nın binlerce yıllık kültürü: Yokai

A
A
A
Japonya’nın binlerce yıllık kültürü: Yokai

Japon kültüründe büyük öneme sahip Yokai, Ankara’da sanatseverlerle buluştu. Sergiyi gezen Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Kazuhiro Suziki, “Türklerin, Japon kültürüne bakış açısı özgün bir kültür olarak kavradıklarını görüyorum. Oldukça doğru anlıyorlar Japon kültürünü" dedi.

Japoncada hayalet anlamına gelen Yokai, bu ülkenin kültüründe binlerce yıldır yaşatılıyor. Farklı kültürlerde bulunan canavar veya hayaletlerin Japonya’daki karşılığı olan Yokai’lerin genellikle şekil değiştirme gibi doğaüstü güçlere sahip olduğuna da inanılıyor. “Yokai Geçit Töreni: Japonya’dan Doğaüstü Varlıklar” Sergisi ise Japonya’nın binlerce yıllık kültürünü Başkentli sanatseverler ile buluşturdu. Yokai kültürüyle tanışan vatandaşlar, kültürün gelişiminin kökenlerini ve tarihini eski materyallerin örnekleriyle öğrendi. Sergide orijinal ve replika parşömenler, baskılar ve çizimlerden oluşan materyaller yer aldı.

Yokai ilgili bahsederken ilk önce Japonya’da Şinto ve Budizm dini olduğunu söyleyebileceğini belirten Büyükelçi Suzuki, “Şinto dininin çok tanrılı bir din olması dolayısıyla 8 milyona yakın tanrı vardır. Bu dini inançta neredeyse her obje ve nesnenin bir tanrısı olduğuna inanılıyor. Bu kadar çok tanrının mevcut olduğu ve hem topluma hem de kültüre etki ettiğini söyleyebiliriz. Yüz yıllar öncesinden bu kültür gelişmiştir ve Yokai tarihçesi de bu kültür içinde oluşmuştur” diye konuştu.

Japonya’da pek çok kişinin çocukluğundan itibaren bu kültürün içinde canavarlar, tanrılarla beraber büyüdüğüne dikkati çeken Suzuki, “Günümüzde de Japon kökenli animeler oldukça yaygındır. Pokemon ve Manga gibi animeler Yokai kültürünün arka planında bulunmaktadır. Yokai kavramını Japonlar için kendilerine yakın ve günlük yaşamın bir parçası olarak söyleyebiliriz. Japon kültürü içinde uzun yıllar var olan ve özdeşleşmiş bir kavramdır. Batı kültüründen örnek verecek olursak Roma, Yunan mitolojilerinde de kavramlar, yaratıklar, tanrılar mevcutsa aynıları Japon kültürü içerisinde de yer almaktadır” açıklamasında bulundu.

Türkiye ve Japonya’nın kültürel ilişkilerini de değerlendiren Büyükelçi Suzuki şunları söyledi:
“Türklerin, Japon kültürüne bakış açısı özgün bir kültür olarak kavradıklarını görüyorum. Oldukça doğru anlıyorlar Japon kültürünü. Tabi ki diğer dünya kültürleriyle Japon kültürü çok farklılık göstermekte ve ilişkilerimiz de potansiyelin çok altında. Karşılıklı etkileşimimizin az olduğu kanaatindeyim. Bu karşılıklı değişimler etkileşimlerin daha da gelişmesini istiyorum. Bu sergi vesilesiyle Japonya’nın geçmişinde mevcut anime kültürünün arka planında ne tür bir kültür olduğunu daha iyi anlayacaklardır. Japonya ile ilgili kültürel anlayışı arttıracağı kanaatindeyim. Bu sergi bundan önce Rusya’da sergilendi. Türkiye’den sonra da Endonezya’ya gidecek. Bu dünyayı dolaşan bir sergidir.”

Mevlüt İşli - Doğukan Gürel - İbrahim Çakmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Sındırgı’da 19 Mayıs coşkusu Sındırgı ilçesinde tüm Türkiye’de olduğu gibi 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri tüm hızıyla devam ediyor. Cumhuriyet Meydanında Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni ile başlayan etkinlikler Atatürk Stadyumunda devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Gençlik ve Spor Hizmetleri müdürü Rahmi Yörük günün önemini belirten konuşma yaptı. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ı gençlere armağan ettiğine dikkat çeken Yörük, “Sizler, geleceğin lider ülkesi Türkiye’yi çok daha ileriye taşıyacaksınız. Gençlerimizin, çok çalışıp, ileride kendilerine verilecek vazifeleri en iyi şekilde yerine getireceklerinden şüphem yok” dedi. Şiirler, halk oyunları ve çeşitli etkinliklerle süslenen resmi kutlama töreni sonrasında 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Tören sonrası gerçekleştirilen yüzlerce vatandaşın katıldığı kortej, Sındırgı’nın sokaklarında renkli görüntülere sahne oldu. Gençlerin ve vatandaşların ellerinde taşıdıkları Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile yürüyüş, milli birlik ve beraberlik duygusunu pekiştirdi. Yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’na kadar devam etti. Kortej ve kutlama programlarına İlçe Kaymakamı Didem Dinç Özay, Sındırgı Belediye Başkanı Serkan Sak, Gençlik ve Spor Hizmetleri müdürü Rahmi Yörük, protokol üyeleri, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri, öğrenci ve vatandaşlar katıldı. Kortej yürüyüşünün ardından Cumhuriyet Meydanı’nda ilk olarak Sındırgı Halk Oyunları ekibi, yöresel danslarını sergileyerek izleyenlere unutulmaz anlar yaşattı. Halk oyunları gösterisi, büyük beğeni toplarken, izleyenler ekibi coşkulu alkışlarla destekledi. Kutlamaların saat 21’de Cumhuriyet Meydanı’nda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Sındırgı Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilecek yerel sanatçılar Beyaz İrtürk ve Osman Çiçek’in sahne alacağı “Gençlik Konseri” ile devam edeceği belirtildi.
Erzincan Erzincan’da “Gençlerin Gözüyle Kent Diplomasisi” projesi kapsamında panel düzenlendi İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürlüğünün “Gençlerin Gözüyle Kent Diplomasisi” projesi kapsamında “Kent Vizyon Panelleri-Erzincan” adıyla bir panel düzenlendi. Kentteki bir otelin salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan İletişim Başkanlığı Erzincan Bölge Müdürü Metehan Akkaya, projenin amacı hakkında şöyle konuştu: “Nüfus artış oranının giderek yoğunlaştığı kent hayatında, gençlerin kentte nasıl konumlandırıldığı ve kentteki diğer aktörlerle olan diyaloğunun boyutları önem taşımaktadır. Kent diplomasisi, gençlerin kentsel aktörlerle olan diyaloğuna birkaç yeni eğilim sunar. Bu bağlamda, kent diplomasisinin kapsamı özellikle küçük kentlerde genellikle gençlik, spor veya kültürel alışveriş ve etkinliklerle bağlantılı olarak gerçekleşir ve toplantılardan iş birliğine kadar pek çok şekilde topluluk oluşturma girişimlerini teşvik eder. Bu doğrultuda proje, kent diplomasisinin gençlerin kent hayatına katılımı üzerindeki rolünü kentteki gençlerin ve diğer aktörlerin görüş ve önerileriyle birlikte değerlendirmeyi öneren bir platformun hayata geçirilmesini amaçlar. Platformun, gençlere kent diplomasisi hakkında bilgi vermesi, bu konuda gençler ve kentsel aktörler arasında farkındalık oluşturması, kent kültürünü geliştirmesi ve kent imajını güçlendirmesi beklenir.” Akkaya, projenin katkılarını da şöyle sıraladı: “Gençler için: Gençlerde kent diplomasisi hakkında farkındalık oluşturulması ve gençlerin bu konuda bilgilendirilmesi. Gençlerde kent kültürünün geliştirilmesi, desteklenmesi ve gençlerin kente aidiyet duygularının güçlendirilmesi. Gençlerin çeşitli yönetim düzeylerindeki karar vericilerle bir araya getirilmesi. Kentteki yerli ve yabancı gençlerin kentteki sosyal uyumlarını artırmaya yönelik duygu ve düşüncelerinin karşılıklı paylaşılmasına olanak tanınması. Gençlerin kent hayatında karşılaştıkları sorunların çözümüne yönelik alternatif görüşlerin tartışılması. Kent için: Kent değerlerinin öne çıkarılması yoluyla kent görünürlüğünün ve imajının artırılması. Kentin diplomatik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik çıktıların üretilmesi. Kentteki diğer aktörler için: Kentsel aktörler arasında eş güdüm sağlanması. Kentteki aktörlerin kentliler ve kent toplulukları ile bütünleşmesinin sağlanması. Kent yönetiminin (belediyelerin) uluslararası alanda (kardeş kent gibi) yeni iş birlikleri edinmesinin kolaylaştırılması.” Akkaya’nın açılış konuşmasının ardından panele geçildi. Karadeniz Teknik Üniversitesinden Dr. Nisa Erdem’im Moderatörlüğünü yaptığı panelde; İstanbul Medeniyet Üniversitesinden Prof. Dr. Hamza Ateş ve Doç. Dr. Sezai Öztop ile Karadeniz Teknik Üniversitesinden Suna Ersavaş Kavanoz, gençlere kent diplomasisini anlatarak gelen soruları cevaplandırdılar.
Samsun Çarşamba’da 19 Mayıs coşkusu 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı, Çarşamba’da Adapark Suni Çim Sahada yapıldı. Öğrencilerin hazırladığı gösteriler stadı dolduran vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı töreni, Belediye Meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başladı. Törende, İlçe Gençlik ve Spor Müdürlüğü’nün çelengi Atatürk Anıtı’na sunuldu. Belediye Meydanında çelenk sunma töreni saygı duruşu ve okunan istiklal marşı sonrası sona erdi. Program Çarşamba Adapark Suni Çim Sahada düzenlenen etkinlikler ile devam etti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yapan Gençlik Merkezi Müdürü Ramazan Katoğlu, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs’ta milli duygular içerisinde Samsun’da attığı ilk adım. Türk milletinin bağımsızlığını kazanmada ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu yolunda atılmış en önemli adımdır. İşte bu yüzden, Türk milletinin, vatanı ve değerleri için verdiği onurlu mücadelenin adı olan 19 Mayıs’ın 105, yıldönümüne ulaşmanın mutluluk ve heyecanını yaşıyoruz" diye konuştu. Konuşmaların ardından öğrencilerin hazırlandığı çeşitli spor gösterileri, halk oyunları ve müzik dinletilerinin ardından ödül törenine geçildi. Çeşitli etkinliklerde dereceye giren öğrencilere madalyaları Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Cumhuriyet Başsavcısı Çağrı Gir tarafından verildi. Adapark Suni Çim Sahada düzenlenen etkinliklere Çarşamba Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Cumhuriyet Başsavcısı Çağrı Gir, Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, Çarşamba Emniyet Müdür Barik Çiçek, İlçe Jandarma Komutanı Bnb. Mustafa Kemal Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Özdemir, kurum amirleri, siyasi parti temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler katılım sağladı. Program geçiş töreni sonrası sona erdi. 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları, akşam saatlerinde fener alayı ve gençlik konseri ile devam edecek.