GÜNDEM - 19 Ocak 2019 Cumartesi 09:16

Karlar altında dörtnala özgürlük havadan böyle görüntülendi

A
A
A
Karlar altında dörtnala özgürlük havadan böyle görüntülendi

Uludağ’ın eteklerinde kurulan binicilik merkezinde atları dört nala sürerek hayal iklimlerine kanat açabilirsiniz. Karla kaplı görüntüsüyle herkesi büyüleyen çiftlikteki muhteşem görüntü İHA ekibi tarafından drone ile havadan görüntülendi.

Bursa’nın Kestel ilçesine bağlı Kazancı Mahallesi’nde kurulan Tabiat Binicilik Merkezi’nde kış aylarında orman ve göl manzarasında ata binmek mümkün. Alternatif kış turizmin gözde mekanlarından olan binicilik merkezi, 2015 yılından beri halka hizmet veriyor. Farklı cinslerde 40 atın bulunduğu merkezde modern ve geleneksel okçuluk dersleri de veriliyor. Her yaştan binicilik eğitimi almak ve doğada atlarla manzaranın keyfini sürmek isteyen yerli ve yabancı turistler, her mevsim merkezi ziyaret ediyor.

Tesis Müdürü Oğuz Kemal Turan, her yaştan at binmek isteyenlerin binicilik merkezini ziyaret edebileceklerini belirterek, “4 yıldır halka hizmet veriyoruz. Yetişkinler için binicilik dersleri, 4-12 yaş arasında çocuklara at binme eğitimi, self binicilik kısmında ise daha küçük çocuklarımızın atla tanışması açısından atlarla tur yaptırıyoruz. Bunların haricinde atlı turlarımızla göl ve ormanın eşsiz manzarasında gezilebiliyorlar. Geleneksel ve modern okçuluk bölümümüz var. Bu konuda da dersler veriyoruz. Yakın zamanda atlı okçulukta faaliyet vermeye başlayacağız” diye konuştu.

“Asya ve Avrupa’dan misafirler geliyor”

Yurtiçi ve yurtdışından birçok misafirimizi ağırladıklarını vurgulayan Turan, “Yerimiz Bursa’da olmasına rağmen İstanbul, Eskişehir, Bilecik başta olmak üzere diğer illerden de binicilik eğitimi almaya gelenler var. Onun haricinde Katar, Kuveyt tarafından ziyaret ediliyoruz. Asya, Avrupa ülkelerinden gelen misafirlerimiz oldu. Zaten bir defa gelenler daha sonra geldiği zaman ‘Geçen yılda gelmiştik’ diyerek burayı soruyorlar” dedi.

Turan, ”Bahar ve yazın daha çok binicilik tercih ediliyor. Ama kışın da görmüş olduğunuz gibi özellikle kar zamanında ata binmek daha bir keyifli oluyor. Hafta sonu gelen misafirlerimiz var. ‘Uludağ'a çıkmaktansa buraya geliyoruz’ diyorlar. Ulaşımın rahat olması başka bir tercih sebebi oluyor. Yıllık cüz'i bir bedelli üye olabiliyorlar. Ayrıca üye olan kişiler tesislere geldiği zaman indirimli olarak binicilik ve okçuluk paketlerinden yararlanabiliyorlar. Günlük gelip ziyaret eden vatandaşlarımızda cüz'i rakamlarla burada ata binip keyifli vakit geçirebilirler. Alınan ücretlerin tamamı atların bakıma gidiyor” şeklinde konuştu.

“Engelli misafirlerimiz oluyor”

Farklı cinslerde toplam 40 tane atla hizmet verdiklerinin altını çizen Turan, “Farklı türlerde atlarımız mevcut. At sürmenin hem ruhen, hem bedenen birçok faydası var. Engelli misafirlerimiz oluyor. Otizmli öğrencilerimiz burayı ziyaret ediyor. Yürüyüş bozukluğu, denge problemi yaşayan öğrencilerimiz doktor tavsiyesi ile buraya gelip ata biniyorlar” ifadelerini kullandı.  

Samet Doğru - Ahmet Faruk Çabuk
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir 6 gündür kayıp olan öğretmeni bulmak için çalışmalar devam ediyor Eskişehir’de 6 gündür kayıp olan 51 yaşındaki Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı, bulmak için AFAD Eskişehir İl Müdürlüğü koordinesindeki 40 kişilik ekip, havadan ve Porsuk Çayı’nın içinde arama çalışmalarını sürdürüyor. Eskişehir’de 6 gün önce kaybolan Türkçe öğretmeni Tuncay Arslan’ı arama çalışmaları devam ediyor. Öğretmenin son görüldüğü yer olan Porsuk Çayı’nın Gökmeydan Mahallesi kısmında Eskişehir İl Afet Ve Acil Durum Müdürlüğü’nden 9, Odunpazarı Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi’nden (OBAK) 5, Dorlion Arama Kurtarma’dan (DAK) 4, MEB Arama ve Kurtarma Birimi’nden (AKUB) 5, Şişecam’ın Acil Vaka Ekibi (SAVE) 4, itfaiyeden 6,Tepebaşı Arama Kurtarma (TAK) 5 ve Sivil Arama Kurtarma Derneği’nden (SARTEM) 2 çalışan olmak üzere toplam 40 kişilik ekiple aramalar, öğretmenin kaybolmasının 6’ıncı gününde devam etti. Havadan dron ve su da ise hem ekiplerin girmesi hemde botlarla yapılan aramalar sabah saatlerinde başladı. Ankara’dan ve Bursa’dan getirilen özel burunlu köpeklerin işaret ettiği yerde arama çalışmaları yoğunlaştı. Ekiplerin kıyı taraması da sürüyor. Tuncay Arslan’ın yakınlarının da çalışmaları yakından takip ettiği bölgede gözlendi. AFAD Eskişehir İl Müdürü Aslan Mehmet Coşkun çalışmaları sahada koordine edip yakından takip ediyor.
Kahramanmaraş MADO’dan "Salep Manifestosu" MADO, Anadolu’nun kadim lezzetlerinden biri olan salebe yönelik yaklaşımını "Salep Manifestosu" ile kamuoyuyla paylaştı. Manifestoda salebin bir içeceğin yanı sıra, kültürel miras, doğaya saygı ve sürdürülebilir üretim vurgusu öne çıktı. MADO tarafından yapılan açıklamada, salebin Anadolu’nun bin yıllık topraklarında, Torosların eteklerinde yetişen orkide köklerinden elde edildiği hatırlatılarak, her fincanın bu coğrafyanın belleğini taşıdığı ifade edildi. Salebin geçmiş ile gelecek arasında bağ kuran bir sembol olduğuna işaret edildi. Kültürel miras olduğu da vurgulandı. Manifestoda, MADO’nun salebi yalnızca bir ürün değil, kültürel bir miras olarak ele aldığı belirtildi. Bu kapsamda Türkiye’de tescilli salep yetiştiriciliği yapan ilk markalardan biri olunduğu, kendi tarlalarında üretim yapıldığı ve orkide koruma ile yaygınlaştırma projelerinin yürütüldüğü kaydedildi. Salep üreticilerine alım garantisi sunularak sürdürülebilir tarımın desteklendiği aktarıldı. Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerle iş birlikleri gerçekleştirildiği, Salep çalıştayları ve farkındalık programlarıyla üreticiler, öğrenciler ve kamuoyunun bilgilendirildiği ifade edildi. "Katkısız ve sürdürülebilir üretim" Doğallık ve saflık başlığı altında, ürünlerde katkı maddesi ve sentetik aroma kullanılmadığı belirtilirken, salep orkidesinin doğadaki dengesini korumak amacıyla kontrollü kök kullanımı ve sürdürülebilir hasat uygulamalarının hayata geçirildiği bildirildi. Manifestoda, gerçek salebin sabır ve ustalık gerektirdiği vurgulandı. MADO üretim sürecinde geleneksel yöntemlerin çağdaş tekniklerle birleştirildiği, her aşamanın deneyimli ustalar tarafından denetlendiği belirtildi. Salep kıvamı ve aromasının nesiller boyu korunan orijinal MADO reçetesiyle sağlandığı, bu bilgi birikiminin usta-çırak eğitim programlarıyla aktarıldığı kaydedildi. MADO’nun salebi yalnızca kış mevsimiyle sınırlamadığına dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de soğuk salep ürününü ilk kez ticarileştiren marka olduğu hatırlatıldı. Soğuk salep ve incirli, Antep fıstıklı, Türk kahveli gibi yeni çeşitlerle genç neslin damak zevkine hitap edildiği ifade edildi. "Her Mevsim Salep" vizyonu doğrultusunda global lansmanlar gerçekleştirildiği bildirildi. MADO, Salep Manifestosu kapsamında salebi çeşitlendirmeyi, geliştirmeyi ve yeniliklerle zenginleştirmeyi sürdüreceğini açıkladı. Soğuk salep çeşitleri ve farklı tat kombinasyonlarıyla salebin geleceğin içeceği haline getirilmesinin hedeflendiği belirtilirken, salebin Türk mutfak kültürünün evrensel elçisi olarak dünyaya tanıtılacağı vurgulandı. Orkide koruma ve sürdürülebilirlik konusunda da daha kapsamlı adımlar atılacağı ifade edildi.