EKONOMİ - 27 Mayıs 2015 Çarşamba 12:33

Kenan Yavuz: 'Petkim Yarımadası önemli enerji üretim alanı olacak'

A
A
A
Kenan Yavuz: 'Petkim Yarımadası  önemli enerji üretim alanı olacak'

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, 'Petkim Yarımadasını Avrupa’nın en önemli üretim kümelerinden biri hâline getireceğiz' dedi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Türkiye’nin enerji alanında ideolojik bir tartışmaya mahkûm edilmemesi gerektiğini belirterek “Ülkemiz enerji üretim kabiliyetini iki katına, ara malı üretimini ise beş katına çıkarması gerekiyor. Rafinaj ve petrokimya ithalatı 20 milyar doları aştı” dedi.

SOCAR Türkiye Başkanı (CEO) Kenan Yavuz, Petkim Yarımadasında, SOCAR Power Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından yapılacak enerji santrali ve devam eden rafineri ve liman yatırımları ile ilgili İHA’ya önemli açıklamalarda bulundu. Enerji santrallerine karşı çıkılmasını değerlendiren Yavuz, konunun ideolojik boyuttan çıkartılarak teknik olarak tartışılması gerektiğini, teknoloji kullanıldığında korkulacak hiçbir şeyin olmayacağını ifade etti. Yavuz, 2023 ihracat hedefini de hatırlatarak Türkiye’nin büyümeye devam edebilmesi için enerji ve yerli ara malı üretimini artırmak mecburiyetinde olduğunu söyledi.

“DOĞRU TEKNOLOJİ KULLANILDIĞINDA KORKULACAK HİÇBİR ŞEY YOKTUR”
Kömür ve nükleer dâhil olmak üzere, tüm üretim tesislerinde asıl olanın kullanılan teknoloji olduğuna dikkat çeken SOCAR Türkiye CEO’su Kenan Yavuz, doğru teknoloji kullanıldığında korkulacak hiçbir şeyin olmayacağını vurguladı. Geçmişte yapılan yanlış bir takım örneklerden hareket ederek Türkiye’nin önünün kapatılmaması gerektiğini savunan Yavuz, Türkiye’nin en önemli zenginlik kaynağının kömür olduğunu ve 300 yıl yetecek kadar yerli kömür olduğunu kaydetti. Yerli kömürün teknolojiyle buluşturarak enerji üretiminde kullanılması gerektiğini ifade eden Yavuz, “Almanya bizim on katı büyüklüğümüzde bir ekonomi. Şehirlerin göbeğinde termik santraller var. Bahçelerinde çocuklar top koşturuyor. Bunu herkes gidip görebilir” diye konuştu.

“ELEKTRİK ÜRETİM KAPASİTESİNİ İKİYE KATLAMAMIZ LAZIM”
Körü körüne, ideolojik anlamda bir tartışmaya Türkiye’nin mahkum edilmemesi gerektiğini dile getiren Yavuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2023 ihracat hedefini hatırlatarak şöyle konuştu: “Konuyu teknik düzeyde tartışmamız lazım. ‘Nükleer enerjiye karşıyız’, ‘kömüre karşıyız’, ‘su dereleri yok ediyor’, ‘rüzgâr kuşları rahatsız ediyor.’ gibi argümanlar ile yapılan tartışmalar ülkemize zarar veriyor. Enerji ihtiyacını nasıl ve nereden karşılayacağımız en hayati sorunumuzdur. 90 milyona giden nüfusumuz, 2023 için belirlediğimiz 500 milyar dolarlık bir ihracat hedefimiz var. Mutlaka yakalamak zorunda olduğumuz muhteşem bir hedef."

“YERLİ ARA MALI ÜRETİMİ BEŞ KAT ARTMALIDIR”
Petrolü ve doğalgazı olmayan bir ülke olarak, ara malı üretimini bugünkü seviyenin 5 katına çıkarmak zorunda olduğumuzu anlatan Yavuz, "Açık bir gerçekliktir. Ara malı üretimini artırmadan rekabet gücüne sahip olamayız, bilgi ve teknoloji transferi yapamayız.”
İthalatın en büyük kaleminin ara malı ithalatı olduğunu hatırlatan Yavuz, “Üreten ve istihdam yaratan bir ekonomi olabilmemiz için ara malı üretimi hızla yerlileştirilmelidir. Ülkemiz ekonomisini ithalata bağımlı hale getiren uygulamalar ortadan kaldırılmalı bu kapsamda, dahilde işleme rejimi, serbest bölgeler ve serbest ticaret anlaşmaları ile gümrük birliği anlaşması acilen rehabilite edilmelidir” dedi.

“PETKİM YARIMADASI AVRUPA’NIN ÖNEMLİ ÜRETİM KÜMELERİNDEN BİRİ HALİNE GELECEK”
Enerji santrali yatırımında ÇED raporu ve lisansını aldıklarını, ihale aşamasına geldiklerini belirten Yavuz, Petkim Yarımadasını Avrupa’nın en önemli üretim kümelerinden biri hâline getireceklerini kaydetti. Kendi elektriklerini kendilerinin üretmek mecburiyetinde olduklarını ifade eden Yavuz, sözlerine şöyle devam etti:
“Petrokimya ve rafinaj proseslerinde enerjiyi dışarıdan alarak üretim yapılamıyor zira eş zamanlı olarak buhar ihtiyacı var ve 365 gün 24 saat istikrarlı ve temiz enerjiye sahip olmak zorundayız. Bu nedenle enerji arz güvenliğimizi tesis edebilmek için, mevcut doğalgaz santralimizin yanına yedekleme yapmak ve maliyetlerimizi düşürmek amacı ile yeni bir enerji santrali inşa edeceğiz. Hedefimiz 2018 yılında bu santrali devreye almak.”

TÜRKİYE VE AZERBAYCAN KARDEŞLİĞİ
SOCAR olarak Türkiye’nin en büyük yatırımcısı olduklarını hatırlatan Kenan Yavuz, sözlerini şöyle tamamladı: “1923 yılından 2003 yılına kadar Türkiye’ye gelen kümülatif yabancı sermaye miktarı 15 milyar dolar. Bu rakam, 80 yılın toplamı. Ama bugünkü Türkiye’de SOCAR olarak tek başımıza 20 milyar doların üzerinde yatırım yapıyoruz. Petkim limanını bu yıl sonbaharda hizmete açacağız, Rafineri yatırımımız hızla ilerliyor, TANAP 2018 yılında hizmete girecek, Petkim’de yaptığımız ve yapmakta olduğumuz yatırımlar ile verimliliğimizi ve kapasitemizi artırdık. Tüm bu gelişmeler, Türkiye’nin geçirdiği dönüşümü, değişimi ve geldiği aşamayı çok güzel ifade ediyor. Bu yatırımlarımız,Türkiye ve Azerbaycan’ın stratejik ortaklığı ve iki ülkenin siyasi iradelerini temsil eden cumhurbaşkanlarımızın liderliği ve vizyonları sayesinde hayata geçiyor.” 

CEREN ATMACA-ATAKAN ŞEN-HALİL KARAHAN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Yurtta hava durumu Yurdun kuzey, iç ve doğu kesimlerinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara’nın kuzeyi, İç Anadolu’nun güney ve doğusu, Doğu Akdeniz, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Antalya’nın iç kesimlerinin sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı, diğer yerlerin az bulutlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Orta ve Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun kuzey ve doğusu, Sinop, Sivas, Kahramanmaraş ve Osmaniye çevreleri ile Adana’nın kuzey kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, hava sıcaklığı yurt genelinde mevsim normalleri civarında seyredecek. Rüzgar, genellikle kuzeyli, güney ve doğu kesimlerde güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette, kuvvetli yağış beklenen yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek. Bazı illerde beklenen hava durumuyla günün en yüksek sıcaklıkları ise şöyle: Ankara: Parçalı ve çok bulutlu, sabah saatlerinde kuzey ve doğu ilçeleri sağanak ve yer yer gök gürültülü sağanak yağışlı 21 İstanbul: Parçalı ve çok bulutlu, yerel sağanak yağışlı 16 İzmir: Az bulutlu, yer yer parçalı bulutlu 24 Adana: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların kuzey kesimlerinde kuvvetli olması bekleniyor) 28 Antalya: Parçalı ve çok bulutlu, öğle saatlerinde iç kesimleri yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı 26 Samsun: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Trabzon: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 17 Erzurum: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 16 Diyarbakır: Parçalı ve çok bulutlu, aralıklı sağanak gök gürültülü sağanak yağışlı (Yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor) 23
Erzincan Türkiye’nin canlı ve minarel türleri bu müzede sergileniyor Türkiye’nin ilk doğa tarih müzesi olma özelliği taşıyan Erzincan’ın Kemaliye ilçesindeki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, başta Kemaliye olmak üzere Erzincan ve yurt genelinden canlı ve minarel türlerine ait yaklaşık 5 bin çeşit materyali sergiliyor. Erzincan Kemaliye’deki Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliyeli olan, Prof. Dr. Ali Demirsoy’un katkıları ile kuruldu. Müzeyle ilgili şu bilgilere yer verildi: “Prof. Dr. Ali Demirsoy Doğa Tarihi Müzesi, Kemaliye ilçesinde kurulan “Doğa Müzesinde Bilimsel Bir Gezinti” isimli proje kapsamında 2009 yılında kuruldu. Müzenin kuruluşuna Prof. Dr. Ali Demirsoy, Prof. Dr. Aydın Akbulut ve Öğ. Gör. Yusuf Durmuş öncelik etti. Bu müzede sergilenen örneklerin önemli bir kısmı 10 ayrı üniversiteden 48 bilim insanının görev aldığı “Kemaliye ve Çevresinin Biyoçeşitlilik Açısından İncelenmesi” projesi kapsamında bölgeden toplanan jeolojik ve biyolojik örneklerden oluşmakta. Kurulduğu tarihten bugüne bölge halkı, öğrenciler ve ekoturizm açısından önemli bir ilgi odağı oldu. Ülkemizin değişik bölgelerinden ve Kemaliye çevresinden alınan mineral, taş, toprak ve her türlü jeolojik materyal MTA’daki uzmanlara teşhis ettirilerek dolabların içindeki raflarda uygun kaplarda sergilenmekte. Türkiye’nin ve dünyanın çeşitli yerlerinden gelmiş mineral, kristal, toprak, kayaç örnekleri sergilenmekte. Kemaliye ve çevresinin Gastropad, Bivalvia ve Echinodermata gruplarına ait fosil örnekleri teşhis edilerek, raflarda sergilenmekte. Bir hücreli bitki ve hayvanların mikroskop altında görüntülerinin sunulduğu bir bölüm bulunmakta. Karasal ekosistemin ilk canlı gruplarından olan likenler doğal ortamına uygun habitat ortamları hazırlanarak sergilenmekte. Yine Kemaliye’den toplanan ve teşhis edilen karayosunu örnekleri sergi panolarına yerleştirilerek sunulmakta. Omurgasızların önemli bir kısmı formol ve alkol içinde kavanozlarda etiketleriyle birlikte sunulmakta. Böceklerin büyük bir kısmı, bilimsel örnek hazırlama yöntemine göre içi boşaltılıp tahnit edilmiş, özel böcek iğnelerine geçirilerek panolarda (müze görsel materyali olarak) ya da parazitlere karşı özel korumalı, çekmeli müze dolaplarında saklanmakta. Müzenin en ağırlıklı kısmını böcekler ve herbaryum materyali oluşturmakta. Bölgenin ve ülkemizin tatlısularında ve denizlerinde yaşayan balık örnekleri çeşitli kimyasal işlemlerden geçirerek (formolalkol) görsel malzemeye dönüştürülerek sergileniyor. Aynı işlem amfibiler için de yapılmıştır. Farklı türlerden oluşan amfibi örnekleri alkollü kaplar içinde ve sergi dolaplarında teşhir edilmekte. Birçok zehirli yılın türünün bulunduğu sürüngen örnekleri de aynı yöntemle görsel malzemeye dönüştürülmüştür. Özellikleri, zehirleri ve korunma önlemleri konusunda bilgiler verilmiştir. Çeşitli fırsatlarla elde edilmiş kuş örnekleri tahnit edilerek sunulmaktadır. Kemaliye ve çevresinden 200 yakın kuş türünün (bir kısmı göçücü, transit) varlığı bilinmektedir. Bu kuş türlerine ilişkin tanıtıcı resimler ve tahnit malzemeleri önemli bir eğitim malzemesi niteliği taşımakta. Türkiye’deki yırtıcıların büyük bir kısmını barındıran yörede, memeliler önemli bir yer tutmaktadır. Soyu tehdit altında olan ayı, kurt, vaşak, sansar, dağ keçisi, porsuk, sincap, yedi uyur, fındık faresi, yer sincabı, çok sayıda küçük memeli ve kemirici türleri yörenin fauna elemanları olarak müzede halkın ve eğitim camiasının hizmetine sunulmuştur. Çeşitli şartlar altında elde edilmiş olan büyük ve küçük memeliler tahnit edilerek üç boyutlu sergilenmiştir. Ayrıca bu memelilerin postları ve bazılarının iskeletleri de sergilenmekte ve tanıtıcı bilgi verilemekte. Kemaliye ve çevresinden teşhis edilen 1000 kadar bitkinin en az yarısı, özellikle soğanlı bitkiler görsel olarak sunulmuştur. Bitkiler müze materyali olarak preslendikten sonra kartonlara yapıştırılmıştır. Bu örneklerin hepsi herbaryum örnekleri olarak özel dolaplarda bilim insanlarının kullanımına açıktır ve sergilenmekte”