POLİTİKA - 11 Ekim 2016 Salı 21:15

Kılıçdaroğlu: 'O gece linç edilenler var, takipçisiyim'

A
A
A
Kılıçdaroğlu: 'O gece linç edilenler var, takipçisiyim'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, darbe akşamında dışarıya çıkan er ve erbaşlarla ilgili, “Darbe gecesi er ve erbaşlara astsubaylar çıkın dışarı demişler. Şimdi sen komutanları bırakmışsın er ve erbaşları hapse atmışsın. Olmaz, bombalayanı bul getir kardeşim. Meclis’i bombalayanı hapse at. Er ve erbaştan ne istiyorsun. Takipçisiyim. O gece linç edilenler var, takipçisiyim" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bursa’nın Mudanya ilçesinde Lozan Mütarekesi’nin 94. yıl dönümü etkinliklerine katıldı. Kılıçdaroğlu’nu Mudanya girişindeki Tepedevrent mevkiinde partililer karşıladı. Araçtan inen Kılıçdaroğlu, partililerle selamlaştıktan sonra konvoy halinde Mudanya Cumhuriyet Meydanı’na geldi. Partililerle birlikte Mütareke Meydanı’na kadar halkı selamlayarak yürüyen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Mudanya Mütareke evini gezdi. Kılıçdaroğlu, ardından toplanan kalabalığa hitap etti.

“Lozan’ın önemini hala kavrayamıyorlar”

Mudanya’nın sıradan bir ilçe olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, “Tarihi kökleri var. Lozan sözleşmesinin hangi koşullarda imzalandığını gördük. Burada imzalanan anlaşma Kurtuluş Savaşı’nın ilk adımıdır. Artık Ankara’yı bütün dünyaya tanımaktır. İnönü geldi, burada oturdu. Lozan’ın önemini hala kavrayamıyorlar. Bilmeyenler var. Lozan’ı öğrenmek isterseniz Atatürk’ün Nutuk kitabının 50 sayfasını okusunlar, o günün şartlarını öğrenirler” diye konuştu.

“Herkes kendi tarihini bilecek”

Tarihi bilmenin önemine değinen Kılıçdaroğlu, “Aynı hataları tekrar etmemek için çok önemlidir. Tarihi çok iyi bilirseniz, geleceği çok iyi inşa edersiniz. Tarihi bilgisinden yoksun olanların devletin üst makamlarına oturmaları ayıptır. Herkes kendi tarihini bilecek. Olayı saptırmamak gerekiyor. Doğruları konuşmamız gerekiyor. Bütün bunlar yapılırken 4 kez Yüce Divan’a dosyayı gönderdik. Yolsuzluk iddiaları vardı. Biz yolsuzluklara tahammül edemeyiz dediler. Her kuruşun hesabını vereceğiz bu millete dediler” açıklamasında bulundu.

“Yaptığına bakmıyor, tarih bilmeden tarihi eleştiriyor”

“Tarihimizi bileceğiz ki geleceğimizi sağlıklı inşa edelim” diyen Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

“İnönü’ye biri sormuş, ‘Sen bizi ekmeksiz bıraktın, ekmeği karneye bıraktın’ demiş. İnönü ise, ‘Evet ekmeği karneye bağladım, ama hiçbir çocuğu yetim bırakmadım’ demiş. Onlar savaşın ne olduğunu biliyorlardı. Buyurun bakın Suriye’ye. Süleyman Şah Türbesi’ni bile kaçırdılar. O topraklar bize aitti. Yaptığına bakmıyor, tarih bilmeden tarihi eleştiriyor. Benim ağrıma giden o. Hani bir adam tarihi bilmez, ama bilenden öğrenir. Çağırır tarihçileri, bilgi sahibi olur. Bilmemek değil, öğrenmemek ayıptır. Öğreneceksin, soracaksın, konuşacaksın.”

“Liyakatı parti yandaşına teslim edersen birileri gelir böyle darbe yapar”

Son haftalarda devlette liyakat sistemden söz ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

“Ben hakim, doktor, dişçi, eczacı olamam. O bölümlerden mezun değilim. Ama ben maliyeciyim. O konuyu bilirim. Liyakat eşi ehline teslim etmektir. Parti yandaşına teslim edersen birileri gelir böyle darbe yapar. Darbe yapar ama darbe fırsatçılığına bizim izin vermemiz gerekir. Biz darbeye karşıyız. Biz tam demokrasiyi savunuyoruz. Gazetecileri, yazarı, çizeri, üniversite hocasını hapse atarsınız bunlar doğru olmaz, bunlar Türkiye üzerine karanlık gölge düşürür. Biz demokrasiyi kimseye anlatamayız. Masum insanlar hapislere atılıyor. CHP mağdurun edebiyatını yapıyor diye söyleniyor. 16 günlük bir çocuğu eğer sen anneden ayırıyorsan ve ben onu dile getiriyorum diye mağdur edebiyatı yapıyor diyorsan, evet ben mağdur edebiyatı yapıyorum. Okulunda derse giden öğretmeni sen kapının önüne koyarsan benim vicdanım el vermiyor. Gazeteciyi hapse atarsan, benim vicdanım el vermiyor. Hapisteki gazetecilerin tamamı belki bir cümle CHP lehine yazmış değil. Ben onların hakkını, demokrasiyi savunuyorum. Demokrasiyi, insan haklarını savunacağız. Benim gibi düşünmüyor diye benim onu hapse atmam doğru olmaz. Farklı düşünceler her zaman zenginliktir.”

“Er ve erbaştan ne istiyorsun”

Kılıdaroğlu, kadınların askerlik yapmadığını ama erkeklerin tamamının askerlik yaptığını belirterek, “Komutan ne talep verirse er ve erbaşlar ona uyar. Sürün derler sürünür, yürü der yürür. Darbe gecesi er ve erbaşlara astsubaylar çıkın dışarı demişler. Şimdi sen komutanları bırakmışsın er ve erbaşları hapse atmışsın. Olmaz, bombalayanı bul getir kardeşim. Meclis’i bombalayanı hapse at, er ve erbaştan ne istiyorsun. Takipçisiyim. O gece linç edilenler var, takipçisiyim. O erlerin hakkını savunacağım, o erlere sahip çıkacağım. Onların ailelerine sahip çıkacağım. Ben bütün mağdurlara sahip çıkacağım” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir Büyükşehir Belediyesinden karavan işgaline önlem İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka’da yol kenarlarına bırakılan karavanların kaldırılması için çalışma başlattı. Sahiplerine ulaşılamayan karavanların kaldırılması için de süreli ihtarda bulundu. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Karşıyaka Hasan Ali Yücel Bulvarı’nda, uzun zamandır park halinde bulunan karavanlara yönelik yoğun şikayetler üzerine çalışma başlattı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığı ile İzmir Emniyet Müdürlüğü iş birliğiyle karavan sahiplerine ulaşıldı. Güzergah üzerinde bulunan karavanlar kaldırılmaya başlandı. Sahiplerine ulaşılamayan karavanların kaldırılması için de Büyükşehir Belediyesi Zabıta Trafik Şube Müdürlüğü ekiplerince süreli ihtar verildi. İhtar sonunda parklanmaya yasak bölgeler üzerinde bulunan karavanlar, İzmir Emniyet Müdürlüğü ekipleri tarafından çekilecek. Yurttaşlardan karavan şikayeti Zabıta Trafik Şube Müdürü Fatih Toprakdeviren, yol üzerinde park halinde bulunan karavanların kaldırılması yönünde yoğun şikayet aldıklarını söyledi. Başlattıkları çalışma sayesinde kimi karavan sahiplerinin kendi isteğiyle araçlarını çektiğini ifade eden Fatih Toprakdeviren, “Emniyet, plakası bulunan karavanların sahiplerine ulaşıyor. Kaldırmalarını istiyor. Biz de karavan sahiplerinin araçlarını Ulaşım Dairesi Başkanlığımızın belirlediği ücretsiz karavan park yerlerine götürülmesine yardımcı oluyoruz” dedi. Karavanların park sorununun, gelecek günlerde Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) gündemine de getirilmesi planlanıyor.
Ardahan 74 yaşındaki Atike teyzenin otomobille gezme hayali gerçek oldu Ardahan Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne bağlı Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan Atike Değerli’nin otomobilde sevdiği şarkıları dinleyerek gezme hayali gerçekleşti. Değerli, bu hayalini kendi otomobili ile gerçekleştiren huzurevi müdürüne teşekkür etti. Bir yıl önce yakınları tarafından getirildiği Ardahan Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’ne yerleştirilen 2 çocuk annesi 74 yaşındaki Atike Değerli, huzurevi çalışanlarına dışarı çıkmayı, araçta müzik dinleyerek gezmeyi çok sevdiğini ve bunu istediğini söyledi. Bu isteği Huzurevi Müdürü Nurettin Kesler’e iletilince, Kesler sağ dizinin altında bir ampütasyon geçirmiş olan Atike Değerli’yi kendi otomobiline bindirerek gezdirdi ve sevdiği şarkıları dinletti. Zaman zaman ellerini vurarak müziğe eşlik eden Değerli, bu güzel gün için huzurevi müdürü ve çalışanlarına teşekkür etti. Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Nurettin Kesler, 1 yıl önce huzurevine gelen Atike Değerli’nin isteğini yerine getirmenin mutluluğunu yaşadığını söyledi. Kesler, "Sağ diz aşağısı ampüte olan Atike teyzemiz, huzurevindeki personel arkadaşlarımıza dışarı çıkmayı, araçta müzik dinleyerek gezmeyi çok sevdiğini ve istediğini söylemesi üzerine bizler de Bakanlığımızın ve il müdürümüz Sayın Mahmut Çetinkaya’nın yaşlılarımızın mutluluğu en büyük gayemiz vizyonu üzerine teyzemizi kendi aracımızla, emniyet kemerlerimizi takarak ve istek parçalarını dinleterek gezdirdik. Hem kendisi hem de biz çok mutlu olduk. Gezinti sırasında yaşadığı mutluluğu hayatım boyu unutmam" dedi.
İzmir Çeşme Yarı Maratonu, Ege’nin eşsiz doğasında koşulacak Tarih ve doğanın bir arada olduğu rota üzerinde koşmak isteyenler, Çeşme Yarı Maratonu’nda 4 Mayıs Cumartesi günü bir araya gelecek. ‘Denizin Sesi, Adımların Ritmi: Çeşme’de Koş!’ sloganı ile Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’nın eşsiz güzelliklerinde koşulacak yarışa 21 ülkeden bin 745 sporcu katılacak. Salomon isim sponsorluğunda düzenlenecek Çeşme Yarı Maratonu, 4 Mayıs Cumartesi Çeşme Kaymakamlığı desteğiyle Çeşme Belediyesi’nin ev sahipliğinde koşulacak. Bu önemli organizasyona 21 ülkeden bin 745 sporcu katılacak. Çeşme’de tarih ve doğanın iç içe olduğu rota üzerinde koşmak isteyenler, bu sene 2.’ si düzenlenecek Salomon Çeşme Yarı Maratonu’nda buluşacak. Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’nın güzelliklerinde 4 Mayıs Cumartesi günü gerçekleşecek yarışta toplamda bin 745 sporcu mücadele verecek. ‘Denizin Sesi, Adımların Ritmi: Çeşme’de Koş!’ sloganı ile Argeus Travel & Events tarafından organize edilen Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Atletizm Federasyonu, İzmir Valiliği, Çeşme Kaymakamlığı, Çeşme Belediyesi katkılarıyla gerçekleşecek yarış, birbirinden önemli sporcuları bir araya getirecek. Çeşme, Ilıca ve Alaçatı’da 21K ve 10K parkurlarıyla yarışçılara zorlu ve keyifli bir deneyim sunacak. 21 ülkeden 1745 sporcu Salomon Çeşme Yarı Maratonu’na bu sene 21 ülkeden 1745 sporcu katılacak. Türkiye de dahil 21 ülkeden sporcuların yer alacağı organizasyonda, 21K’lık parkurda 1272, 10K’lık parkurda 473 olmak üzere toplamda 1745 sporcu ter dökecek. 21 K’lık Yarı Maratonda; 380’i erkek, 93’ü kadın olmak üzere 473 sporcu yer alacak. 10 K’lık yarışa; 749’u erkek, 523’ü kadın olmak üzere 1272 sporcu katılım sağlayacak. Yarışlarda en yaşlı erkek sporcu 77 yaşındaki Çınar Aybar, en yaşlı kadın sporcu 72 yaşındaki Aysel Ertuğ, en genç sporcular ise 16 yaşındaki Ali Yavuz ile Melis Okay oldu. Ilıca Plajı’nı gördükten sonra tırmanış Çeşme Yarı Maratonu’nun 21K koşusu, Çeşme şehir merkezinden saat 08.00’de start alacak. Sporcular, Ilıca ve Alaçatı’dan geçerek başlanılan yerde finişi görecek. Parkur çeşitliliği anlamında önemli yere sahip olan yarışta sporcular Ilıca plajının doğal güzelliğini görerek tırmanışa geçecek. 9. km’den, 11. km’ye varana kadar 188 metrelik tırmanışla karşılaşacak yarışçılar, en önemli kazanımını burada elde edecek. Doğa ve Tarih bir arada 10K parkurunda ise yarış heyecanı yaşamak isteyenler kürsü için mücadele verecek. Alaçatı Şehir Merkezi’nden start alacak sporcular, 91 metrelik tırmanışa sahip olan parkurun her adımında bir deneyime sahip olacak. Hem yeni katılımcıların hem de tecrübeli isimlerin yer alacağı parkurda koşu tutkunları doğa ve tarihin içinden geçecek. Feragatname ile yarışa katıl Yarı maratonda 21K ve 10K’lık parkurlarda sağlık belgesi ve sporcu lisansı olmayanlar da kit dağıtımı sırasında imzalanacak feragatname ile katılım sağlayabilecekler. Kapanacak yollar Çeşme Yarı Maratonu’nda organizasyon boyunca kapatılacak yollar belli oldu. 4 Mayıs Cumartesi günü saat 07.30-11.30 saatleri arasında; 21K parkuru için: 2001 sk.-İzmir Çeşme Yolu Sahil Tarafı-5172 sk.-5152 sk.-5221 sk.-5193 sk.- İzmir Çeşme Yolu Sahil Tarafı-16000. sk-Alaçatı Atatürk Bul.-11500 sk.- İzmir Çeşme Yolu Sahil Tarafı-2001 sk. 10K parkuru için: Alaçatı Atatürk Bul.-11500 sk.-İzmir Çeşme Yolu Sahil Tarafı-2001 sk. araç trafiğine kapatılacak. Çeşme Yarı Maratonu’nda kategoriler şöyle: 21K parkuru Erkek/Kadın Genel Klasman Erkek/Kadın 18-34 Erkek/Kadın 35-39 Erkek/Kadın 40-44 Erkek/Kadın 45-49 Erkek/Kadın 50-54 Erkek/Kadın 55-59 Erkek/Kadın 60-64 Erkek/Kadın 65-69 Erkek/Kadın 70-74 Erkek/Kadın 75+ Kurumsal Takımlar Klasmanı 10K parkuru Erkek/Kadın Genel Klasman Erkek/Kadın 16-17 Erkek/Kadın 18-34 Erkek/Kadın 35-39 Erkek/Kadın 40-44 Erkek/Kadın 45-49 Erkek/Kadın 50-54 Erkek/Kadın 55-59 Erkek/Kadın 60-64 Erkek/Kadın 65-69 Erkek/Kadın 70-74 Erkek/Kadın 75+ Kurumsal Takımlar Klasmanı
İstanbul 1 Mayıs’ta Taksim’e çıkmak isterken gözaltına alınan 217 kişinin 182’si serbest bırakıldı İstanbul’da 1 Mayıs’ta kısıtlama tedbirlerine rağmen Taksim ve İstiklal Caddesi’ne çıkmak isterken gözaltına alınan 217 kişinin 182’si, emniyetteki tamamlanan işlemlerinin ardından serbest bırakıldı. Edinilen bilgiye göre, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde kısıtlama tedbirlere rağmen polis ekiplerince bariyerlerle kapatılan noktalarda güvenlik güçleriyle çatışan marjinal gruplar arasındaki 217 kişi gözaltına alınmıştı. İstanbul’da yasaklanan Taksim Meydanı ve İstiklal Caddesine çıkmak isteyen, aralarında geçmiş dönemlerde terör örgütü DHKP/C soruşturmalarında adı karışan F.O., F.S., A.L.C., E.K., H.B.Y. ve M.Ş.’nin de aralarında bulunduğu 217 kişinin ifade işlemleri tamamlandı. Marjinal grupların gerçekleştirdiği yasadışı eylemde 28 polis yaralanırken, polise taş, sopa ve demir çubuklarla saldıran şüphelilerin 182’si emniyetteki tamamlanan işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Geri kalan 35 kişinin ise ‘mevcutlu’ olarak savcılığa çıkarılması bekleniyor. Diğer yandan, dün İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “İstanbul’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde, izin verilmeyen alanlarda gösteri yapan, uyarıları dinlemeyen ve polisimize saldıran 217 kişi gözaltına alındı” ifadelerini kullanmıştı. Yerlikaya, eylemlerde 217 kişinin gözaltına alındığı olaylarda, 28 emniyet mensubunun da yaralandığını duyurmuştu.