GÜNDEM - 27 Eylül 2013 Cuma 16:56

KKTC Lefkoşa Hala Sultan Camisi' nin temeli atıldı

A
A
A
KKTC Lefkoşa Hala Sultan Camisi' nin temeli atıldı

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay: ‘Hala Sultan projesi, Kıbrıs Türk halkının Kıbrıs adasına vuracağı mühür’

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Diyanet Vakfı ve Kıbrıs Vakıflar İdaresi işbirliğinde yapılacak Lefkoşa Hala Sultan Camisi’nin temeli atıldı.Lefkoşa Haspolat bölgesinde bulunan Hala Sultan İlahiyat Koleji ile aynı alan içerisinde yer alan caminin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.Caminin temel atma törenine, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, KKTC Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş, TC Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC Eski Başbakanı İrsen Küçük, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, bazı bakanlar, milletvekilleri, belediye başkanları, devlet yetkilileri ve vatandaşlar katıldı.Hala Sultan İlahiyat Kolejinin açılışı ve temel atma töreninin ardından gerçekleştirilen cami temel atma töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı, ardından Kuran-ı Kerim tilaveti ile devam etti.Törende ilk konuşmayı yapan Din İşleri Başkanı Talip Atalay, Hala Sultan Camisi’nin Selimiye Camisi’nden örnek alınarak yapılacağını dile getirerek, Kıbrıs’tan Edirne’deki camiye götürülen eserlerin de geri verileceğini belirtti.
Kıbrıs Vakıflar Örgütü ve Din İşleri Dairesi Yönetim Kurulu Başkanı Işılay Arkan da, atalardan emanet bırakılan toprakların kullanılmasında manevi kurallara uymanın mutluluğu içinde olduklarını kaydederek, inşa edilecek cami için katkısı olan herkese teşekkür etti.
Türkiye Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de, Peygamberimizin annesi kadar çok sevdiği Hala Sultan’ın bu topraklarda yattığını anımsatarak, canını veren şehitlere rahmet diledi.Hala Sultan adına büyük bir eğitim kompleksi içinde Selimiye Cami’nin de güzel bir örneğinin temellerinin atılacağını kaydeden Görmez, camilerin sadece ibadet değil sevgi ve eğitim mekanları olduğunu söyledi.
Tükiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da, eğitim kompleksi ve Hala Sultan Camisi’nin, Lefkoşa’ya büyük bir değer katmış olacağını belirtti.
Türk dünyasındaki değişik yerlere de önemli eserler inşa edildiğini anımsatan Atalay, Hala Sultan Camisi’nin de aynı büyüklükte bir eser olacağına işaret etti.Konuşmaların ardından Hala Sultan Camii’nin temelleri dualar eşliğinde atıldı.

LEFKOŞA

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Trendyol Süper Lig: Samsunspor: 3 - Trabzonspor: 1 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 35. haftasında Samsunspor, sahasında Trabzonspor ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı Samsunspor’un 3-1’lik üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada kazanılan penaltının başına geçen Taylan Antalyalı, topu ve kaleci Uğurcan’ı farklı köşelere yollayarak takımını öne geçirdi. 1-0 17. dakikada seri çalımlarla ceza sahasına kadar Marius Mouandilmadji’nin şutu üstten az farkla auta çıktı. 28. dakikada Benito’nun şutunda kaleciden dönen topu iyi takip eden Marius’un kafa vuruşu filelerle buluştu. 2-0 32. dakikada Bardhi’nin sol çaprazdan kullandığı serbest vuruşta top doğrudan filelere gitti. 2-1 36. dakikada Zeki’nin kullandığı köşe vuruşunda ön direkte Fernandez, ters kafa vuruşuyla meşin yuvarlağı kendi kalesine yolladı. 3-1 45. dakikada Bardhi’nin yaklaşık 30 metre uzaklıktan yaptığı vuruşta top direğe çarparak dışarı gitti. Hakemler: Abdulkadir Bitigen, Mustafa Savranlar, Anıl Usta Samsunspor: Okan Kocuk, Zeki Yavru, Alim Öztürk, Van Drongelen, Marc Bola, Ait Bennasser, Taylan Antalyalı, Carlo Holse, Emre Kılınç, Baba Raman, Marius Mouandilmadji Yedekler: Szumski, Soner Gönül, Soner Aydoğdu, Tait, Schindler, Yunus, Muhammed, Osman, Muja, Ercan Teknik Direktör: Markus Gisdol Trabzonspor: Uğurcan Çakır, Thomas Mendy, Rayyan Baniya, Joaquin Fernandez, Eren Elmalı, Batista Mendy, Umut Güneş, Nicolas Pepe, Enis Bardhi, Mahmoud Trezeguet, Paul Onuachu Yedekler: Taha, Berat, Visca, Fountas, Kerem, Denswil, Mehmet Can, Arif, Enis, Orsic Teknik Direktör: Abdullah Avcı Goller: Taylan (dk. 14 pen.), Marius (dk. 28), Fernandez (dk. 36 k.k.) (Samsunspor), Bardhi (dk. 32) (Trabzonspor) Sarı kart: Bennasser (Samsunspor)