SAĞLIK - 25 Ekim 2014 Cumartesi 12:48

Korkmaz: ‘Alkol ve sigara meme kanseri riskini arttırıyor

A
A
A
Korkmaz: ‘Alkol ve sigara meme kanseri riskini arttırıyor

Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy Belediyesi ile İrmet Hospital işbirliğinde düzenlenen ‘Meme Kanseri’ seminerinde konuşan Genel Carrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, 'Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır' dedi.

Çerkezköy Belediyesi, meme kanserine dikkat çekmek için İrmet Hospital işbirliği ile bilgilendirme semineri düzenledi. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan seminerde konuşan İrmet Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, meme kanseriyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. İlk olarak meme kanserinin genel oluşumu hakkında açıklamalarda bulunan Korkmaz, kanserin sıklıkla kadınlarda görülmesine rağmen erkeklerde de görülebildiğini kaydetti.

Opr. Dr. Burak Korkmaz, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 9 kadından biri meme kanserine yakalanır. İlk adet kanamasını çok erken yaşta görenlerde, geç menopoza girenlerde daha sık görülür. Kanserin ilk ziyaret ettiği yer koltuk altıdır. Elinize kitle geldiğinde mutlaka bir hekime başvurun. Bizler kanserden değil, geç kalmaktan korkarız. Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır. Sigara meme kanserinin de birinci nedenidir" dedi.

"YAVAŞ YAVAŞ BÜYÜYOR"

Şişmanlık, obezite ve kalça yağı oranının artmasının östrojen miktarını artırdığını, bu hormon ne kadar fazla olursa meme kanserine yakalanma riskinin o kadar arttığını anlatan Korkmaz, "Kanser başlangıçta çok yavaş büyür. 7 yılda ancak bir santim boyuna gelir. Bu aşamada muayene, ultrason ve mammografi ile çok kolay yakalanabilir. Ama hafife alıp büyümesine izin verilirse birden bire hızlanabilir. Memede bulunduğu yerde bölgesel sertleşme yapar. Bulunduğu yerde kızarıklık yapabilir. Meme başından akıntı yapar. Her iki memenin büyüklüğünü farklı hale getirir. Bulunduğu yerin üstündeki deriyi portakal kabuğu gibi kabarık ve nokta nokta yapar. Bulunduğu yerde cildi içeri doğru çeker ve çukurlaşmalar yapabilir. Bulunduğu yerde büzüşme yapabilir. İyileşmeyen yara açabilir. Kanser o kadar hain bir hastalıktır ki bu belirtilerin hiçbirini vermeden de sinsice büyüyebilir. Ama uygun aralıklarla yapılan muayene, ultrason ve mamografide ortaya çıkar" ifadelerini kaydetti. 

20 yaşın üzerindeki her kız ve kadının her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasını öneren Korkmaz, böylece kanserin küçükken yakalanabileceğini söyledi. 40 yaşına gelen bir kadının her yıl meme muayenesi ve jinekolojik muayene olduğu takdirde kanseri kendisinden uzak tutabileceği veya yakalanmışsa bile kanserden kolay kurtulabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Korkmaz, "40 yaşından itibaren her yıl düşük radyasyonlu dijital mamografi ve gerekirse Meme ultrasonografisi yaptırırsa, kansere yakalanma olasılığı oldukça azalır. Kanser küçükken yakalanırsa yüzde 98 olasılıkla kanserden kolayca kurtulunabilir. Tümörün büyüklüğü 2 santimetreden küçükse metaztaz, memenin boyutu uygun ise meme koruyucu cerrahi ile temizlenebilir" dedi. 

Mamografinin hiçbir zararını olmadığını, her yaştaki kadına güvenle mamografi filmi çekilebildiğini dile getiren Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, "Mamografi sırasında en fazla 2 akciğer filmi kadar ışın alınır. Mamografi hayat kurtaran bir tetkiktir. Özellikle yüzde 99 oranında kadınların hayatını kurtarır" diye konuştu.
Bazı meme kanseri vakalarında ise radyoterapi uyguladıklarını anlatan Korkmaz, gözle görülmeyen kanser hücrelerini ancak radyoterapi yolu ile yok edilebildiğini kaydetti. 

Seminere Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, İrmet Hospital Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Hastane Müdürü Alper Atasoy, Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Sorumlusu Leyla Alkan katıldı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Afyon Bekir Yunus Uçar: “Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel motokros parkuru olan Afyonkarahisar’da açtık” Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel, en başarılı ve alt yapısı itibariyle en değerli motokros parkuru olan Afyonkarahisar’da açtıklarını kaydederek, “Burada Doğu Avrupa Şampiyonası’nı gerçekleştirmiş oluyoruz. Ayrıca Avrupa Gençler Şampiyonası’nı gerçekleştiriyoruz” dedi. Afyonkarahisar’da gerçekleştirilen Türkiye Kayo, Avrupa Gençler ve Balkan Motosiklet Birliği (BMU) Motokros şampiyonaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye Motosiklet Federasyonu Başkanı Bekir Yunus Uçar, etkinliğin Türkiye ve dünya sporu adına önemine dikkat çekti. Uçar, “Bu etkinlik ile Türkiye Motosiklet Federasyonu olarak bu yılki sezonu Afyonkarahisar’da açmış olduk. Bugün de toplamda 6 ülkeden 158 sporcunun start aldığı yarışmanın antrenman ve sıralama turlarını yapıyorlar. Yarın da yapılacak olan yarışlarla günü tamamlamış olacağız. Burada Doğu Avrupa Şampiyonası’nı gerçekleştirmiş oluyoruz. Ayrıca Avrupa Gençler Şampiyonası’nı gerçekleştiriyoruz. Tabi ki Türkiye Motokros etabının açılışını dünyanın en güzel, en başarılı ve alt yapısı itibariyle en değerli motokros parkurunda gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı. "Toplamda 11 kategoride yarışlarımız gerçekleştirilecek" Etkinliği 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile birleştirmenin de mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Uçar, “Katılımcı sayısına baktığımızda yüzde 60’lar civarında çocuk ve gençlerden oluşan bir potansiyel görüyoruz. Bu da bizim için hem çok sevindirici. Özellikle Doğu Avrupa’nın gözde parkurlarından birinde olduğumuz için hem rekabete açık hem de bir birini geliştiren, heyecan verici müsabakalara sahne olacak. Toplamda 11 kategoride yarışlarımız gerçekleştirilecek Afyonkarahisar’da. Yarın tabi ki de ayrı bir özelliği var 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı. Organizasyonumuzu bu güzel bayramla birleştirmiş olduk hem ulusal bir mesaj hem de sportif bir pencereden günü kutlamış olacağız” şeklinde konuştu.
İstanbul Dusan Tadic, Sırbistan kadrosunda yer aldı Sırbistan Milli Futbol Takımı’nın, 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) için aday kadrosu açıklandı. Fenerbahçe’de forma giyen Dusan Tadic de listede yer aldı. Almanya’nın ev sahipliğinde 14 Haziran-14 Temmuz tarihleri arasında düzenlenecek olan EURO 2024’te mücadele edecek Sırbistan’ın aday kadrosu belli oldu. Sırbistan Milli Takımı Teknik Direktörü Dragan Stojkovic tarafından belirlenen 35 kişilik geniş kadro daha sonra 26’ya inecek. Sırbistan, EURO 2024 C Grubu’nda İngiltere, Slovenya ve Danimarka ile karşılaşacak. Sırbistan Milli Takımı kadrosunda şu isimler yer alıyor: Kaleci: Vanja Milinkovic Savic (Torino), Predrag Rajkovic (Mallorca), Dore Petrovic (Chelsea), Aleksandar Jovanovic (Partizan) Defans: Strahinja Pavlovic (RB Salzburg), Nikola Milenkovic (Fiorentina), Milos Veljkovic (Werder Bremen), Srdan Babic (Spartak Moskova), Uros Spajic (Kızıl Yıldız), Strahinja Erakovic (Zenit), Nemanja Stojic (TSC Backa Topola), Jan Karlo Simic (Milan) Orta saha: Sasa Lukic (Fulham), Nemanja Gudelj (Sevilla), Nemanja Maksimovic (Getafe), Ivan Ilic (Torino), Sasa Zdjelar (CSKA Moskova), Srdjan Mijailovic (Kızıl Yıldız), Sergej Milinkovic Savic (Al Hilal), Dusan Tadic (Fenerbahçe), Samed Bazdar (Partizan), Aleksandar Cirkovic (TSC Backa Topola), Lazar Samardzic (Udinese), Veljko Birmancevic (Sparta Prag), Filip Kostik (Juventus), Filip Mladenoviç (Panathinaikos), Matija Gluscevic (Radnicki 1923), Andrija Zivkovic (PAOK), Mijat Gacinovic (AEK), Nemanja Radonjic (Mallorca) Forvet: Aleksandar Mitrovic (Al Hilal), Dusan Vlahovic (Juventus), Luka Joviç (Milan), Petar Ratkov (RB Salzburg), Mihailo İvanovic (Voyvodina)