SAĞLIK - 25 Ekim 2014 Cumartesi 12:48

Korkmaz: ‘Alkol ve sigara meme kanseri riskini arttırıyor

A
A
A
Korkmaz: ‘Alkol ve sigara meme kanseri riskini arttırıyor

Tekirdağ’a bağlı Çerkezköy Belediyesi ile İrmet Hospital işbirliğinde düzenlenen ‘Meme Kanseri’ seminerinde konuşan Genel Carrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, 'Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır' dedi.

Çerkezköy Belediyesi, meme kanserine dikkat çekmek için İrmet Hospital işbirliği ile bilgilendirme semineri düzenledi. Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde yapılan seminerde konuşan İrmet Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, meme kanseriyle ilgili katılımcılara bilgi verdi. İlk olarak meme kanserinin genel oluşumu hakkında açıklamalarda bulunan Korkmaz, kanserin sıklıkla kadınlarda görülmesine rağmen erkeklerde de görülebildiğini kaydetti.

Opr. Dr. Burak Korkmaz, "Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türüdür. Her 9 kadından biri meme kanserine yakalanır. İlk adet kanamasını çok erken yaşta görenlerde, geç menopoza girenlerde daha sık görülür. Kanserin ilk ziyaret ettiği yer koltuk altıdır. Elinize kitle geldiğinde mutlaka bir hekime başvurun. Bizler kanserden değil, geç kalmaktan korkarız. Alkol, sigara kullanan kadınlarda meme kanserine yakalanma riski daha fazladır. Sigara meme kanserinin de birinci nedenidir" dedi.

"YAVAŞ YAVAŞ BÜYÜYOR"

Şişmanlık, obezite ve kalça yağı oranının artmasının östrojen miktarını artırdığını, bu hormon ne kadar fazla olursa meme kanserine yakalanma riskinin o kadar arttığını anlatan Korkmaz, "Kanser başlangıçta çok yavaş büyür. 7 yılda ancak bir santim boyuna gelir. Bu aşamada muayene, ultrason ve mammografi ile çok kolay yakalanabilir. Ama hafife alıp büyümesine izin verilirse birden bire hızlanabilir. Memede bulunduğu yerde bölgesel sertleşme yapar. Bulunduğu yerde kızarıklık yapabilir. Meme başından akıntı yapar. Her iki memenin büyüklüğünü farklı hale getirir. Bulunduğu yerin üstündeki deriyi portakal kabuğu gibi kabarık ve nokta nokta yapar. Bulunduğu yerde cildi içeri doğru çeker ve çukurlaşmalar yapabilir. Bulunduğu yerde büzüşme yapabilir. İyileşmeyen yara açabilir. Kanser o kadar hain bir hastalıktır ki bu belirtilerin hiçbirini vermeden de sinsice büyüyebilir. Ama uygun aralıklarla yapılan muayene, ultrason ve mamografide ortaya çıkar" ifadelerini kaydetti. 

20 yaşın üzerindeki her kız ve kadının her ay kendi kendine meme muayenesi yapmasını öneren Korkmaz, böylece kanserin küçükken yakalanabileceğini söyledi. 40 yaşına gelen bir kadının her yıl meme muayenesi ve jinekolojik muayene olduğu takdirde kanseri kendisinden uzak tutabileceği veya yakalanmışsa bile kanserden kolay kurtulabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Korkmaz, "40 yaşından itibaren her yıl düşük radyasyonlu dijital mamografi ve gerekirse Meme ultrasonografisi yaptırırsa, kansere yakalanma olasılığı oldukça azalır. Kanser küçükken yakalanırsa yüzde 98 olasılıkla kanserden kolayca kurtulunabilir. Tümörün büyüklüğü 2 santimetreden küçükse metaztaz, memenin boyutu uygun ise meme koruyucu cerrahi ile temizlenebilir" dedi. 

Mamografinin hiçbir zararını olmadığını, her yaştaki kadına güvenle mamografi filmi çekilebildiğini dile getiren Op. Dr. Nurullah Burak Korkmaz, "Mamografi sırasında en fazla 2 akciğer filmi kadar ışın alınır. Mamografi hayat kurtaran bir tetkiktir. Özellikle yüzde 99 oranında kadınların hayatını kurtarır" diye konuştu.
Bazı meme kanseri vakalarında ise radyoterapi uyguladıklarını anlatan Korkmaz, gözle görülmeyen kanser hücrelerini ancak radyoterapi yolu ile yok edilebildiğini kaydetti. 

Seminere Çerkezköy Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Can, İrmet Hospital Başhekimi Op. Dr. Ahmet Türker, Hastane Müdürü Alper Atasoy, Halkla İlişkiler ve Hasta Hakları Sorumlusu Leyla Alkan katıldı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de yoğun bakım hizmetlerinde modern altyapı ve insan odaklı yaklaşım Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi; yoğun bakım ünitelerinde sunduğu nitelikli sağlık hizmetiyle hayati risk taşıyan hastalara 24 saat esasına dayalı olarak hizmet vermeye devam ediyor. Hastane bünyesinde anestezi, kalp ve damar cerrahisi, koroner, nöroloji, dahili, cerrahi ve genel yoğun bakım olmak üzere farklı branşlara yönelik erişkin yoğun bakım üniteleri bulunuyor. Başhekim Yardımcısı, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Seval Kılbasanlı; yoğun bakım ünitelerinin kritik öneme sahip birimler olduğunu belirterek, bu servislerde hastaların anlık olarak izlendiğini ve tedavilerinin sürekli güncellendiğini ifade etti. Birinci, ikinci ve üçüncü basamak yoğun bakım düzeylerinde hizmet sunan ünitelerin toplam 101 yatak kapasitesiyle faaliyet gösterdiğini aktaran Kılbasanlı; solunum desteği, kalp ve dolaşım takibi gibi tedavilerin deneyimli hekimler ve eğitimli hemşireler tarafından kesintisiz şekilde uygulandığını vurguladı. Gelişmiş izlem sistemleri ve ileri tıbbi cihazlarla desteklenen modern altyapı sayesinde hastaların sürekli takip edildiğini belirten Kılbasanlı, gerekli durumlarda hızlı ve güvenli müdahalelerin gerçekleştirildiğini, temel hedeflerinin ise en zor anlarda hastalara güvenli, dikkatli ve insan odaklı bir yoğun bakım hizmeti sunmak olduğunu dile getirdi. Niğde Ömer Halisdemir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Kürşad Ramazan Zor ise yoğun bakım ünitelerinde hasta sağlığını ve bilimsel yaklaşımı esas alan güçlü bir ekip anlayışıyla modern sağlık hizmetinin sürdürüldüğünü belirterek, tüm hastalara sağlık ve şifa dileklerini iletti.
Muğla Soğuk havaya aldırmadılar, çocuk ve hayvanlar için denize girdiler Muğla’nın Fethiye ilçesinde yaşayan çoğunluğu İngiliz uyruklu vatandaşlar, yeni yılın ilk gününde Çalış Plajı’nda renkli kostümlerle denize girerek ihtiyaç sahibi çocuklar ve hayvanlar için bağış topladı. Fethiye’de yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlar, yeni yılın ilk gününde anlamlı bir etkinliğe imza attı. Çoğunluğunu İngilizlerin oluşturduğu grup, ihtiyaç sahibi çocuklar ve hayvanlara maddi destek sağlamak amacıyla Çalış Plajı’nda denize girdi. Geleneksel hale gelen ve bu yıl 13’üncüsü düzenlenen etkinlikte, katılımcılar renkli ve dikkat çekici kostümleriyle Çalış Plajı’nda bir araya geldi. Termometrelerin 8 dereceyi gösterdiği rüzgarlı havaya aldırış etmeyen 11 gönüllü, yeni yılı kutlamak ve yardım toplamak için denize koştu. Farklı yaş gruplarından katılımcılar yaklaşık 10 dakika boyunca yüzdü. Çalış Çocuklara Yardım Derneği organizasyonuyla gerçekleştirilen etkinlikte, deniz keyfinin ardından ihtiyaç sahibi çocuklar ve hayvanlar için bağışlar toplandı. Etkinlik, hem renkli görüntülere sahne oldu hem de farkındalık oluşturdu. Çalış Childrens Charity (Çalış Çocuk Derneği) Çocuklara Yardım Komitesi Başkanı Ann Pavier, her yıl yeni yılın ilk gününde bu etkinliği düzenlediklerini belirterek, "İnsanlar kostümlerini giyip denize girerek çocuklar ve hayvanlar için bağış topluyor. Bunu yıllardır sürdürüyoruz. Yeni yıla başlamak için harika bir yol. İnsanları bir araya getiren eğlenceli bir etkinlik oluyor" dedi. (MY-UE-
Bursa Uludağ kayak tutkunlarını bekliyor Türkiye’nin en köklü kış turizm merkezi Uludağ, 2026 yılına coşkulu bir başlangıç yaptı. Yeni yılın ilk gününde etkisini artıran kar yağışıyla birlikte kar kalınlığı pistlerde beklenen seviyeye ulaştı ve kayak sezonu tüm heyecanıyla kapılarını açtı.Aralık ayının son günlerinde başlayan ve Ocak ayının ilk sabahında zirveyi tamamen etkisi altına alan yağış, kar kalınlığını 1 metreye yaklaşırken hava sıcaklığı eksi 8 derecelerde seyretti. Oteller Bölgesi’nde bulunan 31 ayrı pist, mekanik tesislerin de çalışmaya başlamasıyla birlikte kayak ve snowboard tutkunlarının akınına uğradı.Otellerde doluluk oranı yüzde 100’e yaklaştıKayak sezonunun resmen başlamasıyla birlikte Uludağ’daki otellerde büyük bir hareketlilik yaşanıyor. Sektör temsilcileri, yılbaşı tatiliyle birleşen sezon açılışında doluluk oranlarının yüzde 95’i aştığını belirtiyor. Turizmciler, "Beklediğimiz kar bu yıl tam vaktinde geldi, 2026 sezonu hem yerli hem yabancı turistler için unutulmaz olacak," diyerek sezonun bereketli geçeceği sinyalini verdi.Zirveye çıkmak için en doğru zamanSadece profesyonel kayakçılar değil, günübirlik tatilciler de Uludağ’ın tadını çıkarıyor. Kızak pistlerinde çocukların neşesi yankılanırken, telesiyejlerle zirveye çıkan ziyaretçiler eşsiz Bursa manzarasının ve taze karın tadını çıkarıyor. Meteoroloji verilerine göre kar yağışının hafta boyunca aralıklarla devam etmesi bekleniyor; bu da pistlerdeki kar kalitesinin daha da artacağı anlamına geliyor.