DÜNYA - 15 Temmuz 2025 Salı 22:51 | Son Güncelleme : 15 Temmuz 2025 Salı 22:52

Lavrov: "Trump, savaşı uzatmak isteyen NATO ve AB ülkelerinin baskısına maruz kalıyor"

A
A
A
Lavrov: "Trump, savaşı uzatmak isteyen NATO ve AB ülkelerinin baskısına maruz kalıyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "ABD Başkanı Donald Trump, savaşı uzatmak isteyen NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin baskısına maruz kalıyor. Rusya karşıtı yaptırımlar, bu uygulamayı başlatan kişilere geri tepecektir" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin'in Tianjin şehrinde Şangay İşbirliği Örgütü (SCO) Dışişleri Bakanları Toplantısı'na katıldı. Toplantı sonrasında kameraların karşısına geçen Lavrov, ABD Başkanı Donald Trump'ın dün Ukrayna ile 50 gün içinde anlaşmaya varmaması halinde Rusya'ya uygulanacak ikincil yaptırımlar hakkında konuştu. Lavrov, "Moskova, ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna hakkında bir anlaşmaya varılması için 50 günlük müddet tanıyarak ne kast ettiğini merak ediyor. ABD Başkanı, savaşı uzatmak isteyen NATO ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin baskısına maruz kalıyor. Rusya karşıtı yaptırımlar, bu uygulamayı başlatan kişilere geri tepecektir" ifadelerini kullandı.

Rusya'ya daha öncede Ukrayna konusunda süre tanındığını hatırlatan Lavrov, "Gerçekten, bu 50 günle ilgili ifadenin arkasında nasıl bir mesajın yattığını bilmek istiyoruz. Daha önce de 24 saatlik ve 100 günlük zaman sınırları tanınmıştı, bunun gibi pek çok şey gördük ve gerçekten ABD Başkanı'nın bu konudaki güdüsünü bilmek istiyoruz. Trump, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin taleplerini kaba bir şekilde destekleyen ve onu saldırıya yönelik gelişmiş silahlarla donatmaya devam eden AB ve mevcut NATO liderlerinin çirkin baskıları altında. Bu da Batılı ülkelerdeki vergi mükelleflerine verilen hasarı arttırıyor" dedi.

"Başkası için kazdığın kuyuya kendin düşersin"

Trump tarafından gündeme getirilen yeni yaptırımlara ilişkin konuşan Lavrov, "Rusya yeni yaptırımlarla başa çıkacaktır. Bize uygulanan yaptırımların zaten daha önce eşi benzeri görülmemiştir. Biz dayanıyoruz ve hiçbir şüphem yok ki bunların üstesinden gelmeye devam edeceğiz. Bu yaptırımların mimarları günün sonunda kendilerine zarar vereceklerdir. Başkası için kazdığın kuyuya kendin düşersin diye bir deyiş vardır. AB tarafından bize uygulanan yaptırımlar, Brüksel'de hazırlanan paket ve ABD'yi bu yaptırım girdabına çekmeye çalışan bütün çabalar halihazırda Avrupa ekonomisine büyük hasar vermiş halde" ifadelerini kullandı.

"Diyalog için her zaman bir şans vardır"

Rusya ve Ukrayna müzakerelerine değinen Lavrov, "SCO üyesi devletler Rusya'nın, çatışmaların kaynağını ortadan kaldırma ve mevcut bölgesel gerçeklikleri teyit etmesinin yanı sıra, Ukrayna'nın kontrolü altında bulunan bölgelerdeki Rus ve Rusça konuşan azınlıkların meşru haklarını güven altına alması konusundaki tutumlarını destekliyor. Ayrıca Kiev, çözümlerdeki İstanbul formatının artık geçerli olmadığını düşünüyorsa, bu da yönetimin kendi halkının iyiliğini hiçe saydığının başka bir göstergesidir. Rusya ve Ukrayna tarafından ortaya sunulan memorandum tasarıları zıt kutuplar gibi ama diyalog için her zaman bir şans vardır" dedi.

"Avrupalı liderler, Ukrayna'yı Rusya'yla görüşmekten alıkoyuyor"

Avrupa ülkelerinin Ukrayna'yı Rusya'yla görüşmekten alıkoyduğunu iddia eden Lavrov, "Avrupalı liderler, üçüncü tur müzakerelerin artık söz konusu olmaması nedeniyle Ukrayna'yı Rusya'yla görüşmekten alıkoyuyor. Ukrayna, görüşmelerdeki delegasyonumuzun seviyesinin uygun olmadığını iddia etmişti ama ancak kendi seviyeleri de artık değişmek üzere. Eski Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov, Büyükelçi sıfatıyla ABD'de ailesiyle yeniden bir araya gelecek" ifadelerini kullandı.
İran'ın nükleer nükleer programına da değinen Lavrov, "SCO üyeleri İran'ın barışçıl amaçlarla kullanacağı nükleer enerji konusundaki kararlılığına ilişkin desteklerini teyit etti. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ile görüşmemizde, İran'da uzun zaman önce alınan kararları da göz önünde bulundurarak, barışçıl siyasi ve diplomatik yollarla bir çözüme ulaşılmasına yönelik gerçekçi yaklaşımları ele aldık" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kars Kars’ta "Medeniyetler beşiği" Ani’ye ziyaretçi akını Kars’ta bulunan ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Ani Ören Yeri, 2025 ve 2026 verileriyle ziyaretçi sayısındaki artışı gözler önüne serdi. "Medeniyetler beşiği", "dünya kenti", "bin bir kilise" ve "40 kapılı şehir" olarak da anılan tarihi alan, yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisini görüyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alan ve geçmişte birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk üç ayında ise 42 bin kişi bölgeyi gezerek tarihi atmosferi yerinde deneyimledi. Mart ayının sonlarına beyaza bürünen ören yeri, havadan görüntülendi. Özellikle bahar aylarının gelmesine rağmen karla kaplı beyaz örtüsünü koruyan Ani Ören Yeri’nde ziyaretçi sayısında gözle görülür artış yaşanırken, ören yerindeki tarihi yapılar turistlerin ilgisini çekiyor. Ani Katedrali, Ebu’l Menuçehr Camii ve sur kalıntıları başta olmak üzere birçok eser, ziyaretçilere adeta açık hava müzesi deneyimi sunuyor. Kars turizminin en önemli ayaklarından biri olan Ani Ören Yeri, sadece tarihi dokusuyla değil, eşsiz coğrafyasıyla da dikkat çekiyor. Arpaçay Nehri kıyısında yer alan bölge, ziyaretçilere hem kültürel hem de doğal güzellikleri bir arada sunuyor. Ani Ören Yeri’ne her geçen gün ilginin daha da arttığını belirten Kars Turizm Birliği Başkanı Halit Özer, "Koruma listesinde olan Ani Ören Yeri’ni 2025 yılında ziyaretçi sayısını artırdı. 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapmıştır. Tabi bununla birlikte tarihi ve kültürün önemli bir rotasyonu olan Ani Ören Yeri’nde her geçen gün ziyaretçi sayısı fazlalaşmakta, ören yerinde geçmişten bu tarafa yapılan Ani kazı çalışmaları da halen sürdürülmekte, bu kazı çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilimizde yabancı ve yerli turist sayısının katlayarak gideceğini göreceğiz" dedi. Kars’ta turizm hareketliliğinin artmasıyla birlikte konaklama, yeme-içme ve ulaşım sektörlerinde de yoğunluk yaşanırken, esnafın yüzü gülüyor. Ani Ören Yeri’nin yılın 4 mevsimi ziyaret edilebilmesi ise Kars turizmini canlı tutuyor. Öte yandan, Ani Ören Yerini 2025 yılında 147 bin yerli, 9 bin 625 yabancı olmak üzere toplam 156 bin 625 kişi ziyaret etti. 2026 yılının ilk 3 ayında ise Ani Ören Yeri 42 bin kişiye kapılarını açtı.