POLİTİKA - 23 Kasım 2017 Perşembe 18:25

Macaristan ile Türkiye arasında işbirliği

A
A
A
Macaristan ile Türkiye arasında işbirliği

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Macaristan Milli Savunma Bakanı Istvan Sımıcsko ile yaptığı görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında, “Macaristan’ın sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin de Türkiye açısından faydalanabileceğimiz yönlerini karşılıklı olarak birbirimize aktarma konusunda mutabakata vardık” dedi.

Milli Savunma Bakanı Canikli, Macaristan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı Sımıcsko ile bir araya geldi. Heyetlerarası yapılan görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında görüşmeye ilişkin açıklamada bulunan Bakan Canikli, Macaristan Savunma Bakanı Sımıcsko'nun Türkiye’ye ziyaretinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Macaristan ile Türkiye, halkları arasında her alanda dostluğun hakim olduğu iki ülke. Tarihi olarak içinde bulunduğumuz dönemde birbirlerine çok yakın politikalar izleyen ve bunu samimi olarak hayata geçiren ülkedir. Bu vesileyle Macaristan’ın uluslararası platformda Türkiye ve Türkiye politikalarına bugüne kadar verdiği destek için teşekkür etmek istiyorum. Bugün imzaladığımız anlaşmalar ve niyet beyanı ile savunma sanayi alanında ve askeri tarih alanında bundan sonraki işbirliğimizin geliştirilmesine çok ciddi katkı sağlayacaktır. Savunma sanayi alanında ülkemizin sahip olduğu bütün imkan ve kabiliyetleri biz Macaristan devletiyle bütün samimiyetle paylaşabileceğimizi kendilerine ifade ettik. Bu noktada Macaristan’ın sahip olduğu imkan ve kabiliyetlerin de Türkiye açısından faydalanabileceğimiz yönlerini karşılıklı olarak birbirimize aktarma konusunda mutabakata vardık. Bu son derece önemlidir. Özellikle hem Türkiye’nin hem de Macaristan’ın güçlü bir savunma altyapısına sahip olmaları iki dost ülke olarak son derece önemlidir. İçinde bulunduğumuz çok dalgalı konjonktürü de dikkate aldığınızda bölgede barışın ve huzurun sağlanması için iki ülkenin çok güçlü ordulara ve savunma sistemlerine sahip olması gerektiği ortaya çıkar. Bu konudaki kararlılığımızı da karşılıklı olarak ifade ettik. Bu anlaşmaların imzalanmasından sonra önümüzdeki dönemde bu alanlarda çok ciddi bir işbirliği artışı söz konusu olacak. Sayın Bakan bu ziyaretinde Türkiye’deki birçok savunma şirketini ziyaret etme imkanı bulacak. Bizde Macaristan’a yapacağımız ziyaretlerde aynı şekilde Macaristan’ın bu konudaki altyapı ve kapasitesini görme imkanı bulacağız. Bu şekilde karşılıklı olarak her iki ülkenin menfaatine olacak şekilde bu konudaki birikimlerimizi ve tecrübelerimizi aktarma imkanı bulacağız. Özellikle Türkiye’nin bulunduğu bu coğrafyada çok büyük sıkıntı ve çalkantıların olduğu ve Türkiye’nin de bu çatışma ortamında son dönemde çok önemli hamleler yaptığı, kararlar aldığı ve bunun sonucunda da önemli bir bilgi birikimi ve tecrübenin oluştuğu dikkate alınırsa her iki ülke arasında karşılıklı olarak birbirimize aktaracağımız bu alanda önemli bir mesafe olacaktır” ifadelerini kullandı.

Bakan Canikli, Macaristan Savunma Bakanı Sımıcsko'yu bakanlığa gelişinde askeri törenle karşıladı. Konuk bakanın tören birliğini selamlaması ve bakanlık özel defterini imzalamasının ardından ikili ve heyetler arası görüşme yapıldı. Heyetlerarası gerçekleşen görüşmede, Türkiye Cumhuriyeti hükümeti ile Macaristan Cumhuriyeti arasında, savunma sanayinde gizlilik dereceli bilgilerin karşılıklı korunmasına yönelik antlaşma, Türkiye Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanlığı ile Macaristan Milli Savunma Bakanlığı arasında Savunma İşbirliği Niyet Beyanı, Türk- Macar askeri tarih alanında işbirliği mutabakat metni olmak üzere iki ülke arasında anlaşma sağlandı. 

İlker Turak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere’den su kesintisi açıklaması Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, yaşanan su kesintisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Tutdere, yıkımdan dolayı su kesintisine neden olan firma hakkında işlem başlattıklarını duyurdu. Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere, usulsüz yıkım nedeniyle su kesintisine neden olan firma hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını ve birkaç saatlik süren kesintisinin yapılan çalışmalar sonrası sona erdiğini belirtti. Yıkım alanına gelerek durum hakkında bilgiler alan Başkan Tutdere, su arızasına müdahale eden belediye çalışanlarına kolaylıklar dileyerek halkın mağdur olmaması için işi hızlandırılmasını ve tamiratın sağlam bir şekilde yapılmasını istedi. Başkan Tutdere, “Dün gece Hoca Ömer Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yıkım esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve usulsüz yıkım nedeniyle bina yola devrilerek su şebekesine zarar verdi. Adıyaman Belediyesi ekipleri de gece olaya müdahale ederek saat 01.00’da su kesintisi yaşanan mahallelere su arzını sağladı. Ancak su arzının sağlanmasının ardından aynı noktada meydana gelen yeni şebeke arızaları nedeniyle bu kez de Hoca Ömer, Kap Camii, Ulu Cami, Bahçelievler, Yunus Emre, Bahçecik, Ali Taşı, Mara ve Varlık Mahallelerinde su kesintisi meydana geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda su yeniden şebeke hattına verildi. Vatandaşlarımızı mağdur eden firma hakkında gerekli yasal çalışmalar başlatıldı ve tutanak tutuldu. Bize düşen kısmıyla ilgili olarak kıymetli hemşerilerimizden özür diliyor, anlayışları ve sabırları için teşekkür ediyorum. Ekiplerimiz olay yerinde canhıraş bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Enkazın kaldırılmasıyla birlikte tüm mahallelerimize su arzını sağlayacağız” diye konuştu.
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.