GÜNDEM - 19 Nisan 2018 Perşembe 11:24

Manisa kirazı pazardaki yerini aldı

A
A
A
Manisa kirazı pazardaki yerini aldı

Manisa yöresine özgü bir tür olan erkenci kiraz bu yıl pazara beklenenden erken geldi. Rekoltenin yüksek olduğu kiraz başta Avrupa ve Rusya olmak üzere Uzak Doğu'ya da ihracat edilecek.

Kuzey Yarımküre'de ilk olarak Manisa'da yetişen erkenci kiraz türü pazardaki yerini aldı. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ilde kiraz da pazara erken düştü. Bu yıl rekolteden memnun olan çiftçiler ve tüccarlar, erkenci kirazı ihraç ediyor. Manisa Şehzadeler Belediyesi tarafından Sancaklıbozköy'de kurulan kiraz pazarına ürünlerini getiren çiftçiler, buradaki tüccarlara rahatça satış yapabiliyor. 

Bu yıl erkenci çeşitlerde kendi rekorlarını kırdıklarını söyleyen Manisa Kiraz Üreticileri Birlik Başkanı Suphip Kocagöbek, bu yıl Avrupa ve Rusya pazarının yanında Uzak Doğu'ya da ihracat yapılacağını belirterek, "Biz normalde Nisan'ın 2., 3. haftası kirazımızı çıkarıyorduk. Ama bu sene kendi rekorumuzu kırdık. 6 Nisan itibariyle ilk kirazımızı çıkardık. Bu sene rekoltemiz çok güzel. Bunlar erkenci çeşitler. Ama bundan sonra da patentli bir çeşit olan 0900 çeşidi var. O daha güzel bir ürün. İhracata yönelik bir ürün. Bu seneki rekolte hedefimiz 120 bin ton. Kirazlar başta Avrupa, Rusya ve yeni olarak da Uzak Doğu'ya, Çin'e, Tayvan'a göndermeye başladık. Şu an 30 ila 50 lira arasında satışı yapılıyor. İlk çıkardığımızda kilogramı 150 lira gibi bir temsili rakamla satıldı. Ama mal çoğaldıkça fiyatlar düşecek. Sofralara bir hafta, 10 gün sonra 15-20 lira gibi bir fiyatla yer alır" dedi.

"Avrupa da, Türkiye de kiraza doyacak" 

Bu yıl rekoltenin yüksek olduğunu söyleyen kiraz tüccarı Celil Görmez, "Bu sene mahsul bol. Fiyatlar yüksek gidiyor ama ucuzlayacağını düşünüyoruz. İnşallah çiftçinin yüzü güler. Afetsiz bir yıl geçiririz inşallah. Bu sene mahsul bol. Avrupa da doyar, Türkiye'de doyar" diye konuştu. 

Öte yandan çiftçilerin kiraz hasadı da sürüyor. Kiraz bahçelerinde hareketliliğin yaşandığı Manisa'da kiraz işçileri dallardaki kirazları özenle topladıktan sonra kirazlar sepetlere doldurularak pazara gönderiliyor. Bu yıl mahsulden memnun olduklarını söyleyen kiraz üreticilerinden Ahmet Kabasakal, "Allah'a şükür kirazlarım, mahsullerimiz güzel. Allah afet vermezse güzel bir yıl geçireceğiz. Salihli kirazlarımız, Napolyonlarımız güzel. Geçen seneki mahsullere göre bu yıl daha güzel. Toplama 35-40 gün sürüyor. Yağış olursa daha fazla sürüyor. Hava şartlarına göre topluyoruz" ifadelerini kullandı.  

Aykut Yeniçağ

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere’den su kesintisi açıklaması Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, yaşanan su kesintisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Tutdere, yıkımdan dolayı su kesintisine neden olan firma hakkında işlem başlattıklarını duyurdu. Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere, usulsüz yıkım nedeniyle su kesintisine neden olan firma hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını ve birkaç saatlik süren kesintisinin yapılan çalışmalar sonrası sona erdiğini belirtti. Yıkım alanına gelerek durum hakkında bilgiler alan Başkan Tutdere, su arızasına müdahale eden belediye çalışanlarına kolaylıklar dileyerek halkın mağdur olmaması için işi hızlandırılmasını ve tamiratın sağlam bir şekilde yapılmasını istedi. Başkan Tutdere, “Dün gece Hoca Ömer Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yıkım esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve usulsüz yıkım nedeniyle bina yola devrilerek su şebekesine zarar verdi. Adıyaman Belediyesi ekipleri de gece olaya müdahale ederek saat 01.00’da su kesintisi yaşanan mahallelere su arzını sağladı. Ancak su arzının sağlanmasının ardından aynı noktada meydana gelen yeni şebeke arızaları nedeniyle bu kez de Hoca Ömer, Kap Camii, Ulu Cami, Bahçelievler, Yunus Emre, Bahçecik, Ali Taşı, Mara ve Varlık Mahallelerinde su kesintisi meydana geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda su yeniden şebeke hattına verildi. Vatandaşlarımızı mağdur eden firma hakkında gerekli yasal çalışmalar başlatıldı ve tutanak tutuldu. Bize düşen kısmıyla ilgili olarak kıymetli hemşerilerimizden özür diliyor, anlayışları ve sabırları için teşekkür ediyorum. Ekiplerimiz olay yerinde canhıraş bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Enkazın kaldırılmasıyla birlikte tüm mahallelerimize su arzını sağlayacağız” diye konuştu.
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.