KENT HABERLERİ - 01 Şubat 2016 Pazartesi 13:19

Mardinli çocuklar, Suriyeli kozmonottan uzay bilgisi aldı

A
A
A
Mardinli çocuklar, Suriyeli kozmonottan uzay bilgisi aldı

Eyüp Belediyesi’nin ağırladığı Mardinli çocuklara uzay bilgisi ve eğitimi veren Suriyeli eski kozmonot Muhammed Fares, Rusya’nın Türk hava sahası işgali ile ilgili konuşarak, "Rus savaş uçağı Türkiye’nin hava sahasını ve sınırlarını ihlal etti. Türkiye de haklı olarak uluslararası hava sahaları yasalarına uygulayarak o uçağı düşürdü ve Türkiye son derece bu konuda haklıydı" dedi.

Eyüp Belediyesi, sosyal sorumluluk projesi kapsamında Mardin Nusaybin’den İstanbul'u ziyaret için getirilen ilk ve ortaokul öğrencilerini ağırladı. Ali Kuşçu Uzay Gözlem Evi’ne getirilen çocuklara, uzay bilgisi ve sistemleri hakkında bilgiler verildi. Programa 1987 yılında uzaya çıkan Suriyeli Kozmonot Muhammed Fares de katıldı. Kendisi savaş pilotu olan Fares, çocuklara, uzay deneyimlerini aktardı ve aralarında astronot olmak isteyen çocuklara da mesleki bilgiler verdi.
Proje koordinatörlerinden Fatma Ayanoğlu Şişman, çocukların İstanbul’daki koordinasyonunu sağladığını ifade ederek, “Çocuklara gösterdiği ilgiden dolayı Eyüp Belediyesi’ne çok teşekkür ediyoruz. Burada şu anda çocuklarımız çok farklı bir deneyim yaşadılar. Burada Suriye’den gelen bir kozmonottan onun düşüncelerini öğrendiler. Bu çocukların hayal dünyalarına yansıdı, farklı bir ortam oluşturmuş oldu” dedi.

UZAY YAŞAMINI VE SİSTEMİNİ ÖĞRENDİLER
Astronot olmak istediğini belirten ilkokul 4’üncü sınıf öğrencisi Eyüp Aslan Düzgün, Ali Kuşçu Uzay Evi’ni beğendiğini ifade ederek, “Çok mutluyum burada olduğum için. Burada cüce gezegenleri, meteorların sürtünmelerini öğrendik. Daha önce böyle bir deneyimim olmamıştı” diye konuştu.
İlkokul altıncı sınıf öğrencisi Berat ise uzay evinde yaşadığı deneyimleri anlatarak, “Burada uzaydaki yaşamı öğrendik, sürtünme kuvvetinin bir yere çarptığında ateş çıktığını ve gezegenleri gördük. Benim ikinci düşüncem astronot olmak. İlki ise doktor olmak” şeklinde konuştu.

“TÜRKİYE UÇAĞI DÜŞÜRMEKTE HAKLIYDI”
Eski kozmonot ve Suriyeli savaş pilotu Muhammed Fares, çocuklarla bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade ederek, “Çocuklarla ve gençler ülkenin gelecek için en büyük yatırımıdır. Bir ülkenin kalkınması ve gelişmesi için çocukların iyi bir eğitim alması lazım” dedi.
Türkiye’nin Rus savaş uçaklarını düşürmesini doğal olarak karşılayan Fares, “Rus savaş uçağı Türkiye’nin hava sahasını ve sınırlarını ihlal etti. Defalarca uyarılmasına rağmen sınır ihlaline devam etti. Türkiye de haklı olarak uluslararası hava sahaları yasalarına uygulayarak o uçağı düşürdü ve Türkiye son derece bu konuda haklıydı. Tekrar sınır ihlali halinde savaş uçaklarına ve uçaksavarlara tekrar vur emri verildi. Bu son derece Türkiye’nin doğal hakkıdır” diye konuştu.
Öte yandan program sonunda Eyüp Belediyesi tarafından çocuklara eşofman takımı hediye edildi.

MURAT DELİCE 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara Panama bandıralı gemide 500 milyon liralık kokain ele geçirildi Panama bandıralı gemiye yapılan operasyonda piyasa değeri yaklaşık 500 milyon Türk lirası olan 106 kilogram kokain ele geçirildi. Edinilen bilgiye göre, Panama çıkışlı bir gemide uyuşturucu madde bulunduğuna dair istihbari bilgiler üzerine İstanbul MİT Bölge Başkanlığı ve Jandarma birimleri harekete geçti. Söz konusu gemi, Türkiye karasularına giriş yaptıktan sonra Kocaeli açıklarında, İstanbul istikametine seyir halindeyken Sahil Güvenlik unsurları tarafından durduruldu. Sahil Güvenlik botları refakatinde Ambarlı Limanı’na çekilen gemide, narkotik dedektör köpeklerinin de katılımıyla kapsamlı bir adli arama yapıldı. Konteynerler içerisinde gizlenmiş halde bulunan 106 kilogram kokain, güvenlik güçlerince imha edilmek üzere muhafaza altına alındı. Bakan Gürlek: "Baronların kökünü kazıyacağız" Operasyona ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Akın Gürlek, uyuşturucuyla mücadelede "Sıfır Tolerans" vurgusu yaptı. Bakan Gürlek, şu ifadeleri kullandı: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın güçlü iradesiyle ortaya koyduğu ’Zehir Tacirlerine Karşı Sıfır Tolerans’ ilkemiz doğrultusunda; sokaklarımızı bu illetten temizlemeye, baronların kökünü kazımaya kararlıyız. Bu başarılı operasyonda emeği geçen Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığımıza, İstanbul İl Jandarma Komutanlığımıza, Sahil Güvenlik Komutanlığımıza, MİT Başkanlığımıza ve tüm kamu görevlilerimize teşekkür ediyorum. Zehir tacirlerine dünyayı dar edeceğiz!" dedi. Adli süreç devam ediyor Uluslararası uyuşturucu imal ve ticaretiyle mücadele kapsamında gerçekleştirilen operasyonun ardından, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan adli tahkikatın çok yönlü ve titizlikle sürdürüldüğü bildirildi. Ele geçirilen uyuşturucunun miktarı ve piyasa değeri, son dönemde deniz yoluyla yapılan kaçakçılığa vurulan en büyük darbelerden biri olarak kayıtlara geçti.