EKONOMİ - 10 Nisan 2016 Pazar 12:19

Mercedes ve MAN’ın parçaları Kastamonu’da üretiliyor

A
A
A
Mercedes ve MAN’ın parçaları Kastamonu’da üretiliyor

Dünyaca ünlü otomotiv markası Mercedes ve MAN’ın kontrplakları, 50 bin nüfuslu Taşköprü ilçesinde üretiliyor.

Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı (KUZKA)’nın hibe desteğiyle ürün portföyünü genişleten Ekol Kontrplak, dünyaca ünlü otomotiv markası Mercedes ve MAN’ın otobüslerinde kullanılmak üzere kontrplaklar üretmeye başladı. Türkiye’de otomotiv sektöründe kullanılmak üzere yakın bir zamana kadar ithal edilen kontrplaklar, Ekol Kontrplak tarafından üretime başlanması ile yurt dışına ihraç edilmeye başlandı.

İTHAL EDİLEN KONTRPLAKLARIN İHRACATINA BAŞLADILAR
Müşteri portföylerini genişletmek üzere otomotiv sektörünü hedef olarak seçtiklerini ifade eden Ekol Kontrplak Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Tekiner, “Sektörde hayli mesafe kat ettik. Ayrıca ürün portföyümüzü de geliştirerek yeni ürünler üretmeyi başardık” şeklinde konuştu.
Kontrplağın dışarıya ahşap olarak satıldığını belirten Tekiner, “Biz kontrplağın üzerine PVC, boya ve laminat ilave ederek yurtdışından ithal edilen ürünleri de artık ülkemizde üretip, ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ürün yelpazesinin gelişmesi ile istihdam ettiğimiz personel sayımızı arttırdık. Bu açından bakıldığında firmamızın ülkemize bir katma değer kattığını düşünüyoruz” dedi.

“AJANSIN HİBE DESTEĞİYLE ÜRETİM KAPASİTEMİZ YÜZDE 30 ARTTI”
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı’nın hibe desteğiyle üretim kapasitelerinin yüzde 30 oranında artığını vurgulayan Tekiner, “7 bin 200 metreküp olan üretim kapasitemiz KUZKA’dan sağlanan 800 bin TL’lik hibe desteği sonrasında yaptığımız yatırımlar ile 11 bin metreküplere kadar yükseldi. Bu kapasite artışına bağlı olarak ürünlerimizi yüzde 90 oranında ihraç eder duruma geldik. Bu da ekonomik olarak ülke ekonomisine 8 milyon TL bir katkı demek” diye konuştu.

“MERCEDES VE MAN’IN OTOBÜSLERİNE KONTRPLAK İHRAÇ EDİYORUZ”
Üretimlerinin yüzde 90’ını otomotiv sektörüne yönelik olduğunu belirten Tekiner, “Ürünlerimizi yurtiçindeki firmalar ile yurtdışında da Polonya’da MAN’a, Almanya’da ise Mercedes firmasına veriyoruz. Üretmiş olduğumuz kontrplaklar daha çok otobüslerin koridor, koltuk alt tabanları ve bagaj bölmelerinde kullanılıyor. Bu konuda ihracata yönelik ürün geliştirme çalışmalarımız ise devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE PVC’Lİ VE BOYALI, LAMİNATLI VEYA KAUÇUK MALZEMELİ AKUSTİKLİ KONTRPLAK ÜRETEN TÜRKİYE’DE TEK FİRMAYIZ”
Otomotiv sektöründe PVC’li ve boyalı, laminatlı veya kauçuk malzemeli akustikli kontrplak üreten şuanda Türkiye’de tek firma olduklarını vurgulayan Tekiner, şunları kaydetti: “Ayrıca KUZKA’dan AR-GE desteği de aldık. Bu alınan destekleri doğru yönde kullanırsanız üretime muhakkak katkısı olur. Emek vererek bir ürün üreteceksiniz ki kaliteyi yakalayabilesiniz. Eğer ürün kaliteli ise zaten kendine bir pazar bulacaktır. Biz, kaliteden ve AR-GE’den hiçbir zaman taviz vermedik. Bu destekleri firma olarak doğru değerlendirmişiz ki bu noktaya gelebildik”

VEDAT YUNUS İKİZOĞLU

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Bursa’da yılbaşı öncesi geniş çaplı uygulama: Kaçak ve sahte alkole geçit yok Bursa İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü koordinesinde, il genelinde yılbaşı öncesi huzur ve güven ortamının korunması amacıyla kapsamlı bir asayiş uygulaması gerçekleştirildi. Uygulamaya Asayiş, Narkotik Suçlarla Mücadele, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM), Çevik Kuvvet, Trafik Denetleme ile İlçe Emniyet Müdürlüklerine bağlı ekipler katıldı. Çok sayıda noktada eş zamanlı olarak sabit yol ve hareketli yol denetimleri yapılırken, alkollü ve alkolsüz umuma açık işyerleri de detaylı şekilde kontrol edildi. Denetimlerin özellikle yılbaşı öncesi artış gösteren kaçak ve sahte alkol satışının tespiti ve önlenmesi amacıyla yoğunlaştırıldığı belirtildi. Halk sağlığını ciddi şekilde tehdit eden kaçak ve sahte alkolle mücadele kapsamında işyerlerinde ruhsat, bandrol ve ürün içerikleri titizlikle incelendi. Gerçekleştirilen uygulamalarda ayrıca aranan şahısların yakalanması, uyuşturucu madde kullanımının ve ticaretinin önlenmesi, suç ve suç unsurlarının tespiti hedeflendi. Bu kapsamda bin 620 şahıs ile bin 200 araç sorgulandı. Emniyet yetkilileri, vatandaşların yılbaşını huzur ve güven içinde geçirebilmesi için denetimlerin artarak süreceğini vurgularken, özellikle kaçak ve sahte alkol konusunda vatandaşların dikkatli olmaları ve şüpheli durumları 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirmeleri çağrısında bulundu.