EKONOMİ - 03 Haziran 2008 Salı 15:45

"Merkez Bankası Başkanının maaşı" tartışması

A
A
A
"Merkez Bankası Başkanının maaşı" tartışması

Türkiye Merkez Bankası Başkanı, Devletin zirvesinde bulunan Cumhurbaşkanı'ndan bile daha çok maaş alması sonrasında yaşanan tartışmaların ardından, ortaya çıkan bir diğer ilginç nokta ise Dünyanın önde gelen ekonomilerine sahip devletlerin çoğunluğunda ülke liderlerinin Merkez Bankası Başkanlarından daha az maaş alması olarak gösteriliyor.

Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 12 bin dolar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 6 bin 920 dolar civarında maaş alırken Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ise 26 bin dolar civarında aylık maaş alıyor.

Aynı şekilde İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mervyn Allister King 46 bin 934 dolar, İngiltere Başbakanı Gordon Brown ise 30 bin dolar aylık maaş alıyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet 44 bin 420 dolar alırken, AB'nin bir numaralı adamı AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ise 41 bin 834 bin dolar aylık maaş alıyor.

Dünyada en yüksek aylık maaşı alan Merkez Bankası Başkanı ise Hong Kong Merkez Bankası Başkanı Joseph Yam Chi-kwong. Yam, aylık olarak tam 72 bin 873 dolar maaş alırken, ülke yöneticisinin CEO unvanı aldığı Hong Kong'ta bile CEO yani devletin zirvesinde bulunan Donald Tsang Yum-kuen 55 bin 116 dolar aylık maaşı ile Merkez Bankası Başkanı'nın altında bir ücret alıyor.

Önde gelen ekonomilere sahip olan ülkeler içerisinde Merkez Bankası Başkanlarının ülke liderlerinden daha çok maaş alma kuralı ise sadece Amerika Birleşik Devletleri'nde bozuluyor. Dünyanın en büyük ekonomisine sahip ABD'de Merkez Bankası Başkanı Ben Shalom Bernanke 15 bin 942 dolar, ABD Başkanı George W. Bush ise 33 bin 300 dolar civarında aylık maaş alıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Zonguldak’ta 2 Ocak günü okullar tatil edildi Zonguldak Valiliği, il genelinde devam eden olumsuz hava şartları ve meteorolojik veriler ışığında beklenen don tehlikesi nedeniyle eğitime 1 gün süreyle ara verildiğini duyurdu. Zonguldak Valisi Osman Hacıbektaşoğlu imzasıyla yayımlanan karara göre; 2 Ocak 2026 Cuma günü, il genelindeki resmi ve özel tüm örgün ve yaygın eğitim kurumları, özel kreşler, gündüz bakımevleri, çocuk kulüpleri ve rehabilitasyon merkezleri tatil edildi. Karar kapsamında kamuda çalışan engelli ve hamile personel idari izinli sayılacak. Ayrıca, sağlık, güvenlik ve 24 saat esasına göre çalışan birimler hariç olmak üzere; kreş ve anaokuluna giden çocuğu bulunan kadın kamu personeli de izinli sayılacak. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "İlimiz genelinde etkisini sürdüren olumsuz hava şartları ve sabah saatlerinde oluşacak don tehlikelerine karşı, meteorolojik tahminler doğrultusunda vatandaşlarımızın ve çocuklarımızın güvenliği için bazı tedbirler alınmıştır. Bu kapsamda; 2 Ocak 2026 Cuma günü ilimizdeki resmi ve özel tüm örgün ve yaygın eğitim kurumları, özel kreş, gündüz bakımevi, çocuk kulüpleri ve rehabilitasyon merkezleri; İl düzeyinde planlamış her türlü hizmet içi eğitim ve e-sınav merkezlerinde gerçekleştirilecek olan tüm e-sınav faaliyetlerine 1 gün süreyle ara verilmiştir. Ayrıca; kreş ve anaokuluna çocuğu devam eden kadın personel (sağlık, güvenlik ve 24 saat esasına göre hizmet veren birimlerde çalışan personelin durumu hizmetin gereği olarak ilgili birimler tarafından değerlendirilecektir), malûl, engelli ve hamile kamu çalışanları da idari izinli sayılacaktır. Vatandaşlarımızın dikkatli ve tedbirli olmalarını, zorunlu olmadıkça özel araçlarıyla trafiğe çıkmamalarını önemle rica ederim.’