EKONOMİ - 07 Eylül 2018 Cuma 14:55

Mersin Limanı'nda yük trafiği 2,9 milyon tona yükseldi

A
A
A
Mersin Limanı'nda yük trafiği 2,9 milyon tona yükseldi

Mersin Limanı'nda yük trafiği 3 yıldır artışını sürdürüyor. Limanda, Haziran 2018'de yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6'lık artışla 2,9 milyon tona yükseldi. Ayrıca 6 aylık dönemde Mersin Liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı da geçen yıla göre yüzde 4,3 artarak 2 bin 226'ya yükseldi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nın (MTSO) aylık göstergeler verilerine göre, Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen yük trafiği genel anlamda 3 yıldır artış eğiliminde. 2018’in ilk 6 aylık döneminde yük trafiği artış hızının, geçen yıla göre yavaşlamasında ihraç edilen yükler ile ithal edilen yüklerin etkili olduğu görüldü. Haziran 2018’de ise yük trafiği geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6'lık artışla 2,9 milyon tona yükseldi. Bunda başta ihraç edilen yüklerdeki artışın payı olduğu gözlendi. 2017’nin 6 aylık döneminde Mersin Liman Başkanlığı elleçlenen yük miktarı ile Türkiye genelindeki liman başkanlıkları içerisindeki 6. sıradaki yerini, 2018’de de korurken, ihraç edilen yükler Nisan ayı haricinde 2018'de tüm aylarda geçen yılın üzerinde gerçekleşmesiyle yılın ilk yarısında yüzde 7'lik genişlemeyle yaklaşık 7,1 milyon ton seviyesinde gerçekleşti. 

İthal edilen yüklerde ise yılın ilk 6 ayında 'petrol ürünleri' yük grubundaki genişlemenin de etkisiyle geçen yıla göre yüzde 2'lik artışla 9,6 milyon tona yükselirken, dahili taşımacılık yükleri geçen yılın yüzde 5 altında kalarak 645 ton seviyesinde gerçekleşti. Transit taşımacılık yükleri ise belirgin artışla 46 tona yükseldi. Hem dahili taşımacılıkta söz konusu daralmada hemde transit taşımacılık yüklerindeki artışta makineler, taşıma teçhizatı, aksam ve çeşitli parçaları ile konteyner yük grubunun etkisi olduğu görüldü.

Konteyner trafiği geçen yıla göre yüzde 9 arttı 

Mersin Liman Başkanlığı bazında elleçlenen konteyner miktarındaki artışta devam ediyor. 2018'in ilk 6 aylık döneminde konteyner trafiği geçen yıla göre yüzde 9'luk artış göstererek 811 bin 173 TEU'ya ulaştı. Bunda hem yükleme hem de boşaltma yüklerinin katkısı oldu. 2017 yılı ilk 6 aylık dönemde Mersin Limanı elleçlenen konteyner miktarına göre Türkiye'deki konteyner limanları içerisinde 2. sıradaki yerini 2018 yılında da korudu. Yılın 6 aylık döneminde Mersin Liman tesislerine operasyon için uğrayan gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 4,3 artarak 2 bin 226'ya yükseldi. Türkiye genelinde limanlara uğrayan gemi sayısına göre Mersin, geçen yılki 4. sıradaki yerini de 2018'de korudu.

Avrupa hattında taşınan araç sayısı ile Mersin Limanı 5. sırada yer alıyor 

Uluslararası taşıma hatlarına göre Mersin'deki Ro-Ro istatistikleri incelendiğinde, Ro-Ro gemileriyle tır-treyler-vagon taşımaları Mersin-Trieste ve Mersin-Magusa hatlarında yoğunlaştığı görüldü. Türkiye genelinde Avrupa hattında taşınan toplam araç sayısı ile Mersin-Trieste hattı yüzde 8,9'luk payla 5. sırada yer alırken, Akdeniz hattında ise Mersin-Magusa hattı yüzde 42,3’lük payla ilk sırada geliyor. Yurtdışı bağlantılı otomobil-araç elleçlemesinde ise liman tesislerinde gelen giden araç trafiğine göre Mersin Uluslararası Limanı yüzde 0.6’lık payla Türkiye genelinde 8. sırada yer alırken, onu 9. sırada Taşucu Belediye Limanı, 10. sırada da Taşucu TDİ Limanı takip etti.  

Koray Ünlü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.