GÜNDEM - 09 Kasım 2013 Cumartesi 11:18

Mersin’de kadın örgütleri kadın aday sayısının artmasını istiyor

A
A
A
Mersin’de kadın örgütleri kadın aday sayısının artmasını istiyor

Mersin’deki kadın örgütleri,2014’te yapılacak yerel seçimlerde daha fazla kadın aday gösterilmesi için çalışma yapmak üzere bir araya geldi.

Mersin’de faaliyet yürüten Günebakan Kadın Derneği tarafından Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Projesi kapsamında ‘Toplumsal Cinsiyet ve Siyaset’ konulu atölye çalışması düzenlendi. Sağlık Emekçileri Sendikası toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Günebakan Kadın Derneği, Şanlıurfa Yaşamevi Kadın Derneği, Mersin Üniversitesi Kadın Sorunlarını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Toroslar Kadın Meclisi, Sağlık Emekçileri Sendikası, İstanbul Başak Kültür ve Sanat Vakfı, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi, Kadın Emeği Kollektifi, Halkevleri, Beyaz Lale Hanımlar Derneği, Bağımsız Kadın Derneği ve öğrenciler katıldı.
Sosyal Politika ve Siyaset Bilimi Uzmanı Dr. Handan Çağlayan tarafından bir sunumun yapıldığı atölye çalışmasında, kadınların siyasal alanda katılımlarını artırmak ve kadın sorunlarına duyarlı politikalar geliştirmek konusunda katılımcıların görüşleri alındı. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin toplumsal olarak öğrenilen ve üretilen bir süreç olduğunun vurgulandığı çalışmada, siyaset alanında kadının erkeğe nazaran dezavantajlı durumu tartışıldı. Maddi imkanlar, aile içi görev paylaşımı, siyasete hakim olan güç dili gibi sebeplerle kadınların siyasette kendilerini kabul ettirme konusunda yaşadıkları güçlüklerin değerlendirildiği çalışmada, siyasi katılım için istekli kadınların desteklenmesi ve kadınların temsil oranlarının artırılmasına yönelik pozitif ayrımcılık metotları olan kota, parite ve fermuar sistemi uygulamaları da anlatıldı. 2012 Mart itibariyle 26 bakandan birinin, 2 bin 924 belediye başkanından 26’sının, 34 bin 210 muhtardan 65’inin ve 81 validen birinin kadın olduğu gerçeğinin vurgulandığı toplantıda, bu durumun acilen önlem alınması gereken dikkat çekici ve son derece olumsuz bir tablo olduğu kaydedildi.Toplantı sonunda, Mersin’deki kadın örgütleri tarafından önümüzdeki yerel seçimlerde tüm siyasi partilerde bir izleme çalışması yapılması önerilerek, kadın adayların sayısının artırılması ve desteklenmesi için kadın örgütlerinin birlikte çalışmasının önemi vurgulandı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Eski Bulgaristan Başbakanı Denkov: “Vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız” Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, Bursa’daki Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği’ni (BAL-GÖÇ) ziyaret etti. İki ülke arasındaki ilişkilerin ele alındığı toplantıda vatandaşlık başvuru süreci ve geçmişte yaşanan asimilasyon politikaları sorunu konuşuldu. Eski Bulgaristan başbakanları Nikolay Denkov ve Kiril Petkov, bir dizi ziyaret için Bursa’ya geldi. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği yönetimini ziyaret eden Denkov ve Petkov, yapılan görüşmede iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldı. BAL-GÖÇ Genel Başkanı Prof. Dr. Emin Balkan, Bulgaristan göçmeni Türklerin sıkıntılarını dile getirirken en çok şikayetlerden birinin Bulgaristan vatandaşlığı başvurusunda yaşanılan zorlu süreç olduğunu söyledi. Bu konu hakkında çalışma yapılmasını dilediklerini belirten Balkan, geçmişte Türklere asimilasyon uygulayanların yıllardır ceza almadığını da ifade etti. "Başvuru sürecinin zorluğu dijitalleşmemekten kaynaklanıyor" Bulgaristan vatandaşlığındaki başvuru sürecinin sadece Türklere yönelik bir sorun olmadığını, tüm dünyadan benzer şikayetler aldıklarını aktaran eski Bulgaristan Başbakanı Nikolay Denkov, “İnsanların yapmış olduğu vatandaşlık başvurularının bir an önce değerlendirilmesi hususunda çalışmaya hazırız. Fakat bunun sadece Türkiye’ye yönelik bir durum olduğunu düşünmeyin. Biz aslında Bulgaristan’ın bütün dünyadaki konsolosluklarında benzer şikâyetleri alıyoruz. Bütün dünyadaki Bulgar vatandaşları, özellikle vatandaşlık şikayetlerini bizlere iletmekteler. Bu problemin dijitalleşme sıkıntısından kaynaklı olduğunu düşünüyoruz ve bu hizmetleri gerçekleştirme sürecinin gereksiz bazı konularla uzatıldığı gibi bir inanış oluşuyor. Bu konuda çalışıp bir an evvel dijitalleşme ve süreçlerle ilgili belirli bir süre içerisine alınarak halledilmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu. “Benim ailem de bu sıkıntıları yaşadı” 80’lerde Türklerin yaşadığı sıkıntıları kendi ailesinin de yaşadığını belirten Kiril Petkov ise, “Yaşanan olaylardan sonra neden hala ceza alan yok diye sordunuz. Bu insanlar benim aileme de bu sıkıntıları yaşattığı için beni de kişisel olarak incitmekte ve hala ben de bunu sorguluyorum. Bu süreçte aslında yapmak istediğimiz şey insanların belirli bir siyasi oluşum tarafından kullanılmasını engellemek. Çünkü onlar siyasi faaliyetlerini insanlara yardım için kullanmaktan ziyade kendi çıkarları için kullanıyorlar. Biz buradaki kurumlarla beraber, siyasi oluşumlarla beraber yolsuzluk zincirinin sona erdirilmesi için mücadele ediyoruz. Bunun değiştirilmesini istiyoruz. Bu şekilde kapsamlı bir demokratikleşme süreci sağlayabiliriz. Bunlar geleneksel yöntemlerle gerçekleştirilebilecek bir şey değil. Biz bunları yenilikçi bir yolla yapmak istiyoruz” dedi.