GÜNDEM - 01 Aralık 2016 Perşembe 17:01

Mersin'e mevsimin ilk karı düştü

A
A
A
Mersin'e mevsimin ilk karı düştü

Mersin'de mevsimin ilk karı Erdemli ilçesindeki 2 bin rakımlı Arpalanı'na düştü. Kalperli sedir tohumu ekimi esnasında yağan kar hem ormancıları hem de kar bekleyen vatandaşların yüzünü güldürdü

2 bin rakım ve üzerinde faaliyetlerini aralıksız sürdüren orman ekipleri Arpalanı mevkiinde kar sürpriziyle karşılaştı. Ekim yapan ormancılar karla birlikte büyük sevinç yaşayıp, sedir tohumlarını kar yağışı altında toprakla buluşturdu. 

Erdemli Orman İşletme Müdürü İsmail Çelik, zor şartlara rağmen ormancılık faaliyetlerinin aralıksız sürdürüldüğünü belirterek, "Torosların zirvesinde 2 bin metre rakımda bulunuyoruz. Fidan dikim ve ağaçlandırma çalışmalarımızda ayrıca kalperli sedir tohumu ekim çalışmalarımızda bulunmaktadır. Torosların karstik, taşlık alanlarında özellikle kalperli sedir tohumu serpme işlemleri yaparak doğaya sedir fidanlarının gelmesini sağlamaya çalışıyoruz" dedi. 

Çelik, "Bu mevsim itibari ile kar yağışı öncesinde başladığımız kalperli sedir tohumu mevsimin ilk kar yağışı ile birlikte devam ediyor. Mevsimin ilk karını şuanda Toroslar'da tohum ekimiyle birlikte karşılamış olduk" diye konuştu. 

Çelik, bu yıl ilçede 150 ton sedir kozalağı toplandığını, bunun 70 tonundan elde edilen tohumun toprakla buluşturulduğunu ve faaliyetlerin sürdürüldüğünü de kaydetti. 

Orman İşletme Şeflerinden Mustafa Aydoğmuş ise, "Mevsimin ilk karıyla Toroslara rahmet geldi. Bu yağmuru, kar yağışını uzun zamandır bekliyorduk. Fidanlarımızı dikmiştik dağlara. Yağmur bekliyorduk, tohumlarımızı atmıştık kar bekliyorduk. Bölgemizde yaklaşık 70 ton kalperli sedir tohumunu attık. Cenab-ı Allah'tan rahmet bekliyorduk o da geldi, hoş geldi" şeklinde konuştu. 

Yer yer kar kalınlığının 10 santimetreyi geçtiği bölgede yağışın sürmesi bekleniyor.  

Oktay İnce
MERSİN 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Asırlık son değirmen devletin desteğiyle ayakta Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan 100 yıllık su değirmeni, devletin desteğiyle yapılan restorasyon çalışmasıyla ayakta kalarak yeni yüzyıla tutundu. 60 yaşındaki Yaşar Dokgöz’ün emeğiyle tahılları öğüten asırlık değirmen, bu geleneğin yöredeki son örneği olarak zamana direniyor. Kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi İlçe merkezine 2 kilometre mesafedeki Sekü köyünde Yedi Değirmenler mevkiinde bulunan asırlık su değirmeni, bu kadim geleneğin bölgede ayakta duran tek temsilcisi olarak kayıtlara geçti. Dereden sağlanan suyun gücüyle çevirdiği taşa dökülen tahılları öğüten değirmen Gümüşhacıköy Kaymakamlığı’nın 2017 yılında yaptırdığı restorasyon çalışmasıyla elden geçirilerek hizmet vermeyi sürdürdü. Çocukluğundan bu yana aile yadigarı değirmende çalıştığını belirten değirmenci Yaşar Dokgöz, “Mesleği babamdan öğrendim. Buğday, arpa, mısır gibi tahılları burada öğütüyoruz. Faaliyetleri durmuştu. Onarıma ihtiyacı vardı. Gümüşhacıköy Kaymakamlığı ve Amasya İl Özel İdaresi’nin desteğiyle restore edildi. 7 yıldır tıkır tıkır çalışıyor” dedi. Komşu illerden de müşteri geliyor Çevre köyler, ilçeler ve komşu illerden bile müşterilerinin bulunduğunu anlatan evli, 3 çocuk ve 7 torun sahibi Dokgöz, “Duyanlar geliyor. Kimi un alıyor. Kimisi öğütmek için buğday getiriyor. Öğütüp gönderiyoruz. Müşterilerimize, dostlarımıza kapımız her zaman açık” diye konuştu. Yörede yetiştirilen Üveyik buğdayından üretilen unu müşterilerine tavsiye eden Dokgöz’ün tek yardımcısı ise 40 yıllık hayat arkadaşı eşi Nuran Dokgöz. Dokgöz çiftçi, geçimlerini sağladıkları asırlık değirmende yaşamlarını sürdürüyor.