EKONOMİ - 19 Ekim 2017 Perşembe 10:12

Meşhur Çanakkale domatesi 10 günde 3 kat zamlandı

A
A
A
Meşhur Çanakkale domatesi 10 günde 3 kat zamlandı

Lezzeti ve kalitesiyle dünyaya nam salan meşhur Çanakkale domatesi, son turfan hasatta üreticinin yüzünü güldürdü. İlk iki turfanda tarlada 40 kuruşa kadar düşen Çanakkale domatesi, son turfanda 10 günde 3 kat zamlanarak 1.20 liraya çıktı.

Türkiye’nin en önemli domates üretim merkezlerinden biri olan Çanakkale’yi diğer illerden ayıran en önemli faktör ise tarla domatesi üretimi. Lezzeti ve kalitesiyle sofraların vazgeçilmezi olan Çanakkale domatesinde ilk 2 turfanın ardından son turfan evresine geçildi. Kumkale Ovası başta olmak üzere Çanakkale’nin değişik bölgelerinden toplanan domatesler önce pazarları sonra da evleri dolduruyor.

Temmuz ayından bu yana 2 hasat dönemi geçiren domates son turfanın gerçekleştiği bugünlerde geçtiğimiz 2 hasat döneminde domatesin fiyatı 40-50 kuruş civarındayken bugünlerde 1.20 liradan tarlada satılıyor. Üreticiler ise bu durumdan oldukça memnun oldu. Kumkale Ovasında son turfanı gerçekleştiren domates üreticileri, TUTA ile mücadelede önemli başarılar elde edildiği için ürünlerde rekolte kırıldığını ve bunun da fiyatlara yansıdığını ifade ettiler.

'Ciddi şekilde başarılı bir üretim var bölgemizde'

Çanakkale domatesinde son turfan üretimine başlamış bulunduklarını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale domatesi nisan ayının ortaları ile beraber fideler tarlalara dikilir ve bu dikim Temmuz ayının ortasına kadar devam eder. Üç turfan şeklinde Çanakkale'de domates ekimi yapılır. İlk, orta ve son turfan olarak. Şu anda son turfan domateslerin üretimi başlamıştır ve ciddi şekilde başarılı bir üretim var bölgemizde" dedi.

'Son turfan domates üreticimiz memnun olacaktır'

Ülke genelinde iki milyon ton domates üretimi gerçekleştirildiğini ifade eden Kaya, "İki ton dönüm domates üretimi vardır. Bunun yaklaşık yüzde beşi yani yüz bin dönüm civarında da Çanakkale'de domates dikimi yapılmaktadır. Bu da ülke toplam üretiminin aşağı yukarı yüzde beşini yapmaktadır. Biz ilk ve orta turfanda domates fiyatları noktasında bir şey söylemek gerekirse ilk ve orta turfanda domates fiyatları 40-50 kuruşlara adar inmiş durumdaydı. Bu da üreticimizi ekonomik olarak zor duruma sokmuştu. Son turfan domateslerin üretime başlaması ile beraber bölgemizde domates fiyatları 80 kuruş-1 lira şuanda da 1.20 kuruşlar konuşulmaya başlandı. Bunun bu şekilde istikrarlı gitmesi durumunda bu bölgemizde özellikle Çanakkale domatesi dediğimizde Kumkale Ovası aklımıza gelir. Çünkü aralık ayının ortalarına kadar bu bölgede domates vardır. En son domates tarla domatesi olarak pazarlara bu bölgeden gider. Eğer bu fiyat istikrarı da 1.20 kuruşlar, 1.50 kuruşlar civarında devam ederse son turfan domates üreticimiz memnun olacaktır" diye konuştu.

'Son turfanda domates fiyatları üç kat arttı'

Hastalıklar ile de mücadele noktasında üreticimizin ciddi şekilde uğraşları vardı diyen Kaya, "Bu uğraşlar neticesinde de hastalıklarla da mücadelede üreticimiz ciddi şekilde başarılı oldu ve çok kaliteli bir şekilde üretim gerçekleşti. Fiyat istikrarı da bu şekilde devam ederse üreticimizin yüzünün güleceğini düşünüyoruz. Son turfanda domates fiyatları üç kat arttı. Bir hafta on gün öncesine kadar biz bu bölgeden 40 kuruşa 50 kuruşa domates satarken şuanda 1.20 kuruşa 1.30 kuruşa domates satmaya başladık. Bu rakamlara da baktığımız zaman Çanakkale domatesi on gün önceye göre üç kat artmış durumda diyebiliriz" şeklinde konuştu.

"İnşallah bu fiyat istikrarı böyle devam eder"

Domatesi üreticisi Kumkale Köyü Muhtarı 63 yaşındaki Fikret Kanlı ise, "Çanakkale bölgesinde, Kumkale Ovasında bu zamana kadar üretici olarak fiyatlarımızda hiç istikrar yoktu. Maliyetinin altında domates satıyorduk. Fakat son üç gündür domates fiyatlarında bir iyileşme oldu. Bunun nedeni de domatesimizin çok kaliteli olduğundan dolayı ve bakımlarının tuta ile mücadelede Kumkale olarak başarılı olduk. Onun için fiyatlar iyileşti. Tüccarımız memnun, üreticimizde fiyatlar iyileştiği için memnun. İnşallah bu fiyat istikrarı böyle devam eder ve biz üreticiler için faydalı olur" ifadelerini kullandı. 

Murat Yüksel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul TFF, Süper Lig’de 37. haftanın VAR kayıtlarını açıkladı Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Trendyol Süper Lig’in 37. haftasında oynanan karşılaşmaların VAR kayıtlarını açıkladı. TFF, Süper Lig’in 37. haftasında oynanan 4 karşılaşmanın Video Yardımcı Hakem (VAR) kayıtlarını Youtube hesabından ses ve görüntülü olarak paylaştı. Videoda yer alan maçlar ve alınan kararlar şöyle: - İstanbulspor - Sivasspor müsabakasının 64. dakikasında köşe vuruşu sonrası hakem Ömer Faruk Turtay, elle oynama belirleyerek penaltı noktasını gösterdi. VAR’dan gelen uyarı sonrası pozisyonu izleyen Turtay, penaltıyı iptal ederek köşe vuruşu kararı verdi. - Beşiktaş - Hatayspor maçının 90+3. dakikasında ev sahibi ekibin köşe vuruşu sonrası ceza sahasında Salih Uçan’a yapılan müdahale için VAR, potansiyel penaltı kararı için hakem Cihan Aydın’a uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Aydın, Beşiktaş lehine penaltı noktasını gösterdi. - Gaziantep FK - Fatih Karagümrük karşılaşmasının 53. dakikasında Ceccherini’nin Markovic’e yaptığı müdahale sonrası hakem Zorbay Küçük sarı kart gösterdi. VAR uyarısıyla kenara gelerek pozisyonu izleyen Küçük, sarı kartı iptal ederek Ceccherini’yi kırmızı kartla oyun dışına gönderdi. - Kayserispor - Konyaspor mücadelesinin 14. dakikasında duran topta Uğurcan’ın yerde kalması sonrası VAR hakem Halil Umut Meler’e uyarıda bulundu. Pozisyonu izleyen Meler, Duckens Nazon’un kural dışı hareketi nedeniyle direkt kırmızı kart gösterdi.
Ankara Türk Mutfağı Haftası’nda Türkiye’nin eşsiz lezzetleri ve mutfak kültürü dünyaya tanıtılacak Türk mutfağının tarihi ve kültürel mirası, 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası’nda yurt içi ve yurt dışında düzenlenecek etkinliklerle tanıtılacak. Türk mutfağının kendine özgü niteliklerine dikkat çekilecek etkinliklerde, Türk mutfağı ve kültürü hakkında bilgi verilecek. Türk Mutfağı Haftası tanıtım etkinlikleri çerçevesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayelerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde “Asırlık Tatların Buluşma Noktası: Yedi Bölgede Türk Mutfağı” temasıyla program ve sergi düzenlenecek. Etkinlikte Türk mutfağının geleneksel, sağlıklı ve atıksız kültürel mirasını vurgulayan ve Türk mutfağının zenginliğini aktaran bir video gösterilecek. 21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası çerçevesinde gerçekleştirilecek etkinliklerde Türkiye’nin iklim yelpazesinin ve coğrafi çeşitliliğinin Türk mutfağının zenginliğine katkıları ile Türk misafirperverliğinin mutfak kültürüne yansımaları vurgulanacak. Türk mutfağında sadece yemeklerin değil aynı zamanda kültürün, geleneğin ve duygudaşlığın da paylaşıldığı yerli ve yabancı konukların dikkatine sunulacak. Türkiye’nin farklı bölgelerinin zengin mutfak kültürü ve özgün nitelikleri konuklarla paylaşılacak. Etkinlik kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu’nda hazırlanan sergi ve dijital deneyim alanlarında Türkiye’nin Ege’den Doğu Anadolu’ya, Karadeniz’den İç Anadolu’ya kadar farklı coğrafi bölgelerinin sahip olduğu doğal ve kültürel miras ile tarımsal çeşitlilik beş duyuya hitap edecek şekilde sunulacak. Ayrıca Türkiye’nin tüm bölgelerinin mutfak zenginliği ve sofra kültürleri hakkında bilgi verilecek, çeşitli bölgelere ait mutfak araç gereçleri, el emeği dokuma işleri ve sofra sunumları görülebilecek. Ait oldukları yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma değer oluşturan coğrafi işaretli ürünler tanıtılacak. Kurulacak dijital ekranlarda Türk mutfağının hikâyesi, tarihi gelişimi ve bölgelerin kendine has dokuları izlenebilecek. 1 ay boyunca ziyaret edilebilecek sergide Türk mutfağının sahip olduğu zengin yiyecek ve içecek çeşitliliği, hazırlanma ve tüketme aşamalarındaki birlikte üretme kültürü, toplumsal dayanışma, kaynaşma ve paylaşma dinamikleri öne çıkarılacak.