Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü Balak, makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Balak'ın, Milli Piyango Genel Müdürlüğü eski müfettişlerinden A.Ö. tarafından vurulduğu iddia edildi.
Çalışanların verdiği bilgiye göre olay dün sabah saatlerinde Ankara Balgat Ziyabey Caddesi'ndeki Milli Piyango Genel Müdürlüğü binasında meydana geldi. Sabah iş yerine gelen İhya Balak'ın odasına ulaşmasından kısa süre sonra, elinde silah olduğu belirtilen A. Ö. de odaya girdi. Bu sırada odadan bağrışma sesleri duyuldu.
"Güvenliği çağırın" diye bağırdı
Balak'ın “güvenliği çağırın” diye bağırmasının ardından silah sesleri geldi ve durum polise bildirildi. Yapılan ilk incelemede Balak'ın olay yerinde öldüğü belirtildi.
Saldırgan A.Ö'nün, Balak'a 4 el ateş ettiği ve bunlardan ikisinin isabet ettiği bildirildi. Saldırının ardından olay yerine gelen Cumhuriyet Savcısı İsa Kaya, incelemelerde bulundu. Savcının ve Olay Yeri İnceleme Şube Müdürlüğü ekiplerinin incelemelerini tamamlamasının ardından Balak'ın cenazesi bir cenaze aracıyla Keçiören Adli Tıp Kurumuna kaldırıldı.
Zanlı kendini odaya kilitledi
Katil zanlısı Ahmet Öztürk, cinayetin ardından olay yerine gelen polislere teslim oldu. Öztürk, cinayet sonrasında kendisini Genel Müdürlük makam odasına kilitledi.
Bir süre olay yerine gelen polislere kapıyı açmamak için direnen Öztürk’ün, daha sonra ikna olarak dışarı çıktığı öğrenildi. Öztürk, tutuklanarak cezaevine sevk edildi.
"Bugün benim en mutlu günüm"
A. Ö.'nün polislere “Hoşgeldiniz. Bugün benim en mutlu günüm” dediği iddia edildi.
Kurumda müfettiş olarak çalıştığı belirtilen A. Ö. (50), sekreter masasının bulunduğu makam odası girişine gelerek, silahını çekti ve odaya girdi. Bu sırada Balak'ın sekreteri ve bazı çalışanlar A. Ö'ye engel olmak istediler. Zanlının kapıyı kilitlemesinin ardından, odadan, önce Balak'ın “güvenliği çağırın” diye bağırması, daha sonra da silah sesleri duyuldu.
Yetkililer, makam odasının iki tane giriş kapısı olduğunu, kısa süre sonra güvenlik güçlerinin diğer kapıdan odaya girdiğini söylediler. Zanlı A. Ö'nün bu sırada polisleri “Hoşgeldiniz. Bugün benim en mutlu günüm” diye karşıladıktan sonra, teslim olduğu belirtildi.
Zanlının üzerinde yapılan aramada iki adet yedek şarjör bulundu.
Gözaltına alınan A. Ö, Terörle Mücadele Şubesi'ne ait minibüsle Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne götürülürken kurum çalışanları tepki gösterdiler.
Yolsuzluk raporu husumete neden oldu iddiası
A.Ö.'nün yaklaşık 2 yıl önce Milli Piyango İdaresi Mensupları Vakfı'nın Maliye Bakanlığı'na ödemesi gereken parayı geciktirerek 30 milyon YTL haksız kazanç elde ettiği yönünde bir rapor hazırladığı ve bu raporun ardından Balak'la aralarında husumet doğduğu öğrenildi.
Cinayete kurban giden Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak ile katil zanlısı Müfettiş A. Ö. arasında, A.Ö. ’nün Milli Piyango Vakfı’na fazla ve haksız para aktarıldığı iddiasıyla hazırladığı rapor ve bazı bürokratları görevden aldırma girişimi nedeniyle uzun süredir bir husumet yaşandığı öğrenildi.
Geçmiş 20 yıllık dönemi kapsayan bir soruşturma yürüten Müfettiş A. Ö., bu dönemde milli piyango hasılatından Vakf’a fazla ve haksız para aktarıldığı iddiasıyla, bir rapor hazırladı ve ilgili birim amirlerinin görevden alınmasına çalıştı. Bu talebinde ısrarlı olan A. Ö.’nün buna karşı direnç gösteren Genel Müdür Balak’a yönelik husumetinin giderek büyüdüğü iddia ediliyor.
A. Ö.’nün fazla para aktarma iddiasını Başbakanlık Teftiş Kurulu’na taşıdığı, Kurul’un iddiayı incelemeye aldığı da öğrenildi.
Milli Piyango Genel Müdürlüğü önünde tören düzenlendi
Makamında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybeden Milli Piyango Genel Müdürü İhya Balak için görev yaptığı Milli Piyango Genel Müdürlüğü önünde tören düzenlendi.
Törene, Balak'ın eşi Necla, kızları Burcu ve Eda Balak annesi Müzehher Balak, eski Maliye Bakanı Sümer Oral, Genel Müdürlük çalışanları, Milli Piyango'nun bay ve bayan hentbol takımı ve çok sayıda seveni katıldı. Oldukça duygusal anların yaşandığı törende ailesi, Balak'ın Türk bayrağına sarılı tabutuna sarılarak ağladı. Törende Balak için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
Balak'ın katil zanlısı A.Ö.'nün yerinde bulamadığı için son anda ölümden kurtulan Genel Müdür Yardımcısı Ziya Süer, törende yaptığı konuşmada, Balak'ın insanlık dışı bir saldırı sonucu hayatını kaybettiğini söyledi. Balak'ın en şerefli insanlardan biri olduğunu belirten Süer, şans eseri kendisinin kurtulduğunu kaydetti. Süer, konuşmasında gözyaşlarına hakim olamadı.
Hesap Uzmanları Teftiş Kurulu Başkanı Mahmut Vural ise, Balak'ın yüreği sevgi dolu bir insan olduğunu ve her zaman yaptığı çalışmalarla anılacağını söyleyerek, "Ülkesine en iyi hizmet vereceği bir dönemde aramızdan ayrılması bizleri üzmüştür" dedi.
Törende kısa bir konuşma yapan annesi Müzzehher Balak da, "Acım çok büyük. Allah kimseye böyle bir acı vermesin" diye konuştu. Törenin ardından Balak'ın Türk bayrağına sarılı tabutu karanfillerle son kez görev yaptığı yerden alınarak, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne ait cenaze aracıyla ikinci törenin yapılacağı Maliye Bakanlığı'na doğru yola çıkartıldı.
Balak yarın Çanakkkale'de toprağa verilecek
Milli Piyango İdaresi Genel Müdürü İhya Balak'ın, babasının yaşamını sürdürdüğü Çanakkale'nin Eceabat ilçesine bağlı Seddülbahir köyünde pazar günü toprağa verileceği öğrenildi. Bu konuda Çanakkale Defterdarlığı'nın gerekli çalışmaları yaptığı öğrenilirken, cenaze törenine Ankara'dan çok sayıda üst düzey yetkilinin katılacağı belirtildi.
İHA-ANKARA








