POLİTİKA - 02 Haziran 2022 Perşembe 16:14

Milli Savunma Bakanı Akar, Romanyalı mevkidaşı Dincu ile görüştü

A
A
A
Milli Savunma Bakanı Akar, Romanyalı mevkidaşı Dincu ile görüştü

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu ile Romanya’nın başkenti Bükreş’te bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile resmi ziyaretlerde bulunmak üzere Romanya’nın başkenti Bükreş’e geldi. İlk olarak Romanya Savunma Bakanlığı’nı ziyaret eden Bakan Akar, askeri törenle karşılandı. Bando tarafından ulusal marşların çalınmasının ardından Bakan Akar, tören birliğini Rumence selamladı. Bakan Akar törenin ardından, Romanya Savunma Bakanı Vasile Dincu ile ikili görüşmede bulundu.

Bakan Akar daha sonra beraberindeki Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ve Romanya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Daniel Petrescu ile heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdi.
İkili ve bölgesel konuların yanı sıra askeri eğitim iş birliği ile savunma sanayii konularında görüş alışverişinde bulunulan görüşmelerde Bakan Akar, Karadeniz güvenliği çerçevesinde bölgesel sahiplik ilkesi, Montrö Sözleşmesi hükümlerine uyum, kıyıdaş devletlerle iş birliği ve askeri gerginliklerin önlenmesine vurgu yaptı. Bakan Akar tarafından ayrıca Rusya ve Ukrayna arasında ateşkesin bir an önce ilanı, gerginliğin azaltılması, insani yardımlar ile diplomatik çabalara devam edilmesinin gerekliliği ifade edildi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bu konudaki çabalarına dikkat çekildi.

Görüşmelerin ardından Bakanlık Şeref Defteri’ni de imzalayan Bakan Akar yaptığı açıklamada, “Resmi görüşmeler yapmak üzere Romanya’da bulunmaktan ve Romanya Savunma Bakanlığını ziyaret etmekten büyük memnuniyet duydum. Türkiye ve Romanya arasında kökleri tarihe dayanan stratejik seviyede güçlü, siyasi, ekonomik ve kültürel bağlar bulunmaktadır. Küresel ve bölgesel düzeyde belirsizlik, risk, tehdit ve tehlikelerin arttığı bir dönemde dost ve kardeş müttefikimiz Romanya ile aramızdaki askeri eğitim iş birliği alanındaki dayanışma çok daha önemli hale gelmiştir. İlişkilerimizin ve iş birliğimizin önümüzdeki dönemde başta savunma ve güvenlik olmak üzere hemen her alanda çok daha ileri seviyelere ulaşacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.

Romanya Savunma Bakanı Dincu’ya gösterdiği misafirperverlikten dolayı teşekkür eden Bakan Akar, “Kahramanlar Günü dolayısıyla da Romanya’nın ve Rumen halkının egemenlik ve bağımsızlığı için hayatını feda eden tüm Rumen kahramanlarını saygıyla anıyorum” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Elazığ Elazığlı kadınların ürettiği çantalar dünyada sergileniyor Elazığ’da kadınların ürettiği el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesinde sergileniyor. Kırmızı Montlular İyilik ve Gönüllülük Hareketi Derneği tarafından hayata geçirilen ‘Birlikte Üretip Birlikte Kazanıyoruz’ projesi sürüyor. Proje çerçevesinde kadınlar Elazığ ve Harput motiflerini çantalara işliyor. Kadınlar tarafından üretilen el emeği göz nuru çantalar, başta Fransa, İtalya ve Avustralya olmak üzere dünyanın bir çok ülkesine gönderilerek hem sergileniyor hem de satılıyor. Bir yandan boş zamanlarını değerlendiren bir yanda da ekonomilerine katkı sağlayan kadınlar canla başla çalıyor. Birlikte üretip birlikte kazanan kadınlar, ürettikleri çantaların dünyadan talep görmesiyle büyük mutluluk yaşıyor. Dernek Başkanı Erhan Eğit, “Bir her zaman üretimde kadın eli ve gençlerin olmasını gerektiğini savunan bir misyonun bir parçasıyız. Burada dünyaca ünlü bir markanın alt yapısı olan bir çantayı, kadınların el işi ile Elazığ motifleriyle süslüyoruz. Dünyanın çeşitli yerlerinde sergilenmek üzere göndereceğiz. Elazığ kadim bir kültüre sahip ve medeniyetler beşiği. O geçmişteki var olan örgü, tarihi dokuyu bu çantalara işleyeceğiz. Başta Milano olmak üzere çeşitli ülkelere göndereceğiz. Geçmişten günümüze Elazığ’dan dünyaya gidecek olan bu çantalar için kadınlarımız büyük emekler veriyor” Hem boş zamanlarını değerlendirdiklerini hem de aile ekonomilerine katkı sağladıklarını dile getiren Neslihan Karlıdağ, “Burada örgü ve takı yapıyoruz. Bu çantalar kağıt ve hasır iple yapılan çantalar. Tamamı özenle el işidir. Dünyaya satma durumumuz var. Elazığ’da üretilen çantaların yurt dışında rehavet görmesi ve oralarda satılması bizi gururlandırıyor. Elazığ’ın ismini duyurmak adına çok güzel işler olduğunu düşünüyorum. Üreten Elazığ kadınları, iş başında” diye konuştu. Nesrin Kılınç ise “Biz burada kadınlar olarak çok mutluyuz. Yaptığımız ürünlerin yurtdışın çıkması ve satılması çok güzel. El becerilerimizin oralarda beğenilmesi bizi çok mutlu ediyor” şeklinde konuştu.
Kütahya Kütahya’da 2022, 2023 ve 2024 yılı yakalanan şahıs rakamları açıklandı Kütahya İl Emniyet Müdürlüğünden 2022, 2023 ve 2024 yılı ilk 4 aylık dönemde il geneli yakalanan şahıslar hakkında açıklamalarda bulunuldu. İl Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Kütahya il genelinde, 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 734 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 96 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 41 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 14 şahıs olmak üzere 885 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 71 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 2 bin 956 aranan şahıs yakalandı. “2023 Yılı” 2023 yılında 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 728 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 120 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 45 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 17 şahıs olmak üzere 910 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan 2 bin 955 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam 3 bin 865 aranan şahıs yakalandı. “2024 Yılı” 2024 yılı (26 Nisan 2024 Tarihine Kadar), 0-5 yıl arası hapis cezası ile aranan 324 şahıs, 5-10 yıl arası hapis cezası ile aranan 37 şahıs, 10-20 yıl arası hapis cezası ile aranan 25 şahıs, 20 yıl üzeri hapis cezası ile aranan 10 şahıs olmak üzere 396 şahıs yakalanarak Kütahya Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna teslim edildi. Ayrıca, ifadeye yönelik aranan bin 305 şahıs yakalanarak adli mercilere intikal ettirilirken, toplam bin 701 aranan şahıs yakalandı. 2022 - 2023 yılı aranan şahıslar yakalamasında yüzde 30 oranında, 2023 yılı (26.04.2023 tarihine kadar)-2024 yılı (26.04.2024 tarihine kadar) aranan şahıslar yakalamasında, bir önceki yıla göre yüzde 31 oranında artış sağlandı.
Ankara Bakan Yerlikaya: “BTÖ’ye yönelik düzenlenen ‘Bozdoğan-30’ operasyonlarında 147 örgüt üyesi şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Bölücü Terör Örgütüne (BTÖ) yönelik düzenlenen “Bozdoğan-30” operasyonlarında 147 örgüt üyesi şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre, İl Jandarma Komutanlıklarınca Adıyaman, Ağrı, Aydın, Burdur, Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Hatay, İstanbul, Kocaeli, Kilis, Osmaniye, Rize, Siirt, Şırnak, Tekirdağ ve Van’da operasyonlar düzenlendi. Jandarma tarafından 19 ilde düzenlenen operasyonlarda şüphelilerin, sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütü propagandası yaptıkları, terör örgütüne üye olma ve terör örgütüne yardım ve yataklık etme suçlarını işledikleri tespit edildi. Emniyet Müdürlükleri tarafından ise İstanbul, Mersin, Ankara, Antalya, Aydın, Denizli, Elazığ, İzmir, Kilis, Manisa, Mardin, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak ve Van’da operasyonlar düzenlendi. İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü, İstihbarat ve TEM Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İstanbul merkezli Ankara ve Şanlıurfa’da düzenlenen operasyonlarda şüphelilerin, bölücü terör örgütünün “Basın Yapılanması” içerisinde faaliyet gösteren, terör örgütüyle bağlantılı ve terör örgütü lehine yayın yapan haber sitelerinde faaliyet yürüterek propaganda içerikli program ve haberler yaptıkları, sosyal medya hesapları üzerinden terör örgütü propagandası yatıkları ve terör örgütünün basın komitesi içerisinde faaliyet yürüterek, örgüte yönelik yayın yapan kanallarda muhabirlik yaptıkları tespit edildi. Emniyet ekipleri tarafından diğer illerde yapılan operasyonlarda ise şüphelilerin, nevruz etkinliklerine katılarak terör örgütünün propagandasını yaptıkları, 2022 yılı içerisinde ülkemize illegal yollardan geçtikleri tespit edilerek yakalanan terör örgütü mensuplarına ülkemize geçişleri sırasında yardım ettikleri, geçmiş dönemlerde terör örgütü içerisinde faaliyet yürüttükleri ve haklarında kesinleşmiş hapis cezası ve aranma kayıtları bulundukları tespit edildi. Operasyonlar sonucunda çok sayıda ruhsatsız tabancaya, çok sayıda av tüfeğine, plastik el bombası ve çok sayıda dijital materyal ve örgütsel dokümana el konuldu.