GÜNDEM - 12 Ekim 2017 Perşembe 13:01

MTM siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini açıkladı

A
A
A
MTM siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini açıkladı

Medya Takip Merkezi (MTM), siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini belirleyen konuları açıkladı. 15 Temmuz darbe girişiminin yankıları sürerken, Kuzey Irak’ta yapılan referandum ve partilerde yaşanan istifalar öne çıkan başlıklar oldu.

Medya Takip Merkezi (MTM), siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini belirleyen konuları açıkladı. Siyasetin Eylül ayı gündeminde Fethullahçı Terör Örgütü FETÖ’nün darbe girişiminin yankıları devam ederken, dikkat çeken diğer başlık ise Kuzey Irak’ta yapılan referandum oldu. FETÖ terör örgütü ay boyunca medyada 124 bin 211 haberin konusu olurken, 15 Temmuz darbe girişimi ise 94 bin 796 haberde yer aldı.

Türkiye Kuzey Irak’ta yapılan referanduma karşı çıktı

Referandumun yapılıp yapılmayacağına dair haberler yayınlanırken, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) olağanüstü toplanma kararı aldı. Yapılan toplantıda TBMM’de sunulan, Irak ve Suriye'ye asker gönderilmesine olanak sağlayan tezkere AK Parti, MHP ve CHP'nin oylarıyla kabul edildi. Türkiye ve İran'dan gelen tepkilere ve alınan önlemlere rağmen, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bağımsızlık referandumu gerçekleştirildi. Buna karşılık Türkiye Kuzey Irak’a çeşitli yaptırımlar uygulayarak referandumu onaylamadığını gösterdi. İlk tepki ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan gelen “Kuzey Irak’a giriş-çıkış kapatılacak, bir gece ansızın gelebiliriz” açıklaması oldu. Tüm bu gelişmelerin ışığında Kuzey Irak referandum süreci toplamda 26 bin 709 habere konu olurken, en çok konuşulan üçüncü başlık oldu.

MTM siyaset dünyasının Eylül ayı gündemini açıkladı

MHP’de Kuzey Irak referandum sürecine karşı tepkisini gösterdi

MHP kanadı da Kuzey Irak’ta yapılan referanduma karşı çıktı. Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, IKBY'inde yapılan referandum ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Bahçeli açıklamasında şunları dile getirdi: "Barzani ve peşmergelerinin 25 Eylül 2017'da yaptıkları, hukuki ve siyasi meşruiyeti olmayan 'Korsan referandum' yok hükmündedir, kağıt üzerinde kalmaya mahkumdur. Ayrıca MHP Lideri Devlet Bahçeli'nin katılımı ile Ankara’da “Kerkük Sevdalıları Buluşuyor” programı gerçekleştirildi. Programda konuşan Bahçeli referandum süreci ile ilgili açıklamalarda bulundu.

CHP’nin gündeminde Kuzey Irak referandum süreci ve açıklanan fındık fiyatları vardı

Bu yıl fındık fiyatlarının 10 lira olarak açıklanması çiftçiyi isyan ettirdi. Beklenenin altında olan fiyat, Cumhuriyet Halk Partisi’nin de ele aldığı konular arasında yerini aldı. Bunun üzerinde Cumhuriyet Halk Partisi, fındık yürüyüşü için harekete geçti. Fındık yürüyüşü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla Ordu ve Giresun illerinde gerçekleşti. MTM’nin aynı raporuna göre, 'fındık için adalet yürüyüşü' toplamda 2 bin 407 haberin konusu oldu. CHP’nin bir diğer başlığı ise Kuzey Irak’taki referandum süreciydi. CHP Genel Başkanı yaptığı açıklamada, “Süratle Irak Merkezi Yönetimi ile Türkiye ve İran’ın bir araya gelerek soruna ortak çözüm üretmeleri gerekir. Eğer ortak çözüm üretilebilirse Türkiye bu konuda önemli mesafe alabilir” dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa TÜRK-İŞ Genel Başkanı Atalay: "İşçilerin yeni bir anayasaya ihtiyacı var" Bursa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde bir araya gelen binlerce işçiye seslenen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, "İşçi maaşı, kıdem tazminatı ve vergi diliminin düzeltilmesi gerekiyor. Türkiye’yi durdururuz. Otururuz kalkmayız bir daha" dedi. 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nde binlerce işçi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda toplandı. Polis tarafından tek tek aranan işçiler, bayraklarla metrelerce uzunlukta kortejler oluşturdu. Hastane alanında son bulan kortejin ardından 1 Mayıs’ı işçiler davul ve zurnalarla halay çekerek kutladı. Alanı dolduran binlerce işçiye seslenen TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “İşçiler çalışma hayatının merkezidir. İşçinin emeği her yerdedir. Oturduğunuz evde, bindiğiniz arabada, temiz sokaklarda, yediğiniz ekmekte işçi var. Her yerde emeği olan işçiler çoğu zaman hak ettiğini alamaz. Kıt kanaat hayatını sürdürmeye devam eder. Cefa çeker, ancak sefası çok azdır. Sendikalı örgütlenmeden mahrum kalır. Örgütlenme mücadelesini verir. Bu durum çok uzun sürer. Bu, benim ülkemde gerçek olan bir tablodur. Her alanda bedel ödemeye devam ediyoruz. Vergiyle ilgili 12 ay çalışıyoruz. Bir senede bir bölüm arkadaşımız 10, bir bölüm arkadaşımız 11 ay maaş alıyor. Bu adil değil, bu sürdürülebilir bir tablo değil. Bu doğru değil. Bir an evvel düzeltilmeli. Ekim ayında kanun meclise gelene kadar her alanda olacağız. Sendikalarla bu mücadeleyi vermezsek, temsil ettiğimiz insanlar ekonomik yönden, vergi üzerinden bedel ödemeye devam eder. Bu vergi ile ilgili 4 ay evvel Türk-İş genel kurulunu yaptık. Aldığımız kararlardan bir tanesi, kıdem tazminatını ülke gündemine getirirseniz genel grev yapacağız. Aynen aynı noktadayız. Bir adım geri yapmayız. Allah şahidimdir, Türkiye’yi durdururuz. Otururuz kalkmayız bir daha” dedi. "işçilerin yeni bir anayasaya ihtiyacı var" Yeni anayasanın günlerdir konuşulduğunu belirten Başkan Atalay, “Yeni anayasa yapılır mı? Yapılmaz mı? bilmem. Ama TÜRK-İŞ’in, sendikaların bir talebi var. Yeni anayasanın adını bırakın. İşçiyle ilgili yeni bir anayasa düzenlemeye bizim ihtiyacımız var. Bu sistemle bu gemiyi götürmemiz. Mahkemeye gidiyorsun. Örgütleniyorsun. Bin kişilik iş yerinde, 970 kişiyi üye yapıyorsun. Mahkeme yedi sene sürüyor. Bu sürdürülebilir bir durum değil. Onun için işçilerin anayasaya, yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Bu yeni bir anayasada yasal düzenleme yapılmadığı müddetçe biz bu sorunları, problemleri, bu kürsüler anlatmaya devam ederiz. Onun için taleplerimizin başında. Anayasası geliyor. Bir an evvel çıksın” şeklinde konuştu.
Konya Selçuklu’da asfalt ve altyapı sezonu başladı Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi 2024 yılı asfalt ve altyapı sezonunu sıcak asfalt çalışmalarıyla açtı. Selçuklu Belediyesi yeni dönemin asfalt ve altyapı çalışmalarına başladı. Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri ilçenin farklı noktalarında gerçekleştirdiği altyapı ve sıcak asfalt çalışmalarıyla Selçuklu’nun modern görünümüne katkı sağlamayı sürdürüyor. Bu kapsamda 2 asfalt ve 3 altyapı ekibi Selahaddin Eyyubi Mahallesi, Kahramanlar Caddesi ve Kale Mahallesi 2611 Sokak üzerinde çalışma gerçekleştiriyor. Ekipler önümüzdeki günlerde ise Selahaddin Eyyubi Mahallesi Yelda Parkı yürüyüş yolları, Horozluhan Mahallesi Testiler Sokak, Sarayköy Mahallesi Sarayköy Caddesi, Tepekent Mahallesi Söğütözü Yolu’nda asfalt ve altyapı çalışması yapacak. Öte yandan, Kahramanlar Caddesi’ndeki çalışmanın tamamlanması ile yeni trafik eğitim alanı da Selçuklu’ya kazandırıldı. “İlçemizin yaşam kalitesini her alanda yükseltiyoruz” Altyapı çalışmalarına önem verdiklerini söyleyen Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Altyapı ve asfalt bizim hizmet planlamamızda büyük önem verdiğimiz, öncelikli faaliyet alanlarının başında geliyor. Bu çerçevede ekiplerimiz, planlamalar doğrultusunda gece gündüz demeden, ana yollar ve caddeler başta olmak üzere kent genelinde çeşitli yol kesimlerinde çalışmalarını sürdürüyor. Gerçekleştirdiğimiz altyapı ve asfalt çalışmalarının yanı sıra her alanda ilçemizin yaşam kalitesini sürekli yükseltiyoruz. Tüm bu çalışmaları ekip çalışması ve uyum içerisinde gerçekleştiriyoruz. Tek amacımız ilçemizin marka değerini artırarak Türkiye’ye her alanda rol model olmayı sürdürmek" dedi.
Denizli Başkan Kepenek: “Her işin başında emekçilerimizin alın teri vardır” 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, “Bizler, emekçilerimizin haklarını korumak, çalışma şartlarını iyileştirmek ve onlara layık oldukları değeri vermek için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi. Honaz Belediye Başkanı Yüksel Kepenek, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Başkan Kepenek mesajında, “Bugün, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü olarak kutlanan çok özel bir gün. Bu anlamlı günde, tüm emekçi kardeşlerimizin haklarını, alın terini ve emeğini saygıyla selamlıyorum. Emek, toplumumuzun temel taşıdır ve her işin başında emekçilerimizin alın teri vardır. Bizler, emekçilerimizin haklarını korumak, çalışma şartlarını iyileştirmek ve onlara layık oldukları değeri vermek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bugün, emekçilerimizin birlik, beraberlik ve dayanışma içinde oldukları bu özel günde, tüm emekçi vatandaşlarımıza sağlık, başarı ve mutluluklar diliyorum. 1 Mayıs, sadece emekçilerimizin değil, tüm insanlığın daha adil, daha eşit ve daha özgür bir dünya için bir araya gelmesinin sembolüdür. Bu vesileyle, tüm dünya emekçilerinin Emek ve Dayanışma Günü’nü kutluyor, emeği ile hayatımıza katkıda bulunan her bir kişiye şükranlarımı sunuyorum. Bugün, emekçilerimizin sorunlarını bir kez daha gözden geçirme ve onların daha iyi şartlarda çalışmalarını sağlama noktasında hepimize düşen görevleri hatırlatma günüdür. Unutmayalım ki, emekçilerimizin refahı, toplumumuzun refahıdır. Hep birlikte, daha güzel yarınlar için çalışmaya devam edeceğiz. Emek ve Dayanışma Günümüz kutlu olsun” şeklinde konuştu.