GÜNDEM - 25 Ekim 2014 Cumartesi 14:10

MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

A
A
A
MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Manisa Şubesinin istişare toplantıları devam ediyor.

Bu haftaki programın konuğu olan Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, geleceğe dönük bir şehir hazırlamak için çalıştıklarını belirterek, toplumun her kesimini düşünmek zorunda olduklarını anlattı.
MÜSİAD’ın her hafta düzenlediği istişare toplantısı Holiday Inn Ekspres Hotel’de gerçekleştirildi. MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Abdullah Tekin’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Yunusemre Kaymakamı Yüksel Topal, Yunusemre Belediye Başkanı Mehmet Çerçi, Yunusemre Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri ve MÜSİAD Şubesi üyelerinin katılımı ile gerçekleştirildi.

Konuşmasına Hicri yılbaşını kutlayarak başlayan MÜSİAD Manisa Şube Başkanı Abdullah Tekin, “Bu anlamlı ve önemli günde değerli dostlarımızla birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. MÜSİAD bilindiği üzere bir sanayici ve işadamları derneği. MÜSİAD’ın öncelikli amacı ülkemizin ekonomik açıdan gelişmesine, kalkınmasına öncülük etmek, ülkemizde sektörlerin önünün açılmasına öncülük etmek ve ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasına destek olmak. MÜSİAD bunun yanı sıra bugüne kadar olan süreçte, ülkemizde Hak’tan yana halktan yana milletten yana bir tavır alarak, ülkemizin demokratikleşmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.

MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

28 Şubat dönemlerinde 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinde, Gezi Parkı olaylarında bu tavrını açıkça ifade ederek, milletten yana bir duruş sergileyerek, ülkemizin bugünlere erişmesine katkı sağlamıştır. MÜSİAD bundan sonraki süreçte de yeni Türkiye’nin inşasında yurtiçindeki teşkilatlarıyla, şubeleriyle bu görevi en iyi şekilde yapmaya gayret ediyor ve çaba sarf ediyor. Bizler de MÜSİAD Manisa Şubesi olarak tıpkı ülkemizin yeniden inşasında olduğu gibi ülkemizin önemli bir tarım şehri, ticaret şehri, kültür şehri ve aynı zamanda da ülkemizin yeni büyükşehirlerinden biri olan Manisa’nın yeniden inşasında üzerimize düşen sorumluluğun bilincinde ve farkındayız. Bu vesileyle Manisa’mızda öncelikle valiliğimizle, kaymakamlıklarımızla, Manisa milletvekillerimizle ve belediye başkanlarımızla bu tarz istişare toplantıları düzenliyoruz.

Bu toplantılardaki amacımız Manisa’nın yeniden inşasına katkı sağlamak. Bugünkü toplantımızda Manisa’mızın nüfus olarak en büyük arazi olarak da önemli bir ilçesi olan Yunusemre ilçemizin gelişmesiyle bundan sonraki süreçte büyümesiyle her anlamda gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Yunusemre Belediye Başkanımız Mehmet Çerçi ile birlikte bu toplantıyı yapmaya karar verdik.

MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

Yunusemre ilçemiz MÜSİAD için çok önemli. Çünkü aramızda, sanayici arkadaşlarımız, müteahhit arkadaşlarımız var ve çeşitli ticari sektörlerde faaliyette bulunan üyelerimiz, arkadaşlarımız var. Aynı zamanda Yunusemre ilçemiz ilimizde bulunan önemli organize sanayi bölgesini bünyesinde barındırıyor. Önemli sanayi kuruluşlarına ve tarım arazilerine ev sahipliği yapıyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte Yunusemre belediyemizin önderliğinde Yunusemre ilçemizin en iyi şekilde planlanması lazım ve bu çerçevede inşa edilmesi gerekiyor. Biz bu toplantımızda ağırlıklı olarak Yunusemre ilçemizin imarla ilgili konularını istişare etmeyi planlıyoruz. Toplantımızın verimli geçeceğini ümit ediyorum” dedi.

Tekin konuşmasının sonunda toplantının sponsoru olan Öncü Yapı firmasının sahibi MÜSİAD Manisa Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi ve Yunusemre Belediyesi meclis üyesi Veli Doğdu’ya da teşekkür etti.

"İMAR EN BÜYÜK SORUN"

“Bizim büyük hedeflerimiz var” diyerek konuşmasına başlayan Yunusemre belediye Başkanı Mehmet Çerçi, “Manisa merkez olarak imar konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşayan bir il. Geçmiş yıllarda tabi pek çok hizmetler yapıldı. Niyetimiz kimseyi de kötülemek, geçmişi deşelemek değil. Ancak şehrin önemli sorunları çözüme kavuşturlamadan bugünlere gelmişiz. İmar ve şehircilikle ilgili çok sorun var. 1970’li yıllardan itibaren bir çarpık kentleşme yaşanıyor. Yeni mahalleler oluşuyor. Buralarda imar sorunu çözülemeden, imarsız alanlarda var imar içerisinde olmasına rağmen. Bu bozuk kentleşme yapısı sürerek devam ediyor. Böyle sorunlar var. Bir başka sorun biliyorsunuz hükümetimiz 2-3 sene önce bir yasa çıkardı. Kentsel Dönüşüm Yasası.

MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

Manisa’nın, Yunusemre’nin merkezi de dahil olmak üzere, her tarafında bir kentsel dönüşüm ihtiyacı görüyoruz. Belki Güzelyurt dediğimiz veya Yeni Manisa dediğimiz alt bölgeler istisna tutulabilir. Malta civarına bakarsanız, Laleli’ye kadar bütün mahalleler kentsel dönüşüm ihtiyacı içinde olduğunu biliyoruz. Zaten Manisa birinci derecede deprem kuşağında böyle bir sıkıntımız da var. Üst taraflara gittiğimizde oralarda hiç imarın girmediği dağın dibine sıkışmış mahallelerimiz var. Bu kuşak olarak devam ediyor Şehzadeler ilçesinin Tabane dediğimiz bölgeye kadar dağın dibinde devam eden bir hat var. Şehrin en güzel yerleri ve imarın girmediği yerler. İmar yapılamamış. Keza bizim ilçe sınırlarımız içinde önemli yer tutan Muradiye bölgemiz var. Muradiye’de ciddi imar sorunları var. Muradiye bir keşmekeşlik içerisinde. Orayı da çözmemiz gerekiyor. Bir başka sorun ise bizim Muradiye Bölgesinde bir sanayi bölgesi var. Yaklaşık 20 sene önce burası sanayi bölgesi ilan edilmiş. Altyapısı yok, hiçbir standardı taşımıyor. Altyapıda çok ciddi sıkıntıları olan bir bölge. Bunun da ciddi anlamda her haliyle çözülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

"TOKİ MÜTEAHHİTLERE RAKİP DEĞİL"

Başkan Çerçi konuşmasının devamında konut sıkıntısına da değinerek, “Kentin en önemli sorunlarından bir tanesi Manisa bir bütün olarak ele alındığında Yunusemre ve Şehzadeler olarak ciddi arsa üretim sıkıntısı yaşayan bu nedenle arz talep dengesinin bozulduğu, arsa fiyatlarının tavan yaptığı buna bağlı olarak bina maliyetlerinin daire fiyatlarının ve kira fiyatlarının tavan yaptığı bir il haline geldi. Belki müteahhit arkadaşlarımız bundan şahsi olarak bireysel anlamda mutlu da olabilir. Burada ticari açıdan bakıldığında sorun görülmeyebilir. Ama biz kentin şehrin planlayıcıları olarak icra makamında olan insanlar olarak şehrin sorunlarını bütüncül bir şekilde önümüze koyduğumuzda en temel sorunlardan biri olarak bunu tespit ettik. Bugünlerde başladığımız bir TOKİ hamlemiz var. Daha öncede bunu ifade etmiştim. Bizim bu yapacağımız ve yaptığımız hamle müteahhitlere karşı bir hamle değil.

Müteahhitler bizim rakibimiz değil daha doğrusu TOKİ’nin rakibi değil. Herhalde 90 bin liraya 100 bin liraya 15 yıl vadeyle hiçbir müteahhit daire satmaz. Dolayısıyla 90 bin liraya 15 yıl vadeyle satacak bir babayiğit varsa ben TOKİ ile anlaşmaya gerek yok diye düşünebilirim. Toplumun alım gücü yüksek kesimi yüzde 10-15 arasında. Birde bir orta kesim var yüzde 50 diyebileceğimiz. 200 bin liraya 300 bin liraya daire alabilecek bir kesim var. Birde bunların hiçbirini yapamayacak yüzde 35-40’lık bir kesim var. Bunların böyle bir daire alma şansı ev sahibi olma şansı yok.

Belediye olarak toplumun bütün sosyal kesimlerinin sorunlarına eğilmemiz gerekiyorsa bu kesimin de sorunlarına duyarsız kalamayız. Sanayide çalışan yaklaşık 50 bin vatandaşımızın yüzde 90’ı asgari ücrete çalışıyor. Bunlar toplumun dar gelirli kesimini oluşturuyor. Biz bunları okuyamazsak biz bunları göremezsek, o vizyonla bakamazsak toplumun geleceğini düzgün inşa edemeyiz. Biz bunları gördük, görüyoruz. Partimizde gördü. Zaten 12 yıldır iktidarda olmasının anlamı da burada yatıyor. Dikkat ederseniz bizim destekçilerimiz büyük oranda alt ve orta gelir grubundaki kesime ait. O bakımdan biz bu toplumda huzuru, barışı inşa edeceksek, imar sorununu çözeceksek, toplumun bu kesimlerine yönelik sosyal projeleri de hayata geçirmemiz lazım” dedi.

MÜSİAD’ın istişare toplantıları devam ediyor

"ŞEHİR MEYDANI GELİYOR"

Yunusemre ilçesinin en büyük sıkıntılarından birinin de kentin kalbinin olmaması yani bir şehir merkezinin olmaması olarak nitelendiren Başkan Çerçi, “Bununla ilgili de çalışmalarımıza başladık. Şehzadeleer’in merkezi neresi derseniz ya Hükümet önü denir ya da Manolya Meydanı ama Yunusemre’nin merkezi neresi diye sorarsanız böyle bir yer yok. 4 ana parçadan oluşan bir ilçeyiz. Şehirlerde insanlar gibidir. Kalbi yani çarşısı, beyni idari kısmı, dolaşım ve boşaltım sistemleri vardır. Önümüzdeki süreçte bununla ilgili de çok güzel bir projeyi hayata geçireceğiz. Bununla ilgili detayları ön görüşmelerimizi yaptıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız” şeklinde konuştu.


Başkan Çerçi konuşmasının ardından MÜSİAD üyelerinin sorularını İmar ve Şehircilik Müdürü Saniya Altay, İmar Komisyonu Başkanı Can Mercül ve Başkan Mehmet Çerçi cevaplandırdı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Niğde’de baharın gelişini müjdeleyen Hıdırellez düzenlenen etkinlikle kutlandı Tabiatın canlanması, toprağın bereketlenmesi ve Hazreti Hızır ile İlyas peygamberlerin buluştuklarına inanılan ’Hıdırellez’ Niğde’nin Yeşilburç Köyü’nde düzenlenen etkinlikle kutlandı. İl Kültür Müdürlüğü ve Yeşilburç Muhtarlığı işbirliğinde organize edilen Hıdırellez Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. Şenliğe, Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik, Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürü Elif Belkıs Baştürk, Yeşilburç köyü sakinleri ve il merkezinde yaşayan vatandaşlar katıldı. Köy sokaklarında temizlik yapılması ile başlayan kutlama programında köydeki evlerin kapılarına çiçekler asıldı, köy halkı tarafından misafirlere ikramlarda bulunuldu. Şenlik alanında bir araya gelen köy sakinleri müzik eğlence eşliğinde sohbet edip renkli yumurta tokuşturdular, ateş üzerinden atladılar. Şenlikte konuşan Niğde Valisi Cahit Çelik’in eşi Nermin Çelik burada yaptığı konuşmada şunları söyledi; "Bilindiği üzere Hıdrellez, dünya tarihinin en eski mevsimlik bayramlarından biri olarak kabul edilmektedir. Ülkemizde de bu bayram, baharın başlangıcının kutlatması ve doğanın uyanışını, canlanışının simgelenmesi olarak değerlendirilmektedir. Hıdrellez, aynı zamanda hoşgörü, yardımlaşma ve doğa sevgisi gibi değerleri pekiştirmek için önemli bir fırsattır. 2017 yılında ülkemiz tarafından UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Miras Temsili Listesine kaydettirilerek insanlığın ortak mirası ilan edilen ’Bahar Kutlaması Hıdrellez’ her yıl 6 Mayıs’ta yurt genelinde kutlanmaktadır. Bugün bizler de kültürel faaliyetleri ve tarihi dokusuyla ön plana çıkan Şehrimizin güzide köyü Yeşilbuç’ta kıymetli hemşerilerimizle Baharın gelişini müjdeleyen Hıdrellez etkinliklerine katılmanın mutluluğunu paylaşıyoruz. Hıdrellezin, doğanın uyanışıyla birlikte insanların da ruhsal ve fiziksel olarak yenilenmeye ihtiyaç duyduğu bir döneme denk gelmesi, bu tür etkinliklerin önemini daha da arttırmaktadır. Bu vesileyle, geleneksel kültürümüze sahip çıkmak ve doğayı koruma bilincini yaygınlaştırmak adına düzenlenen Hıdrellez’ in anlam ve önemini vurgulayan bu programa katılmaktan memnuniyet duyduğumu ifade etmek istiyorum."
Uşak Başkan Yalım’dan Tarhana Festivali ve Murat Dağı ile ilgili açıklama Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım, Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel’in açıklamalarına karşılık olarak sosyal medya hesaplarından açıklamalarda bulundu. Bu karara istinaden Gediz Belediye Başkanı Necdet Akel gerçekleşen toplantıda alınan karara yönelik sosyal medya hesaplarından kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Uşak Belediye Başkanı Özkan Yalım’da yapılan açıklamaya karşılık olarak sosyal medya hesaplarından bir açıklama yayınladı. İşte Özkan Yalım’ın açıklamaları; "Komşu ilçemizin Belediye Başkanı Sayın Necdet Akel, hem Murat Dağına hem de tarhanaya sahip çıkması sevindirici olduğu kadar bizi bu kadar yakından takip ve taklit etmesi de işi ehlinden öğrenme gayreti içerisinde olduğunu göstermektedir ki bu da bizim açımızdan sorun teşkil etmemektedir. Uşak Tarhanamız coğrafi işaret olarak 209 Tescil numarası ile; 31.07.2016 tarih ve 29787 sayılı Resmi Gazetede ilan olunup, 21.03.2017 tarihinde coğrafi işaret olarak tescil edilmiştir. Dolayısıyla coğrafi işaret olarak tescil ettirdiğimiz bir değerimizle ilgili festival yapmamız sizleri neden rahatsız etmiştir anlamış değiliz. Temmuz ayında yapacak olduğumuz Tarhana festivalimizde stant talebiniz olursa da yardımcı olacağımızdan şüpheniz olmasın. Keşke el birliği güç birliği ile ortak değerlerimizi nasıl tanıtabiliriz bununla ilgili ortak ne gibi çalışmalar yapabiliriz kaygısı gütmeniz memleket namına daha faydalı olabilirdi. Ayrıca Yine ortak değerimiz olan Murat dağının Uşak ilimiz sınırları içerisinde etekleri bulunmaktadır. Bizde ilimizin bir doğal güzelliği olan Murat dağının yok olmaması talan edilmemesi ile ilgili maddi manevi katkılar sunarken eylemler yaparken sizi yanımızda göremedik. Uşaklı ve Gedizli hemşerilerimiz bu eylemlerimizde bize destek olurken Murat Dağına sahip çıkmak şimdi aklınıza gelmiş olmalı. Yine de bu açıklamanız talihsiz ve acemice bir açıklama olarak görerek ortak değerlerimizle ilgili yapılacak her türlü çalışma ve işbirliğine açık olduğumuzu bildiriyor kolaylıklar diliyorum." ifadelerini kullandı.
Gümüşhane Türkiye’nin 33. Fabrika Voleybolu Gümüşhane’ye açıldı Türkiye Voleybol Federasyonu (TVF) tarafından 6-12 yaş çocukların voleybol ile tanıştırılması ve lisanslı sporcu sayısının artırılması amacıyla kurulan voleybol okulu Fabrika Voleybol’un 33.’sü Gümüşhane’de açıldı. Yaz aylarında yüksek rakımlı yaylalarında ve kış mevsiminde de köylerinde kar üstünde voleybol oynanan, bir zamanlar voleybol süper liginde ve birinci ligde hem erkek hem de kadın takımları olan Gümüşhane’de Fabrika Voleybol düzenlenen törenle faaliyetlerine başladı. Aydın Doğan Spor Salonu’nda gerçekleştirilen program, saygı duruşunda bulunulması İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. “Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje” Türkiye Voleybol Federasyonu tarafından gönderilen tshirt, file, top gibi malzemelerin dağıtıldığı törende konuşan Gümüşhane Gençlik ve Spor İl Müdürü Mücahit Atalay, “Fabrika Voleybol 2013 yılında federasyonumuz tarafından başlatıldı. 6-12 yaş grubundaki çocuklarımız hedef kitlemizdi. Türkiye’de 33. okul Gümüşhane’mizde açıldı. Bu bizler için, Gümüşhanemiz için çok önemli bir proje. Milli takımımıza bu çocuklarımızdan sporcular kazandırmış, iyi voleybolcular yetiştirmiş olacağız, sporu hayat tarzına dönüştüren bireyleri de yetiştirmiş olacağız. Türkiye’nin birçok yerinde bu okullar ücretli olarak açılırken federasyonumuz bize jest yaptı ve Gümüşhane’de sosyal sorumluluk projesi kapsamında ücretsiz oldu. Federasyonumuza bu konuda teşekkür ediyorum. Projemiz hayırlı olsun” dedi. Federasyon temsilcileri, antrenörler ve velilerin de katıldığı programda daha sonra çocuklar tarafından çeşitli gösteri antrenmanları ve maçlar yapıldı. Gümüşhane Voleybol İl Temsilcisi Atilla Ayvaz da Fabrika Voleybol’un 1 Temmuz 2013 tarihinde Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde faaliyetlerine başladığını ve 6-12 yaş grubundaki çocukların sporla tanışmalarını ve sporu severek yaşamlarının bir parçası haline getirmelerini sağlamayı amaç edindiğini söyledi. “Gümüşhane Fabrika Voleybol, 33. fabrika voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır” Fabrika Voleybol Okullarının eğitim sisteminin uygulanan çalışma planlarının yaşa özgü olması ve her öğrencinin kendi yaş grubundaki bireyler ile çalışmasına yönelik hayata geçirilmiş bir eğitim sistemi olduğunu ifade eden Ayvaz, “6-12 yaş gurubundaki çocukların voleybol ile tanışmalarını sağlamak, sporu severek hayatlarının bir parçası haline getirmelerine yardımcı olmak ve sporcu sayısını arttırmak amacıyla Türkiye Voleybol Federasyonu bünyesinde hayata geçirilen Fabrika Voleybol Okulları 32 merkezde faaliyetlerini sürdürmektedir. Fabrika Voleybol projesinin uygulamaya konulması hazırlanmış modüller aracılığıyla gerçekleştirilmektedir. Fabrika Voleybol modülleri çocukların farklı yaş ve gelişim özelliklerine (6-7 Yaş Temel Hareket Eğitimi, 8-9 Yaş Mini Voleybola Geçiş, 10-12 Yaş Mini Voleybol) göre gelişimsel ve bütüncül olarak üç düzeyde hazırlanmıştır. 32 ayrı merkezde faaliyet gösteren Fabrika Voleybol Okullarının bünyesinde özenle ve bölgesel olarak seçilmiş toplamda 114 antrenör görev yapmaktadır. Fabrika Voleybol okullarında 2024 yılı itibariyle aktif olarak çalışmalarına devam eden yaklaşık 4 bin 100 öğrenci bulunmaktadır. 5 Mayıs 2024 tarihi itibariyle Gümüşhane Fabrika Voleybol 33. Fabrika Voleybol okulu olarak faaliyetlerine başlamıştır” ifadelerini kullandı. “Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık” Gümüşhane’nin voleybol duayenlerinden, Fabrika Voleybol proje koordinatörü ve Beden Eğitimi öğretmeni Ümit Terzi de, “Fabrika Voleybol projesinin asıl amacı Türkiye’de voleybol oynayan oyuncu sayısını artırmak. Bu proje Türkiye’de çeşitli illerimizde var fakat biz bunu sosyal bir proje olarak aldık. Bizim ilimizde 7. sosyal proje olarak açıldı. Daha önce ücretli olan bu projeyi biz Gümüşhane’ye federasyon başkanımızın ve İl Müdürümüzün çabasıyla tüm öğrencilere fırsat eşitliği doğması için ücretsiz olarak getirdik” dedi. “Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor” Tecrübeli antrenörlerle amaçlarının Gümüşhane’de yıllardır var olan erkek voleybolunun yanında kadın voleybol oynayan sayısını artırmak olduğunu kaydeden Terzi, “Onun için de Fabrika Voleybol projesi bizim için voleybol geliştirilmesi için iyi bir fırsat olmuş oluyor. Projeye baktığımızda Gümüşhane için en önemli güzelliği ise 2006 yılında başlayan voleybol marka olma yönünde çalışmalarımız oldu. Daha önce efeler liginde oynayan kulüplerimiz vardı. Şimdi birinci ligde 2 tane kulübümüz var Gümüşhane’de. Bunun gururunu yaşıyoruz. Bunun gururunu yaşarken de gelecek nesillerin de voleybola devam etmesi için Fabrika Voleybol projesini de başlatmış olduk. İnşallah nesillere daha iyi ve hayırlı olacağını düşünüyorum” diye konuştu. Sporculardan 6. sınıf öğrencisi Berra Turgut ise “Voleybolu çok seviyorum. Gümüşhane’ye Fabrika Voleybol açıldığı için çok mutlu olduk. İlerde de voleybolcu olmayı hedefliyorum” ifadelerini kullanırken Öykü Okumuş ise “Gümüşhane’ye voleybol okulu açıldığı için mutluyum. Fabrika Voleybol inşallah bize katkılar sunar. Büyüdüğümde voleybolcu olmak istiyorum” dedi.
Eskişehir ESO model fabrika ile firmalarda yüzde 200 verimlilik artışı sağlandı Eskişehir Sanayi Odası (ESO) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı iş birliğinde sanayide verimliliği artırmak ve dijital dönüşümü hızlandırmak amacıyla kurulan ’ESO Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezi-Model Fabrika’nın 1’inci Öğren-Dönüş Programı Sonuç Toplantısı gerçekleştirildi. ESO Model Fabrika projesi çerçevesinde ilk Öğren-Dönüş Pilot Uygulaması, farklı sektörlerden gelen 4 katılımcı firmayla Nisan 2024’te tamamlandı. Proje çerçevesinde, 4 aylık süreçte firmalar, yüksek verimlilik oranlarını, program sayesinde kazandıkları yalın üretim yetkinliklerini Eskişehirli firmalar ile paylaştı. "Öğren-Dönüş kazanımlarını değerlendireceğiz" Toplantının açılışında konuşan ESO Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Pilot uygulama programına katılan 4 firmamız, yaklaşık 4 ay süren program boyunca yalın üretim ve kaynak verimliliği alanlarında yoğun bir eğitim danışmanlık sürecine dahil oldular. Bugün elde edilen sonuçları ve verimlilik artışlarını bizzat kendilerinden dinleyeceğiz. Kazanımları siz değerli sanayicilerle paylaşmak, vermiş olduğumuz bu hizmeti sizlerden gelecek tavsiyelerle ileriye taşımak ve sonuçları yaygınlaştırmak ESO olarak en temel vazifemiz” dedi. "Kalkınma için verimlilik şart" Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, yaptığı konuşmada Öğren-Dönüş programı hakkında bilgi vererek, “Verimlilik bir ülkenin kalkınması adına oldukça önemli, hatta şarttır. Ülkemiz olduğu kadar firmalarımız için de önem arz etmektedir. İsrafın önlenmesi, zamanın doğru kullanılması ve verimliliğin artırılması adına büyük kazanımlar sağlayan bu programa katılan, Eskişehir Sanayi Odası üyesi 4 firma, 4 aylık edindikleri tecrübeleri paylaşacak ve sizlerin daha sağlıklı değerlendirme yapmanıza katkı sunacaklar. Tüm katılımcılarımıza şimdiden teşekkür ediyor, verimli bir toplantı olmasını diliyorum” diye konuştu. "Yüzde 200 verim artışı" Açılış konuşmalarının ardından programı başarıyla tamamlayan firma temsilcileri, Yalın Liderler tarafından elde edilen kazanımlar anlatıldı. Firmalarda program sonucuna göre, yüzde 200’e varan üretkenlik artışları, fazla mesai ihtiyacında yüzde 99 azalma ve zamanında teslimat oranlarında yüzde 40 iyileşmeler ile yüzde 50’ye varan makina ekipman verimliliği (OEE) artışı, Model Değişim (setup) sürelerinde yüzde 90 azalma sağlandı ve firmalar üretim alanlarından yüzde 40 tasarruf elde etti. Toplantı sonunda düzenlenen törenle katılımcı firmalara plaketleri ve katılım belgeleri takdim edildi. ESO Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya; Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, Stratejik Araştırmalar ve Verimlilik Genel Müdürü Abdullah Başar, Verimlilik Uygulamaları Daire Başkanı Dr. Yücel Özkara, ESO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Fatih Düş, Sinan Özeçoğlu, Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Korkmaz, Meclis Üyeleri Mehmet Eren, Evren Şahin, ESO Model Fabrika Direktörü Sema Şahin, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Muhammet Taha Güven, KOSGEB İl Müdürü Tarık Yılmaz, sanayici ve iş insanları katıldı.