SAĞLIK - 12 Kasım 2017 Pazar 04:44

Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

A
A
A
Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

Aydın’ın Nazilli ilçesinde soğuk havaların başlamasıyla birlikte kışlık hazırlıklar da tamamlandı. Sonbahar mevsiminden kış mevsimine geçmeden yapılan hazırlıklardan bir tanesi de nar ekşisi yapımı. Uzun yıllardır kendisini bitkilere adayan Eczacı Mehmet Gebenç, nar ekşisi yapımının püf noktaları ve sağlık açısından faydaları hakkında bilgi verdi.Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırlarını haberimizden öğrenebilirsiniz

Özellikle Ege Bölgesi’nde yemeklerin ve salataların vazgeçilmezleri arasında bulunan nar ekşisinin yapımı da çok özel. Yüzyıllar önceden başlayan gelenekleri yaşatan ve nar ekşisinin yanı sıra narın da tanelenerek yenmesi gerektiğini ve vücut için çok faydalı olduğunu ifade eden Eczacı Mehmet Gebenç, tanelenerek derin dondurucuya konulduktan sonra 1-1,5 yıl tazeliği korunarak saklanabilen Nar’ın, yaz aylarının vazgeçilmez tatları arasında yer alan Kar Helvasının en büyük rakibi olarak ‘Nar Helvası’ şeklinde ikram edilebileceğini iddia etti. Gebenç, “Orta Asya'dan beri alışılmış, atalarımızdan gelen adetle, nar ekşisi yapımında öncelikle taneleme yapılıyor. Arkasından bez torbada sıkma yapılıyor. Ayakla sıkılıyor ama günümüzde robotlarla da sıkılabilir. Kıyma makinesiyle da sıkılabilir. Sıkılan, suyu çıkartılan nar, kazana konuluyor. Odun ateşinde kaynatılıyor. Siz evde yapmak isterseniz tüp gaz üzerinde paslanmaz çelik tencerelerin içerisinde de yapabilirsiniz” dedi.

Nar ekşisi yapmanın püf noktaları ve narın sağlık sırları |Ev yapımı nar ekşisi nasıl yapılır?

İşte püf noktası
Gebenç, nar ekşisi hazırlanırken dikkat edilmesi gereken ve bu işin püf noktası olması nedeniyle soğan ve biber kullandığını belirterek, “Nar ekşisi yaparken sıktığınız nar suyunun 20 litresinde mutlaka bir tane kuru soğan doğrayıp içine koyacaksınız. Kuru biber varsa bir tane, yoksa yeşil taze biber koyacaksınız. Bu da işin püf noktası. Tabi bu yüzyılların deneyimi ile bu hale gelmiş. Eğer bunları koymazsanız nar ekşisi istediğiniz lezzette olmaz. Çünkü soğandan almış olduğu kükürt ve diğer mineraller, biberden almış olduğu vitamin ve mineraller ile nar ekşisi hem köpürmeden kaynama şansına sahip oluyor hem de lezzetli oluyor. Ve nar ekşisini koyu kıvama gelene kadar suyunu uçuruyorsunuz. Kaynatmanın esas amacı budur. Suyu uçtuktan sonra soğumaya bırakıyorsunuz. Ve soğumadan sonra elde etmiş olduğumuz nar ekşisini de cam kaplarda iki sene hiçbir katkı maddesi kullanmadan saklama imkanına sahipsiniz. O şekilde salatalarınızda ve diğer ekşi ile ilgili her türlü çalışmalarınızda kullanabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Sağlık ve şifa deposu

Nar suyu ve nar ekşisi kalp ve damar sistemi için antioksidan olduğunu vurgulayan Gebenç, narın sağlık açısından faydalarını şu şekilde sıraladı: "Kırmızı olan şeyler antioksidandır. Kalp ve damar sistemindeki zararlı, vücudun atamadığı maddelerin atılımını hızlandırır. Bir de özellikle şunu vurgulamak istiyorum; nar ekşisi ve nar suyu metabolizmayı hızlı çalıştırır. Erikte de bu özellik vardır. Metabolizma hızlı çalıştığı için acıkma hissiniz daha çok olur. Yemek yemek istemeyen, yaşlı olsun, orta yaşlı olsun veya çocuk olsun, nar ekşisi veya nar suyu veya narın kendisini yedirdiğiniz zaman, daha fazla bir acıkma hissi olduğu için sizin söylemenize gerek kalmadan günde 3 defa 4 defa yemek yeme şansı elde etmiş olur. Nar ekşisi özetle iştah artırır. Nar Ekşisi metabolizmayı hızlandırdığı için, erkek olsun, bayan olsun kullandıkça doğal yolla kilo vermenizi de hızlandırmış olur. Nar ekşisi kalp damar sistemini, artı kolesterolü ayarlar bir de lipid yağ oranını harcattığı, metobizmayı hızlandırdığı için dolayısıyla lipidi de kolesterolü de ayarlar. Yüksekse düşürür. Bir de lipid yağ oranını da harcattığı için metabolizmayı da hızlı harekete geçirdiği için lipid olayını da ayarlar kolesterolü de ayarlar.”

Ali Soydemir 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Minibüs şoförleri özel servis kiralayan üniversite öğrencilerine kızdı, yol keserek darp etti Trabzon’un Sürmene ilçesinde Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği öğrencileri tarafından kiralanan öğrenci servisine kızan minibüs şoförleri aracın önüne kesti. Servis sürücüsü ve öğrenciler, ilçe hat minibüsü şoförleri tarafından saldırıya uğrarken, öğrencilerin şikayeti üzerine yapılan çalışmada şüpheli 4 kişiden 2’si gözaltına alındı. Edinilen bilgiye göre ilçenin Çarşı Mahallesi’nde meydana gelen olayda Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde öğrenim gören öğrenciler ulaşım sorunları nedeniyle özel bir servis kiraladı. Üniversite öğrencilerinin servis kiralamasına kızan minibüs şoförleri tarafından araçların önleri kesilerek durduruldu. Okul çıkışında durdurulan servis sürücüleri, öğrenciler ve minibüs şoförleri arasında yaşanan tartışmanın arbedeye dönüşmesiyle bazı öğrencilerin ve servis sürücüsünün saldırıya uğradığı öne sürülürken, öğrencilerin ihbarı üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Darp raporu alan öğrenciler şikayetçi olurken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. 2 kişi gözaltına alındı Trabzon Valiliği tarafından yapılan açıklamada şikayet üzerine 4 kişi hakkında başlatılan tahkikat neticesinde 2 kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Açıklamada, "İlimiz Sürmene ilçesindeki KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü öğrencilerinin dolmuşlarda yer bulamadıkları için servis kiraladıkları gerekçesiyle, kiraladıkları özel servisin önü dolmuş şoförleri tarafından kesilerek servis şoförü ve içindeki öğrencilere tehdit ve hakaret edilip darp edildikleri yönünde sosyal medyada yer alan haberlerle ilgili olarak; servis şoförü ve darp edilen öğrencilerin şikayetleri üzerine şüpheliler Ö.D., K.D., H.S., ve S.Y. hakkında cumhuriyet savcısının talimatıyla başlatılan tahkikat neticesinde şüpheliler Ö.D. ve K.D. gözaltına alınmıştır. Mezkur olayla ilgili valiliğimizce de çok yönlü inceleme başlatılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Antalya Antalya’da Pakistanlı kadın kanlar içerisinde ölü bulundu, öğretmen oğlu gözaltına alındı Antalya’da 59 yaşındaki Pakistanlı asıllı kadın, yaşadığı evin mutfağında kanlar içerisinde ölü bulundu. Boynunda ve kol kısmında bıçak kesileri bulunan kadının birlikte yaşadığı İngilizce öğretmeni oğlu ise polis tarafından kelepçelenip gözaltına alındı. Olayla ilgili cinayet şüphesi araştırılmaya devam ediliyor. Olay, saat 23.00 sıralarında Kepez ilçesi Ahatlı Mahallesi 3188 Sokak üzerindeki 4 katlı apartmanın giriş katında meydana geldi. Alınan bilgiye göre, İngilizce öğretmenliği yaptığı öğrenilen Pakistan asıllı A. A. Q. (30), eve geldiğinde birlikte yaşadığı annesi Ashfaq Ahmad Qureshi’nin (59) mutfakta kanlar içerisinde olduğunu 112 Acil Çağrı Merkezine bildirdi. İhbarın ardından olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Belirtilen adrese gelen sağlık ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin hayatını kaybettiğini belirledi. İngilizce öğretmeni oğlu gözaltına alındı Mutfakta kanlar içerisindeki cesedi inceleyen olay yeri inceleme ekipleri, Ashfaq Ahmad Qureshi’nin boynunda ve kol kısmında bıçak kesilerinin olduğunu tespit etti. Ekiplerin, evin mutfağında ve balkon kapısından parmak izleri örnekleri aldığı gözlendi. Olayla ilgili Cinayet Büro Amirliği’ne bağlı ekipler geniş çaplı araştırma başlatırken, sözlü ifadesini alınan kadının oğlu A. A. Q kelepçeleyerek gözaltına alınıp polis merkezine götürüldü. 8 Nisan’da yaşadıkları eve yeni taşındıkları öğrenilen kadının cenazesi savcı incelemesinin ardından otopsi için Antalya Adli Tıp Kurumu Morguna kaldırıldı. Olayla ilgili soruşturma sürüyor.