SAĞLIK - 11 Ocak 2023 Çarşamba 11:22

'Normal memeye yakın onarımlar artık mümkün'

A
A
A
'Normal memeye yakın onarımlar artık mümkün'

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte meme kanseri tedavisi anlayışında değişiklikler olurken meme onarımı ameliyatlarının da kanser tedavisinin ayrılmaz bir parçası haline geldiğine değinen Prof. Dr. Sinem Eroğlu, hastaların mastektomi ameliyatlarında expander ya da protez gibi farklı özelliklerdeki teknolojik yeni ürünlerin kullanılmasıyla normal memeye yakın onarımların yapılmasının artık mümkün olduğunu söyledi.

Meme kanseri tedavisi ve meme onarımı hakkında bilgilendirmelerde bulunan Altınbaş Üniversitesi Tıp Fakültesi, Plastik Rekonstruktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinem Eroğlu, meme onarım ameliyatlarının eş zamanlı ve mümkünse tek aşamalı uygulamasının faydalarını anlattı. Dr. Sinem Eroğlu, günümüzde expander ya da protez gibi farklı özelliklerdeki teknolojik yeni ürünlerle, normal memeye yakın onarımların yapılmasının da artık mümkün olduğuna değinirken, hastanın bir mastektomi ameliyatından meme ile uyanmasının öncelikle psikolojik olarak hastayı rahatlattığını ve bu şansın bütün kadınlara verilmesi gerektiğini vurguladı.

“Amaç, hastayı radyoterapiye mümkün olduğunca hızlı hazırlamak”

Altınbaş Üniversitesi tarafından düzenlenen ve çok sayıda estetik cerrahın katıldığı “Meme Onarımında Güncel Gelişmeler” konulu seminere ev sahipliği yapan Prof. Dr. Sinem Eroğlu, eş zamanlı meme onarımı ameliyatlarında ana amacın hastayı radyoterapiye mümkün olduğunca hızlı hazırlamak olduğunu söyledi. Eroğlu ayrıca böylece zamanın çok önemli olduğu kanser tedavisine hızlıca devam edilebileceğini belirtirken, tek aşamalı ve eş zamanlı operasyonlarda hastanın, eğer bir problem çıkmazsa normal zamanda radyoterapiye ya da kemoterapiye geçebildiğini söyledi.

Prof. Dr. Eroğlu, bu ameliyatların hastanın durumuna göre tek aşamalı ve iki aşamalı olarak yapılabildiğine de dikkat çekerken tek aşamalı onarım uzun vadede hastada herhangi bir problem çıkmazsa maliyet açısından ve hastanın ikinci ya da üçüncül ameliyatlara girmemesi bakımından da faydalı olduğunu belirtti.

“Plastik cerrahlar yapmalı”

İki aşamalı onarımda da expander ve implant denilen yöntemlerin uygulandığına değinen Prof. Dr. Sinem Eroğlu; “Tek aşamalı direkt implantla onarımın yapılamadığı hastalarda ise önce bir doku genişletici koyuyoruz. O sırada kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi devam edebiliyor. Bir müddet sonra protezle değiştiriyoruz” dedi. Bu arada kullanılan expander gibi malzelerin MR uyumlu olmalarına dikkat edilmesini gerektiğini söyleyen Dr. Sinem Eroğlu, bunun hastalığın sonrası seyrini takip etmek için de hayati önemi olduğunun altını çizdi.

'Normal memeye yakın onarımlar artık mümkün'

Sinem Eroğlu, bütün avantajlarına rağmen eş zamanlı ve tek aşamalı uygulamaların yapılamadığı durumların olabildiğini de hatırlatırken burada önemli olan kriterin hastada bir problem çıkıp çıkmayacağını kestirmek olduğundan bahsetti. Eroğlu ayrıca hastalara, mevcut durumlarını iyi değerlendirecek ve meme onarımı konusunda uzmanlaşmış bir plastik cerraha danışmalarını ve bu komplike işlemleri mutlaka bir plastik cerraha yaptırmalarını önerdi.

Eroğlu, geç zamanlı onarım durumunda ise yani hastanın mastektomisi yapılarak, radyoterapi, kemoterapi geçirmesi halinde mevcut deri kılıfının bozulması ya da küçülmesi ile karşılaşılabileceğinin altını çizerek bu durumda hastanın natif meme derisinin kullanılamadığını anlattı ve bu hastalarda da öz dokuyla onarım yapılabileceğini belirtti.

“Sigara içmek, iyileşmede gecikmelere neden oluyor”

Eroğlu, sigara içen hastalarda ameliyatlı bölgelerin iyileşmesinin ise daha geç sürede olabildiğini ya da ameliyat izlerinin daha fazla kaldığı uyarısında bulundu. Özellikle bu tip hastalara sigarayı mutlaka bırakmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Meclis üyesini sıkıştırıp, aracı yumrukladı… O anlar kamerada Bursa’da Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, trafikte yol verme tartışması sonrası saldırıya uğradı. İddiaya göre yol vermediği gerekçesiyle öfkelenen şüpheli sürücü, Bodur’u takip ederek aracına saldırdı. O anlar kameraya yansırken, şüpheli çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Edinilen bilgiye göre, Hamitler Mahallesi Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı üzerinde seyir halinde olan Özlem Bodur, yol verme meselesi nedeniyle tanımadığı bir sürücünün tepkisiyle karşılaştı. İddiaya göre şüpheli sürücü, bu nedenle trafikte Bodur’u sıkıştırarak sinkaflı el hareketlerinde bulundu. Sıkıştırma nedeniyle durmak zorunda kalan Bodur, bu sırada araçtan inen şahıs A.G.’nin saldırısına uğradı. Şüpheli önce aracın aynasını kırdı, ardından araca yumruk atıp olay yerinden uzaklaştı. O anlar kameraya yansırken, şüphelinin "Seninle görüşeceğiz, seni öldürürüm" şeklinde tehditlerde bulunduğu iddia edildi. Olay sonrası polis merkezine başvuran Osmangazi Belediyesi Meclis Üyesi Özlem Bodur, maddi zarar oluşmadığını ancak hakaret ve tehditlere maruz kaldığını belirterek şikâyetçi oldu. Yapılan araştırmada söz konusu aracın sahibinin A.G. olduğu tespit edildi. Şüpheli A.G.’nin ifadesinde suçlamaların bir kısmını kabul ettiği öğrenildi. Cumhuriyet savcısının talimatı doğrultusunda adliyeye sevk edilen şüpheli A.G., çıkarıldığı mahkemece tutuklanarak cezaevine gönderildi. Öte yandan, olayın ardından AK Parti ve MHP’li milletvekillerinden ve Meclis üyelerinden Özlem Bodur’a destek mesajları geldi. Milletvekilleri, trafikte şiddetin kabul edilemez olduğunu vurgulayarak sürecin yakından takip edileceğini ifade etti.
Aydın Bir kişinin öldüğü kaçak define olayında 1 tutuklama Aydın’ın Efeler ilçesinde iddiaya göre define aramak için kaçak kazı yaparken girdiği tünelde mahsur kalan şahıs ekiplerin saatler süren arama çalışmasının ardından ölü olarak bulunurken, tünelin dışında bekleyen diğer şahıs ise jandarmadaki işlemlerinin ardından sevk edildiği adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi. Olay, sabaha karşı Kalfaköy Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, define aramak için kaçak kazı yaptıkları iddia edilen şahıslardan biri açtıkları tünele girdi. Dışarıda kalan T.Y. (44) içerideki Sezer Ayhan (32) isimli arkadaşından uzun süre haber alamayınca durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye jandarma, AFAD, UMKE, Jandarma Arama Kurtarma Ekibi (JAK) yönlendirildi. Kısa sürede bölgeye gelen ekipler tünel içerisindeki Ayhan’a ulaşmak için çalışma başlattı. Yaklaşık 20 metre uzunluğundaki tünelin uzun ve dar olması ekiplerin çalışmalarını güçleştirirken, saatler süren kurtarma çalışmalarının ardından Ayhan ölü olarak bulundu. İzmir İl Afet Müdürlüğü’nden getirilen temiz hava besleme sistemi ile mahsur kaldığı tünelden ölü olarak çıkarılan Ayhan’ın cansız bedeni hastane morguna kaldırılırken, kesin ölüm nedeni yapılacak olan otopsinin ardından belli olacak. Tutuklandı Tünel dışında kalan T.Y. isimli şahıs jandarma ekipleri tarafından gözaltına alındı. Jandarmadaki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen T.Y. çıkartıldığı adli makamlarca tutuklanarak cezaevine gönderildi.
İstanbul Emre Belözoğlu: "Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var" Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, minimum 7-8 transfer yapılması gerektiğini söyledi. Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında Kasımpaşa deplasmanda oynadığı Galatasaray’a 3-0’lık skorla yenildi. Mücadelenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kasımpaşa Teknik Direktörü Emre Belözoğlu, "Galatasaray’a karşı yapabileceğimiz net bir şekilde detaylandırdığımız yerler vardı. Oyunu tutmak adına bence elinden geldiğince uygulamaya çalışan bir oyuncu grubum var. Oyunu 1-0 tuttuk. Galatasaray geçiş yaparken, topu kaptırdığınızda geçişe geçişte güçlü bir takım. Set hücumunda güçlü bir takım. İki tarafı da çok iyi oynayabilen bir takım. Bunun hazırlığını yapmıştık. 1-0 giderken 65-70’te hamle yaptık. Hamlenin karşılığında da biraz daha cüretkar oynamaya çalıştık. Böyle olunca da biraz daha onların daha rahat alan bulmasını vesile oldu. Hücum anlamında isteklerimizi yapamadık. Defans anlamında belli alanlarda Galatasaray’ı sıkıştırdık. Oyuncularımın isteğini, arzusunu görebiliyorum. Devreyle beraber değişmemiz gerekiyor. Kasımpaşa ilk defa sahasında maç kazanmadan devreyi bitirdi. O yüzden takımımızda değişim kaçınılmaz gibi duruyor. Hemen yarından itibaren 3 gün antrenman yapacağız. 2 Ocak’ta kampa gideceğiz. Minimum 7-8 oyuncuyla beraber değişmesi gereken bir takımımız var. İnşallah bunu yaparız" diye konuştu. Gelmeden önce kadroyla ilgili ekibiyle değerlendirme yaptığını ifade eden Belözoğlu, "Buna rağmen en iyisini yapmak için buradayız. Kadroyu güçlendireceğimizi düşündüğümüz bir devre arası var. Bence Kasımpaşa’nın bunu yapması gerekiyor. Kerem (Demirbay) iyi bir oyuncu. İsmi geçen oyunculardan biri de o. Topu tutmada, yönlendirmede o benim istediğim oyunu ortaya çıkabilecek bu tarz oyunculara ihtiyaç var gibi görünüyor. Ceyhun Bey’le görüştük, başkanlarımızla görüştük. Takımın güçlenmesi adına bir şeyler yapabileceğimizi düşünüyorum. 17 maçın minimum 8-9 galibiyet çıkarabilecek bir takım inşa edeceğiz. Şikayet edecek durumda değilim. Şikayet etmemeliyim bu kadroya geldiysem. Bugün planlarımızın bazıları tuttu, bazıları tutmadı. Karşımıza güçlü bir takım vardı" şeklinde konuştu. "Elimde peynir, domates varken, kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli" Elindeki kadroyla iyi işler çıkarmaya çalıştığını vurgulayan Emre Belözoğlu, "Elindeki malzemeyle en iyi lezzeti çıkarabilecek oyunu yapmak durumundayım. Elimde peynir, domates varken, ben sadece peynirli domatesli en güzel pizzayı yapmalıyım. Kimse benden sucuklu ya da sosisli pizza beklememeli. Bu işin gerçeği budur. Teknik adamlar bir şeyleri konuşurken biraz daha gerçekçi yaklaşmalılar. Ben burada elimdeki mevcutla bile en iyi neyi yapabilirim, bunun derdindeyim. Ofansif anlamda kesinlikle değişmemiz gereken, gelişmemiz gereken yerler var" ifadelerini kullandı. Her çalıştırdığı takımın kendisine tecrübe olduğunu aktaran Belözoğlu, "Elimizdeki güce göre en lezzetlisini yapmak zorundasınız. Ankaragücü’yle yaşadığımız süreç tamamen bence hakemlerin organize ettiği bir süreçti. Antalyaspor, geçen sene bence yine ligin en sıkıntılı kadrolarından bir tanesiydi ama bence iyi iş çıkardık. Lige çok iyi başladık. 4 maçta 9 puan aldık. Camia mutsuz, 4 maçın 4’ünü de kazanmamız gerekiyor diyorlardı. Ben o yüzden bıraktım. Çünkü bazen ülkede gerçeklerle karşılaşmak istemeyen bir grupla karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Gerçekçi bakacağız. Bunları tecrübe olarak görüyoruz. Teknik adamlık kariyerimde iyi de gitse kötü de gitse hedeflerimden vazgeçmeden yoluma devam edeceğim. Bu bir tecrübe. Hep böyle bakarım" diyerek sözlerini tamamladı.