RAMAZAN - 13 Temmuz 2013 Cumartesi 17:25

Oruç tavsiyeleri

A
A
A
Oruç tavsiyeleri

Diyet Uzmanı Dr. Merve İnce, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı oruç tutanların iftar ve sahur menülerine dikkat etmeleri gerektiğini söyledi.

Afyonkarahisar Devlet Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Merve İnce, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı oruç tutanların iftar ve sahur menülerine dikkat etmeleri gerektiğini kaydederek, yeterli ve dengeli beslenmenin Ramazan ayında da sürdürülebilmesi için mutlaka sahur yapılması gerektiğini vurguladı.Ramazan döneminin sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı beslenme ve sıvı alımı konusunda diğer aylara göre biraz daha dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dr. Merve İnce, sahurda ve iftarda yağlı ve ağır yiyeceklerin tercih edilmemesini, hafif yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğinin önemini kaydetti. Bu sene Ramazan’da iftar vakitlerinin çok uzun olduğundan uzun süreli açlıklar yaşanacağı için bazı önlemlerin alınması gerektiğini söyleyen İnce, şunları söyledi:“Oruç tutanlar sahurda tok tutması amacıyla bir adet haşlanmış yumurta yenmeli. Sofralarımızda salatamızı eksik etmemeliyiz. Yağlı börek, poğaça türü gibi hamur işleri yerine mutlaka tam tahıllı undan yapılmış yiyecekler tüketilmelidir. Tatlılar gün boyu insanda susama gereksinimini daha fazla arttıracağından dolayı fazla tüketilmemeli. İftardan sahura kadar yeme içmenin serbest olduğu zamanda kaybedilen su miktarını yerine getirebilmek için 2.5, 3 litre vücudun ihtiyacı olan su karşılanmalıdır.”İftarda çok yiyecek yenilmemesi için iftara çorba ile başlanılmasını gerektiğini de dile getiren Dr. İnce, “Çorba bitip 10 dakika ara verildikten sonra yenilecek yemek miktarı da azalacaktır” dedi.Oruç tutmada risk teşkil eden hastalıklara da değinen İnce, şunları söyledi:“Mümkün olduğunca çok ciddi hastalığı olanlar, kendisine zarar verecek boyuta geçtiyse oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında risk grubu oluşturan şeker hastaları, ciddi tansiyon hastaları ve kronik hasta olan kişilerin doktorlarına danışmadan oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz.”

AYŞEGÜL ÖNCÜL

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul Havalimanı’nda gövdesinin üzerine inen uçak bulunduğu yerden kaldırıldı İstanbul Havalimanı’nda gövdesi üzerine inen kargo uçağı, çekici yardımıyla bulunduğu yerden kaldırıldı. İstanbul Havalimanı’nda Fedex Havayolları’na ait kargo uçağı, ön iniş takımları açılmayınca gövdesi üzerine piste iniş yaptı. İniş sırasında sürtünmenin etkisiyle kısa süreliğine alevlere teslim olan uçak ekiplerin müdahalesi ile söndürülürken, olayda ölen ya da yaralanan olmadı. Kaza kırım ve İGA İstanbul Havalimanı Kurtarma ve Yangınla Mücadele ekibi (ARFF) yaptığı çalışmalarının ardından, önce uçakta bulunan yükler boşaltıldı ardından da kargo uçağı, çekici araçlarla bulunduğu yerden kaldırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, "İstanbul Havalimanı’mızda gövdesi üzerine inen kargo uçağının ekiplerimiz tarafından kaldırılma çalışmaları başarıyla tamamlandı. Pistimiz, uçağın çekilmesinin ardından hassasiyetle temizlendi. Gerçekten işinin ehli olan ekiplerimiz, pist alanında saatler süren, organize ve çok titiz bir çalışmaya imza attı. Elim sonuçlara varabilecek bu tarz durumların önlenmesine örnek teşkil edecek bir müdahale ve çalışma performansı sergilediler. Olayın yaşanmaya başladığı ilk dakikadan itibaren soğukkanlı bir şekilde, strateji ve eylem planı oluşturarak hareket eden her bir görevlimizi kutluyorum. Kargo uçağının personeline ve İstanbul Havalimanı çalışanlarımıza yeniden geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Rabbim; her türlü kaza ve beladan ülkemizi, milletimizi ve tüm insanlığı korusun" ifadelerine yer verdi.