DÜNYA - 13 Şubat 2024 Salı 19:32 | Son Güncelleme : 13 Şubat 2024 Salı 19:33

Pakistan Halk Partisi, başbakanlık için PML-N lideri Navaz Şerif’i destekleyecek

A
A
A
Pakistan Halk Partisi, başbakanlık için PML-N lideri Navaz Şerif’i destekleyecek

Pakistan'da genel seçimlerin ardından Pakistan Halk Partisi (PPP), başbakanlık için Pakistan Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) lideri ve Pakistan’ın eski Başbakanı Navaz Şerif’i destekleme kararı aldıklarını duyurarak, federal hükümetin bir parçası olmayacaklarını açıkladı.

Pakistan’da 8 Şubat’ta yapılan genel seçimin ardından hükümet hala kurulamazken, koalisyon hükümeti için görüşmeler devam ediyor. Pakistan Halk Partisi (PPP) lideri Bilawal Butto Zardari, Merkez Yürütme Komitesi toplantısının ardından başkent İslamabad’da basın toplantısı düzenledi.
Zardari, PPP'nin federal hükümeti kurma yetkisine sahip olmaması nedeniyle başbakanlıktan çekildiğini belirterek, PPP'yi koalisyon hükümeti kurmaya sadece Pakistan Müslüman Ligi-Navaz’ın (PML-N) davet ettiğini ifade etti. PML-N lideri ve Pakistan’ın eski Başbakanı Navaz Şerif’i başbakanlık için destekleyeceklerini açıklayan Zardari, federal hükümetin bir parçası olmayacaklarını, Senato ve Pakistan Milli Meclisi, başkanlıklarına talip olduklarını belirtti.
PPP'nin ülkede siyasi istikrarsızlığı sona erdirmek için Şerif’i destekleme kararı aldıklarını aktaran Zadari, eski Başbakan Imran Khan’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (PTI) kendileri ile temasta bulunmadığını ifade etti. PPP'nin yakın zamanda yapılan genel seçimlerle ilgili birçok şikayeti ve itirazı olduğunu söyleyen Zadari, diğer siyasi partilerle temas kuracak ve tüm ihtirazlarının ele alınmasını sağlayacak bir komite oluşturacaklarını söyledi.

PML-N ve PPP hükümet için yeterli sandalyeye sahip değil

Seçimde, PML-N, 79 sandalye, PPP, ise 54 ise sandalye kazanırken, iki parti hükümeti kurmak için gerekli olan 134 sandalye sayısını sağlayamazken, PML-N azınlık hükümeti kurabilir.

PTI, diğer partiler ile koalisyon kurmayacak

PTI, PPP, PML-N veya Muttahida Qaumi Hareketi (MQM-P) ile bir koalisyon hükümeti kurmayacaklarını belirtmişti. PTI, 266 sandalyeli mecliste 92 sandalye kazanarak, seçimde en fazla sandalye kazanan parti olurken, hiçbir parti hükümeti kurmak için gerekli olan 134 sandalye sayısına ulaşamamıştı. PTI destekçileri, seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla ülke genelinde protestolarına devam ediyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Kırcami’de yerel mahkemenin parselasyon iptal kararları istinaf mahkemesince kaldırıldı Antalya’da 8 mahallenin tamamı ve Fener, Çağlayan mahallelerinin belli bölümlerini içine alan ve bin 481 futbol sahası genişliğindeki Kırcami’de, yerel mahkemenin parselasyon iptal kararlarının istinaf mahkemesince kaldırıldığı bildirildi. Kırcami’de yerel mahkemenin parselasyon iptal kararları istinaf mahkemesince kaldırıldı. Konuyla ilgili Muratpaşa Belediyesinden yapılan yazılı açıklamada, 31 Mart Yerel Seçimleri’ne 1 yıl gibi bir süre varken ve Kırcami tapularının belediyeye intikal etmesinin üzerinden bir ay gibi bir zaman geçmemişken, yerel mahkemenin, parselasyon planı hakkında iptal ve yürütmeyi durdurma kararı verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, olumlu raporlara rağmen olumsuz görüş bildiren tek bir rapordan hareketle peşi sıra kararlar alındığı bilgisi paylaşıldı. Yaklaşık 35 bin kişinin taşınmaz sahibi olduğu bin 477 hektarlık Kırcami’de inşaatların başlamasını sağlayacak parselasyon planı hakkında açılan dava sayısının 25 olduğu bilgisi verilen açıklamada, bu davalarda alınan kararların bütün bir planlamayı durdurmaya yettiği kaydedildi. Açıklamada şöyle denildi: "Ancak istinaf sürecinde şu ana kadar belediyemize tebliğ edilen 6 dosyada üst mahkeme, yerel mahkemenin iptal gerekçesini ortadan kaldırmıştır. Başka bir ifadeyle ‘kadastro parseline geri dönüş’ işleminin hukuka aykırı olacağını davanın sadece o davaya konu parsel yönünden değerlendirilmesi gerektiğine hükmetmiştir. Ayrıca geri dönüş işleminin maddi hukuk kurullarına aykırı olacağını belirtmiştir. Bununla birlikte bir dava dosyasında ise istinaf mahkemesi, yerel mahkemenin kararını kaldırıp davayı reddetmiş, belediyemiz lehine karar vermiştir. Bu süreçte desteğini ve dayanışmasını esirgemeyen başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Muhittin Böcek olmak üzere bütün kişi ve kurumlara, her zaman yanımızda olan Kırcami halkına, komşularımıza teşekkür ederiz."