RAMAZAN - 08 Temmuz 2014 Salı 10:53

Pancar çiftçisinin artık gözü açıldı

A
A
A
Pancar çiftçisinin artık gözü açıldı

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Ramazan ziyaretleri kapsamında iftar programları sonrasında Pancar çiftçilerinin evlerini ziyaret ediyor.

Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatif Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, beraberinde Yönetim ve Denetim Kurulu üyeleri, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim kurulu Başkanı Turhan Özer ve Yönetim Kurulu üyeleri ile Ramazan ziyaretleri kapsamında iftar programları sonrasında Pancar çiftçilerinin evlerini ziyaret ediyor.

Başkan Akay; Pancar çiftçilerinin ziyaretten duydukları memnuniyeti dile getirdiklerini bunun yanında görüş ve önerilerini de dinleme fırsatı yakaladıklarını belirterek, ''Bizler yöneticiler olarak her fırsatta çiftçimizin yanındayız ve yanında olmaya da devam edeceğiz'' dedi.

Boğazlıyan Esentepe Köyü çiftçilerinden Adil Coşkun da ziyaret esnasında, ''Pancar çiftçisinin artık gözü açıldı'' diyerek başından geçen olayı şöyle aktardı: ''Boğazlıyan İlçesi Yeşilhisar Köyünde çiftçilik yaparken babam ve dedemler, 1989 yılında Pancar Ekicileri Kooperatifi ile pancar ekimi sözleşmesi yaptılar. O günden beri Pancar ekicisiyiz. İlk olarak 105 metrelik kuyu vurarak pancar tarlalarımızı suladık, sonraları daha derin kuyular vurduk. Şimdi Boğazlıyan İlçesi Esentepe köyünde çiftçilik yapıyorum. 2004-2009 yılları arasında Muhtarlık yaptım.

Pancara alternatif ürün olarak silajlık mısır ekimi yaptım ve dekar başına 8 ton verim aldım. 5 yıl patates ektim. Parayı tüccara kaptırdım. Hiç birisi de pancara alternatif ürün olmadı. Bizi ancak Pancar kurtarıyor.

Bizim umudumuz Pancar ürünüdür. 460 dekar pancar ekiyorum. 2500 ton kotamız var dekar başına ortalama 8 ton verim alıyorum. 375 bin liralık Pancar yatırdım. Önceleri her şeyimizle koştururduk. İşimizi takip etmek için Pancar tarlasına çadır kurar, karavan götürür içerisinde sabahlar orada kalırdık ama bir türlü iki yakamız bir araya gelmezdi. Elimize para geçmiyordu. Siz yönetime gelince gözümüz açıldı. Siz geldikten sonra daha iyiyi gördük. Gelirimiz arttı. Sizin döneminizde gözümüz açıldı. 15 yaşındaydım. 1978 yılında dedem Kayseri’de gözünden ameliyat oldu.

Ameliyat sonrası gözündeki bandajı doktor kaldırınca babam, 'oğlum benim gözüm görmüyor, öncekinden daha kötü oldu' dedi. Bir süre sonra Doktor iki damla göz damlası damlatınca görmeye başladı ve 'şükür gözüm açıldı' dedi. Siz yönetime gelince bizim gözümüze göz damlası damlattınız ve biz pancar çiftçisinin gözü açıldı. Etrafımızda ne olup bittiğini görmeye başladık. Girdiler pahalı olmasına rağmen kazancımız arttı. Avanslarımız zamanında veriliyor. Çiftçimizin ihtiyaçları zamanında karşılanıyor. Kuyusu çöken çiftçimiz destekleniyor. Şimdi cebimiz, elimiz para görür oldu. Bu sayede mal mülk sahibi de oldum. Büyüdüğümüzün farkına vardık. Boğazlıyan’dan iki daire satın aldım. Size ve ekip arkadaşlarınıza teşekkür ediyorum.'' 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Thorsten Fink: "Tarih yazmak bize bağlı" SAMSUN (İHA) – Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, Kuzey Makendonya ekibi Shkendija’yı eleyip tarih yazmanın kendi ellerinde olduğunu söyledi. UEFA Konferans Ligi son 16 play-off turu 2. maçında Kuzey Makendonya ekibi Shkendija ile oynayacakları maç öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Samsunspor Teknik Direktörü Thorsten Fink, "İlk defa kendi evimde bir karşılaşmaya çıkacağım. Maçı dört gözle bekliyorum. Son 16’ya kalmak tarihi bir başarı olacaktır. Kısa zaman oldu ben buraya geleli. Takıma biraz enerji getirdiğimi düşünüyorum. İlk maçta bunu çok iyi bir şekilde başardık. Karagümrük maçında topa sahip olan taraftık. Yarınki karşılaşmayı kesinlikle kazanmamız gerekiyor. Yarınki karşılaşmada oynayabilecek farklı oyuncular olabilir. 2 forvet olabilir. Kontra ataklarda ve geçişlerde de iyi oynamak istiyoruz. Sadece kontra oynayan bir takım değiliz. Beklemek istemiyoruz. Kendi oyunumuzu oynamak istiyoruz. Enerjiye ve özgüvene sahip olmamız lazım. Taraftarımıza da ihtiyacımız olacak. Herkesin beklediği bir isim olmayabilir ama kendi evlerinde sadece 1 karşılaşma kaybettiler. Onlara karşı kazandık. Avantajlı bir skor elde ettik ve onu kullanmak istiyoruz" dedi. "Tarih yazmak bize bağlı" Shkendija’yı yenerek son 16 turuna kalmak istediklerini sözlerine ekleyen Fink, "Adım adım gitmemiz lazım. Son 16’ya kalmak istiyoruz. Her şeyden önce yarınki karşılaşmayı oynamamız gerekiyor. 2 hafta sonra daha iyi olacağız bunu bilemiyoruz. Tarih yazmak bize bağlı. Kulüpte büyük bir enerji olduğu için her futbolcunun kendisine ait odası var. Kulüp tarafından güzel imkanlar sağlanıyor. İleride de başarılı olmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Yarınki maçı kazanmak için iyi şekilde odaklanacağız" diye konuştu.
Muğla Fethiye’de aranan şahıslara operasyon: 3 tutuklama Muğla’nın Fethiye ilçesinde haklarında toplam 42 yılı aşkın kesinleşmiş hapis cezası bulunan firarilerin de aralarında olduğu 12 şüpheli yakalandı. Operasyonda silah ve uyuşturucu ele geçirilirken, 3 kişi tutuklandı. Edinilen bilgilere göre; Çiftlik Mahallesi’nde iki farklı villada kaldığı belirlenen H.İ.Ö.’ye yönelik, Fethiye Cumhuriyet Başsavcılığı talimatıyla Asayiş Büro Amirliği ekipleri tarafından operasyon düzenlendi. Operasyonda H.İ.Ö., M.K., İ.A., F.F.S., F.S., Ö.Ç., K.D., A.V., E.K., E.O., K.Ş. ve Z.D. isimli toplam 12 şüpheli yakalandı. Aramalarda otomatik tabanca ve şarjörü, 179 fişek ile 94 adet sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi. Yakalanan şüphelilerin 6’sı ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. H.İ.Ö.’nün dolandırıcılık ve hükümlünün kaçması suçlarından 18 aranma kaydı ile kesinleşmiş 30 yıl 11 ay 22 gün hapis cezası bulunduğu, M.K.’nin ise çeşitli suçlardan 7 aranma kaydı ve 11 yıl 8 ay kesinleşmiş cezası olduğu belirlendi. İ.A.’nın da dolandırıcılık suçundan 3 aranma kaydı olduğu öğrenildi. Adliyeye sevk edilen şüphelilerden K.Ş. adli kontrolle serbest bırakılırken, İ.A., M.K. ve H.İ.Ö. tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüphelilerden A.V. ve E.K.’nin kayıp şahıs olarak arandığı belirlendi. Kayıp olarak aranan 2 yaşı küçük şahıs işlemlerinin ardından Muğla İl Kabul Çocuk Evleri Sitesi’ne teslim edildi.