SAĞLIK - 11 Eylül 2021 Cumartesi 10:07

Pandemide aile içi roller karıştı, çatışmalar arttı

A
A
A
Pandemide aile içi roller karıştı, çatışmalar arttı

Çocukların gelişimi için aile içerisinde geçirilen zamanın önemine dikkat çeken ve pandeminin etkilerine ilişkin konuşan Klinik Psikolog Selenay Yücel, “Çocukla zaman geçirmek saatlerce oyun oynamak değil, anne babanın yoğun çalıştığı evlerdeki çocuklar genellikle davranış problemlerini daha fazla yansıtabiliyorlar'' dedi.

Çocukların gelişim sürecinde yetişkinlerin bilgilendirilmesi ve bilinçli hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla Kağıthane Belediyesi, Liv Hospital ve Boston Childrens Hospital iş birliğinde "Pediatrik Hastalıklarda Yenilikler Üzerine Aile Atölyeleri ve Uluslararası Web Seminerleri” etkinliği düzenlendi. Kağıthaneli ebeveynlerin ilgiyle takip ettiği 7 Eylül’de başlayan 10 Eylül'de sona eren seminerler ailelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları konularında uzman hekimler tarafından bilgilendirilmesi hedefiyle gerçekleştirildi. Bu kapsamda ailelere önerilerde bulunan Klinik Psikolog Selenay Yücel, aile üyelerinin birlikte zaman geçirmesinin önemine dikkat çekti. Yücel, çalışan aileler konusunda açıklamalarda bulunurken, çocukla nitelikli zaman geçirmeye dikkat çekti.

“Çocukla zaman geçirmek saatlerce oyun oynamak değil”

Çocukların gelişimi için aile içerisinde geçirilen zamanın önemine dikkat çeken ve çalışan anne babalara yönelik önerilerde bulunan Klinik Psikolog Selenay Yücel, “Öncelikle 0-6 yaş döneminde özellikle beyin gelişimi çok hızlı ilerliyor. Bu yüzden farklı uyarılara, aktivitelere, uyaranlara çocukların çok ihtiyacı var. Gelişimlerini desteklemek için anne babaların farklı oyunlar, aktivitelerle desteklemesi gerekiyor ama çalışan ailelerde suçluluk duygusu, yetersizlik duygusu olabiliyor.

Çok fazla nitelikli zaman geçiremediklerini düşünebiliyorlar. Aslında nitelikli zaman geçirmek demek çocukla saatlerce oyun oynamak ya da yan yana olmak demek değildir. Senin için buradayım ve burada olmaktan keyif alıyorum mesajını verebilmektir. Bu mesajı alan çocuklarda hem özgüven duyguları gelişebiliyor hem sosyal, bilişsel, duygusal anlamda gelişebiliyor, güçlenebiliyorlar. Ailelerin çocukla beraber bir plan yaparken o plana sadık kalmasında önem var” şeklinde konuştu.

“Pandemi döneminde aile içinde roller karıştı”

Pandemi sürecinin ailelerin ev yaşamındaki etkilerine yönelik değerlendirmelerde bulunan Yücel, “Maalesef pandemi dönemi çocukların psikolojisi üzerinde çok etkili oldu çünkü online eğitimle beraber zaten eve kapandılar. Bu yüzden ebeveynlerle çok fazla iç içe girdiler. Pandemi döneminde aile içinde roller karıştı. Anne babaların evde çalıştıkları için ofis arkadaşı çocukları oldu.

Çocukların da sınıf arkadaşı anne babalar oldu. Roller karıştığı için çatışmalar da arttı. Bunun artık bir şekilde düzelmesini istediğimiz için eylül ayı itibariyle okulların da yüz yüze eğitime geçmesiyle beraber hareket ihtiyacının da karşılanmasına yönelik etkinliklere çok fazla ağırlık verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Buna geçişin çok hızlı bir şekilde olmaması gerektiğini düşünüyorum. Hızlı bir geçişin olması bir kaygı oluşturabiliyor çocuklar üzerinde. Anne babanın eğlendirici rolü de asla kaybolmamalı, anne baba sadece eğitici, öğretici olmamalı. Anne babanın yoğun çalıştığı evlerdeki çocuklar genellikle çocuklar davranış problemlerini daha fazla yansıtabiliyorlar. Çalışan anne babaların vakit geçirebiliyor olmaları, 10-15 dakikada olsa çocuklarla o gün neler olduğunu, neler yapıldığını konuşmalı sohbet etmeli o sıcak, şefkat koşulsuz sevgi ve kabul mutlaka ev ortamında yansıtılmalı“ dedi.

Hasibe Karadağ - Emre Baba

 

 



 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Konya Selçuklu Koku Bahçesi, ziyaretçilerini bekliyor Konya’nın merkez Selçuklu İlçe Belediyesi tarafından hizmete sunulan ve Seyir Tepesi içerisinde yer alan Selçuklu Koku Bahçesi rengarenk çiçekleriyle günün stresini atmaya gelen ziyaretçilerini bekliyor. Yaptığı yatırımları yeşil dokuyla harmanlayarak nefes alacak alanlar tasarlayan Selçuklu Belediyesi geçtiğimiz yıl ilçeye kazandırdığı Selçuklu Koku Bahçesi’ni yeni sezona hazır hale getirdi. 7 bin 500 metrekare alan üzerinde yer alan Koku Bahçesi, 128 çeşitte 50 bin çiçeğiyle Seyir Tepesi’nin manzarasına eşlik ediyor. “Tüm misafirlerimizi eşsiz Seyir Tepesi manzarası eşliğinde Koku Bahçemize bekliyoruz” Sezon hazırlıklarını tamamlayan Koku Bahçesi’ni ziyaret eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı herkesi çiçeklerin ahengini görmek için Seyir Tepesi’ne davet etti. Başkan Pekyatırmacı, “Seyir Tepesi’nde bulunan Selçuklu Koku Bahçemiz yeni sezona hazır. Burada toplam 7 bin 500 metrekare alanda 128 türde 50 bin çiçeğimiz ile yaprağında, dalında, kökünde, çiçeğinde çok farklı kokularla, birbirinden güzel bitkilerimizle artık hemşehrilerimizi bekliyoruz. İnşallah yeni dönemde, yeni sezonda koku bahçemiz çok daha güzel bir görsel şöleni buraya gelen misafirlerimize sunacak. Koku bahçemizi geçen sene faaliyete geçirmiştik. Geçen seneden bu yana hem koku bahçemizdeki bitkilerimiz çok daha güzel bir şekilde yetişti hem de değişik ilaveler yaptık bitkilerimize. Bu ilavelerle birlikte de bitki çeşitliğimizi ve sayımızı artırdık. Bütün hemşehrilerimizi Seyir Tepemize güzel, panoramik Konya manzarasını izlemeye onunla birlikte de Koku Bahçemizde birbirinden güzel renklerle, birbirinden güzel kokularla birlikte hem Konya manzarasıyla hem de çiçek manzarasıyla dolaşmaya davet ediyoruz. Tüm hemşerilerimizi Seyir Tepemize, Koku Bahçemize bekliyoruz” dedi.
Karaman Karaman’da "Karaman Arkeolojisi" panel düzenlendi Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18-24 Mayıs Müzeler Haftası çerçevesinde "Karaman Arkeolojisi" konulu panel düzenlendi. Karaman Müze Müdürlüğü tarafından, bir otelin konferans salonunda düzenlenen panelde, Karaman’ın arkeolojik geçmişi ve Ermenek bölgesinde yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan eserler hakkında bilgi verildi. Karaman Valisi Hüseyin Engin Sarıibrahim, burada yaptığı konuşmada, Anadolu coğrafyasının çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmasıyla arkeoloji alanında öneminin büyük olduğunu söyledi. Ortaya çıkartılan eserlerle bölgenin turizm alanında gelişmesine katkı sağlamayı amaçladıklarını belirten Sarıibrahim," şunları kaydetti: "Anadolu yaşamın başladığı günden itibaren insanlığın var olduğu bir yer. Yapılan kazılar ve ortaya çıkartılan eserlerle bunlara tanık oluyoruz. Göbeklitepe, Efes Antik Kenti ve Anadolu coğrafyasındaki çeşitli yerlerde bunu görebiliyoruz. Toprağın altında yatan bu değerlerin yeryüzünün üstüne çıkartılarak, insanlara tanıtılması ve bunların sergilenerek, dünyaya, kültüre ve topluma açılması çok önemli." Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdür Yardımcısı Bülent Gönültaş ise Karaman’ın tarih boyunca kültür mirası noktasında önemli bir yerde olduğunu vurguladı. Çalışmalar sonucunda elde edilen eserlerin bunun en büyük işareti olduğunu aktaran Gönültaş, eserlerin, yapımı tamamlanan müzede sergilenmeye başlamasıyla bölgenin kültürel tarihi ve dokusuna yeni bir değer kazandıracaklarını aktardı. Ahmet ve Nezahat Keleşoğlu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sonay Gürgen de vakıf olarak yapımını üstlendikleri müzenin tamamlandığını ve yıl içinde açılışının gerçekleştirilmesiyle bölgenin turizm alanında gelişme göstereceğini belirtti. Panele, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Ermenek Kaymakamı Fatih Erdoğan, Ayrancı Kaymakamı Alptekin Ünlü, Sarıveliler Kaymakamı Merve Gülsüm Kütük, Başyayla Kaymakamı Gizem Karlıca, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Murat Alkan, Ermenek Belediye Başkanı Mustafa Bozcu ve akademisyenler katıldı.
Ankara Ankara Büyükşehir Belediyesinin sebze fidesi dağıtımı tekrar başladı Başkentte kırsal kalkınmayı artırmak amacıyla yerel üreticilere arpadan buğdaya sıvı gübreden mazota kadar pek çok alanda desteklerde bulunan Ankara Büyükşehir Belediyesi, yüzde 75’i hibe yüzde 25’i çiftçi katkı payı olan sebze fidesi desteğinin dağıtımına başladı. 1 Haziran’a kadar 25 ilçede üretim yapan çiftçiler için toplamda 12 milyon 118 bin 260 adet domates ve biber fidesinin dağıtımı gerçekleştirilecek. Ankara Büyükşehir Belediyesi, kırsal kalkınmayı önceleyen desteklerle Başkentli üreticilerin yüzlerini güldürmeye devam ediyor. Hem kent hem de ülke ekonomisini canlandırmayı amaçlayan ve geçtiğimiz yıl toplamda 14 milyon sebze fidesini üreticiyle buluşturan Büyükşehir Belediyesi, bu yıl da domates ve biberden oluşan toplam 12 milyon 118 bin 260 adet sebze fidesinin dağıtımını gerçekleştirecek. Dağıtımlar 17 Mayıs’ta başladı Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı 17 Mayıs’ta başladığı dağıtım kapsamında bugüne kadar Ayaş’ta 984 çiftçiye 3 milyon 592 bin 50 adet, Beypazarı’nda 402 çiftçiye 577 bin 290 adet, Güdül’de 209 çiftçiye 603 bin 130 adet, Kahramankazan’da 573 çiftçiye 763 bin 980 adet, Kalecik’te 1117 çiftçiye 646 bin 590 adet ve Nallıhan’da 645 çiftçiye 628 bin 110 adet sebze fidesi ulaştırdı. 1 Haziran’da tamamlanması planlanan dağıtımlarda ekipler; 25 ilçenin tamamındaki çiftçilere toplamda 12 milyon 118 bin 260 adet domates ve biber fidesini ulaştıracak.