ASAYİŞ - 07 Temmuz 2022 Perşembe 10:29

PKK katliamından kurtulan aile fertleri 35 yıl önceki vahşeti anlattı

A
A
A
PKK katliamından kurtulan aile fertleri 35 yıl önceki vahşeti anlattı

Mardin’in Midyat ilçesinde 8 Temmuz 1987’de aynı aileden katledilen 7’si çocuk 2’si kadın toplam 9 sivil, aileleri tarafından mezarları başında dualarla anıldı.

Bölücü terör örgütü PKK mensupları 1987 yılında Midyat ilçesine bağlı Yuvalı Mahallesi’nde aynı aileden katledilen 7’si çocuk 2’si kadın toplam 9 sivili katletti. Ailelerin acıları hafızalarda tazeliğini korurken, şehitler mezarları başında anıldı. Katliamdan kurtulan şehit annesi Latife Dağ, kanlı baskından nasıl kurtulduğunu İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine anlattı.

PKK katliamından kurtulan aile fertleri 35 yıl önceki vahşeti anlattı

“Çocuklarımızı bile okutamadık, korkudan işe gidemedik”

Şehit oğlu ve babası Latif Dağ, “Bu gördüğünüz evde 8 şehit verdik. Bunlardan biri annem, biri oğlum, 6 tanesi yeğenim bir de baldızım köydeydi. Silah sesinden dolayı oda yardımımıza geldi. Onu da bu kayanın üstünde öldürdüler. Avlu kapısında öldürdüler. Bu damdaki ev var ya hepsi orada diziliydi, katledildi. Bundan 35 sene önce bu arkamızdaki damda 8 tane insanımızı, en küçüğü 4 yaşında annem, oğlum, diğerlerini, çocukları hepsini taradılar. Bizim kapıyı açamadılar, amcamın kapısından yukarı çıktılar, damda bitişikti. Geldiler onlarda yatıyordu, hepsini tarayıp öldürdüler. Evimizi de ateşe verdiler. Ondan sonra harman ne varsa çalı çırpı hepsini ateşe verdiler. Kaçtılar, kaçarken hayvanları da taradılar. O günden bugüne kadar binlerce dilekçe verdim. Evimizin halini görüyorsun, devletin bize yardımcı olmasını istiyorum. Tamir yapmasını istiyorum. Ev yapmazsa tamir yapsınlar, ondan dolayı çok mağduruz. Maddi durumumuz çok kötü, yoksa şimdiye kadar bu ev böyle kalmazdı. O zaman gelip burada Fatiha’mızı okur, mezarlığımızın başına geliriz. Maddi imkanımız yok, çocuklarımızı bile okutamadık, korkudan işe gidemedik. Hep böyle fakirlikten bugüne kadar kaldık” dedi.

“Devletimizden isteğimiz şehitlerimize sahip çıkılması”

Katliamdan nasıl kurtulduğunu aktaran şehit annesi Latife Dağ, 35 yıl aynı bugün gibi bu çocukların katledildiğini anımsattı. Dağ, “Çocuklarım katledildi. Katledildikleri esnada arkamda da konuştukları zaman ben içeriye girdim ve saklandım. Pencerenin açık olduğunu gördüler. Benim pencereden kaçtığımı zannettiler. O şekilde ben kurtarabildim. Çıktıktan sonra içerde bulunan bütün malzemeleri, bütün her şeyi yakıp çıktılar. Dışarda bulunan harmanımızı hepsini de aynı şekilde yakıp o şekilde köyü terk ettiler. O çocukları şehit edildiği esnada hiç kimsenin hiç kimsemiz kalmadı. Bana bakacak herhangi çocuk falan yok. Şu an gördüğünüz gibi mezarlarımızda yapılmıyor. Temizliği falan fazla yapılmıyor. Devletimizden istediğimiz her zaman bizim bu şehitlerimize diğer şehitler gibi sahip çıkılması, bu mezarları bir an önce temiz bir şekilde onarılması” diye konuştu.

“Mezarlarımızı bu şekilde gördüğümüzde gerçekten çok canımız acıyor”

Şehit oğlu İdris Dağ, 35 yıl önce PKK terör örgütünün köye yaptığı baskın sonucunda 8’i amca çocukları ve annesinin şehit edildiğini hatırlattı. Dağ, “Şehit edildikten sonra cenazeleri kaldırmak için devlet büyüğümüz merhum Turgut Özal, eşi Semra Özal, Yıldırım Akbulut ve devlet büyüklerimizin hepsi gelmişti. Şimdi biz geldiğimizde, mezarlarımızı bu şekilde gördüğümüzde gerçekten çok canımız acıyor. Devletimiz hiçbir zaman bizi sahipsiz bırakmamıştır. Yine de aynı şekilde bizim yanımızda olmasını istiyoruz, unutulmamasını istiyoruz’’ şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kastamonu Kastamonu’da Şubat ayında ihracat 26 milyon 682 bin dolar oldu Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı’nda paylaşılan verilere göre, Kastamonu’da şubat ayında ihracat 26 milyon 682 bin dolar oldu. Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) Dış Ticaret İstatistikleri, Şubat 2026 haber bültenini açıkladı. Paylaşılan verilere göre, Kastamonu’da şubat ayında ihracat 26 milyon 682 bin dolar oldu. Şubat ayında Kastamonu’dan gerçekleşen ihracatın ISIC Rev4 ürün sınıflamasına göre dağılımı incelendiğinde ilk sırada 15 milyon 761 bin dolar ile "Temel kimyasal maddelerin imalatı" ürün grubu yer aldı. Bu ürün grubunu 2 milyon 937 bin dolar ile "Kürk hariç, giyim eşyası imalatı" ürün grubu ve 2 milyon 646 bin dolar ile "Demir cevheri madenciliği" ürün grubu takip etti. Şubat ayında Kastamonu’dan ISIC Rev4 sınıflamasına göre 53 farklı ürün grubundan ihracat gerçekleşti. Şubat ayında Kastamonu’dan 48 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup ilk sırada 15 milyon 784 bin dolar ile Finlandiya yer aldı. En fazla ihracatın gerçekleştiği ikinci ülke 2 milyon 646 bin dolar ile Vietnam olurken üçüncü sırada 2 milyon 350 bin dolar ile İspanya bulundu. Kastamonu’nun 2026 yılı Şubat ayındaki ithalatı ise 17 milyon 121 bin dolar oldu. 65 farklı ürün grubunda gerçekleşen ithalatın ilk üç sırasında 6 milyon 454 bin dolar ile "Kimyasal gübre ve azotlu birleşiklerin imalatı" ürün grubu, 3 milyon 479 bin dolar ile "Kimyasal ve gübreleme amaçlı mineral madenciliği" ürün grubu ve 1 milyon 584 bin dolar ile "Kaldırma ve taşıma donanımları imalatı" ürün grubu yer aldı. Şubat ayında Kastamonu’ya yapılan ithalatta ise ilk sırada 6 milyon 99 bin dolar ile Çin yer aldı. İkinci sırada 3 milyon 479 bin dolar ile Suriye ve üçüncü sırada 1 milyon 537 bin dolar ile Rusya Federasyonu yer aldı. Şubat ayında Kastamonu’ya 33 farklı ülkeden ithalat gerçekleşti. Öte yandan, şubat ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı Kastamonu’da yüzde 155,8 oldu.
Samsun Başkan Sandıkçı: "1 lira borcumuz yok" Samsun Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, "Yüksek mali disiplin ilkemizden taviz vermeden çalışıyor, öz kaynaklarımızla yeni projeleri hayata geçiriyoruz. 1 Türk lirası borcumuz yok ve bütçe gerçekleştirme oranındaki başarımızı daima yukarıya taşıyoruz" dedi. Canik Belediye Meclisi Nisan Ayı Açılış Toplantısı, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı’nın başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda, ilçede yapımı devam eden projeler, eğitim çalışmaları ve sosyal destek programları hakkında bilgiler paylaşan Başkan İbrahim Sandıkçı, "İlçemizin hem bugüne hem de geleceğine değer katan eserleri hemşehrilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz" dedi. Canik’te eser ve hizmet belediyeciliği anlayışıyla çalışarak Türkiye’de ilk olan projelere imza atmayı sürdürdüklerini söyleyen Başkan İbrahim Sandıkçı, toplantıda ayrıca 2025 Yılı Faaliyet Raporu’na yönelik bilgiler aktardı. Canik Belediye Meclis Üyeleri tarafından oy birliğiyle kabul edilen raporda, Canik Belediyesi’nin 2025 yılı bütçe gerçekleştirme oranının yüzde 96 olduğuna dair istatistik ve grafik bilgileri de yer aldı. "Eser ve hizmette Canik damgası" Canik Belediyesi’nin borcunun olmadığını ve "borçsuz belediye" ünvanıyla çalışmaya ve üretmeye devam ettiklerini vurgulayan Başkan Sandıkçı, "Canik’imizde eser ve hizmet belediyeciliği anlayışıyla gayretle ve özveriyle çalışmaya, yeni eser ve hizmetleri ilçemize kazandırmaya devam ediyoruz. Yüksek mali disiplin ilkemizden taviz vermeden çalışıyor, öz kaynaklarımızla yeni projeleri hayata geçiriyoruz. 1 Türk lirası borcumuz yok ve bütçe gerçekleştirme oranındaki başarımızı daima yukarıya taşıyoruz. 2025 yılı bütçe gerçekleştirme oranımız yüzde 96. Yeni projeleri ve yatırımları öz kaynak temelli yatırım programımızla kredi kullanmadan gerçekleştiriyoruz. Borçsuz belediye ünvanımızla geleceğe değer katan, gönüllere dokunan eser ve hizmetleri ilçemize kazandırmayı sürdürüyoruz" şeklinde konuştu. Canik’in gençlerinden yeni başarılar Canik’te bilim ve teknoloji atağını hız kesmeden sürdürdüklerini dile getiren Başkan İbrahim Sandıkçı, Canik Özdemir Bayraktar Keşif Kampüsü öğrencilerinin, tasarımları ve üretimleri kendilerine ait olan projelerle Mart ayında 3 farklı ulusal ve uluslararası yarışmada finale kaldığını sözlerine ekledi. Toplantı, başkanlık divanı, belediye encümen üye, ihtisas komisyonu seçimlerinin yapılması ve gündem maddelerinin görüşülerek komisyonlara sevk edilmesinin ardından son buldu.