ASAYİŞ - 16 Aralık 2019 Pazartesi 10:10

Polis kurye olup takip etti, tamirci olup yakaladı

A
A
A
Polis kurye olup takip etti, tamirci olup yakaladı

Adana merkezli 5 ilde, sıfır kilometre araçların orijinal parçalarını, önceden çıkma hasarlı parçalar ile değiştirdikten sonra bilinçli şekilde trafik kazası yaparak sigorta şirketlerini dolandırdıkları belirlenen suç örgütü mensupları, kurye ve tamirci kılığına giren polis tarafından takip edilerek yakalandı.

 Adana Emniyet Müdürlüğü Trafik Şube Müdürlüğünde görevli bir polis memuru, yaralamalı kaza anonsu üzerine olay yerine gitti. Polis kaza yapan aracı kontrol ettiğinde hava yastıklarının önceden açıldığını, kazanın yeni olmadığını saptayarak bunu rapor edip bir tutanak ile bildirdi. Bu tür kazaların sıklaşması üzerine Adana Emniyet Müdürü Zafer Aktaş konunun araştırılmasını ve devletin zarara uğratılıp uğratılmadığının belirlenmesi talimatını verdi.

Harekete geçen Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğüne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri Adana Cumhuriyet Başsavcılığına başvurdu. Başsavcılık konuyu inceleyerek "sıfır kilometre araçların orijinal parçalarını, önceden çıkma hasarlı parçalar ile değiştirdikten sonra bilinçli şekilde trafik kazası yaparak sigorta şirketlerini dolandırdıkları" ileri sürülen şahıslara yönelik soruşturma başlattı.
Soruşturma kapsamında Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri teknik ve fiziki takip başlattı.

Kurye kılığına girdi

Yankesicilik dedektifleri önce motosikletli kurye kılığına girerek şüpheli şahısları takip etmeye başladı. Polis kurye kılığına girerek yaptığı takip sonucunda şüphelilerin, otomobil bayilerinden, akrabaları ve arkadaşları adına taksitle aldıkları sıfır kilometre araçların tampon, çamurluk, far, motor kaputu, hava yastığı gibi orijinal parçalarını söküp, yerine çıkma ve hasarlı parça takarak önceden belirledikleri kavşaklarda bekleyen kamyon, tır, iş makinesi, belediye otobüsü gibi ağır vasıta araçlara arkadan çarpmak suretiyle bilerek kaza yaptıkları, kazadan sonra tekrar aracın orijinal parçalarını kullanıp, tamir etmiş gibi göstererek sigorta şirketlerini dolandırdıklarını belirlendi.

Tamirci kılığında takip

Polis kaza takibi yaptıktan sonra sıra zanlıların hasar görmeyen parçaları hasar görmüş gibi gösterip nasıl tekrar taktıklarını ve devleti dolandırdıklarını belirlemek için bu kez de tamirci kılığına girdi. Tamirci olan polis şahısların tamirhanelerine yakın bir yerde işe başlayarak burada zanlıları hem fiziki olarak hem de görüntülü olarak adım adım takip etti. Takip yapan polis kendini belli etmemek için zaman zaman araç altına girip zaman zaman da lastik değiştirerek tamamen kamufle oldu. Polis bu takipler sayesinde şebekenin neler yaptığını tek tek tespit etti. Bunu yaparken de an be an görüntüleri çekti.

Numaradan yaralandı

Polis hem drone ile hem de karadan motosiklet üzerinde suç örgütü mensuplarının kaza anını görüntüledi. Bu sırada zanlıların önceden belirdikleri araca arkadan çarpma anlarından sonra araçta bulunan örgüt üyesinin kayıtlara yaralamalı kaza geçmesi için yaralanma numarası yaptığı ve ambulans çağrılarak hastaneye kaldırılmasını sağladığı da ortaya çıktı. Bu anlar da drone ile havadan saniye saniye görüntülendi. Maddi hasarlı kazalara polis gelmediği için sigortadan para almaları zorlaşacağı için zanlıların her kazanın yaralamalı olması için çaba harcadıkların tespit edildi.

Şahitler de kendileri

Şebekenin her şeyi en ince ayrıntısına kadar düşünüp sahte kaza yaptıktan sonra kazanın meydana geldiği yere kendi adamlarını yerleştirip onları görgü şahidi olarak gösterdiği de takip sonucu ortaya çıktı. Kaza olur olmaz hemen yol kenarında önceden ayarlanmış görgü şahitlerinin bekleyerek kazanın nasıl olduğunu gelen polislere anlattıkları öğrenildi. Ayrıca örgütün kendilerine iki kadın belediye otobüs sürücüsü de ayarlayıp bunlara da hem önceden ayarladıkları araçlara çarpmalarını sağladıkları, hem de bir kaza sonrası ehliyetlerini kullandıkları ileri sürüldü.

Dolandırıcılık ve Yankesicilik Dedektifleri bu bilgiler doğrultusunda 13 Aralık günü şafak vakti 2015 yılından bu yana Adana merkezli 5 ilde gerçekleştirdikleri 144 ayrı olayda sigorta şirketlerini 4 milyon 300 bin lira dolandırdıkları öne sürülen 55 şüpheliyi yakalamak için şafak vakti operasyon başlatmış, suç örgütünü kuran, yöneten, üyeleri ve birlikte hareket edenlere yönelik Adana, Kahramanmaraş, Kırıkkale, Malatya, Mersin ve Osmaniye'de, 53 adreste, 55 şüpheli şahsa yönelik operasyonda 48 şüpheli gözaltına alınmıştı.

Fatih Keçe
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Eskişehir Tahliye kararıyla evden atılan Çolak ailesi 2 gündür sokakta yaşıyor Eskişehir’de geçirdiği iş kazasının ardından çalışamadığı için kirasını ödeyemeyen ve yeni ev sahibi tarafından tahliye kararıyla evinden çıkarılan Murat Çolak, eşi ve 11 yaşındaki çocuğuyla 2 gündür sokakta yaşıyor. Tepebaşı ilçesinde bulunan Çamlıca Mahallesi Yeniköy Sokak’ta eşi ve 11 yaşındaki kızıyla birlikte yaşayan Murat Çolak, geçen yıl çalıştığı inşaatta kaza geçirdi. Gerekli ameliyatları olamadığı için iyileşemeyen, şuanda da yüzde 14 engelli raporu bulunan Murat Çolak, oturduğu evin kirasını ödeyemez hale geldi. Eski ev sahibi mağduriyeti anlayışla karşılarken, Çolak da eline para geçtikçe yaptığı ödemelerle kira borcunu kapattı. Ancak evin satılmasıyla aile daha zorlu günler geçirmeye başladı. Evi satın alan kişiyle anlaşmazlık yaşadığını ve iyileşip çalışmaya başlayacağını söylemesine rağmen ev sahibinin imzalattığı sözleşmenin ardından icrayla karşı karşıya kaldığını söyleyen Murat Çolak, 2 gün önce zorla evden çıkarıldı. Eşi ve 11 yaşındaki kızıyla birlikte tahliye edildikleri evin önünde yaşayan ve komşularının desteğiyle beslenme ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirten Murat Çolak, yardım istedi. "2 gündür dışarda kalıyoruz, komşular yardımcı oluyor" Evlerinden çıkarıldıktan sonra eşyalarıyla birlikte sokakta yaşamaya başladıklarını söyleyen 35 yaşındaki Murat Çolak, "Bacağımda rahatsızlık var, ameliyat olamadım. Geçtiğimiz yıl iş kazası geçirdim. Diğer ev sahibimiz mağduriyetimi kabul etmişti. Ona kira borcum da yoktu. Daha sonra evini sattı. Yeni ev sahibine mağduriyetimi anlattım, çalışıp ödeyeceğimi söyledim. Kendimi toparlayana kadar müsaade etmelerini istedim. Bize sözleşme imzalattılar. Daha sonra bizi icraya verdiler ve 1 buçuk ay sonra tahliye kararı geldi. Mağduriyetimi söylememe rağmen ısrarla evi boşaltmamı istediler. Son geldiklerinde çilingirle girerek zorla çıkarttılar. 2 gündür bu haldeyiz. Dışarda kalıyoruz, komşular yardımcı oluyor. Bundan önce de gelirim olmadığı için komşularım yardımcı oluyordu. Şuradaki kanepede yatıp kalkıyoruz. Yeme içmeyi komşularımız getiriyor. Kendimiz bir şey yapamıyoruz. Çayımızdan kahvaltımıza kadar komşularımız getiriyor. Yetkililerden bize yardımcı olmalarını, ev sağlamalarını talep ediyoruz. En azından ben ameliyat olana kadar yardımcı olurlarsa iyi olacak. Herhangi bir sigortam veya gelirim yok. Hasta olmama rağmen iş arıyorum. Her şeyi göze aldım. Eşim ve çocuğum dışarda kalmasın istiyorum.”
İstanbul Mili taekwondoculardan 6 madalya Avrupa Taekwondo ve Para Taekwondo Şampiyonası’nın ilk gününde milli sporcular, 1 altın, 4 gümüş ve 1 bronz olmak üzere 6 madalya kazandı. 19 yaşındaki sporcu Furkan Ubeyde Çamoğlu, Avrupa şampiyonu oldu. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da düzenlenen şampiyonanın ilk gününde Türkiye’yi taekwondo ve para taekwododa 4’er olmak üzere 8 sporcu temsil etti. Taekwondocular, 1 altın, 3 gümüş madalya kazanırken, para taekwondocular günü 1 gümüş ve 1 bronz madalya ile tamamladı. -Furkan Ubeyde Çamoğlu’ndan altın madalya Milli taekwondoculardan erkekler 54 kiloda Furkan Ubeyde Çamoğlu altın, 63 kiloda Hakan Reçber, kadınlar 49 kiloda Merve Dinçel Kavurat ve 73 kiloda Sude Yaren Uzunçavdar gümüş madalya kazandı. Furkan Ubeyde Çamoğlu, erkekler 54 kilo ilk turda Fransa’dan Amine Boukarnia’yı, ikinci turda Sırbistan’dan Relja Ivkovic’i, çeyrek finalde İsrail’den Tom Paschovsky’i, yarı finalde Hırvatistan’dan Josip Teskera’yı mağlup ederek finale yükseldi. 19 yaşındaki sporcu finalde Yunanistan’dan Konstantinos Dimitropoulos’u yenerek Avrupa şampiyonu oldu. Erkekler 68 kiloda mücadele eden Hakan Reçber, ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra ikinci turda İngiltere’den Jamie McIntosh’u, çeyrek finalde İtalya’dan Daniel Lo Pinto’yu, yarı finalde ise Danimarka’dan Tobias Hyttel’i mağlup ederek adını finale yazdırdı. Avrupa ve dünya şampiyonu sporcu finalde Macaristan’dan Omar Gergely Salim’a sakatlık yaşadığı maçta mağlup olarak gümüş madalyanın sahibi oldu. Kadınlar 49 kiloda tatamiye çıkan Merve Dinçel Kavurat, ilk turu maç yapmadan geçtikten sonra ikinci turda İngiltere’de Jodie McKew’i, çeyrek finalde Danimarka’dan Jade Theresa Castillo’yu, yarı finalde Hırvatistan’dan Bruna Duvancic’i yenerek finale yükseldi. Avrupa ve dünya şampiyonu sporcu finalde İspanya’dan Adriana Cerezo Iglesias’a mağlup olarak şampiyonayı gümüş madalya ile tamamladı. Kadınlar 73 kiloda Sude Yaren Uzunçavdar, ilk turda Portekiz’den Joana Costa Cardoso’yu, çeyrek finalde Çekya’dan Iveta Jirankova’yı, yarı finalde ise Almanya’dan Yanna Scheneider’i mağlup ederek finale yükselmeyi başardı. 19 yaşındaki sporcu finalde dünya 1 numarası Fransa’dan Althea Laurin’e 2-1 yenilerek gümüş madalyanın sahibi oldu. Para taekwondo Erkekler K44 58 kiloda Türkiye’yi eden Ali Can Özcan, çeyrek finalde İspanya’dan Rachid El’i, yarı finalde bireysel sporcu Askhat Akmatov’u geçerek finale yükseldi. Finalde İsrail’den Asaf Yasur’a mağlup olan sporcu şampiyonayı gümüş madalya ile tamamladı. Kadınlar K44 47 kiloda tatamiye çıkan Nurcihan Ekinci, çeyrek finalde bir diğer sporcu Büşra Emire’yi yenerken, yarı finalde bireysel sporcu Dzhetsun-Sholbana Kara-Ool’a yenilerek bronz madalyanın sahibi oldu. Şampiyonanın ikinci gününde 4 taekwondo ve 4 para taekwondocu madalya mücadelesi verecek.