DÜNYA - 26 Ağustos 2021 Perşembe 12:16

Polonya, Afganistan'dan tahliyeleri sonlandırdı

A
A
A
Polonya, Afganistan'dan tahliyeleri sonlandırdı

Polonya'nın düzenlediği 44 uçuşla 937'si Afgan olmak üzere toplam bin 100 kişiyi tahliye ettiği ve bugün itibariyle Afganistan'dan tahliye uçuşlarına son verildiği duyuruldu.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakanlık Büro Şefi Michal Dworczyk ve Afganistan Varşova Büyükelçisi Tahir Qadiry ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Afganistan'ın başkenti Kabil’deki havaalanından gerçekleştirilen tahliye uçuşlarına bugün son verildiğini duyurdu.

Tahliye işlemlerine Afganistan'da durumun kötüleşmeye başladığı Haziran ayında başladıklarını bildiren Başbakan Morawiecki, bu dönemde ilk olarak Polonya misyonuyla çalışan kişiler ve tercümanları tahliye ettiklerini söyledi. "Polonya ihtiyaç anında dostlarını bırakmaz, işbirliği yapanları terk etmez. Destek ve yardım sağlayabileceğimiz her yerde çaba gösteriyoruz" diyen Morawiecki, bazı Almanya, Litvanya, Hollanda, Çekya ve Estonya vatandaşlarını da tahliye ettiklerini bildirdi. Morawiecki, bugüne kadar 300'e yakını kadın, 300'e yakını da çocuk olmak üzere toplam 937 Afgan’ı Polonya'ya getirdiklerini aktardı.

NATO ile çalışan 500 kişi daha gelecek

Başbakanlık Büro Şefi Michal Dworczyk ise Kabil-Varşova arasında oluşturulan hava köprüsünde toplam 44 uçuş gerçekleştirildiğini, 937'si Afganistan vatandaşı olmak üzere toplamda bin 100 kişinin Varşova'ya getirildiğini açıkladı. "Tahliye ettiğimiz Afganistan vatandaşları son 20 yıl boyunca Polonyalı askerler ve diplomatlarla çalışmış ve tehlikede olabilecek bu kişiler, Afganistan'dan ayrılma arzularını dile getirdi" diyen Dworczyk, NATO ile ortak çalışan 500 Afgan vatandaşının daha hedef ülkelere gidene kadar geçici süreyle Polonya'ya getirileceğini belirtti.

Afganistan Büyükelçisi Qadiry: "Tiranlığa teslim olmayacağız"

Toplantıda söz alan Afganistan’ın Varşova Büyükelçisi Tahir Qadiry de tahliye operasyonları nedeniyle Polonya Devlet Başkanı Andrzej Duda ve hükümetine teşekkür etti. "Böylesi harika dostlarımızın olduğunu bilmek bize güç veriyor. Tiranlığa teslim olmayacağız" diyen Qadiry, Afganistan'da yeniden birlik sağlanınca, yeniden özgürlüklerine kavuşunca Polonya'ya geçici olarak gelen kişilerin geri döneceklerini söyledi.

Ebru Orhan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fatih’te beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin şüpheli ölümüyle ilgili 4 tutuklama Fatih’te 3 gün beslenmediği iddia edilen 2 aylık bebeğin ölümü üzerine gözaltına alınan anne, baba, anneanne ve dede çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 30 Aralık’ta Fatih’te meydana gelmişti. İddiaya göre dini nikahlı Y.Y. ve B.Y.’nin 5 Kasım’da dünyaya gelen bebekleri 30 Aralık 2025 tarihinde hayatını kaybetmişti. Anne Y.Y.’nin bebeğinin hareketsiz durduğunu fark etmesi üzerine durumu polis ve sağlık ekiplerine haber vermişti. Yapılan ilk incelemelerde bebeğin 5 Kasım 2025’te İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde dünyaya geldiği belirlenmişti. 7 Kasım’da ise 3 kilo 200 gram ağırlığında taburcu edilen bebeğin, hayatını kaybettiği gün yaklaşık 2 kiloya düştüğü ve karın bölgesinde içe çökme olduğu tespit edilmişti. Anne Y.Y.’nin evde dini nikahlı eşi B.Y., annesi A.Y. ve Y.E.Y ile beraber yaşadığı, bebeğin saat 08.00 sıralarında öldüğü ancak ambulansın 12 saat sonra arandığı öğrenilmişti. 19 yaşındaki Y.Y.’nin çelişkili ifade vermesi üzerine, annenin bebeği 3 gün beslemediğini söylediği öğrenildi. Soruşturma kapsamında Y.Y., B.Y. ile aynı evde yaşayan anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y. "kasten öldürme" suçundan gözaltına alınmıştı. Emniyette işlemleri biten 4 şüpheli adliyeye sevk edildi. Savcılık ifadelerinin ardından anne Y.Y., baba B.Y, anneanne A.Y. ve dede Y.E.Y, çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olayla ilgili ’kasten öldürme’ suçundan başlatılan soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.
Kırklareli Şehir trafiğini rahatlatacak karar: Zorunlu tır parkı uygulaması başladı Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesinde Altın Çağ Projesi muhtevasında ilçe genelinde trafik düzenini sağlamak, güvenliği artırmak ve şehir merkezini korumak amacıyla zorunlu tır parkı uygulamasını bugün itibarıyla hayata geçirdi. Kararın uygulanmaya başlamasıyla ağır tonajlı araçların şehir merkezinde gelişi güzel park etmesinin önüne geçilecek. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada, 1 Ocak 2026 tarihi itibarıyla haritada belirtilen güzergahlar ile alanlar dışında tır, kamyon ve benzeri ağır tonajlı araçların ilçe merkezine giriş-çıkışlarının ve şehir içinde park yapmasının 7 gün 24 saat esasına göre tamamen yasaklandığı bildirildi. Ağır tonajlı araçların park işlemlerinin yalnızca tır parkı alanında yapılacağı vurgulandı. Açıklamada, alınan kararın trafik güvenliğini artırmak, ilçe merkezindeki düzensiz park yapmayı ortadan kaldırmak, yol ve altyapı yatırımlarını korumak amacıyla uygulamaya konulduğu ifade edildi. Belediye yetkilileri, uygulamanın kimseyi mağdur etmeyi amaçlamadığını ancak Pınarhisar’ın düzeni ve güvenliği için kurallara kesinlikle uyulmasının zorunlu olduğunu özellikle belirtti. Haritada belirtilen alanlar dışında ilçeye giriş-çıkış yapan ya da ilçe içinde park eden ağır tonajlı araçlar hakkında, ilgili mevzuat çerçevesinde cezai işlem uygulanacağı da duyuruldu. Pınarhisar Belediyesi’nden yapılan açıklamada açıklamada ayrıca, ilçenin yalnızca bugünüyle değil geleceğiyle de planlandığı vurgulanarak, daha düzenli, daha güvenli ve daha yaşanabilir bir Pınarhisar için kararlılıkla çalışmaya devam edileceği mesajını verdi.