DÜNYA - 23 Ocak 2024 Salı 16:52 | Son Güncelleme : 23 Ocak 2024 Salı 16:54

Putin: “Sisi ile özellikle Filistin-İsrail konusunda sürekli temas halindeyiz”

A
A
A
Putin: “Sisi ile özellikle Filistin-İsrail konusunda sürekli temas halindeyiz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mısır’da inşasına başlanan El-Dabaa Nükleer Güç Santrali (NGS) Dördüncü Güç Ünitesi’nin temel atma törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Mısır-Rusya ilişkilerine dikkat çeken Putin, "Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile özellikle Filistin-İsrail çatışmasındaki trajik gelişmelerle ilgili temas halindeyiz" dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi, Mısır’daki El Dabaa NGS Dördüncü Güç Ünitesi’nin temel atma törenine video konferans yoluyla katıldı. Putin ikili ilişkilerin geliştiğine dikkat çekerek, "Rusya-Mısır ilişkileri açısından çok önemli bir proje olan Mısır'daki ilk nükleer santralin inşasında yeni bir aşama başlıyor, bu şüphesiz Mısır'ın kalkınmasına önemli katkı sağlayacak, Mısır ekonomisini ve enerji altyapısını güçlendirecek" diye konuştu.

Putin, “Ülkelerimiz arasında çeşitli ve karşılıklı fayda sağlayan iş birliği daha da artıyor. Sayın Sisi ile 2018 yılında Soçi'de imzaladığımız Kapsamlı Ortaklık ve Stratejik İşbirliği Anlaşması, amacına ve ruhuna uygun olarak karşılıklı saygı ve çıkar çerçevesinde işliyor. Geçtiğimiz yılın 10 ayına göre yüzde 20 oranında artan ikili ticaret hacmi dinamik şekilde artış gösteriyor. Akaryakıt ve enerji sektöründe, tarım ve gıda iş birlikleri de dahil olmak üzere büyük ortak projeler hayata geçiriliyor” ifadelerini kullandı.

"Rusya en başından beri Mısır’ın BRICS’e katılımını destekledi"

Etiyopya, İran, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile birlikte 1 Ocak 2024 tarihi itibariyle BRICS grubuna katılan Mısır’a sürecin başından beri destek olduklarını hatırlatan Putin, “Mısır'ın BRICS'e katılımıyla bağlantılı olarak verimli iş birliğimizi artırmaya yönelik yeni ve umut verici fırsatlar doğuyor. Rusya'nın en başından beri Mısır’ın BRICS’e katılım arzusunu desteklediğini hatırlatmak isterim. Rusya bu yılki başkanlığı döneminde Mısır’ın BRICS’e tam entegrasyonu için gereken tüm desteği verecek” diye konuştu.

“Özellikle Filistin-İsrail çatışmasıyla trajik gelişmelerle ilgili temas halindeyiz”

Putin, “Genel olarak Sayın Sisi ile sürekli temas halindeyiz. Geçtiğimiz yıl Rusya-Afrika zirvesinde görüştük. Ülkelerimiz için uluslararası ve bölgesel gündemdeki en önemli konuları düzenli olarak ele alıyoruz. Özellikle Filistin-İsrail çatışmasıyla trajik gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunuyor ve pozisyonlarımızı koordine ediyoruz, insani nitelik taşıyan sorunları çözüyoruz” dedi.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi ise konuşmasında, Mısır'ın ilk nükleer enerji santrali olan El-Dabaa NGS projesinin hayata geçirilmesinden dolayı Rus mevkidaşı Putin'e içten şükranlarını sunduğunu söyledi.

Peskov: “Putin’in Türkiye hazırlıkları için görüşmeler sürüyor”

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Türkiye ziyaretine ilişkin konuştu. Ziyaretin gerçekleşmesi için Türk ve Rus tarafının temas halinde olduğunu belirten Peskov, “Rus-Türk temaslarının en üst düzeyde gündemde olduğunu defalarca belirttik, hazırlıklar sürüyor. Başkan'ın ziyaret tarihi kesinleşir kesinleşmez bilgilendirme yapacağız” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Toplu ulaşımda yüzleri güldürecek destekleme Manisa Büyükşehir Belediyesi, ücretsiz seyahat hakkı bulunan 65 yaş üzeri vatandaşlar, şehit yakını ve gaziler ile engelli vatandaşların toplu taşıma araçlarını gönül rahatlığı ile ücretsiz olarak kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla mayıs ayı Büyükşehir Belediye Meclisinde alınan karar ile kooperatiflere yapılan desteklemede yüzde 57,6 oranında artışa gitti. Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, ücretsiz biniş hakkı olan 65 yaş üzeri vatandaşlar ile şehit yakını, gaziler ve engelli vatandaşların ücretsiz binişlerinde, toplu taşıma kooperatiflerine yapılan ücretsiz biniş başına destekleme ücretinin 6,5 TL’den 10,25 TL’ye çıkmasını sağladı. Manisa Büyükşehir Belediye Meclisinin Mayıs ayı toplantısında karar, oybirliğiyle geçti. Alınan kararla birlikte Manisa Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisinde toplu taşıma hizmeti yürüten özel taşıma kooperatiflerinin 65 yaş üzeri vatandaşlar, şehit yakını ve gaziler ile engelli vatandaşları ücretsiz olarak taşımalarının sağlanması; ücretsiz taşımadan dolayı hizmeti yürüten kooperatiflerin de mağdur edilmemesi amacıyla kooperatiflere yapılan ücretsiz biniş başına 6,5 TL olan destekleme ücreti 10,25 TL’ye çıkartıldı. İlçeler arasında ve mahallelerden ilçe merkezlerine taşıma yapan kooperatiflerin indirimli taşımalarına ise biniş başına 5 TL destekleme yapılacağı belirtildi. Desteklemede yüzde 57,6 oranında artış yapıldı Konuyla ilgili Manisa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, “Büyükşehir Belediyemiz sınırları içerisinde yürütülen toplu taşıma hizmetlerinin kalitesinin artırılması, ücretsiz veya Seyahat Kartları Yönetmeliği kapsamında ücretsiz seyahat hakkı bulunan 65 yaş üzeri vatandaşlarımız, şehit yakını ve gazilerimiz, engelli vatandaşlarımızın toplu taşıma araçlarına gönül rahatlığı ile ücretsiz olarak kullanabilmelerinin sağlanması amacıyla Mayıs ayı Büyükşehir Belediye Meclisimizde alınan karar ile kooperatiflere yapılan desteklemede yüzde 57,6 oranında artışa gidildi. Özel kooperatifler tarafından aylık taşınan 500 binin üzerindeki ücretsiz yolcunun biniş başına 10,25 TL olarak ücretleri Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığımız tarafından ödeneceğinden 65 yaş üzeri ve diğer ücretsiz seyahat hakkı bulunan vatandaşlarımız gönül rahatlığı ile toplu taşıma araçlarını ücretsiz olarak kullanabilirler” denildi.
İstanbul Ev tekstili sektörü HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nda bir araya geldi Tekstil sektörü temsilcileri dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla HOMETEX Ev Tekstili Fuarı’nda buluştu. Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TETSİAD) ile Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) iştiraki KFA Fuarcılık Şirketi tarafından düzenlenen HOMETEX Ev Tekstili Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarda Türk tekstil üreticileri dünyanın dört bir yanından gelen alıcılarla buluştu. 700’ü aşkın firmanın katıldığı fuarda; perde ve perde aksesuarlarından döşemelik kumaşlara, havlu ve banyo ürünlerinden halı ve zemin kaplamalarına, yatak odası, mutfak ve yemek odası tekstilinden duvar kaplamalarına kadar firmaların yenilikçi ürün ve tasarımları sergileniyor. Avrupa’dan Asya’ya, Afrika’dan Amerika’ya dünyanın farklı coğrafyalarından profesyonel ziyaretçi ve alım heyetlerinin de ziyaret ettiği fuar 21-25 Mayıs tarihlerinde açık olacak. ‘Ev tekstili sektöründe moda Türkiye’de belirleniyor’ Fuarın açılış programında konuşan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay, ‘‘Ülkemizin içinde bulunduğu enflasyonist ortam ve ihracatta yaşadığımız zorlukları göz önünde bulundurursak yeni ekonomi politikamızı desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Enflasyonist ortamda sağlıklı büyüme mümkün olmuyor. Üretime ve ihracata dayalı büyüme politikasını uyguluyorsak para politikalarını mali politikalarla ve reformlar ile desteklememiz gerekiyor. İhracat konusunda da sektörün desteklenmesini istiyoruz. Ev tekstili sektöründe modanın belirlendiği merkez Türkiye. Ev tekstili sektörü en katma değerli ürünü üreten ve tüketiciye ulaştıran sektör konumunda bulunuyor. Bu gücümüzü eksiltmeden devam ettirmemiz gerekiyor’’ şeklinde konuştu. TETSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Bayram ise yaptığı konuşmada, ‘‘Türk ev tekstili sektörü dünyada “TURKİSH HOME TEKSTİL” adıyla aranan bir marka hâline geldi. Dünyada, bilinen ülkemizin en güçlü sektör markalarından biri oldu. Bu markalaşma noktasında, HOMETEX Fuarı’nın büyük payı olduğunu da belirtmeliyiz. HOMETEX sadece sektörümüze, marka değeri, bilinirlilik ve ticari katkı sağlamakla kalmıyor aynı zamanda, ülkemizin tanıtımına da fayda sağlayacak kültürel bir misyonda taşıyor’’ ifadelerini kullandı.
İstanbul Dursun Özbek: “Başarımız, yönetim kurulumuzla birlikte ortaya koyduğumuz birlik ve beraberliğin eseridir” Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek, camianın şampiyonluk için kenetlendiğini dile getirerek, “Başarımız, yönetim kurulumuzla birlikte ortaya koyduğumuz birlik ve beraberliğin eseridir” dedi. Topkapı Üniversitesi tarafından yılın spor yönetici ödülüne layık görülen Galatasaray kulübü Başkanı Dursun Özbek, ödül töreninin ardından basın mensuplarına gündeme dair açıklamalarda bulundu. Camia olarak 24. şampiyonluğa odaklandıklarının altını çizen Başkan Özbek, “Bildiğiniz üzere bu hafta şampiyonun ve ligden düşecek takımların belirleneceği son maçlar oynanacak. Galatasaray Kulübü olarak biz bu maçı çok önemsiyoruz. Çok çekişmeli bir sezon geçiriyoruz. Camiamız adına 24. Şampiyonluğun ne kadar önemli olduğunu düşünerek tüm ekip olarak zamanımızın bir kısmını Florya Metin Oktay Tesisleri’nde harcıyoruz. Bu şampiyonluğun önemini vurgulayarak zamanımızı geçiriyoruz. Bütün Galatasaraylıları inşallah hafta sonu elde edeceğimiz şampiyonlukla büyük bir sevince boğmak için tüm ekip arkadaşlarımızla birlikte büyük bir çalışma içerisindeyiz” diye konuştu. “Önemli olan camianın içerisindeki barış ikliminin devam etmesi” İyi bir teknik ekibin sonucu olarak başarılı olduklarını söyleyen Özbek, “İyi bir takımız. İyi bir birlikteliğimiz var. Kenetlenmiş durumdayız. Herkesin bildiği gibi iyi bir hocamız, teknik ekibimiz var. Yönetim kurulundaki arkadaşlarımızla birlikte uygulayamaya koyduğumuz birlik ve beraberliğin eseridir bugünkü başarılarımız. Aldığımız 88 puan ve alacağımız 100 puan da onların eseridir. Önemli olan camianın içerisindeki barış ikliminin devam etmesi ve tek bir yumruk haline gelebilmemizdir. Taraftarlarımıza da buradan büyük bir selam gönderiyorum. Onların da bu başarıda katkıları çok büyük. İnşallah Galatasaray’ı sevenleri hafta sonu mahcup etmeyeceğiz. 24. şampiyonluğumuzu almak için tüm hazırlıklarımızı tamamladık” ifadelerini kullandı.