DÜNYA - 07 Nisan 2021 Çarşamba 18:08

Putin ve Paşinyan, Dağlık Karabağ’ı görüştü

A
A
A
Putin ve Paşinyan, Dağlık Karabağ’ı görüştü

Rusya lideri Vladimir Putin ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Dağlık Karabağ ve Rus üretimi Sputnik V aşılarını görüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Rusya’nın başkenti Moskova’da bulunan Kremlin Sarayı’nda bir araya geldi. Görüşmede, Dağlık Karabağ’da imzalanan ateşkesin uygulanması, 2 ülke arasındaki ilişkiler gibi konular ele alındı. Rusya lideri Putin özellikle Ermenistan ve Rusya arasındaki ticari konuda yapılan işbirliklerinin önemine değinirken, geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle 2 ülke arasındaki ticari gelirlerde azalma olduğunu fakat bunu eskisinden daha üst düzeye taşıyabileceklerine inandıklarını söyledi. Dağlık Karabağ ile ilgili ifadeler de kullanan Putin, “Elbette en önemli bileşen, bölgedeki ticaret ve ekonomik bağların ve ulaşım yollarının eski haline getirilmesi ve Ermenistan için yeni fırsatlara sahip olması. Bence bu son derece önemli” dedi.

Paşinyan ise Dağlık Karabağ’da imzalanan ateşkes anlaşmasının uygulanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Her şeyden önce Dağlık Karabağ'daki Rus barış gücü askerlerinin varlığının bölgede istikrar ve güvenlik için en önemli unsur haline geldiğini belirtmek isterim. Bu bağlamda bugün Dağlık Karabağ ve çevresindeki güvenlik sisteminin mimarisi ile ilgili görüşlerinizi ele almayı umuyorum. Elbette bugün Rus-Ermeni ortak kuvvet grubunun faaliyetlerinin bazı nüanslarını görüşeceğiz. Dağlık Karabağ’da Azerbaycan ile çatışmaların ardından savaş esirleri, rehineler ve diğer tutuklular konusu hala çözüme kavuşmadı. Defalarca görüştüğümüz gibi, Kasım’da (2020) imzalanan anlaşmaya göre tüm rehineler, savaş esirleri ve diğer tutuklular memleketlerine iade edilmeliydi fakat maalesef Azerbaycan'da hala tutuklularımız bulunuyor. Bu konunun çözümü ile ilgili aramızda anlaşmazlık olmamasına sevindim” dedi.

Paşinyan, Rusya’dan satın aldıkları Sputnik V aşısının yarın Ermenistan’ın başkenti Erivan’a ulaşacağını fakat 1 milyon doz daha aşı almak istediklerini söyleyerek, “Covid-19 salgını ile mücadelede sıkı işbirliği içindeyiz, yarın Rus aşısının ilk partisi elimize geçecek ve etkinliğini kanıtladığı için Rus aşısını daha büyük miktarda almayı umuyoruz. Yarın Ermenistan’a 15 bin doz aşı ulaşacak ancak bizim 1 milyon dozdan fazlasına ihtiyacımız var. Rus aşısı almayı umuyoruz çünkü bu aşı etkinliğini kanıtladı. Ermenistan’ın bu aşıyı satın alma fırsatına sahil olması bizim için çok önemli” dedi. Paşinyan ayrıca ülkesinde nükleer santral inşa edilmesi konusunda Putin ile görüşeceklerini söyleyerek, “Bugün stratejik yatırımlarla ilgili bazı konuları da ele alacağımızı umuyorum ve bu bağlamda bugün sizinle Ermenistan Cumhuriyeti'nde yeni bir nükleer santral inşa etmenin imkanlarını görüşmek isterim” ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Zonguldak Akondroplazi hastası gençlerin sevgileri engel tanımadı Zonguldak’ta kemik büyümesi bozukluğu hastası Alimen Gülpınar ile İrem Şükran Gülpınar çifti nikah kıyarak dünyaevine girdi. Trabzon’da müzisyenlik yapan 25 yaşındaki Alimen Gülpınar, şarkı söylediği anların yer aldığı videoyu sosyal medya hesabından paylaştı. El sanatları işiyle ilgilenen İrem Şükran Kılıç videoyu görünce Alimen Gülpınar ile sosyal medyadan görüşmeye başladı. Evlenip yuva kurmaya karar veren Alimen Gülpınar, İrem Kılıç’ın annesinin yaşadığı Çatalağzı beldesine geldi. Müzik aletini satarak Zonguldak’a gelen Gülpınar, İrem Kılıç’ın ailesinin de destekleriyle nikah tarihi alarak hazırlıklara başladı. 1 metre 27 santimetre boyundaki çiftin nikahını Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş kıldı. Nikahta gelinin damadın ayağına basmasının ardından evlilik cüzdanı geline takdim edildi. Dans eden çifte mutlu günlerinde yakınları da eşlik etti. Kurban Bayramı’nda düğün yapmayı planladıklarını anlatan Alimen Gülpınar, “Annemi kaybedeli 6 ay oldu. Maddi durumum yok, çalışamıyorum, iş bulamıyorum. Müzisyenim ama müzik aletimi sattığım için durumum yok. Boyumdan dolayı kimse bana iş vermedi. Her şeyi denedim olmadı. Rabbim bir yerden kapı açıyor. Eşimi kırmadım, buraya geldim. Ailesi bana destek çıktı. Ailesini ailem olarak görüyorum. Herkes çok güzel tepkiler verdi. Önemli olan kalp, insanın kalbi sağlam olsun. Sevginin boyla alakası yok. Eşim iyi ki karşıma çıktı. Onu çok seviyorum, iyi ki hayatımdı. Bundan sonra Zonguldak’ta yaşayacağım. Müzik aletim olmadığı için çalışamıyorum, bu konuda yardım istiyorum” diye konuştu. Nikah töreni sonrası eşinin soyadını alan İrem Gülpıar “Başlangıçta aileler nasıl tepki verir diye korktuk. Ailemize hemen söyleyip söylememe konusunda bir aşama yaşadık. Sonra açıklamaya karar verdik. Ailemiz anlayışla karşıladılar” diye ifade etti. Genç çiftin nikahını kıyan Çatalağzı Belediye Başkanı Yavuz Palabaş da, "İnşallah evlerini kurdukları gibi işlerini kurmak da bize nasip olur. Ömür boyu mutluluklar diliyorum. Hayatta her şey gelip geçiyor. Birbirlerine destek olurlarsa her şeyin ne kadar kolay olacağını göreceklerini ümit ediyorum” dedi.