RAMAZAN - 14 Haziran 2016 Salı 10:32

Ramazan ayında beyaz et satışları arttı

A
A
A
Ramazan ayında beyaz et satışları arttı

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte Afyonkarahisar’da tavuk ve tavuk ürünlerinin satışının arttığı, vatandaşların beyaz ete, fiyatından ve hafif olmasından dolayı rağbet gösterdiği belirtildi.

Ramazan ayı ile birlikte tavuk satışlarının beklenilenden daha fazla arttığı belirtilirken, fiyatların Ramazan ayı ile birlikte geçen aylara göre çok afaki oranlarda artış görmediği de kaydedildi. Vatandaşların daha çok fiyatının uygun olmasından dolayı beyaz ete ilgi gösterdiğini aktaran dile getiren İşisağ Süt ve Süt Ürünleri şarküteri bölümü sorumlusu Necati Akdağ, beyaz et satışlarının Ramazan ayı ile birlikte hızla arttığını dile getirdi. Akdağ piliç ürünlerinin satışı ile ilgili şunları söyledi: 

“Ramazan ayının gelmesi ile tavuk ürünleri satışı bayağı arttı, şu anda zaten bazı ürünleri yetiştiremez duruma geldik. Fiyat ve protein bakımında olsun insanların birazda maddi sıkıntılarından dolayı piliç ürünlerimiz bayağı bir satılıyor. Kırmızı ete göre daha çok satılıyor. Kırmızı et ile arasında olan fiyatının bayağı bir etkisi var. Kırmızı et üzerinden değerlendirirsek piliç ürünlerini şu anda bayağı bir düşük fiyattan satıyoruz. O yüzden müşterinin ilgisi çok fazla. Bütün pilicin fiyatı 6.25, bonfile 9.90, incik olsun piliç pirzola olarak 9.50, baget 8.50, piliç ciğeri 5.25 TL’den satılıyor. En çok olarak ise piliç bonfile ile bütün piliç satılıyor. Piliç bonfileyi de genelde kıyma olarak çekip müşterilerimize veriyoruz. Ramazan ayı olması nedeniyle müşterilerimize davet edecekleri misafirlerine köftelik ve dolma olarak sardıkları için piliç bonfile kıyma ve bütün olarak daha çok satılıyor.” 

“BEYAZ ET SATIŞLARI HIZLA ARTTI”
Kentte uzun yıllardır piliç satışı yapan Üstün Çiftliği satış sorumlularından Yunus Can ise, Ramazan ayının şarküterilere bereketi ile geldiğini dile getirerek, beyaz et satışlarının hızla arttığını söyledi. Satışlar çok güzel olduğunu vurgulayan Can, “Tavuk satılıyor ama kırmızı ette durgunluk var. Tavuğun satılmasının nedeni fiyatlarının düşük olması, kırmızı ete göre daha düşük durumda. Kanat, incik, bonfile, ayriyeten bütün piliçler fazla satılıyor. Afyon'da genelde bu ürünlerden kebap yapıyorlar. Bütün piliçler 6.50, kanat 12.50 TL yani fiyatlar uygun vatandaşım alım bütçesine göre” diye konuştu. 

Öte yandan, şarküterilerden piliç ve piliç ürünleri almak için gelen vatandaşlarda fiyatının uygun olması ve hafif olmasından dolayı Ramazan’da iftariyelik olarak beyaz eti tercih ettiklerini ifade ettiler.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’un su ürünleri potansiyeli yeni OSB ile zirveye çıkacak Samsun’un su ürünleri sektöründeki potansiyeli Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas OSB ile zirveye taşınacak. Samsun Valiliği, Yakakent’te kurulacak olan Samsun Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ve ilçenin su ürünleri potansiyeline ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Karadeniz’in incisi Samsun’un su ürünleri sektöründeki gücünün bu yatırımla birlikte zirveye taşınacağı vurgulanan açıklamada, "Su ürünlerinde yenilikçi üretimin artırılmasına, verimliliğin yükseltilmesine ve dış pazarlara erişimin güçlendirilmesine katkı sağlayacak olan Yakakent Su Ürünleri İşleme İhtisas OSB, 17,5 hektarlık alanda kurulmuştur. OSB sınırları içerisinde yer alan Asmapınar Mahallesi tapusuna kayıtlı taşınmazların bir kısmını oluşturan 85 bin 733 metrekarelik alanın kamulaştırılması için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü tarafından ‘Kamu Yararı Kararı’ alınmıştır. Kamulaştırma işlemleri Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülmekte olup çalışmalar devam etmektedir. OSB’nin imar planı yapım süreci de sürmektedir" denildi. Su ürünleri potansiyeli yükseliyor Açıklamada, Yakakent’in her geçen yıl büyüyen su ürünleri potansiyeline dikkat çekilerek, "Yakakent Balıkçı Barınağı’nda 12 metrenin üzerinde 40 adet (5 gırgır, 35 trol ve orta su trolü), 12 metrenin altında 32 adet olmak üzere toplam 72 ruhsatlı balıkçı gemisi bulunmaktadır. Su ürünleri yetiştiriciliği yapan ve aynı barınağı kullanan 12 firmaya ait 54 gemi bulunmaktadır; hasat döneminde sayı 60’a yükselmektedir. Barınak, bölgede yetiştiricilik yapan 12 tesis ile Sinop/Gerze’den 7 firmanın gemilerine lojistik destek vermektedir. Yakakent Balıkçı Barınağı amatör balıkçılık açısından da cazibe noktası olup tekne sayısı 40 civarında, av sezonunda 60-80’e çıkmaktadır. Avcılık ve yetiştiriciliğin yoğun olduğu 1 Eylül – 15 Nisan döneminde günlük 200 gemi, tüm lojistik ihtiyaçlarını barınaktan karşılamaktadır. İlçede hâlihazırda 12 adet su ürünleri yetiştiricilik tesisi bulunmakta olup yıllık üretim kapasitesi 23 bin tondur. Sinop bölgesinden nakledilen 3 yeni tesisle birlikte kapasiteye 9 bin ton/yıl eklenmiştir. 2024 yılı yetiştiricilik miktarı; 7 bin 350 ton alabalık ve Türk Somonu bin 770 ton levrek yetiştirilmiştir. 2025 yılında bu rakamların artırılması öngörülmektedir. 2024 yılı avcılık miktarı ise hamsi ve çaça başta olmak üzere çeşitli türlerle birlikte 17 bin ton olarak gerçekleşmiştir. Yakakent ilçemizde 2 adet özel sektöre ait balık unu ve yağı fabrikası bulunmaktadır. Bu tesislerde üretilen ürünlerin büyük bir kısmı yurt dışına ihraç edilmektedir. Bir kısmı ise bölgedeki balık yetiştiriciliği yapan tesislerin yem hammaddesini karşılamaktadır. Bu tesisler ilçede istihdama ve ekonomiye önemli katkılar sunmaktadır" ifadeleri kullanıldı.