SAĞLIK - 29 Nisan 2022 Cuma 15:15

Ramazan Bayramı için beslenme tüyoları

A
A
A
Ramazan Bayramı için beslenme tüyoları

Bu yıl Ramazan Bayramı'nın daha yoğun ve aktif geçebileceğini belirten Dyt. Nilay Cansever, "Bayram sabahından itibaren mümkün olduğu kadar normal düzene geçmeye özen göstermeliyiz. Yenilen besin miktarı hızlı bir şekilde arttırılmamalıdır. Ramazan ayının ardından aşırı yemek sağlık sorunlarının oluşmasını tetikleyebileceği unutulmamalıdır" dedi.

Uzmanlar, Ramazan ayının ardından aşırı yemek yemenin sağlık sorunlarının oluşmasını tetikleyebileceği konusunda uyarıda bulundu. Medicine Hospital Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Nilay Cansever, Ramazan ayı sonrası bayram için beslenme tüyolarını paylaştı. Dyt. Nilay Cansever, "Ramazan ayında öğün sayısının az olması ve beslenmede yaşanılan değişiklikler sonucunda bayramda daha fazla yeme eğilimine yöneliyoruz. Bunu etkileyen faktörlerde ailelerin bir araya gelmesidir. Özellikle pandemi döneminde yaşanılan kısıtlamalardan sonra bu sene bayram daha yoğun ve aktif geçebilir, bayramlarda pişirilen yemeklerin çok çeşitli olması ve özellikle tabi ki şerbetli tatlıların her evde bulunması veya bayram ziyaretlerinde size ikram edilmesidir. Fakat Ramazan ayının ardından aşırı yemek sağlık sorunlarının oluşmasını tetikleyebileceği unutulmamalıdır" dedi.

Özellikle mide hazımsızlıkları ve bağırsak problemleri yaygın olarak yaşanabileceğine dikkat çeken Dyt. Nilay Cansever, ileri yaş bireylerin veya tansiyon, diyabet, kalp hastalığı gibi kronik hastalık sahibi kişilerin yeme içme konusunda daha dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

"Yemesem daha iyi olur diyebilmelisiniz"
Dyt. Nilay Cansever, sözlerine şöyle devam etti: "Örf ve adetlerimiz gereği yeme içme konusunda oldukça ısrarcı davranabiliyoruz veya 'Hayır teşekkür ederim yemesem daha iyi olur' diyemeyebiliyoruz. Bu nedenle biraz empati kurmaya çalışarak en azından gelen misafire ısrarcı davranmazsak kendimizde ısrarcı tutumlara karşı daha kararlı olabiliriz. Bayram sabahından itibaren mümkün olduğu kadar normal düzene geçmeye özen göstermeliyiz. Yenilen besin miktarı hızlı bir şekilde arttırılmamalıdır. Normal düzene geçmek için ilk günler de 3 ana öğün aralarda 1-2 ara öğünlük bir planlama yapılmalıdır. 4-5 saatten fazla aç kalmamaya dikkat edilmelidir".

"Bayram sabahı hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı"
Dyt. Nilay Cansever, "Az tuzlu beyaz peynir, haşlanmış yumurta, bol miktarda çiğ sebze (domates-salatalık-maydanoz gibi) tüketilmeli ekmek olarak da hem kan şekeri dengesi açısından hem de tok tuttuğu için tam buğday/çavdar gibi ekmekler tercih edilmelidir. Kızartma, sucuk-salam ve hamur işlerinden uzak durulmalıdır. İlerleyen saatlerde özellikle bayram ziyaretinde bulunacaksınız tatlı ikram edileceğini göz önünde bulundurulup bal, reçel gibi şekerli besinler tüketilmemelidir. Beslenme düzeninin değişmesinden kaynaklanabilecek sindirim sorunları yaşamamak adına öğünlerde mutlaka lif içeriği yüksek olan besinlere yer verilmesine dikkat edilmelidir. Sebzeler, kuru baklagiller gibi. Et veya tavuk gibi hayvansal kaynaklı besin tüketilecekse de tavuk veya balık veya hindi gibi beyaz etler tercih edilmeli ve kesinlikle kızartma veya kavurma yöntemi tercih edilmemelidir. Et ürünlerinin yanına mutlaka salata veya zeytinyağlı sebze yemekleri ilave edilmeli, börek veya pirinç pilavı veya zeytinyağlı sarma/dolma gibi besinlerden uzak durulmalıdır. Küçük boy servis tabakları kullanmak porsiyon kontrolünü sağlamaya yardımcı olur böylelikle hem gözümüz hem de midemiz doymuş olur" ifadelerini kullandı.

"Sütlü tatlılar tercih edilmeli"
Tatlı yemek isteyenlerin sütlü tatlıları tercih edebileceklerini belirten Dyt. Nilay Cansever, "Tatlı mutlaka yenilmek isteniyorsa daha hafif olan sütlü tatlılar veya meyveler tercih edilmeli, mümkün olduğu kadar baklava, kadayıf gibi şerbetli tatlılardan uzak durulmalı. Eğer ki çok canınız istiyorsa 1 dilim baklavanın da yetebileceğini unutmayın. Bir sonraki öğünde sebze tercih ederseniz günlük kalori miktarını dengelemiş olursunuz. Çikolatayı, şekerlemeleri veya tatlıyı fazla yemenin hem gereksiz kalori kazanımına hem de sağlık sorunlarına yol açabileceğini unutmamak gerekir" dedi.

"Bol su içilmeli"
Ramazan ayında azalan sıvı tüketimini tekrar normale döndürmek adına 2-2,5 litre su içilmesine dikkat edilmesi gerektiğini dile getiren Dyt. Nilay Cansever, "Özellikle çok fazla çay, kahve içmek diüretik etki göstereceğinden kronik hastalık sahibi kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Ayrıca su tüketmenin iştah kontrolünde yardımcı olacağını unutmayın. İkram edilen çayın/kahvenin yerine su içmeyi tercih edin. Aynı zamanda Ramazan ayında azalan fiziksel aktiviteyi de arttırmak adına mümkün olduğu kadar yürümeye çalışın" açıklamalarında bulundu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği Samsun’un Bafra ilçesinde Türk Mutfağı etkinleri kapsamında mübadelenin 100. yılında “Samsun Mübadil Yemekleri Şenliği“ düzenlendi. Sürmeli Mahallesi’nde düzenlenen etkinlik, festival havasında geçti. Çok sayıda vatandaşın katıldığı etkinlikte 80 çeşit yemek sergilendi.Açılış konuşması yapan Bafra Balkan Türkleri Dernek Başkanı Süleyman Özata, “Sadece federasyonumuzun başkanlığında Samsun’da 130 köy taranarak şu anda 103 yemeğimizin 80 tanesini bugün göreceksiniz. Tün Samsun tarandığında 400‘ün üzerinde yemek olur. Biz Gaziantep, Kahraman Maraş, Adana’dan aşağı kalmayız" dedi. Samsun Rumeli Dernekleri Başkanı Salih Meriç, Kültür ve Turizm İl Müdürü Cemal Almaz, Belediye Başkanı Hamit Kılıç ve AK Parti Milletvekili Orhan Kırcalı’nın selamlama konuşmalarının ardından konuşan Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde yeni fethedilen yerlere yerleştirilen Türkler tarih boyunca evladı fatihan olarak isimlendirilmişlerdir. Balkanlardaki Türk varlığının en büyük nişaneleri bunlardır. Lozan Antlaşması’nın mübadele hükümleri gereği yaklaşık 500 bin Türk göç ederek ülkemizin birçok ilinde iskana tabi tutulmuştur. Gazi Mustafa Atatürk bu nedenle mübadillerin, ’kaybedilmiş toprakların azizi hatıraları’ olduğunu söyler. Gastronomi ekibi olarak bizler mübadelenin 100. yılında Türk Mutfağı Haftası içerisinde onlara da yer vererek, Türk tarihinde önemli bir yeri olan bir mülki idare amiri olarak Samsun’un tüm ilçelerini gezdik. Vezirköprü’den Çarşamba, Terme’ye kadar. Oralara gitme sebebimiz şuydu: Her şey doğduğu topraklara aittir. O topraklardan ayırırsanız bir çiçek gibi gastronomi değerleri de solar. Bu nedenle keşif gezilerimizi ortaya koyduk, eylem planlarımızı hazırladık. Bu eylem planlarımızdan bir tanesi de mübadelenin 100. yılı vesilesiyle Samsun mübadil yemeklerini sunmaktı. Bafra ilçemizde 1 merkez mahallemiz olmak üzere 4 dış mahallemizde mübadillerimiz yaşamakta. Bu insanlarla konuştuk, hemhal olduk, onları dinledik. Onların güzel çalışmaları bizlere ilham kaynağı oldu. Bir ağaçın kökü varsa , milletlerin de tarihi vardır. Bir insanın ruhu varsa, insanların da kültürleri vardır. Kültür bir medeniyetin ruhudur. Bir milleti yüceltir. Ona kişilik ve karakter kazandırır. O vesile ile biz de mübadilleri evladı fatihan olarak gördüğümüz için onların da mutfağından 21-27 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Türk Mutfağı Haftası içerisinde onları da görmek istedik. Onlar bize değer kattı, biz onlardan çok şey öğrendik. Samsun’un çok gastronomi değerleri olduğunu biliyorum. Dün itibarıyla Samsun Bafra bidesi dünyanın en kaliteli 10 ekmeklerinden bir tanesi olarak seçildi. Yine bunda Samsun pidelerimiz de var. Biz ayırt etmiyoruz. Samsun’un o kadar bahsedilecek gastronomi değeri var ki, onlar da bir sonra ki seferde ön plana çıkar ve bu listelerde yer alır diye düşünüyorum. Ben Samsun’un gastronomi gücüne inanıyorum, çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum çünkü 17 ilçeyi gezmiş ve 2 bin kilometre gezen bir kardeşiniz olarak Samsun’un bu değerlerine yürekten inanıyorum" diye konuştu. Konuşmaların ardından Bafra Balkan Türkleri Halk Oyunları ekibinin gösteri ile devam eden etkinlikte, konuklar pistte Rumeli havaları eşliğinde oyunlar oynadı. Etkinlik hazırlanan yemeklerin ikramı ile son buldu. Etkinliğe katılan vatandaşlar emekleri çok güzel bulduklarını söyleyerek, bu tür etkinliklerin devam etmesini söylediler. Bafra Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut, “ 17 ilçeyi gezdik ama en önemlisi burası oldu. Mübadil yemekleri ve diğer çeşitler açısından son derece önemli. Samsun’da yenilebilir bin 800 ot var, bunun çok büyük envanteri Bafra’da. Dolaysıyla ot yemekleri açısından çok zengin bir bölge. Nokul ve pide de coğrafi işareti olan ürünler. Dolayısıyla aslında baktığımızda bir turist Bafra’ya geldiği zaman sadece 2 günlük gastronomi ile geçirebilir. Onun için son derece önemli bir yer haline gelecek" açıklamasında bulundu. (ŞU-