SAĞLIK - 15 Haziran 2015 Pazartesi 10:38

Ramazanda hem oruç tutun hem sağlıklı beslenin

A
A
A
Ramazanda hem oruç tutun hem sağlıklı beslenin

Beslenmenin sadece karın doyurmak olmadığını, protein, yağ, karbonhidrat, mineral, vitamin ve su ihtiyacının karşılanması ile yeterli ve dengeli bir beslenmenin sağlandığını belirten Dünyam Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Birkol 16 saatlik Ramazan orucunun ardından yemek yiyerek geçirilebilecek 7-8 saatte beslenmenin sadece 2 öğün değil minimum 3-4 öğün olacak şekilde ayarlanması gerektiğini söyledi.

Bu şekilde beslenemeyen sağlıklı insanlarda bile mide ve bağırsaklarda aşırı gaz birikimi, reflü, sindirim bozukluğu, kabızlık ya da ani tansiyon yükselmesi gibi istenmeyen durumların yaşanabileceğini anlatan Esma Birkol oruç tutacakları uyardı.

İftar ve sahur dışında iftardan sonra en az bir öğün daha ilave ederek öğün sayısını arttırılmasını öneren Birkol, kepekli ekmek, kuru baklagiller, süt ve süt ürünleri gibi posa içeriği yüksek olan besinler fazla tüketilmelidir dedi ve ayrıca şu önerilerde bulundu;

"Ramazan boyunca iftar ile sahur arasında 2,5 ila 3 litre su içilmeli.Yemeklerle birlikte çay içmemeli, çayı yemekten bir saat sonra içmeli.Yağlı yemekleri mümkün olduğunca az tükmeli. Et yemeklerinde kırmızı et yerine beyaz eti tercih edilmeli.Dondurma, sütlaç, güllaç gibi az şekerli tatlılar tüketilmeli. Şerbetli ve hamur işi tatlılardan uzak durulmalı. Sindirim metobolizmasını hızlandırmak için iftardan 1-1,5 saat kadar sonra kısa süreli ama tempolu yürüyüşler yapılmalı.

Ramazan ayı vücutta metabolik değişikliklerin olduğu bir süreçtir. Gün içinde besin ve sıvı tüketimin olmaması, öğün sayısının ve uyku süresi azalması, fiziksel aktivitenin kısıtlanması metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır . 16 saatlik açlık neticesinde kan şekeri düşmekte, kurulan zengin iftar sofralarında aşırı miktarda yiyecek tüketilmekte. Bu da beraberinde bazı sağlık problemlerini getirmektedir. Başlangıçta hazımsızlık, şişkinlik, reflü, kabızlık gibi sindirim sistemi problemleri ve kilo alımı olmakta; şeker, kalp, tansiyon, böbrek gibi kronik hastalığı olan kişilerde ise çeşitli sorunlar yaşanmaktadır. Bu yüzden kronik hastalığı olan kişilerin doktorlarına ve diyetisyenlerine danışarak oruç tutmalarında fayda var.

MUTLAKA SAHURA KALKILMALI..

Ramazan ayında bazı kurallara uyarak bu süreci sağlıklı ve huzurlu geçirebilmek mümkün. Öncelikle, oruç süresinin uzun olmasından ve hava sıcaklığının yüksek olmasından dolayı muhakkak sahura kalkılması gerekmektedir. Sahurda yemeğin hemen peşinden yatıldığı için daha hafif ve glisemik indeksi düşük, yani kan şekerini yavaş yükseltip geç düşüren yiyecekler tercih edilmelidir. Bu yüzden beyaz ekmek ve pide yerine sıklıkla tam buğday, çavdar ekmeği, bol söğüş domates, salatalık, biber, mevsim yeşillikleri ve taze meyveler, az miktarda fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, az yağlı peynir çeşitleri ve haşlanmış yumurta tercih edilmelidir. Çay yerine bitki çayları tercih edilmeli böylece vücutta oluşacak sıvı kayıpları da azalmaktadır. Ayrıca içilecek bir bardak tarçınlı süt veya 1 kase yoğurtta kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olacaktır. Kahvaltılık tercih etmeyenlerde kurubaklagil, sebze ya da yoğurtlu çorbalarla beraber etli bir sebze yemeği ve yanında az miktar kepekli makarna veya bulgur pilavı tercih edebilirler. Yanına yoğurt, cacık, ayran ya da az yağlı mevsim salata tercih edip doygunluk sürelerini uzatabilirler. Gün içerisindeki sıvı kaybını önlemek için en az 5 bardak su içmeyi ihmal etmemek gerekir.

Ramazan ayı vücutta metabolik değişikliklerin olduğu bir süreçtir. Gün içinde besin ve sıvı tüketimin olmaması, öğün sayısının ve uyku süresi azalması, fiziksel aktivitenin kısıtlanması metabolizmanın yavaşlamasına neden olmaktadır.

İFTARDA NASIL BESLENMELİ

İftarda kalorisi düşük ve sindirimi kolay ve tokluk süresini uzatan yiyecekler tercih edilmelidir. İftar çok soğuk olmayan su ya da hurma ile açılmalı, ardından ılık bir çorba ile başlanmalıdır. Çorbalar etsiz ve az yağlı tercih edilmeli, et suyu, tavuk suyu ve yoğurt kullanılıyorsa yağ ilavesi yapılmamalıdır. Çorbaya bir parça ekmek veya pide ve az salata ile eşlik edilebilir veya kahvaltılıklarla devam edilerek 20-25 dk. ara verilmelidir. Bu arada hem mide kendini sindirime hazırlamakta hem de kişide tokluk hissi oluşmaktadır. Daha sonra ana yemeğe geçilmelidir.

Sofralarda sıklıkla yer alan dolmalar zeytinyağlı olarak, içli köfte ise haşlanarak tüketilmelidir. Aşırıya kaçmamak kaydıyla pilav ya da makarna çeşitleri tercih edilebilir. Kullanılan tereyağı miktarı en alt seviyede tutulmalı, ağırlıklı olarak zeytinyağı tercih edilmelidir. Gaz yapıcı, aşırı baharatlı ve acı yiyeceklerden kaçınmalı, sindirimi kolay olduğu için balıkta sofralardan eksik edilmemelidir.
İftardan iki saat sonra tekrar bir öğün yaparak metabolizmanın canlı tutulması sağlanmalıdır. Burada ise çoğunlukla taze meyveler, tatlı olarak ta dondurma, sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Hamur işi ve kızartılmış tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.
İftar esnasında suya bir anda yüklenilmemeli, iftar ve sahur arasına yayılarak tüketilmelidir. İçecek olarak ayran, taze sıkılmış meyve suları, kendi şekeriyle yapılmış kompostolar ve az şekerli şerbetler, doğal maden suyu, şekersiz çay veya bitki çayları tercih edilmelidir. Rezene ve papatya çayları iftar sonrası oluşacak gaz ve şişkinlik şikayetlerini gidermeye yardımcı olmaktadır." 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Isparta Başkan Başdeğirmen: "Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" Isparta Çünür Mahallesi’nde dün hizmete giren yeni otogar için açılış töreni düzenlendi. Açılış töreninde konuşan Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Verdiğimiz bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Eski otogarın bulunduğu alana da yeraltı otopark, üzeri meydan ve kütüphane yapıyoruz” dedi. Isparta Bahçelievler Mahallesi’ndeki Isparta Şehirlerarası Otogarı’ndan dün son sefer yapıldı. Çünür Mahallesi’ndeki yeni otogar da dün hizmete açıldı ve ilk otobüs seferleri gerçekleştirildi. İlk seferlerin gerçekleştiği yeni otogarın bugün de resmi açılış töreni yapıldı. Mehteran gösterisi ile başlayan törene Vali Aydın Baruş, AK Parti Isparta Milletvekili Mehmet Uğur Gökgöz, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve eşi Şadiye Başdeğirmen, AK Parti İl Başkanı Furkan Cem Er, MHP İl Başkanı Önder Topçu, İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Ali Ertuğrul, ITSO Başkanı Metin Çelik, Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, ilçe ve belde belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, esnaf ve vatandaşlar katıldı. Verdikleri bir sözü daha yerine getirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, eski otogarın şehrin ortasında kaldığını ifade etti. Hiçbir yatırımın yarım kalmayacağı yönünde verdikleri söz olduğunu ve bugün de yeni otogarın faaliyete sunulduğunu aktaran Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, “Yarım kalan yatırımları tamamlayarak buraya kadar geldik ve yeni otogarı açmaktan son derece memnun olduk. Mevcut eski otogarımız şehrin içinde kaldı, trafikte zorlanılıyordu. Öncelikle yeni otogar alanımızı faaliyete geçirdik, buranın faaliyete geçirilmesine katkı sunan belediye meclisi üyelerime, personelime emek veren herkese teşekkür ediyorum” görüşlerinde bulundu. Yeni otogarın hazırlanmadan önce hem otobüs işletmecileriyle hem de esnafla bir araya geldiklerini ve projenin kendilerinin istedikleri şekilde değiştirilerek hayata geçirildiğinden bahseden Başkan Başdeğirmen, “Esnafımızın istediği şekilde burayı düzenledik. Sonucunda da esnafımız memnun oldu. Herkes çok mutlu. Yaptığımız işin kabul görmesi çok önemli” dedi. “Eski otogar alanında 86 bin metrekarelik meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız” Boşaltılan otogarın yeriyle ilgili de hayata geçirecekleri projeye ilişkin bilgiler veren Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, boşalan otogar alanının bulunduğu bölgede yeraltı 3 katlı otopark ve üzerinde de 2 bin öğrencinin ders çalışabileceği bir kütüphane ile etkileşim merkezi yapılacağını açıkladı. Başdeğirmen, “Böcüzade Parkı ile birleştirerek toplam 86 bin metrekarelik alanda meydan düzenlemesi ve yaşam merkezi yapacağız. Vatandaşımızın rahat nefes alabileceği meydanlar oluşturmaya çalışıyoruz. Bu dönemimizde Isparta’da 3-4 tane büyük meydan oluşacaktır. Otogar alanımızdaki otopark kısmı 30 bin metrekare, bu alanda da her türlü etkinliği yapma imkânımız olacaktır. Isparta’mıza hayırlı ve uğurlu olsun” şeklinde konuştu. Açılış töreninde konuşan Isparta Valisi Aydın Baruş, ise yeni yapılan otogarla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak dedi. Vali Baruş, “Isparta her yıl dışarıdan misafir ağırlayan bir il. Modern bir otogara çok ihtiyacımız vardı. Şehir içinde kalmış otogar bu ihtiyaca cevap veremez hale gelmişti, oradaki esnafımız da bu durumdan muzdaripti. Yeni yapılan yatırımla Isparta hem misafirlerini güzel bir şekilde ağırlayacak hem de vatandaşlarına bir yaşam merkezi sunmanın gururunu yaşayacak. Bir otogarı, bir sanayi sitesini şehir dışına taşımak çok önemli problemler doğurur. Önemli olan bu problemi hemşehrisiyle vatandaşıyla birlikte anlaşarak uzlaşarak aşmak. İşte belediye başkanımız bunu başarmış. Bu nedenle belediye başkanımızı tebrik ediyoruz. Esnafımızı mağdur etmeden vatandaşlarımıza olumsuzluğa neden olmadan bu problemi çözmüşler. Eski otogarın bulunduğu alanın hem otopark hem kütüphane hem de bir meydan olarak kullanılacak olması Isparta için çok güzel bir tasarım. Bu tesiste esnafımıza bol kazançlar diliyorum, hayırlı olsun” dedi. Konuşmaların ardından dua edildi, yeni otogarın açılış kurdelesi kesildi. Yapılan açılış töreninin ardından protokol üyeleri yazıhane ve işletmeleri ziyaret ederek, yeni otogarın hayırlı olması temennisinde bulundular.