RAMAZAN - 04 Ağustos 2011 Perşembe 14:05

Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Ramazanda sağlıklı beslenme önerileri

Türkiye'nin lider hastane gruplarından Universal Hastaneler Grubu Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, iftar ve sahur için menü önerilerinde bulundu ve Ramazan'da günde 2-2.5 litre sıvı tüketmenin önemine değindi.

Ramazan ayının başlamasıyla birlikte değişen yemek düzeni ve dolayısıyla sindirim sisteminde ve metabolizmada meydana gelen değişiklikler nedeniyle Universal Hastaneler Grubu Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.

 


Ramazan ayının gelmesiyle üç ana öğün ve ara öğünlerden oluşan beslenme düzenimizin iki veya tek öğüne indiği, ve bu öğünlerde de çok çeşitli yiyecekleri fazla miktarda ve kısa süre içerisinde tükettiğimize dikkat çeken Beslenme Uzmanı Yağlı, sahura kalkmanın önemine değindi ve "Birçok kişi sahura kalkmamak için akşamdan bir şeyler yiyip yatar veya sahurda kalkıp sadece su içer ama bu yaptığımız en büyük yanlışlardan birisidir.

 

Çünkü vücut yaklaşık 18 saat açlık halinde olacağı için kan şekeri ve bazal metabolizma hızı (BMH) düşer. Bu nedenle de iftara kadar baş ağrısı, konsantrasyon bozukluğu, halsizlik ve sinirli bir ruh görülebilir. Bunu önlemek için "mutlaka sahura kalkılmalı" dedi.

 



SAHUR VE İFTARDA NASIL BESLENMELİ?

 


Ramazan ayında dengeli ve sağlıklı beslenmenin kuralının sahur ve iftarı toplam 3- 4 öğüne çıkarmak olduğunu ifade eden Beslenme Uzmanı Yağlı, tüketilecek besinlerin lif ve selüloz içeriği bakımından zengin, uzun süre tok tutma özelliğinde olan sebze, meyve, tam buğday unu ekmeği ve kuru baklagil çorbaları gibi yiyecekler olması gerektiğini belirtiyor. Bu tür beslenmenin Ramazan ayında sıkça karşılaşılan kabızlık problemleri içinde faydalı olacağını ifade eden Yağlı, iftar ve sahur için önerilerini şöyle
sıraladı:


"İftara hızlı bir şekilde başlamak yerine, öncelikle çorba, kahvaltılıklar veya salata ile başlanıp 15-20 dk sonra ise çok yağlı olmayan , sindirimi kolay olan sebze, etli sebze yemekleri, az miktarda bulgur pilavı, yoğurt, cacık gibi yiyeceklerle devam edilebilir. Geleneksek susamlı pidemizden ise 1-2 dilim (tost ekmeği büyüklüğünde) tüketilebilir. Yemek sonrasında şerbetli, kızartılmış tatlılar yerine dondurma, sütlü tatlılar (güllaç) , meyveli tatlılar veya meyve tüketilebilir ki meyvenin bunlar arasında ilk tercihimiz olması çok daha sağlıklı.

 


Sahurda ise midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktiren, protein içeriği fazla olan yumurta, süt, yoğurt, peynir gibi gıdalar tüketilmeli. İftara kadar daha tok kalmak için, kesinlikle aşırı yağlı ve tuzlu besinler sahurda tüketilmemeli . Sahurda meyve ve sebze tüketmemiz de günlük posa ihtiyacımız için gerekli. Bunlara ilave olarak taze sıkılmış meyve suları, kompostolar ve reçellerde tüketilebilir."

 


SIVI TÜKETİMİ

 


Oruç tutarken en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birinin sıvı tüketimi olduğunu belirten Universal Hastaneler Grubu Beslenme Uzmanı Samet Yağlı, günlük ihtiyacımız olan 2-2.5 litre sıvıyı iftarla sahur arasında tüketmemiz gerektiğinin de altını çizdi. Yağlı, "Kan basıncımızın dengede kalması ve vücudumuzdaki birçok sistemin sağlıklı çalışabilmesi, yeterli miktarda sıvı tüketimine bağlı. Çay, kahve gibi uyarıcı içecekler aşırıya kaçılmadan tüketilmeli, onların yerine taze sıkılmış meyve suları,
bitki çayları veya ayran tercih edilmeli" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Ümmet iftarında gönüller bir oldu Kütahya’nın Tavşanlı ilçesinde geleneksel hale gelen "Ümmet İftarı", bu yıl soğuk hava nedeniyle Tekke Camii’nde gerçekleştirildi. Mazlum coğrafyalardaki Müslümanlarla dayanışma sergilemek amacıyla düzenlenen programda, çocuklar için "Ramazan Treni" yürüyüşü de yapıldı. Tavşanlı’da faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının ortaklaşa organize ettiği "Ümmet İftarı", geniş bir katılımla icra edildi. Yıllardır Cumhuriyet Meydanı’nda açık havada düzenlenen program, bu yıl çocukların ve ailelerin olumsuz hava şartlarından etkilenmemesi için Tekke Camii içine taşındı. İftar öncesinde, Saraybosna’da yıllardır uygulanan "Ramazan Treni" geleneği Tavşanlı sokaklarında hayat buldu. Saat Kulesi önünde toplanan aileler ve çocuklar, ilahiler eşliğinde Tekke Camii’ne kadar "Saygı Yürüyüşü" gerçekleştirdi. Renkli görüntülerin oluştuğu yürüyüşte, Ramazan ayının manevi coşkusu ilçeye yayıldı. Programın amacına dair açıklamalarda bulunan Tavşanlı İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Talha Kılınç, 2006 yılından bu yana bu geleneği sürdürdüklerini belirtti. Kılınç, "Bu yıl Ramazan’ın ümmet iftarını sivil toplum örgütleri olarak birlik içinde yapıyoruz. Amacımız, mazlum ve mahzun coğrafyalardaki Müslüman kardeşlerimizi anlayabilmek, onlarla hemhal olmaktır. Onların yediklerini yemek, onların halini bir nebze olsun hissedebilmek adına ’az aşla’ iftarımızı yaptık. Tavşanlı’daki bu birliktelik, milli ve manevi konulardaki ortak duruşumuzun bir nişanesidir" dedi. Programa ilahileriyle renk katan Ender Gençler İlahi Korosu adına konuşan Hamza Nazir Saltabaş ise, Ramazan ayı boyunca ilçedeki camilerde Enderun usulü teravih namazı geleneğini yaşattıklarını ifade ederek, tüm ilçe halkını bu manevi atmosfere davet etti. İftar sofrasında simit, hurma ve su gibi mütevazı ikramlarla oruçlarını açan vatandaşlar, hep birlikte edilen duaların ardından camiden ayrıldı.
İstanbul UEFA Şampiyonlar Ligi: Juventus: 1 - Galatasaray: 0 (İlk yarı) Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi play-off eleme turu rövanş maçında deplasmanda İtalyan temsilcisi Juventus ile karşılaşıyor. Mücadelenin ilk yarısı ev sahibi ekibin 1-0 üstünlüğü ile tamamlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 2. dakikada sağ kanattan Barış Alper Yılmaz’ın kullandığı köşe atışında kale önünde Sanchez’in kafa vuruşunda kaleci Perin topu kurtardı. 4. dakikada sol kanattan Kenan Yıldız’ın ortasında ceza sahasında Gatti’nin kafa vuruşunda top üstten dışarı çıktı. 11. dakikada sağ kanattan Jakobs’un kullandığı taç atışında ceza sahası içinde Abdülkerim’in kafayla indirdiği topa Osimhen’in gelişine vuruşunda kaleci Perin topu son anda kornere çeldi. 22. dakikada Locatelli’nin ceza sahası dışından sert şutunda kaleci Uğurcan gole izin vermedi. 30. dakikada ceza sahası sol çaprazdan Kenan Yıldız’ın şutunda Sanchez’e de çarpan topu kaleci Uğurcan kornere çeldi. 35. dakikada ceza sahası içinde Torreira’nın Thuram’a yaptığı hareket sonrası hakem Pinheiro penaltı noktasını gösterdi. 37. dakikada penaltıyı kullanan Locatelli topu ağlarla buluşturdu. 1-0 Stat: Allianz Hakemler: Joao Pinheiro, Bruno Jesus, Luciano Maia Juventus: Perin, Kelly, Gatti, Koopmeiners, Kalulu, Locatelli, Thuram, McKennie, Kenan Yıldız, Conceiçao, David Yedekler: Michele Di Gregorio, Carlo Pinsoglio, Bremer, Filip Kostic, Javier Gil, Niccolo Rizzo, Jeremie Boga, Vasilije Adzic, Fabio Miretti, Edon Zhegrova, Lois Openda Teknik Direktör: Luciano Spalletti Galatasaray: Uğurcan Çakır, Roland Sallai, Davinson Sanchez, Abdülkerim Bardakcı, Ismail Jakobs, Lucas Torreira, Mario Lemina, Gabriel Sara, Barış Alper Yılmaz, Noa Lang, Victor Osimhen Yedekler: Batuhan Şen, Günay Güvenç, Eren Elmalı, Kaan Ayhan, Wilfried Singo, Sacha Boey, Leroy Sane, İlkay Gündoğan, Yaser Asprilla, Mauro Icardi, Yunus Akgün, Ahmed Kutucu Teknik Direktör: Okan Buruk Gol: Locatelli (dk. 37 pen.) (Juventus) Sarı kartlar: Kelly, Kenan Yıldız, Carlo Pinsoglio (Juventus), Osimhen, Roland Sallai (Galatasaray)