RAMAZAN - 17 Haziran 2015 Çarşamba 10:18

Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Beslenme Uzmanı Şimal Kalın, uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Şimal Kalın, Ramazan ayını rahat geçirmek için sahur ile iftar arasındaki zamanın iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Diyetisyen Şimal Kalın, özellikle Ramazan'ın yaza denk gelmesi nedeniyle iftar ve sahur arasındaki süreçte yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sıvı tüketimine önem verilmesini tavsiye etti.
Uzun oruç saatlerinin ardından iftar saatinde aşırı beslenmenin şeker hastalarını sıkıntıya sokacağının altını çizen Şimal Kalın, “Sahurda doğru yiyecekleri tercih etmemiz, gün içerisinde daha az acıktırır ve daha az susatır. Dolayısıyla daha verimli, daha rahat bir gün geçirmemize yardımcı olur. Sahuru erken yapılan bir kahvaltı gibi düşünebiliriz. Buradaki ilk hedefimiz bizi uzun süre tok tutacak besinleri seçmek olmalıdır” dedi.

SAHURDA PROTEİNLİ YİYECEKLER OLMALI
Sahurda protein yönünden zengin olan haşlanmış yumurta, sebzeli bir omlet, yoğurt, süt ya da peynir bulundurulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Kalın, “Posanın kan şekerini gün içerisinde daha yavaş düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle ekmek tercihimiz tam tavırlı bir ekmekten yana olmalıdır. Sahurda, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, vücut direncimizi arttırmak için, bir porsiyon meyve tercih edebiliriz. Bu bir dilim karpuz olabilir. Öğünümüze 8-10 adet badem ya da fındık eklemekte bizi tok tutacak, besinler arasındadır. Sahurda asla yağlı yemekler, şekerli ve tuzlu besinler, demli çay ve ondan sonra kahve gibi içecekler tercih etmemeliyiz.

Kahve çay gibi içecekler gün içerisinde, daha fazla susamamıza neden olur. Gün içerisinde çok fazla susamamak için, karpuz gibi bir meyve ile süt ya da yoğurdu beraber almak, gün içerisinde su ihtiyacımızın en aza indiğinin görürüz. Daha sağlıklı bir iftar için, iftarı 3 öğüne bölmemiz gerekir. İlk öğünümüz orucumuzu açtığımız öğünümüzdür. Orucumuzu su ve hurmayla almak daha faydalıdır. Hurma, kana daha hızlı şeker ulaştırdığı için tercih edilmesi gereken bir besindir. Ardından bir kâse çorba ve birde ekmek tüketebiliriz. İkinci öğüne geçmeden 20 dakika ile yarım saat arasında beklememiz gerekir. Ondan sonra an öğüne geçebiliriz. Ana öğünde fırında ya da ızgara, et, tavuk ve balık gibi yiyecekler yiyebiliriz. Ondan sonra tercih edebileceğimiz, zeytinyağlı ve kuru baklagiller yemekleri olabilir” ifadelerini kullandı.

“İFTAR ÜÇ ÖĞÜN OLARAK BÖLÜNMELİDİR”
Beyaz ekmek yerine bulgur pilavı ya da tam buğday unuyla yapılmış bir ekmek türü tercih edilmesi gerektiğini de belirten Şimal Kalın, “Ana öğünümüzün yanında mutlaka salata ve yoğurt bulunması gerekir. Son öğünümüze geçmeden iki veya iki buçuk saatlik, ara vermemiz lazım. Bu arada, hem sindirim sistemimiz için hem de kilo kontrolü sağlamamız için kısa mesafeli hafif tempolu yürüyüşler yapabiliriz. Son öğünümüzde ise bir porsiyon veya iki porsiyon meyve ile yanında bir bardak sür içebiliriz. Eğer tatlı tercih ediyorsak, tatlıyı bu son öğüne bırakmamız lazım. Buda mümkünse sütü tatlı olmalı. Hava sıcaklığının etkisi ve susuzluğunda etkisiyle, vücudumuz sıvı ve mineral kaybına uğramaktadır. Bunun için iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde, en az 2,5 litre su tüketmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Adıyaman’da hastanede bıçaklı saldırı: 2’si güvenlik görevlisi 3 yaralı Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bıçaklı saldırıya uğrayan 2 güvenlik görevlisi ve 1 vatandaş olmak üzere 3 kişi yaralandı. Edinilen bilgilere göre, Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine gelen 19 yaşındaki S.T. isimli erkek şahsın hastanedeki vatandaşları rahatsız ettiği iddiası üzerine güvenlik görevlileri kendisini uyarmak istedi. Bu esnada taraflar arasında kısa sürede tartışma çıktı. S.T., yanında bulunan bıçak ile hastanenin güvenlik görevlilerinden B.S. ile N.Ş.’yi yaraladı. Vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralanan güvenlik görevlilerine, hastanedeki sağlık personeli tarafından anında müdahale edildi. Güvenlik görevlilerini yaralayan saldırgan, daha sonra hastanenin acil servis kapısının önüne çıktı. Elindeki bıçakla tehditler savuran gence müdahale etmek isteyen akrabası S.G. de bıçak darbesiyle kolundan yaralandı. Saldırgan tavırlarını sürdüren ve alkollü olduğu belirlenen şüpheliye polis ekiplerince müdahale edildi. Bıçağı elinden bırakmayan genç, polis ekiplerinin biber gazı kullanmasıyla etkisiz hale getirildi. Gözaltına alınan şüpheli, daha sonra hastanede sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlının aynı zamanda hastane içindeki bazı elektronik malzemelere de zarar verdiği öğrenildi. Öte yandan denetimli serbestlik kapsamında yakın zamanda cezaevinden çıktığı belirlenen şüpheli, tamamlanan işlemlerinin ardından polis merkezine götürüldü. Konuyla ilgili soruşturma başlatıldı.
Nevşehir Kapadokya’da microlight hava aracı zorunlu iniş yaptı: 2 yaralı Nevşehir’in Kapadokya bölgesinde gün batımı uçuşu sırasında motor arızası meydana gelen microlight hava aracı, pilotun soğukkanlı müdahalesiyle zorunlu iniş yaptı. Olayda pilot ve yolcu hafif şekilde yaralandı. Olay, akşam saatlerinde Kapadokya bölgesinde meydana geldi. Avanos ilçesine bağlı Paşabağları bölgesindeki kalkış alanından havalanan microlight hava aracı, yaklaşık 10 dakikalık uçuşun ardından motor arızası verdi. Uçuş sırasında durumu fark eden 53 yaşındaki pilot Ş.Ş., acil durum prosedürlerini uygulayarak zorunlu iniş kararı aldı. Pilot, hava aracını Uçhisar beldesindeki Güvercinlik Vadisi sınırlarında yer alan boş bir alana indirmek istedi. Yaklaşık 150 metrelik sahaya iniş yaklaşması yapan pilot, son anda bölgedeki çukuru fark etti. Hava aracının çukura düşmesini önlemek için yeniden kısa süreli havalanan pilot, kontrollü şekilde ilerleyerek daha güvenli bir noktaya iniş gerçekleştirdi. Kazada microlight pilotu Ş.Ş. ile 28 yaşındaki yolcu Ö.C. hafif yaralandı. İhbar üzerine olay yerine sağlık, jandarma ve AFAD ekipleri sevk edildi. Yaralılar, ambulanslarla Nevşehir Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı. Zorunlu iniş yapan hava aracının bölgeden kaldırılması için çalışma başlatılırken olayla ilgili sivil havacılık birimleri, jandarma ve ilgili kurumlar tarafından inceleme başlatıldı. İşletme yetkilileri, olayın tüm resmi prosedürler çerçevesinde takip edildiğini ve gerekli raporlamaların yapıldığını bildirdi.
İstanbul UEFA Konferans Ligi’nde şampiyon Crystal Palace UEFA Konferans Ligi finalinde İngiliz ekibi Crystal Palace, İspanyol temsilcisi Rayo Vallecano’yu 1-0 mağlup ederek kupanın sahibi oldu. Maçtan dakikalar 25. dakikada sol kanattan hareketlenen Chavarria, topu ceza sahasına ortaladı. Penaltı noktası yakınında Alemao’nun yaptığı vuruşta meşin yuvarlak yakın köşeden dışarı gitti. 40. dakikada Frutos pasını Lopez’e aktardı. Lopez’in vuruşunda meşin yuvarlak direk dibinden auta çıktı. 45+2. dakikada rakip yarı alanın sağında topla buluşan Wharton, ceza sahasına kavisli bir orta yaptı. Arka direkte Mitchell’ın müsait pozisyonda yaptığı kafa vuruşunda top yandan dışarı gitti. 51. dakikada topla birlikte rakip yarı alana hareketlenen Wharton, ceza sahası dışı sol çaprazından kaleye sert bir şut gönderdi. Kaleci Batalla’dan seken topu önünde bulan Mateta, meşin yuvarlağı boş kaleye gönderdi. 1-0 56. dakikada ceza yayının sol çaprazından kullanılan serbest vuruşta topun başına Pino geçti. Bu oyuncunun doğrudan kaleye yaptığı sert vuruşta top önce yakın direğe ardından da uzak direğe çarparak oyun alanına geri geldi. Pozisyonun devamında ceza sahası içi sol çaprazında Mateta’nın vuruşunda top tekrar direğe çarparak dışarı gitti. 57. dakikada sol taraftan Munoz, ceza sahasına girerek topu içeri çevirdi. Mateta’nın vuruşunda kaleci Batalla, ayaklarıyla topu kornere çeldi. Stat: Leipzig Hakemler: Maurizio Mariani, Daniele Bindoni, Alberto Tegoni Crystal Palace: Dean Henderson, Chadi Riad, Maxence Lacroix, Jaydee Canvot, Daniel Munoz, Adam Wharton, Daichi Kamada, Tyrick Mitchell, Ismaila Sarr, Yeremy Pino (Evann Guessand dk. 80), Jean-Philippe Mateta (Jorgen Strand Larsen dk. 76) Yedekler: Remi Matthews, Walter Benitez, Jefferson Lerma, Brennan Johnson, Nathaniel Clyne, Will Hughes, Borna Sosa, Chris Richards, Justin Devenny, Rio Cardines Teknik Direktör: Oliver Glasner Rayo Vallecano: Augusto Batalla, Andrei Ratiu, Florian Lejeune, Pathe Ciss, Pep Chavarria, Oscar Valentin (Nobel Mendy dk. 63), Unai Lopez (Pedro Diaz dk. 62), Jorge de Frutos (Sergio Camello dk. 70), Isaac Palazon (Ilias Akhomach dk. 77), Alvaro Garcia (Alfonso Espino dk. 70), Alemao Yedekler: Daniel Cardenas, Juanpe, Oscar Trejo, Gerard Gumbau, Ivan Balliu Teknik Direktör: Inigo Perez Gol: Jean-Philippe Mateta (dk. 51) (Crystal Palace) Sarı kartlar: Adam Wharton, Yeremy Pino, Chadi Riad (Crystal Palace), Pathe Ciss, Isaac Palazon, Unai Lopez, Alvaro Garcia, Nobel Mendy, Alfonso Espino (Rayo Vallecano)