RAMAZAN - 17 Haziran 2015 Çarşamba 10:18

Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

A
A
A
Ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri

Beslenme Uzmanı Şimal Kalın, uzun ve sıcak yaz günlerine denk gelen Ramazan ayında sağlıklı beslenmeye yönelik önemli uyarılarda bulundu.

Diyetisyen Şimal Kalın, Ramazan ayını rahat geçirmek için sahur ile iftar arasındaki zamanın iyi değerlendirmek gerektiğini söyledi. Diyetisyen Şimal Kalın, özellikle Ramazan'ın yaza denk gelmesi nedeniyle iftar ve sahur arasındaki süreçte yiyecek ve içeceklere dikkat edilmesi gerektiğini belirterek, sıvı tüketimine önem verilmesini tavsiye etti.
Uzun oruç saatlerinin ardından iftar saatinde aşırı beslenmenin şeker hastalarını sıkıntıya sokacağının altını çizen Şimal Kalın, “Sahurda doğru yiyecekleri tercih etmemiz, gün içerisinde daha az acıktırır ve daha az susatır. Dolayısıyla daha verimli, daha rahat bir gün geçirmemize yardımcı olur. Sahuru erken yapılan bir kahvaltı gibi düşünebiliriz. Buradaki ilk hedefimiz bizi uzun süre tok tutacak besinleri seçmek olmalıdır” dedi.

SAHURDA PROTEİNLİ YİYECEKLER OLMALI
Sahurda protein yönünden zengin olan haşlanmış yumurta, sebzeli bir omlet, yoğurt, süt ya da peynir bulundurulması gerektiğini vurgulayan Diyetisyen Kalın, “Posanın kan şekerini gün içerisinde daha yavaş düşürücü etkisi vardır. Bu nedenle ekmek tercihimiz tam tavırlı bir ekmekten yana olmalıdır. Sahurda, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek, vücut direncimizi arttırmak için, bir porsiyon meyve tercih edebiliriz. Bu bir dilim karpuz olabilir. Öğünümüze 8-10 adet badem ya da fındık eklemekte bizi tok tutacak, besinler arasındadır. Sahurda asla yağlı yemekler, şekerli ve tuzlu besinler, demli çay ve ondan sonra kahve gibi içecekler tercih etmemeliyiz.

Kahve çay gibi içecekler gün içerisinde, daha fazla susamamıza neden olur. Gün içerisinde çok fazla susamamak için, karpuz gibi bir meyve ile süt ya da yoğurdu beraber almak, gün içerisinde su ihtiyacımızın en aza indiğinin görürüz. Daha sağlıklı bir iftar için, iftarı 3 öğüne bölmemiz gerekir. İlk öğünümüz orucumuzu açtığımız öğünümüzdür. Orucumuzu su ve hurmayla almak daha faydalıdır. Hurma, kana daha hızlı şeker ulaştırdığı için tercih edilmesi gereken bir besindir. Ardından bir kâse çorba ve birde ekmek tüketebiliriz. İkinci öğüne geçmeden 20 dakika ile yarım saat arasında beklememiz gerekir. Ondan sonra an öğüne geçebiliriz. Ana öğünde fırında ya da ızgara, et, tavuk ve balık gibi yiyecekler yiyebiliriz. Ondan sonra tercih edebileceğimiz, zeytinyağlı ve kuru baklagiller yemekleri olabilir” ifadelerini kullandı.

“İFTAR ÜÇ ÖĞÜN OLARAK BÖLÜNMELİDİR”
Beyaz ekmek yerine bulgur pilavı ya da tam buğday unuyla yapılmış bir ekmek türü tercih edilmesi gerektiğini de belirten Şimal Kalın, “Ana öğünümüzün yanında mutlaka salata ve yoğurt bulunması gerekir. Son öğünümüze geçmeden iki veya iki buçuk saatlik, ara vermemiz lazım. Bu arada, hem sindirim sistemimiz için hem de kilo kontrolü sağlamamız için kısa mesafeli hafif tempolu yürüyüşler yapabiliriz. Son öğünümüzde ise bir porsiyon veya iki porsiyon meyve ile yanında bir bardak sür içebiliriz. Eğer tatlı tercih ediyorsak, tatlıyı bu son öğüne bırakmamız lazım. Buda mümkünse sütü tatlı olmalı. Hava sıcaklığının etkisi ve susuzluğunda etkisiyle, vücudumuz sıvı ve mineral kaybına uğramaktadır. Bunun için iftardan sahura kadar geçen süre içerisinde, en az 2,5 litre su tüketmemiz lazım” şeklinde konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Rektör Sözbir “Bilim olmadan teknoloji olmaz” Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen programın konuğu Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir oldu. Programa; Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İlhan Genç ve Prof. Dr. Ali Öztürk, Genel Sekreter Nihat Yıldız ile Daire Başkanları ve öğrenciler katıldı. Düzce Üniversitesi Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Senem Çolak Yazıcı’nın sorularını yanıtlayan Nedim Sözbir; eğitim, çalışma, kariyer hayatı ile Düzce Üniversitesi’nin gelecekteki planları ve hedefleri konusunda önemli değerlendirmelerde bulundu. Uydu alanında aldığı eğitimlerden ve tecrübelerinden söz eden Sözbir, TÜRKSAT 6A uydusunun çalışma ekibinde yer aldığını belirterek bu uydunun özellikleri hakkında bilgiler paylaştı. Bilimi toprağa, ağacı teknolojiye, sanayiyi de meyveye benzeten Prof. Dr. Nedim Sözbir, bilim olmadan teknolojinin de olmayacağını vurguladı. Zekanın başarıda yüzde 1 etkisi olduğunu dile getiren Sözbir, çalışmanın önemi üzerinde durdu. Düzce Üniversitesi’nin proje sayılarını artırarak sıralamalarda daha üst sıraları hedeflediğini ifade eden Nedim Sözbir, öğrencilerin topluluklarda görev almasını ve ortak ders çalışmalarını tavsiye ederek eğitim ve kariyer alanında yol gösterici açıklamalarda bulundu. Program soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.