DÜNYA - 20 Kasım 2023 Pazartesi 19:54 | Son Güncelleme : 20 Kasım 2023 Pazartesi 20:02

Rusya’dan sınır kapılarını kapatan Finlandiya’ya nota

A
A
A
Rusya’dan sınır kapılarını kapatan Finlandiya’ya nota

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Rusya ile 9 ortak sınır kapısından 4’ünü kapatan Finlandiya’ya nota verdi.

Rusya üzerinden gelen düzensiz göçmen akını nedeniyle Rusya ile 9 ortak sınır kapısından 4’ünü kapatan Finlandiya’ya Rusya tarafından nota verildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Finlandiya’nın Rusya Büyükelçisi Antti Helanterei ile bir görüşme gerçekleştirildi. Rus tarafı, Fin makamlarının Rusya-Finlandiya devlet sınırındaki en aktif kullanılan kontrol noktalarını kapatmasını protesto etti” denildi.

Rusya’nın bilinçli olarak düzensiz göçmenleri Finlandiya sınırına yönlendirdiği iddiasının “provokasyon” olarak nitelendirildiği açıklamada, “Finlandiya’nın göçmenlerin bu ülke topraklarında sığınma hakkı elde etmek için sınırı geçmesiyle ortaya çıkan durum ve Rusya'nın bu tür akışları organize etme konusunda bilinçli eylemleri olduğu iddiası açık bir provokasyondur. Kontrol noktalarının kapatılması ülkelerimizin on binlerce vatandaşının hak ve çıkarlarını ihlal etmektedir” denildi.

Finlandiya Cumhurbaşkanı Niinistö, düzensiz göç akınından Rusya’yı sorumlu tutmuştu

Rusya ile bin 340 kilometre ortak sınıra sahip olan Finlandiya, yasadışı geçişleri durdurmak için 18 Kasım’da 4 sınır kapısını kapatmıştı. Finlandiya Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö, Finlandiya’nın ABD ile yaptığı savunma anlaşmasına karşı Rusya’nın “intikam almak” amacıyla sınırlardan kaçak göçü teşvik ettiğini iddia etmişti.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Alaşehirli üzüm üreticilerine müjde Manisa’nın Alaşehir ilçesinde ihalesi durdurulan Afşar Barajı Kapalı Devre Sulama İhalesinin 19 Aralık tarihinde yeniden yapılacağı açıklandı. Daha önce durdurulan Afşar Barajı’ndan yapılacak kapalı devre sulama sistemi ihalesi 19 Aralık tarihinde yapılacak. MHP MYK üyesi Ali Uçak’ın Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın Manisa ziyaretinde konuyu tekrar gündeme getirerek yeniden ihale için talepte bulunduğu ve Bakan Yumaklı’nın da konuyla ilgilendiği ve ihalenin 19 Aralık 2023 günü tekrar yapılacağı müjdesini verdiği bildirildi. Manisa’nın Alaşehir ilçesinde, 11 bin 830 hektar sahanın sulaması için ihale yapılacak. İhale sonunda yapılacak kapalı devre sulama sistemiyle vahşi sulama son bulacak ve su israfı da önlenmiş olacak. Üreticiler damla sulama sistemi ile bağlarını sulayabilecekler. Sulama sistemi projesinde 350 bin 660 metre uzunluğunda, muhtelif çap ve basınçlarda borular döşenerek, su israfı olmadan üzüm bağlarına taşınabilecek. Mevcut baraj su alma yapısının dubalı su alma yapısına dönüştürülmesi ve Afşar Barajı dip savağının kapalı sistem sulamaya geçişi ile sulama suyu barajdan bağlara kapalı sistemle ulaşacak. MHP MYK üyesi Ali Uçak, "Afşar Barajı ile Alaşehir sulama yenileme projesi durdurulmuştu. Bugün sayın bakanımızla yapmış olduğumuz görüşme sonucu projenin tekrar hayata geçmesi için 19 Aralık 2023 günü ihaleye çıkacağı müjdesini aldık. 19 Aralık’tan sonraki sürecin de takipçisi olacağız. Allah nasip ederse bu projenin en kısa sürede faaliyete geçip bölge halkının sulama konusunda en iyi hizmeti alabilmesi için gecemizi gündüzümüze katıp takipçisi olacağız. Bu projede emeği geçen devlet nezdindeki bakanlıklarımıza ve tüm yetkililerimize çok teşekkür ediyorum." dedi.