GÜNDEM - 17 Ekim 2020 Cumartesi 11:11

Sabaha kadar tüfekle ve sopayla avokado nöbeti tutuyorlar

A
A
A
Sabaha kadar tüfekle ve sopayla avokado nöbeti tutuyorlar

Antalya’nın Alanya ilçesinde geçiminin büyük kısmını avokadodan karşılayan üreticiler, son günlerde artan hırsızlık olayları nedeniyle bahçelerinde sopa ve tüfeklerle sabaha kadar nöbet tutuyor. Geçtiğimiz günlerde bir bahçeden 2 bin 500 TL değerinde avokadonun çalınmasının ardından üretici bahçelerinde sabaha kadar köpekler eşliğinde tüfekle nöbet tutmaya başladı.

Türkiye'de avokado üretiminin yaklaşık yüzde 70'inin karşılandığı ve 45 bin hektar alandaki avokado bahçesinde 70 milyon adet üretim hedeflenen Alanya’da üreticilerin başı hırsızlarla dertte. Fiyatın yüksek olması ve alıcısının kolay bulunması nedeniyle bahçelerde art arda yaşanan hırsızlıklar üzerine üreticiler, sabahlara kadar nöbet tutuyor. Hava karardıktan sonra ellerinde sopa ve tüfeklerle bahçelerinde devriye gezen üreticiler, en ufak bir ses duyduğunda ‘kim var orada’ diyerek o yöne koşuyorlar. Birbirleriyle de sürekli telefon irtibatı kuran çiftçiler, ellerindeki fenerlerle de karanlık noktaları aydınlatarak kontrol ediyor. Üreticiler avokado nöbeti her gün sabahın ilk ışıklarına kadar sürdürüyor.

Sabaha kadar tüfekle ve sopayla avokado nöbeti tutuyorlar

Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Sevilgen: “Bu kişilerde uyku yok ve eve hasret kalıyorlar”

Bahçede nöbet tutan üreticileri ziyarete gelen Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, avokado hırsızlığının artarak devam ettiğini söyledi. Sevilgen, “Şu an Dimçayı Mahallesi’ndeyiz. Avokadonun en güzel ve en bol olduğu bir mahalledeyiz. Burada herkes bahçelerinde hırsızlara karşı nöbet tutuyor. Bu kişilerde uyku yok ve eve hasret kalıyorlar. Sabaha kadar nöbet tutmak zorundalar. Üreticilerin sadece geçim kaynakları avokadodan elde ettiği kazanç olduğu için çaldırmamak zorunda. Mesela az önceki girdiğimiz bahçede köpek var. Üretici köpekle beraber sabaha kadar duruyor. Bazı bahçelerde silahları şu an nöbet tutan arkadaşlarımız var. Hırsızlar gelirse silah sıkacak üreticiler de var” dedi.

“Avokado hırsızlığının yüzde 80’ini gençler yapıyor”

Üreticinin çok canının acıdığını aktaran Sevilgen, “Bazı üreticilerin bahçeleri çok küçük, onların geçim kaynağı sadece buradan. Burada arkadaşımız sabaha kadar nöbet tutuyor. Bu bahçedeki avokadoları çaldırdığı anda yarın bu kişi de hırsızlık yapmak zorunda kalacak evini geçindirebilmek için. Avokado hırsızlığının yüzde 80’ini gençler yapıyor. Dolasıyla bu kişiler adliyeden serbest kalıyor. Çünkü 18 yaş altındaki çocuklara bu kapsamda bir cezai işlem yok. Biz şunu da söylüyoruz; hırsızla üretici inşallah karşılaşmazlar. Çünkü karşılaştığı zaman ya hırsız çiftçiye bir darbe vuracak yada tam tersi olacak. İnanın çok kötü bu nöbetler sabah saatlerine kadar devam edecek” diye konuştu.

Sabaha kadar tüfekle ve sopayla avokado nöbeti tutuyorlar

Üretici Veli Akın: “Her günümüz sabaha kadar hırsız beklemekle geçiyor”

Avokado bahçesinde nöbet tutan Veli Akın, bu gece yine hırsızlara karşı nöbet tuttuğunu belirtti. Akın, “Ağaçlarda hiç avokado kalmamış, bütün gelirimizi toplamışlar. Bu nöbet nereye kadar daha devam edecek. Bu konu hakkında yetkililerden yardım istiyoruz. Bu sadece vatandaşın nöbet tutmasıyla olmaz herkesin buna duyarlılık göstermesi lazım. Her günümüz sabaha kadar hırsız beklemekle geçiyor ve uyku yüzü yok” ifadelerini kullandı.

“Bizim bahçeden yıllık 5-6 bin avokado çalınıyor”

Yaklaşık 20 dönümlük arazisinde bu gecede nöbet tutan Mehmet Zeybek, avokado hırsızlarını elinde sopayla beklediklerini ifade etti. Her akşam avokadoların çalındığını belirten Zeybek, “Bizim bahçeden yıllık 5-6 bin avokado çalınıyor. Bizim tek geçim kaynağımız avokadodan elde ettiğimiz gelirden oluşuyor. Köpek ile elimizde sopa ve tüfekle bahçeleri geziyoruz. Her 2 saatte bir devriye atıyoruz bu şekilde. Bahçelerimizi kurumak için yetkililerden yardım istiyoruz” şeklinde konuştu.

Sabaha kadar tüfekle ve sopayla avokado nöbeti tutuyorlar

“Bu gençler elden gidiyor”

Sabaha kadar nöbet tuttuklarını söyleyen üretici Mehmet Küçükcoşkun ise şunları söyledi: “Avokado hırsızları son dönemde artış gösterdi. Bu hırsızlığı yapanlar yaşlı değil, genç kesimden oluşuyor. Bunların bazıları uyuşturucu kullanıyor ve artık ailelerinin de bu kişilere sözü geçmiyor. Bu gençler elden gidiyor. Uyuşturucu parası bittiği zaman avokado ve muz hırsızlığına yöneliyorlar. Bizim temennimiz devletimizin bu çocuklara sahip çıkması.”

Erdal Anak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adıyaman Başkan Tutdere’den su kesintisi açıklaması Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere, yaşanan su kesintisiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Tutdere, yıkımdan dolayı su kesintisine neden olan firma hakkında işlem başlattıklarını duyurdu. Adıyaman Belediye Başkanı Tutdere, usulsüz yıkım nedeniyle su kesintisine neden olan firma hakkında gerekli yasal işlemlerin başlatıldığını ve birkaç saatlik süren kesintisinin yapılan çalışmalar sonrası sona erdiğini belirtti. Yıkım alanına gelerek durum hakkında bilgiler alan Başkan Tutdere, su arızasına müdahale eden belediye çalışanlarına kolaylıklar dileyerek halkın mağdur olmaması için işi hızlandırılmasını ve tamiratın sağlam bir şekilde yapılmasını istedi. Başkan Tutdere, “Dün gece Hoca Ömer Mahallesi Atatürk Bulvarı üzerinde yıkım esnasında gerekli güvenlik önlemlerinin alınmaması ve usulsüz yıkım nedeniyle bina yola devrilerek su şebekesine zarar verdi. Adıyaman Belediyesi ekipleri de gece olaya müdahale ederek saat 01.00’da su kesintisi yaşanan mahallelere su arzını sağladı. Ancak su arzının sağlanmasının ardından aynı noktada meydana gelen yeni şebeke arızaları nedeniyle bu kez de Hoca Ömer, Kap Camii, Ulu Cami, Bahçelievler, Yunus Emre, Bahçecik, Ali Taşı, Mara ve Varlık Mahallelerinde su kesintisi meydana geldi. Yapılan çalışmalar sonucunda su yeniden şebeke hattına verildi. Vatandaşlarımızı mağdur eden firma hakkında gerekli yasal çalışmalar başlatıldı ve tutanak tutuldu. Bize düşen kısmıyla ilgili olarak kıymetli hemşerilerimizden özür diliyor, anlayışları ve sabırları için teşekkür ediyorum. Ekiplerimiz olay yerinde canhıraş bir şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Enkazın kaldırılmasıyla birlikte tüm mahallelerimize su arzını sağlayacağız” diye konuştu.
Nevşehir Kapadokya’nın lezzetleri ‘Kapadokya’da Bahar Sofraları’ etkinliğinde görücüye çıktı Kapadokya bölgesinin önemli organizasyonlarından biri olan ’Kapadokya Gastronomi Festivali’ bu yıl ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ adı altında Kapadokya Üniversitesi’nin ev sahipliğinde başladı. İlki 2022 yılında yapıldığında Kapadokya bölgesinde gastronomi rüzgarını başlatan festival; yine insan, tarih ve doğa temaları üzerinden yürütülüyor. Tarih boyunca kadim topraklarda yaşamış çeşitli kültür ve inançlara sahip insanların baharın gelişini, şifa, bolluk ve bereket beklentileriyle anlamlandırarak kutladıkları Hıdırellez’in geleneksel lezzetleri öne çıkartılıyor. Katılımcılar doğanın uyanışı ile insanın yeşeren umutlarının bütünleştiği, mevsimsellik ve yerelliğin ön planda tutulduğu Kapadokya’da Bahar Sofraları etkinliği ile gastronomi alanında kanaat önderleri Kapadokya’nın gastronomi mirası ile tanışma imkânı buldu. Nevşehir Valiliği himayesinde Kapadokya Üniversitesi, Ürgüp Kaymakamlığı, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA), Ahiler Kalkınma Ajansı (AHİKA) ve Kapadokya Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (KAPTİD) iş birliği ile düzenlenen festival, Kapadokya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü ile Kapadokya bölgesinin değerli şeflerinin öncülüğünde hazırlanan ve ’Kapadokya’da Bahar Sofraları’ sloganı ile sunulan öğle yemeği ile başladı. Kapadokya Üniversitesi Gastronomi bölümü mutfağında hazırlanan ve bölgeye özgü birbirinden farlı tatların bir araya getirildiği festivalde, özellikle küllü mısırlı ısırgan çorbası ve tatlı su balığından yapılan fava tabağı dikkat çekti. Kapadokya yöresinde yetişen bitkilerden yapılan yemeklerin ön plana çıktığı etkinlikte katılımcılara, taze otlu, asma yapraklı, bölgeye özgü bulgur pilavı ile sunulan kuzu yahninin yanı sıra, bazlama üzerinde karamelize edilmiş soğan ile sunulan kuzu ciğeri ve bölgede yetişen otlarla yapılan gözlemeler ikram edildi. Tıbbi ve aromatik bitkiler uzmanı Saniye Gezer, bölgede yenilenebilir otlardan bir araya getirdiği su ritüeli hazırladı. Bölge özgü yemeklerin sunumunun yapıldığı festivalde konuşan Anadolu Halk Mutfakları Araştırmacısı ve Program Yapımcısı Adnan Şahin, "Kapadokya’da bu yıl 3.’sü yapılan bu festivalin gecikmiş bir festival olduğunu düşünüyorum. Bölgenin gastronomik zenginliğinin öne çıkması konusunda çok önemli bir çalışma" dedi. Akademisyen şef ve TV yapımcısı Asuman Kerkez de yenilen yemeğin damağa imza atması gerektiğini söyledi. Kerkez, "Bu festival gerçekten çok önemli, belki de yüz yıllar önceki reçeteleri burada tatma ve deneyimleme şansınız oluyor. Kapadokya’yı çok seviyoruz. Her sene buraya keyifle geliyoruz. Eskiyle yeniyi bir araya getirmeyi çok iyi başarıyorlar. İçeride birbirinden güzel nefis şeyler tattık. Özellikle tatlı su balığından yapılan bir fava tabağı var. O tabak benim favorimdi. Bunun üzerine yetiğin hiçbir şey o tadı değiştiremedi. Yemek böyledir, damağınıza imza atar. Yıllar sonra bile hatırlarsınız" ifadelerini kullandı.