GÜNDEM - 25 Haziran 2019 Salı 19:27

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Macaristan’da

A
A
A
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, Macaristan’da

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı'na eş başkanlık yapmak üzere Budapeşte'ye geldi.

Türkiye-Macaristan Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı'na eş başkanlık yapacak olan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, başkent Budapeşte’ye geldi. Bakan Varank’ı Budapeşte Havalimanında Türkiye’nin Budapeşte Büyükelçisi Ahmet Akif Oktay karşıladı. Karşılamanın ardından önce otele giden Bakan Varank ve beraberindeki heyet, daha sonra Gül Baba Türbesi Kültür Kompleksi’ne geçti. Bakan Varank ve eşi Esra Varank’ı burada Gül Baba Vakfı Başkanı Adnan Polat ve Dünya Türk İş Konseyi (DTİK) Avrupa Başkanı Suat Karakuş karşıladı. Türbe ve kompleksi gezen Bakan Varank, dua ederek ve türbe hakkında detaylı bilgi aldı.

“Hem Gül Baba hazretlerinin türbesi şanına yakışır bir şekilde restore edilmiş oldu”

Ziyaretin ardından İhlas Haber Ajansı (İHA) mikrofonuna konuşan Bakan Varank, “ Bugün Gül Baba hazretlerinin türbesini ziyaret ediyoruz. Gül Baba hazretleri sadece 10 yıl burada yaşamasına rağmen hem bizim tarihimiz açısından hem de Macar tarihi açısından çok önemli izler bırakan bir gönül insanı. Burada hükümetimiz Macar hükümeti ile beraber çok güzel bir restorasyon gerçekleştirdi. Hem Gül Baba hazretlerinin türbesi şanına yakışır bir şekilde restore edilmiş oldu, hem de etraftaki bu tekke ele alınarak burası güzel bir kültür sanat merkezi haline getirildi” dedi.

“Türkiye ve Macaristan’ın tarihi çok eskilere dayanıyor” 

İki ülkenin tarihten gelen derin bağları olduğunu belirten Bakan Varank, “İki ülke hükümetlerinin böyle bir ortaklıkta buluşmuş olması çok önemli. Türkiye ve Macaristan’ın tarihi çok eskilere dayanıyor, ve bu güzel kültür sanat merkezi de tekke de türbe de o tarihe hizmet eden güzel bir eser olarak ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Bakan Varank, 25-26 Haziran'da Budapeşte'de Türkiye-Macaristan KEK Toplantısı'na katılımının yanı sıra bir dizi diplomatik temas gerçekleştirdikten sonra Türk ve Macar iş insanlarıyla bir araya gelerek, Türkiye'deki fırsatlara ilişkin yatırımcılara bilgi verecek.  

Mehmet Başaran


 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Samsun’da 188 bin hane halkı 2000 ve öncesinde yapılan binalarda ikamet ediyor Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Samsun’da 188 bin 847 hane halkı, 2000 yılı ve öncesinde yapılan binalarda ikamet ediyor. TÜİK Nüfus İstatistikleri Portalı verilerine göre 2023 yılına kadar Samsun’un hane halkı 424 bin 68 olarak belirtiliyor. İkamet edilen binanın inşa edilen yılına göre hane halkı sayısına bakıldığında Samsun’da 1980 ve öncesinde yapılan binalarda yaşayan hane halkı sayısı 53 bin 66, 1981 ve 2000 arasında yapılan binalarda yaşayan hane halkı sayısı 135 bin 781, 2001 ve sonrasında yaşayan hane halkı sayısı 191 bin 669 olurken, 43 bin 552 hane halkının oturduğu binanın ne zaman yapıldığı ise bilinmiyor. Samsun’da yaşamını idame ettiren 424 bin 68 hane halkından 31 bin 775’i tek katlı binalarda, 99 bin 939’i 2 katlı binalarda, 49 bin 885’i 3 katlı binalarda, 44 bin 141’i 4 katlı binalarda, 49 bin 785’i 5 katlı binalarda ve 148 bin 543’ü ise 6 kat ve üstü binalarda ikamet ediyor. Samsun’da ikamet eden hane halkının kat ortalaması ise 4,9 olarak belirtildi. 272 bin 142 ev sahibi 2023 yılına kadar olan bu 424 bin 68 hane halkından 272 bin 142’si ev sahibi, 90 bin 973’ü kiracı, 46 bin 805’i diğer ve 13 bin 149’u da bilinmeyen olarak ifade ediliyor. İkamet edilen konutlarda en çok kullanılan ısıtma sistemine göre hane halkı sayısına bakıldığında ise 195 bin 113 hane halkı soba ile, 191 bin 256 hane halkı kalorifer ile, 33 bin 758 hane halkı kalorifer merkezi ile ve 3 bin 940’ı da diğer ısınma araçları ile ısınıyor. Öte yandan Samsun’da yapılan son sayımda hane sayısının 439 bin 845 olduğu belirtildi.
Balıkesir Gençlik Merkezinde genç sporculara iftar Gençlik ve Spor Bakanlığının “Merkezimde Ramazan” İftar programında protokol üyeleri genç sporcularla iftar yemeğinde buluştu. Ramazan ayının değerlerine ve manevi ikliminin önemine vurgu yapan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, gençlerin yüzlerindeki umudu ve gözlerindeki ışığı görerek ülkemizin aydınlık geleceğine olan inancını dile getirdi. Her bir gence başarılar dileyen Vali Ustaoğlu, ufku geniş ve zihni açık bireyler olmalarını temenni ederek Ramazan aylarını kutladı. Milletvekili Dr. Mustafa Canbey ise iftar programında gençlerle sohbet ederek sözlerine başladı. Ramazan ayının birlik, beraberlik, kardeşlik ve huzur getirmesini dileyen Milletvekili Canbey, gençlerle birlikte bu bereketi yaşamanın mutluluğunu paylaştı. Gençlere ve çocuklara yapılan yatırımın önemine vurgu yapan Canbey, gençlerin yanında olduklarını ifade etti. Balıkesir Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp ise iftar programında sporcular, lider ve gönüllü gençler ile başarılı öğrencilerin bir araya geldiğini belirtti. Gençlik Merkezleri ve spor salonlarının gençlerle renklendiğini ifade eden Özalp, gençlerin istekle tesisleri kullandığını ve gelişen imkanlarla büyümeye devam ettiklerini vurguladı. İftar sofralarının bir araya gelebilmek için bir vesile olduğunu ifade eden İl Müdürü Özalp, "Birlik, beraberlik ve paylaşmanın zamanı olan Ramazan’ın şehrimize, ülkemize ve tüm İslam coğrafyasına hayırlar getirmesi temennisinde bulundu. “Merkezimde Ramazan” programına, Şehit Turgut Solak Spor Salonu’nda Tasavvuf musikisi eşliğinde düzenlenen iftar programına Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Milletvekili Dr. Mustafa Canbey, İl Jandarma Komutanı Nurettin Alkan, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Emine Böçkün, Gençlik ve Spor İl Müdürü Adem Özalp, Birim Müdürleri, Gençlik liderleri ve çok sayıda genç katıldı.