EĞİTİM - 22 Temmuz 2017 Cumartesi 11:14

Şanlıurfa’da 65 yaş üstü bireylere sosyalleşme imkanı

A
A
A
Şanlıurfa’da 65 yaş üstü bireylere sosyalleşme imkanı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım, evde destek ve gündüz bakım hizmetlerini geliştirmek üzere başlatılan Yaşlı Destek Programı (YADES) ile Şanlıurfa’da 65 yaş üstü bireyler katıldıkları çeşitli kurslarla sosyalleşme imkanı buluyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl hayata geçirilen proje ile yaşlı bireylerin topluma kazandırılması ve daha iyi bir yaşam imkanının sunulması hedefleniyor. Büyükşehir belediyelerinin yaşlılara yönelik evde bakım, evde destek ve gündüzlü bakım hizmetlerini geliştirmek üzere başlatılan proje ile Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engeliler Koordinasyon Merkezinde çeşitli kurslar alan 65 yaş üstü bireyler, sosyal yaşam imkanı bulduklarını belirtti.

Proje ile ilk etapta 50 kursiyerin katıldığı merkezde bireyler, Kur'an, Deri İşlemeciliği, Filoğrafi, Bakır Rölyef, Ebru-Resim ve Dikiş kurslarında eğitim alıyor.

72 yaşında yeni mesleğini buldu
Merkezde 6 aydır eğitim gören kursiyerlerden Mustafa Karataş, yeni mesleğini bulduğuna dikkat çekerek, "72 yaşındayım. Filoğrafi mesleğini öğreniyorum. Kahvehanelerde, parklarda gezmektense günümüzü burada değerlendiriyoruz. 6 ay önce ben bu kursa başladım. Şimdi biraz daha kalabalık olduk. Daha önce ben buradan arkadaşlarıma çağrı yapmıştım. Arkadaşlarımın da gelmesine çok sevindim. Şanlıurfa’da gençlere, yaşlılara ve engellilere faydalı oluyor" ifadelerini kulandı.

Yeşeren Çınarlar Projesi ile hayat buldular
Yeşeren Çınarlar Projesi kapsamında hayata tutunan bireyler, eğitim aldıkları Bakır Rölyef İşlemeciliği Kursunda eğitmen Halil Yasavur’dan bakır rölyef sanatını öğreniyor. Eğitmen Yasavur, proje ile yaşlı bireylerin hayata tutunduğunu belirterek, "Yeşeren çınarlar projesi kapsamında 65 yaş üstü bireyler, bu merkezde bakır rölyef kursuna geliyorlar. Yaklaşık 25 kursiyerimiz kayıtlıdır. Bakırdan çeşitli malzemeler yapılıyor. Tablo, sandık, gemi ve vazo gibi 3 boyutlu el sanatları ile yaşlılarımız vakitlerini burada değerlendirerek yapıyorlar" dedi.
Kursiyerlerden Ahmet Barakgazi, "66 yaşındayım. Bakır rölyef kursunda eğitim almak için geldim. Bize bu imkanı sağlayanlardan Allah razı olsun. Yaşlılara burada çok yardımcı oluyorlar. Kurslarda gerçekten çok faydalı oluyor" sözlerini kullandı.

Deri Sanatı Kursu ile aksesuar yapıyorlar
Proje ile sosyalleşme imkanı elde eden bireyler, bir başka kurs olan Deri Sanatı ile de çeşitli aksesuarlar yapıyor. Eğitmen Seval Kurt Tarhan, "Deri atölyesinde YADES projesi kapsamında 65 yaş üstü vatandaşlarımız, meslek edindirme kurslarına katılıyorlar. Burada anahtarlıklar, çanta, kemer, tablolar, çeşitli aksesuarlar ile buna benzer deriye ait tüm çalışmalar yapılıyor" dedi.

Merkez dışında sahada da çalışmalar yapılıyor
YADES Projesi kapsamında evde bakım, evde destek ve gündüzlü bakım hizmetleri de veriliyor. Evde bakım ve kişisel bakım saha ekibinde görev yapan Fahrettin Akbaba, "Proje ile 65 yaş üstü tespit ettiğimiz vatandaşların evine on günde bir gelerek, kişisel bakımlarını gerçekleştiriyoruz. Saç tıraşı, sakal-bıyık tıraşı ve yardımcı olunması gereken konularda kendilerine yardımcı oluyoruz" ifadelerini kulandı.

12 personelle çalışmalar yapılıyor
Çalışmaların 12 personel ile yapıldığına dikkat çeken Yeşeren Çınarlar Projesi Şanlıurfa Sorumlusu Hatice Kübra Badılı, "Aile ve Sosyal Bakanlığı tarafından finanse edilen ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Koordinasyon Merkezinde yürütülmekte olan YADES 65 yaş üstü Yeşeren Çınarlar Projesi kapsamında vatandaşlarımızın kişisel, maddi ve manevi ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Evde bakım ve sağlık hizmeti, tadilat, gıda yardımı, kurslarımız ile çeşitli gezilerimiz oluyor. Projedeki amaç yaşlı bireylerin hayattan kopmamalarını sağlamak ve daha sosyal bir yaşam imkanı sunmaktır. Bu yönde devam eden çalışmalarımızda 12 personelimizle görev yapıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bekir Basmacı - Ahmet Kaya

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mardin Göğüs hastalıkları uzmanı Mardin’deki toz taşınımına karşı uyardı Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Uluorman, toz taşınımına karşı özellikle solunum yolu hastalarını uyardı. Çöl tozu taşınımı sebebiyle solunum yolu hastalarını uyaran Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Fulya Uluorman, "Maalesef ki mevsim geçişlerinde bunu daha çok görüyoruz. Şu anda da Nisan ayı olması gereği ile çöl tozları sonucu çevrede bir hava kirliliği söz konusu. Bunun sonucu olarak da birtakım hava yolu hastalıkları ortaya çıkıyor. Göğüs hastalıkları olarak bizi ilgilendiren hava yolu hastalıklarıdır. Astım, KOAH ve karaciğer hastalarında çöl tozları sonucu tetiklenmeler oluyor. Bu hastalık mevcut olmayan ama bronş duyarlılığı olan kişileri de etkiliyor. Uzayan öksürükler, nefes darlığı gibi şikayetlere neden oluyor. Bu süreçler sağlıklı bireyleri de etkiliyor. Maske kullanımına dikkat etmek gerekiyor. Bu şartlarda etkilenmemeleri imkanı yok ama en aza indirmek için bu kurallara dikkat edilmeli" dedi. İlaç kullanan hastaların, zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları ve ilaçlarını düzenli kullanmaları gerektiğini hatırlatan Uzman Dr. Fulya Uluorman, "Tedavide bazı ilaçlar söz konusu özellikle akciğer hastalarının düzenli kullanmaları gerekiyor. Özellikle astım ve KOAH hastalarının da kullanması gerekiyor. Toz alerjisi olan ve toza karşı duyarlılığı olan kişilerin de kullanmakta olduğu alerji ilaçları söz konusu. Bunları devam etmeleri gerekiyor düzenli olarak. Bunları kullanmalarına rağmen yine de sıkıntı yaşayan kişilerde poliklinik hizmeti şeklinde ya da acil serviste birtakım destekleyici ek ilaçlar ve tedaviler görebilirler. Çöl tozundan sağlıklı bireyler de etkilenebilir. Sağlıklı bireylerde boğazda kaşıntı, öksürük atakları ve gözlerde sulanma gibi birtakım sorunları neden olabiliyor. Bu süreci yönetebiliyorlar ve çok büyük sıkıntı yaşamadıkları takdirde bunun geçici bir süreç olduğunu söylüyoruz. Ama sıkıntı yaşıyorlarsa mutlaka tıbbi destek almaları gerekecektir" diye konuştu.
Bursa Bursa’da 1 Mayıs coşkusu yaşandı Dünyanın birçok yerinde kutlanan 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Bursa’da da coşku ile kutlandı. Bursa’da 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü iki farklı noktada kutlandı. Sabah saatlerinde Türk - İş, Türkiye genelinde 1 Mayıs’ı Bursa’da kutlama kararı aldı. Bu etkinlik Nilüfer ilçesi Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’nda binlerce sendikalının yürüyüşü ile tamamlandı. Bir diğer kutlama ise, her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen yerde yapıldı. Eski stadyum önünde toplanan binlerce işçi, öğrenci, sendikalı, sivil toplum kuruluşu temsilcisi ve siyasi partiler Darmstad Caddesi’nden Kent Meydanı’na sloganlarla ve pankartlarla yürüyüşe geçti. 1 Mayıs’ın kutlanacağı alanda polis geniş güvenlik önlemleri alarak, pankart ve dövizleri tek tek kontrol etti. Kanunlara aykırı olan pankartlar alana alınmadı. Alanda işçiler halaylar çekerek 1 Mayıs’ı kutladı. Sloganlarla ise hükümete taleplerini dile getirdi. 31 Mart yerel seçimlerinde Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de 1 Mayıs’ta alanlardaydı. İşçilerin yoğun ilgisi ile karşılaşan Bozbey, “1 Mayıs emeğin en yüce değer olduğunu savunanların bayramı. Tüm emekçilerin bayramını kutluyorum. Bugün de özellikle işçilerimizin, emekçilerimizin yaşam standartlarının yükseltilmesi, insanca yaşam haline gelebilmesi son derece önemlidir. Onun için bu bayramın önemi çok büyük. Her gün onların bayramı olması lazım. Üreten, emeğini esirgemeyen bu insanların mutlaka yaşam şartlarının yükseltilmesi, açlık sınırının üstünde bir gelire sahip olması ve ailesi ile birlikte huzurlu yaşam sürmesi bizim en büyük arzumuzdur. İnanıyorum ki, bugünde alanlarda bunu haykıracaklardır. Bu anlamda tekrar bayramlarını kutluyorum” diye konuştu. Bursa’da kutlanan 1 Mayıs’a Bursa milletvekilleri, belediye başkanları da katıldı.
Muğla Yangın ilk müdahale ekip binası törenle açıldı Havaların ısınmasıyla beraber yangın sezonu öncesinde önlemler alınmaya devam ederken, Muğla’nın Ortaca ilçesinde Aşı Yangın İlk Müdahale Ekip Binası ve Okçular İlk Müdahale Yangın Ekip Binası düzenlenen törenle açıldı. Yaz ayı ile birlikte artan orman yangınları öncesinde önlemler alınmaya devam ederken, yoğun orman yangınlarının yaşandığı illerden olan Muğla’da da yangın sezonu hazırlıkları aralıksız sürdürülüyor. Bu çerçevede Ortaca ilçesinde kurulan Aşı Yangın İlk Müdahale Ekip Binası ve Okçular İlk Müdahale Yangın Ekip Binası düzenlenen törenle açıldı. Ortaca Kaymakamı Kenan Aktaş ve protokol üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen açılışın ardından Kaymakam Aktaş, yangın sezonu öncesinde önlemleri gözden geçirmek üzere yeni ekip binalarını ziyaret etti. Ortaca Orman İşletme Şefi Hasan Hüseyin Özdemir, İlçe Emniyet Müdürü Serpil Çalışkan ve İlçe Jandarma Komutanı V. Serkan Cantürk’ün de katıldığı ziyarette, yangın sezonuna hazırlık kapsamında alınan önlemler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişi yapıldı. Yeni binalar, yangınla mücadelede ilk müdahale kapasitesini artırarak bölge halkının can ve mal güvenliğini koruyacak. Yetkililer, yangın sezonunun yaklaşmasıyla birlikte, bu tür tesislerin öneminin altını çizerek, halkın da yangın konusunda bilinçlendirilmesi gerektiğini vurguladı.