POLİTİKA - 25 Aralık 2018 Salı 18:27

Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli KKTC’de!

A
A
A
Tarım ve Orman Bakanı Pakdemirli KKTC’de!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Sulamaları İletim Tüneli’nin temel atma törenine katılmak üzere Lefkoşa’ya geldi. Her iki ülke Tarım Bakanlıkları arasında gerçekleştirilen heyetlerarası görüşmede Zirai Levazım-Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İşbirliği Protokolü imzalandı.

KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığını ilk ziyaret eden Bakan olduğunu söyleyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Bakan Pakdemirli ve heyetine teşekkür etti.

Tarım ve sulama konularının ağırlıklı olarak konuşulacağını söyleyen bakan Pakdemirli, “Tohum, gübre, ilaç gibi konularda hem eğitim hem karşılıklı alışveriş hem de iki ülkenin de gıda güvenliğini sağlayacak, bizde bir şey eksik olduğu zaman Kıbrıs’tan alabileceğimiz, Kıbrıs’ta bir şey eksik olduğu zaman, patates konusunda bir eksikliğiniz olmuş yakın zamanda, bizim rahatlıkla verebileceğimiz bir mekanizmayı kurabilirsek iki ülkenin de gıda arz güvenliği konusunda da ciddi bir mesafe kat edilmiş olacak” dedi. 

Kıbrıs’a geliş sebebinin en önemli kısmının temeli atılacak olan KKTC Sulamaları İletim Tüneli olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Bugüne kadar Kıbrıs’ın sulama alt yapısı ile ilgili, Kıbrıs’a su getirilmesi ile ilgili önemli bir yatırım yapıldı ve ada suya kavuşturulmuş oldu. Yarın ki sulama temelimizden sonra içme suyu ile ilgili yatırımlar var. Toplamda bunların hepsi 2 milyar liraya varan yatırımlar. Bu konudaki işbirliğimizi sürdürmemiz gerekiyor. Özellikle sulamaya açmayı düşündüğünüz alanları hızlı bir şekilde bitirebilirsek, KKTC’nin tarımsal hasılasının 500 milyar lira civarında olduğunu biliyoruz, senelik buna 100 milyon lira katkı yapacak bir imkan sağlamış oluyor. Ada halkının milli gelirinin artırılması, tarımsal hasılanın artırılması anlamında önemli bir yatırım olduğunu düşünüyorum” diye konuştu. 

Türkiye’nin tarımsal hasılada dünyada yedinci, Avrupa’da ise ilk sırada olduğunu kaydeden Bakan Pakdemirli, “Biz bu konudaki bilgi, beceri ve birikimimizi Kıbrıs ile paylaşmaya hazırız” ifadelerini kullandı.
Türkiye ile KKTC arasında Zirai Levazım-Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri İşbirliği Protokolü ilgili kurum müdürleri tarafından imzalanırken, her iki ülkenin bakanları da imza töreninde hazır bulundu.

Derya Yetim - Emir Abdurrahman Bulut
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Ayakkabı boyacılığı yapan bilek güreşçisi, Slovakya’daki turnuvada 3. oldu Maltepe’de yaklaşık 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan ve bilek güreşi sporuyla ilgilenen Alaattin Şahin, Slovakya’da düzenlenen Bilek Güreşi Şampiyonası’nda 3. oldu. Maltepe’de yaşayan ve yaklaşık 30 yıldır ayakkabı boyacılığı yapan 50 yaşındaki Alaattin Şahin, bilek güreşi sporunda Türkiye şampiyonu oldu. Yaklaşık 15 yıldır bilek güreşiyle ilgilenen Şahin, boya sandığıyla sokak sokak gezdiği Maltepe’nin her yerinde vatandaşlarla da bilek güreşi yapıyor. Alaattin Şahin, Slovakya’da düzenlenen European Armwrestling Championship’e katılmak üzere geçtiğimiz hafta Slovakya’ya gitti. 90 kilogram kategorisinde rakipleriyle mücadele eden Şahin, elde ettiği 3’üncülük madalyası ile Türkiye’ye döndü. Evine dönen Şahin’i, Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki makamında misafir etti. Bu turnuvada Alaattin Şahin’e destek verdiklerini ifaden eden Kaymakam Tiryaki, önümüzdeki turnuvalarda da Alaattin Şahin’e desteklerinin devam edeceğini belirtti. Alaattin Şahin: "2 ay sonra Kazakistan’a yarışmalara gideceğim" Türkiye Bilek Güreşi Şampiyonası’nda ikinci olduğu için Slovakya’ya gittiğini söyleyen Alaattin Şahin, "Orada da Grand Master 90 kiloda 3. oldum. 2 ay sonra sanırım Kazakistan’da yarışmalara gideceğim. Kaymakam Bey’den de Allah razı olsun. Hem burada yardımcı oldu hem de ’Orada yardımcı olacağım’ dedi. Turnuva için hazırlığımız oldu. Maltepe Stadı’nda çalışıyoruz, çarşamba, perşembe ve cuma günleri çalışıyoruz. Ben ayakkabı boyacılığı yapıyorum. Önceden sandık sırtımda kahvelerde gezerken beni yıkan yoktu. Yıkana ’Ayakkabıyı sana bedava boyarım’ diyordum. Sonra bir gün adamın biri beni yendi. ’Sen kimsin’ dedim, o da dünya ikincisiymiş anladım" dedi. Maltepe Kaymakamı Bahri Tiryaki ise yaptığı açıklamada, "Devletimizin temel varlık sebeplerinden biri vatandaşımızın refah huzur ve mutluluğu. Devlet olarak vatandaşların güvenliğini sağlarken öte yandan sporda kültürel alanlarda gelişmelerine de katkı sağlamaya çalışıyoruz. Maltepe’de Zümrütevler Mahallesi’nde Alaattin Şahin isimli vatandaşımız bilek güreşinde Avrupa şampiyonu oldu. Kendileri beni ziyaret ettiler, kendilerine teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi bilek güreşi geleneksel olarak sokakta kahvehanede evlerimizde vatandaşların kendi aralarında yaptıkları bir çeşit spor müsabakası. Alaattin Bey de bizi uluslararası turnuvalarda en güzel şekilde temsil etti. Orada dereceye girdi, örnek bir vatandaş oldu. Ben kendisini ve camiasını tebrik ediyorum. Bundan sonraki katılacağı müsabakalarda da başarılar diliyorum" diye konuştu.
Balıkesir Bandırma’da Engelliler Haftası kutlandı Balıkesir’in Bandırma ilçesinde 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle resmi tören gerçekleşti. “10-16 Mayıs Engelliler Haftası” nedeniyle Cumhuriyet Meydanı’nda resmî tören gerçekleştirildi. Törene Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Barış Demir, Kent ve sivil toplum kuruluşları katıldı. Bandırma’da özel bireyleri temsil eden derneklerin Atatürk Anıtı’na çelenk sunumuyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Barış Demir yaptı. Demir konuşmasında, "Engelliler Haftası, 10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletler’e üye ülkelerde aynı tarihlerde kutlanan özel bir haftadır. Bu haftanın amacı; engellilerin sorunlarına dikkat çekmek, toplumsal yaşama tam ve diğer bireylerle eşit katılımlarını sağlama konusunda gerekli adımları atmak ve en nihayetinde onları daha iyi anlayabilmektir. Bizler "Yaradılanı severim Yaradandan ötürü" diyen Yunus Emre’lerin torunları olarak özel durumu olan bireylere destek olma konusunda tüm dünyada en önde olması gereken bir toplumuz. Bizler; kendimizin ya da bir yakınımızın, özel bireylerin yerinde olabileceği gerçeğinin farkında olmalı ve empati yanımızı güçlü tutarak yaşamalıyız. Özetle; sadece bir gün ya da bir hafta değil geride kalan her gün ve her haftada bu hissiyatta olmalı, bunu hissetmeli, idrakine varmalı ve hep birlikte umutla baktığımız bir gelecek inşa edebilmeliyiz. Bu noktada, sorunların çözümünde birlik ve beraberlik içinde olmanın önemini vurgulamak istiyor, tüm engelli vatandaşlarımıza ve onların çok kıymetli ailelerine huzurlu, sağlıklı ve başarı dolu güzel günler diliyor, hassasiyet göstererek katılım sağladığınız için teşekkürlerimi sunuyorum"dedi. Konuşmanın ardından, Bandırma Engelliler Derneğinin özel özel bireyler Halk oyunları gösterisi düzenledi ve tören sona erdi.
Gümüşhane Gümüşhane Eğitim Bir-Sen Şubesi eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti kınadı Gümüşhane’de Eğitim Bir-Sen Şubesi tarafından İstanbul Eyüpsultan’da özel bir lisenin müdürü olan İbrahim Oktugan’ın yabancı uyruklu bir öğrenci tarafından silahlı saldırı sonucu öldürülmesi protesto edildi. Eğitim Bir-Sen tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklaması Gümüşhane’de 15 Temmuz Zafer Meydanı’nda gerçekleştirildi. Basın açıklamasına Gümüşhane Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Ergin Aslan, öğretmenler ve eğitim camiası çalışanları katıldı. Eğitim Bir-Sen İl Başkanı Ergin Aslan eğitim çalışanlarına yönelik artan şiddet olaylarını protesto ettiklerini belirterek, şiddeti önleyecek ve faillerini cezalandıracak yasal düzenleme talep ettiklerini dile getirdi. ‘Eğitim çalışanlarına yönelik şiddeti protesto ediyoruz’ Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Başkan Aslan, “Eğitim çalışanlarına yönelik, giderek artan şiddet olaylarını, protesto etmek amacı ve şiddeti önleyecek, failleri cezalandıracak, mağdurlara hukuki koruma sağlayacak, yasal bir düzenlemenin yapılması talebiyle, bir araya gelmiş bulunmaktayız. Son olarak İstanbul Eyüpsultan’da eski bir öğrenci, değerli okul müdürümüz, İbrahim Oktugan’a silahla saldırıda bulunmuş, ağır yaralı olarak hastaneye kaldırılan okul müdürümüz maalesef kurtarılamayarak vefat etmiştir. Meslektaşımıza Allah’tan rahmet, ailesine ve bütün eğitim camiasına başsağlığı diliyoruz” dedi.