GÜNDEM - 01 Nisan 2023 Cumartesi 11:44

Tatil planı yapanlara sahte siteler üzerinden rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

A
A
A
Tatil planı yapanlara sahte siteler üzerinden rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

İnternet üzerinden yapılan tatil rezervasyonlarında sahte tatil sitelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten Avukat Oğulcan Dinçer, her yıl binlerce insanın online ödeme yöntemleri üzerinden dolandırıldığını söyledi.

Ramazan Bayramı'nın ve yaz tatilinin yaklaşmasıyla birlikte vatandaşlar tatil planları yapmaya başladı. Avukat Oğulcan Dinçer vatandaşları turizm şirketlerinin öncelikli olarak ticaret unvanlarını sorgulamaları gerektiği hususunda uyardı. Özellikle çevrimiçi ticaretin, dijital platform kullanımının yaygınlaşmasıyla turizm alanında dolandırıcılık vakaları artarken, Avukat Dinçer ödemeleri şahsa değil seyahat acentelerine yapılması gerektiğini ifade etti.

“Online ödeme yöntemlerinde çok sık dolandırıcılık vakalarıyla karşılaşıyoruz”

Avukat Oğulcan Dinçer, "Günümüzde tüketiciler ağırlıklı olarak gerçekleştirmiş oldukları tatil rezervasyonlarını dijital platformalar üzerinden online ödeme yöntemleriyle gerçekleştiriyorlar. Bu ödeme yöntemleri gerçekleştirilirken, çok sık olarak dolandırıcılık vakalarıyla karşılaşıyoruz. Dolandırıcılar kimi zaman alanında tanınmış, bilinmiş oteller, turizm firmaları, seyahat acenteleri, araç kiralama şirketlerinin web sitelerinin birebir aynısını yaparak yani bir anlamıyla kopyalayıp, klonlayarak, kimi zamansa gerçekte var olmayan otel seyahat acente işletmesi varmış gibi göstererek vatandaşı dolandırmaktadırlar" dedi.

Tatil planı yapanlara sahte siteler üzerinden rezervasyon dolandırıcılığı uyarısı

“Vatandaşlarımızın turizm şirketlerinin öncelikli olarak ticaret unvanlarını sorgulamaları gerekir”

Vatandaşların böyle bir durumla karşılaşmamaları için ilk olarak acentelerin ticaret unvanlarını sorgulaması gerektiğini vurgulayan Avukat Dinçer, “Vatandaşlarımız online bir tatil rezervasyonu yaptırmak için iletişime geçtikleri seyahat acentelerinin, turizm şirketlerinin öncelikli olarak ticaret unvanlarını sorgulamaları gerekir. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB)’ın web sitesinde dijital onay adı altında iletişime geçtikleri acentenin gerçekten yasal bir acente olup olmadığına dair kesin bilgi edinebilir” dedi.

“Ödemeleri şahsa değil seyahat acentelerine yapın”

Ödeme kısmında yapılan en büyük yanlışın üçüncü şahsa yapılan ödemeler olduğunu söyleyen Dinçer, “Yurttaşlarımızın bir diğer dikkat etmesi gereken konuda rezervasyon sonrasında ödeme hususu ödeme noktasında vatandaşlarımızın düştüğü temel yanlış ödemeyi şirkete seyahat acentesine yapmak yerine üçüncü bir şahsın banka hesabına havale yada EFT yöntemiyle yapmalarıdır. Bu yöntem güvenilir olmayan bir yöntemdir. Hem de firma yerine şahsın kendi hesabına ödeme yapılması doğru bir tüketici alışkanlığı değildir” ifadelerini kullandı.

“Dolandırıcılık suçunu işleyen şahıslara 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilir"
Dolandırıcılık suçunun ağırlıklı olarak bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlendiğini aktaran Dinçer, “Türk Ceza Yasası'nın 157. maddesinde 'Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına bir yarar sağlayan kişiye bir yıldan beş yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası verilir' denilerek dolandırıcılık suçunun basit hali, 158. maddesinde ise suçun belli dini, sosyal, mesleki, teknolojik araçların veya kamu kurumlarının araç olarak kullanılarak işlenmesi ile nitelikli halinin oluşacağı öngörülmüştür. Günümüzde bu suç ağırlıklı olarak, bilişim sistemlerinin, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle, işlenmektedir. Basit dolandırıcılık suçu bakımından Asliye Ceza Mahkemeleri görevlidir. Dolandırıcılık suçunun nitelikli hali açısından Ağır Ceza Mahkemelerinin yargı yetkisine girmektedir. Dolandırıcılık suçu re’sen takip edilen suçlar olmakla beraber savcılığın bu suçu haber alabilmesi için mağdur tarafından ihbar edilmesi gerekmektedir. Dolandırıcılık suçunun kendiliğinden soruşturulmasının istisnası ise Türk Ceza Yasası'nın (TCK) madde 167/2 ve 159. maddesinde 'fail ile mağdur arasındaki belli akrabalık ilişkisinin bulunması' ya da 'suçun bir hukuki ilişkiye dayanan alacağı tahsil amacıyla islenmesi' istisnalarıyla hariç tutulmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Ahmet Furkan Gülap - İbrahim Çakmak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Alanya’da yeni yıl denetimlerinde 30 aranan şahıs yakalandı Alanya’da vatandaşların yeni yıla huzur ve güven içinde girmelerini sağlamak amacıyla yılbaşı gecesi boyunca kolluk kuvvetlerince geniş kapsamlı denetimler gerçekleştirdi. Alanya İlçe Emniyet Müdürlüğü, Alanya İlçe Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerinin katılımıyla ilçenin dört bir yanında yapılan uygulamalarda toplam 586 kolluk personeli görev aldı. Denetimlerde İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden 313 polis memuru ve 82 çarşı ve mahalle bekçisi olmak üzere 395 personel 37 ekiple, İlçe Jandarma Komutanlığı’ndan 138 personel 35 timle, Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan ise 53 personel görev yaptı. Yılbaşı tedbirleri kapsamında yapılan çalışmalarda, jandarma bölgesinde 11, emniyet bölgesinde 14 olmak üzere çeşitli suçlardan aranan toplam 25 şahıs yakalanarak adli mercilere teslim edildi. Trafik uygulamalarında yapılan GBT sorgularında ayrıca 5 aranan şahıs daha yakalandı. Uyuşturucu ile mücadele kapsamında gerçekleştirilen denetimlerde ise jandarma bölgesinde uyuşturucu madde ticareti yaptığı tespit edilen 2 şahıs yakalandı. Şahısların ikametlerinde yapılan aramalarda 93 gram kokain, 1 adet hassas terazi, 1 adet sentetik hap, suçtan elde edildiği değerlendirilen 123 bin 690 TL ve bin 915 Euro para, 7 adet ziynet eşyası, 1 adet avukat kimliği ile 1 adet tabanca, 2 şarjör ve 14 adet fişek ele geçirildi. Öte yandan Emniyet bölgesinde yürütülen çalışmalarda ise uyuşturucu madde ticaretinden 5 şahıs yakalanırken, 676 kullanımlık sentetik kannabinoid, 10 adet extacy ve bin 100 adet sentetik ecza hapı ele geçirildi. Trafik güvenliğini sağlamak amacıyla yapılan denetimlerde Emniyet ve Jandarma trafik ekipleri tarafından 2 bin 984 araç ve sürücüsü kontrol edildi. Denetimlerde 30 sürücüye alkollü araç kullanmaktan, 38 sürücüye kask takmamaktan işlem yapılırken, toplam 211 araç sürücüsüne cezai işlem uygulandı, 28 araç trafikten men edildi.
Tunceli 8 yıllık evlat hasreti yılbaşında son buldu: Tunceli’de 2026’nın ilk bebeği "Sahra" dünyaya gözlerini açtı Yeni yılın ilk dakikalarında dünyaya gelen Sahra bebek, 8 yıldır çocuk sahibi olma hayali kuran Çelik ailesine büyük mutluluk yaşattı. Tedavisiz gelişen gebelikle dünyaya gelen Sahra, Tunceli’de yılın ilk bebeği oldu. Yeni yılın ilk dakikaları, hastanede sevinç ve duygusal anlara sahne oldu. Saat 00.47’de dünyaya gelen Sahra bebek, hem Tunceli’de 2026 yılının ilk bebeği olma özelliğini taşıdı hem de 8 yıldır çocuk sahibi olma özlemi yaşayan Çelik ailesinin hasretini sona erdirdi. Uzun yıllar boyunca tedavi süreci geçirmesine rağmen sonuç alamayan aile, umutların tükendiği bir dönemde kendiliğinden gelişen gebelikle büyük bir mutluluk yaşadı. Yeni yılın ilk doğumunun gerçekleşmesiyle birlikte hastanede çifte mutluluk yaşanırken, Sahra’nın dünyaya gelişi sağlık çalışanları tarafından da büyük sevinçle karşılandı. "Kızımız bizi kendiliğinden tercih etti" Anne Mevlüde Çelik, "Evliliğimizin 8’inci senesindeyiz. Normalde polikistik over rahatsızlığım vardı. Sürekli tedavi gördüm, hiçbir sonuç alamadık. Kızımız bizi kendiliğinden tercih etti. Hiçbir tedavi görmüyorken hamile olduğumu Bursa’da öğrendim. 6 aydır buradayız. Eşimin görevi dolayısıyla geldik ve kızımız da burada doğmayı tercih etti" şeklinde konuştu. "Kızımız 2026’nın bize hediyesi" 8 yıldır görülen tedavilerden sonuç alamadıklarını belirten Baba Dursun Çelik, "Kızımız 2026’nın bize hediyesi. Allahu Teala bize Sahra’yı hediye etti. Ona ne kadar şükretsek azdır. Biz evleneli 8 yıl oldu. O kadar tedavi gördük, hastanelere gittik. Hiçbir cevap alamadık ve sonuç göremedik. Kafamızda bitirdik, artık olmayacak diye bırakmıştık. Sonra bir sabah böyle bir habere uyandık. Sevinçten havalara uçtuk. Allah isteyen, bekleyen herkese nasip etsin. Çok güzel bir duygu. Rabbim kimseyi bekletmesin. Gerçekten sabreden derviş muradına erermiş, bu söz boşuna söylenmemiş. Sahra’nın anneannesi ve dedesinin de bugün doğum günü" dedi.