EKONOMİ - 14 Temmuz 2009 Salı 12:38

Tax Free alışveriş yüzde 6 arttı

A
A
A
Tax Free alışveriş yüzde 6 arttı

2009'un ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı aylarına oranla, turistlerin Tax Free sistemi kapsamında yaptığı alışverişte, yüzde 6 artış yaşandığı bildirildi.

İSTANBUL / İHA

Global Refund Türkiye'nin verilerine göre; bu yılın ilk 6 ayında, Suudi Arabistan, Kuveyt ülke vatandaşlarının yaptığı alışverişte ciddi artış gözlendi. Rusya, Ukraynalı ziyaretçilerin, Tax Free sistemiyle yaptığı alışverişteki kan kaybı ise devam ediyor.

Yılın ilk yarısında, yurtdışında yaşayan Türkler ilk sırada yer almakla beraber, geçtiğimiz yıla oranla yaptıkları alışverişte, yüzde 5 düşüş yaşandı. Diğer taraftan, Kuveytlilerin yaptığı alışverişte yüzde 200, Suudi Arabistanlıların yaptığı alışverişte yüzde 170, İranlıların yaptığı alışverişte yüzde 81, Azerbaycanlıların yaptığı alışverişte yüzde 79 artış gözlendi.

2009'un ilk 6 ayında yapılan alışverişte, moda- hazır giyim ile elektronik ürünleri ilk sıralarda yer aldı. Diğer taraftan, global kriz nedeniyle, lüks tüketime yönelik olan saat, kuyumculuk, hediyelik eşya ve gözlükteki talep ise düşüşe devam ediyor.

Tax Free alışverişe talep artarak devam edecek

Tax Free sistemine olan ilginin sürekli bir artışla devam edeceğini kaydeden Global Refund Türkiye Genel Müdürü Hülya Aslantaş, bu artışta, Global Refund Türkiye'nin, Tax Free etiketi taşıyan mağazaların yer aldığı bölgesel alışveriş rehberi, haritalar ve broşürler hazırlaması ile bunları turistlerin ulaşabileceği tüm noktalara ücretsiz olarak ulaştırması ve alışveriş merkezlerinin sayısının artmasının çok büyük bir rolü olduğunu söyledi.

Alışveriş sırasında ödenen KDV'nin iade edilmesi ve kur avantajı nedeniyle, Türkiye'den alışveriş yapılmasının çok cazip olduğunun altını çizen Hülya Aslantaş, 'alışveriş turizmi' potansiyelinin de, tıpkı diğer turizm ürünlerinde olduğu gibi başta uluslararası fuarlar olmak üzere, birçok ülkede, etkin olarak tanıtılıp, pazarlanması gerektiğini belirtti. Aslantaş, Global Refund Türkiye'yi, 1995 yılında Türk- İsveç ortaklığı ile kurduklarını sözlerine ekledi.

Kişi başı ortalama harcama  tutarı

Kişi başına düşen ortalama satış tutarı genel olarak YÜZDE 3.10 düşmekle beraber, ülkeler bazında yapılan incelemede farklılar gözleniyor. Buna göre, Suudi Arabistan, KKTC, Ukrayna, Kuveyt ve Mısır vatandaşlarının ortalama harcamaları geçen seneye göre artarken; yurtdışında yerleşik Türklerin ve Rusya ve İran vatandaşlarının ortalama harcama tutarları bir önceki seneye göre düştü.

Tax Free alışverişte, çarpıcı artış Suudi Arabistan, düşüş ise Rusya Federasyonu vatandaşlarının ortalama harcamalarında görülüyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir